fobia sociala banner mobile
fobia sociala banner

ANXIETATEA SOCIALĂ
Cauze simptome tratament
la Cabinet Psihologie Cluj

Tot ce vrei să știi despre ANXIETATEA SOACIALĂ (fobia socială)

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Grija noastră este
 sănătatea dumneavoastră!

Ce este ANXIETATEA SOCIALĂ (fobia socială)?

Toate persoanele experimentează simptome ale anxietății sociale la un moment dat în viață. Inclusiv TU. Fluturii din stomac de înaintea unei prezentări sau a unui interviu sau chiar palpitațiile inimii la prima întâlnire sunt răspunsuri perfect normale.

Deși conexiunea socială este o nevoie umană importantă, pentru multe persoane, interacțiunea socială declanșează o stare de frică și îngrijorare excesivă.

Fobia socială (anxietatea socială) a fost definită ca fiind frica de a fi judecat sau criticat de ceilalți.

Deși conexiunea socială este o nevoie umană importantă, pentru multe persoane, interacțiunea socială declanșează o stare de frică și îngrijorare excesivă.

Frica este atât de severă încât interferează cu munca, educația sau alte activități importante pentru persoană. Deși majoritatea persoanelor conștientizează adesea că frica pe care o simt nu este justificată, nu au resursele suficiente pentru a-i face față.

Anxietatea socială poate apărea în următoarele contexte:

1. Situații în care persoana trebuie să-și dovedească performanța (ex. a ține un discurs sau a fi urmărit în timp ce lucrezi)

2. Situații care implică interacțiunea socială (ex. iei masa cu prietenii și porți o conversație cu cineva)

Netratată corespunzător, anxietatea socială poate avea consecințe negative. În ciuda faptului că este cea de-a treia cea mai frecventă problemă de sănătate mintală, după depresie și consum de alcool, doar 5% din persoanele cu anxietate socială solicită ajutor de specialitate în primii ani de la debutul problemei. Majoritatea oamenilor solicită ajutor la mai mult de 10 ani de la debutul problemei, când lucrurile sunt mult mai grave și dificil de schimbat.
fobia sociala

Cum se manifestă anxietatea socială?

Dacă ai anxietate socială resimți o frică intensă și exagerată în toate contextele sociale în care este posibil ca ceilalți să te judece.

Anxietatea socială este însoțită adesea de simptome fizice precum, transpiratul, dificultățile de vorbire și tremuratul vocii, tremuratul membrelor, înroșirea feței sau chiar greața. Deoarece aceste simptome sunt foarte vizibile pentru ceilalți, devin adesea un activator și mai puternic al anxietății, precum într-un cerc vicios.

Simptomele anxietății sociale se împart adesea în trei categorii:

– fizice (tremurat; înroșirea feței; etc.), 
– cognitive (gânduri negative legate de contexte sociale), 
– comportamentale (ex. evitarea situațiilor sociale).

Este posibil să ai anxietate socială dacă:

– Îți e frică sau te sperie contextele sociale deoarece crezi că te vei face de rușine sau vei fi umilit (ex. întâlnești persoane noi, ești observat de cineva, mănânci sau bei în public, vorbești în fața mai multor persoane, etc.)
– Crezi că ceilalți te evaluează întotdeauna negativ, motiv pentru care te simți rușinat(ă)
– Expunerea în contexte sociale îți creează întotdeauna un disconfort intens
– Eviți expunerea la situații sociale sau alte contexte care îți provoacă anxietate (ex: nu ai mers la anumite evenimente; nu te-ai mai văzut cu prietenii tăi; etc.)
– Eviți contextele sociale de mai mult de 6 luni
– Evitarea și anticipările catastrofice pe care le faci îți provoacă un stres atât de mare încât interferează cu funcționarea ta în domeniul social, profesional sau personal
– Când ești în contexte sociale transpiri, tremuri, îți tremură vocea, te bâlbâi, îți crește ritmul cardiac, nu mai știi ce să spui și te blochezi, adopți o postură rigidă
– Nu ai contact vizual cu cei din jur
– Când trebuie să vorbești, o faci ori prea repede, ori prea încet

Anxietatea socială este declanșată adesea dacă:

– Ești prezentat unor persoane,
– Ești criticat,
– Ești în centrul atenției,
– Ești observat în timp ce realizezi un anumit comportament,
– Ai de vorbit în public,
– Întâlnești oameni importanți sau autoritari,
– Dai telefoane,
– Participi la petreceri.

anxietatea_sociala_cauze_simptome_tratament_la_cabinet_psihologie_cluj

Consecințele fobiei sociale

Netratarea corespunzătoare a fobiei sociale (anxietății sociale) poate avea foarte multe consecințe negative asupra calității vieții unei persoane. La nivel general, anxietatea socială este asociată cu o afectare puternică în ceea ce privește funcționarea la locul de muncă, în societate, sau chiar în viața personală.

Consecințe fizice

Consecințe fizice

- Greață
- Senzația de sufocare
- Probleme gastrointestinale
- Amețeli sau stări de leșin
- Tensiune musculară

Consecințe psihologice

Consecințe psihologice

- Stimă de sine scăzută
- Sentimentul extrem de inferioritate
- Gânduri nesănătoase legate de toate contextele sociale
- Depresie
- Izbucniri emoționale

Consecințe asupra vieții

Consecințe asupra vieții

- Evitarea evenimentelor sociale
- Dificultăți în inițierea și menținerea relațiilor
- Izolarea de ceilalți
- Scăderea performanței la locul de muncă sau școală
- Debutul consumului de alcool
- Tentative de suicid
- Dificultăți în a găsi și menține un loc de muncă stabil

Cauzele apariției fobiei sociale (anxietății sociale)

Fobia socială (anxietatea socială) apare aproximativ de 2 ori mai frecvent la femei decât la bărbați. Tulburarea apare adesea în copilărie sau adolescență, și se dezvoltă foarte rar după vârsta de 25 de ani. Până în prezent, nu a fost identificată o cauză specifică a anxietății sociale.

Printre cele mai comune cauze ale anxietății sociale sunt:

Ereditatea

Persoanele a căror rude de gradul I au probleme legate de anxietatea socială au un risc de 2-6 ori mai mare de a dezvolta la rândul lor anxietatea socială.

Stilul parental autoritar sau protectiv

Părinții care sunt excesiv de autoritari sau protectivi au probabilitatea mai mare ca să aibă copii cu anxietate socială.

Părinții anxioși

Majoritatea copiilor cu părinți anxioși social dezvoltă la rândul lor această tulburare.

Conflictele familiale

Situațiile jenante în context social

Unele persoane dezvoltă această afecțiune în urma unei situații în care s-au simțit foarte jenate sau batjocorite în public.

Hărțuirea sau abuzul sexual

Temperamentul

Adolescenții timizi sau inhibați au un risc mai mare de a dezvolta anxietatea socială.

Anumite anomalii fizice

Cum ar fi deficitul de serotonină (un hormon care ajută la reglarea stărilor de spirit)

Cum ești fără fobie socială? Cum arată un om fără fobie socială?

Viața fără fobie socială e mult mai ușoară.

Persoanele care nu au fobie socială

– Sunt libere.
– Se acceptă așa cum sunt, cu bune și cu rele.
– Nu le este frică de greșeli și de riscul de a fi judecate.
– Își asumă tot ce zic și ce fac, cât și consecințele acestora.
– Sunt autentice,
– Au o stimă de sine crescută,
– Cresc constant din punct de vedere personal.
– Nu evită contextele sociale,
– Se bucură de petreceri, întâlniri cu cei dragi sau cu persoane necunoscute.
– Abia așteaptă să-și împărtășească ideile în fața celorlalți și să afle noi perspective despre viață.
– Au relații apropiate cu familia, colegii de la muncă și prietenii.
Sunt întotdeauna o companie plăcută pentru ceilalți.

viata fara fobie sociala 2

Cum poți să scapi de fobia socială?

Fobia socială poate fi tratată cu succes de către un specialist. Cele mai comune forme de tratament sunt psihoterapia și medicația

Psihoterapia

Psihoterapia implică un proces sistematic de abordare a temerilor. Tratamentul fobiei sociale implică adesea expunerea la situațiile care provoacă anxietate. Prin intermediul expunerii, persoana învață noi modalități sănătoase prin care poate răspunde unei astfel de situații. De asemenea, persoana învață strategii specifice de gestionare a anxietății - tehnicile de respirație profundă, relaxarea musculară progresivă, tehnicile de control și schimbare a gândurilor și comportamentelor care mențin anxietatea. Psihoterapia nu are alte efecte secundare decât disconfortul temporar dat de anxietate în momentul în care se începe să se lucreze asupra ei. În cazul anxietății sociale, psihoterapia se rezumă adesea la un număr de 12-14 întâlniri.

Medicația

Medicația joacă adesea un rol crucial în tratamentul anxietății, alături de psihoterapie. Medicația pentru anxietatea socială este prescrisă întotdeauna de către medicul psihiatru, iar tratamentul este urmat doar pentru perioade scurte de timp deoarece pot produce toleranța sau chiar dependență destul de rapid. Antidepresivele se folosesc atât pentru tratarea simptomelor de depresie care însoțesc adesea anxietatea, cât și pentru simptomele anxietății sociale. Beta-blocantele ajuta la diminuarea simptomelor fizice ale anxietății, precum rata cardiacă crescută, tremuratul sau transpirațiile excesive. Medicația este indicată în cazurile mai severe. Ea are ca și scop diminuarea simptomelor pentru ca atenția pacientului să fie mult mai concentrată asupra aspectelor învățate în cadrul psihoterapiei. Discută cu medicul tău legat de riscurile și beneficiile tratamentului medicamentos în cazul fobiei sociale.

Grupurile de sprijin

Multe persoane cu fobie socială găsesc foarte utile grupurile de suport. Într-un grup de suport participă 8-12 persoane care au aceeași problemă. Persoanele schimbă opinii, își oferă feedback și sfaturi despre modul în care trec peste situațiile dificile asociate acestei tulburări. Intervenția necesită timp și răbdare. Cu toate acestea, poți avea o contribuție majoră în ceea ce privește evoluția acestuia.

Ce poți face tu?

Un stil de viață sănătos te poate ajuta în combaterea anxietății.

– Asigură-te că dormi suficient. Se recomandă aproximativ 8 ore de somn pe noapte. Lipsa somnului poate crește și agrava anxietatea socială.

– Adoptă o dietă echilibrată. Evită alimentele precum cafeaua, ciocolata sau sucurile carbogazoase deoarece sunt foarte stimulante și îți pot crește anxietatea.

Cum te putem noi ajuta dacă te confrunți cu anxietatea socială?

La CHIROMEDICA Health & Wellness Center avem o echipă de specialiști care lucrează împreună, combinând tehnici și tratamente prin care te putem ajuta să scapi de fobia socială. În funcție de cauza care a declanșat fobia socială, noi folosim cele mai noi tehnici de ghidaj și tratament pentru a te ajuta să-ți recapeți sănătatea psihică și liniștea sufletească.

Te vom ajuta să:

– Identifici care au fost cauzele care au dus la apariția anxietății tale;

– Identifici tiparele de gândire și comportament care mențin această problemă;

– Îți înfrunți temerile în mod sistematic (vei realiza că lucrurile nu sunt chiar atât de catastrofice precum par);

– Înveți să te relaxezi și să trăiești în prezent, fără griji;

– Să comunici mai bine cu cei din jur, să redevii o persoană sociabilă și care se simte în largul său în preajma celorlalți;

– Să identifici semnele fobiei sociale și să previi ca aceasta să mai apară pe viitor;

Odată cu dispariția problemelor, vei lucra cot la cot cu psihologul pentru a deveni o persoană bună, autentică, recunoscătoare, fericită și ÎMPLINITĂ! Ascensiunea personală merge continuu, motiv pentru care niciodată nu avem un punct de oprire în ceea ce privește ce creștem în noi și cum.

La ce să te aștepți?

La prima vizită vei avea o discuție cu psihologul nostru. Acesta îți va face o evaluare amănunțită și îți va oferi o serie de teste pentru identificarea situații cu care te confrunți și a cauzelor care au dus la apariția acesteia.
În urma evaluării, se va stabili un plan de tratament și seturi de exerciții personalizate pe care tu va trebui să le pui în practică. Psihologul îți va oferi ghidaj și suport pe toată durata tratamentului (care durează în funcție de cât de bine pui în practică lucrurile învățate în cadrul sesiunilor individuale). În cazul în care este nevoie și de intervenția unui alt specialist (nutritionist, kinetoterapeut, psihiatru, etc.), psihologul va aduce în echipă o nouă persoană, alături de care va concepe tratamente personalizate pentru ca tu să-ți atingi scopul.

Prin urmare, dacă ai identificat semne de anxietate socială cu care și tu te confrunți, îți recomandăm să îți faci o programare pentru o evaluare, la CHIROMEDICA Health & Wellness Center!

Nu ești singur! Noi suntem aici ca să te ajutăm să-ti recapeți echilibrul.

psihologie psiholog denisa marchis

Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră

Grija noastră principală este sănătatea dumneavoastră

Grija noastră principală este sănătatea dumneavoastră

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.