terapia_trigger_point
traumatisme articulare 1

Ce este terapia trigger point?

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Grija noastră este
 sănătatea dumneavoastră!

Detalii despre ce este terapia trigger point

Un Punct Trigger poate fi definit drept un loc hiperiritabil localizat într-un muşchi scheletic, un nodul palpabil hipersensibil, care prin prezenţa sa poate determina durere, sensibilitate, disfuncţii motorii sau chiar fenomene autonome/independente. Astfel în momentul în care un muşchi prezintă un Punct Trigger vom experimenta durere intensă, rigiditate, slăbiciune, mişcare restricţionată, uneori chiar ameţeli, greaţă, dureri de cap, etc.

Punctele Trigger nu trebuie confundate cu punctele de acupunctură, punctele de energie sau alte concepte ezoterice, ele sunt fenomene fizice ce pot fi simţite prin palpare, iar durerea generată este reală şi persistentă.

Termenul terapie Trigger point a fost introdus de către Dr. Janett Travell, care în anul 1942 a descris patru caracteristici care definesc aceste puncte:
  1. Durere cauzată de un punct discret, iritabil dintr-un muşchi scheletal sau fascie, nu de o traumă locală acută, inflamaţie, degenerare, neoplasm sau infecţie;
  2. Punctul dureros poate fi simţit ca un nodul sau o bandă la nivelul muşchiului, şi poate fi obţinut un răspuns spasmodic prin stimularea acestuia;
  3. Palparea nodului muscular creează o stare de disconfort şi durere pacientului, iar durerea radiază într-o regiune specifică relaţionând cu locul palpat;
  4. Durerea nu poate fi explicată prin examinare neurologică.

Punctele Trigger pot fi active sau latente

Persoanele care prezintă puncte active, se vor plânge de durere spontană, profundă, surdă, cu caracter de arsură, fără a putea localiza exact sursa durerii, la care se asociază frecvent perturbarea funcţiilor motorii şi autonome.

Punctele latente prezintă aceleaşi caracteristici ca şi cele active, cu diferenţa că, aceste simptome apar numai la palparea acestora. Aceste puncte pot fi prezente în muchi de-a lungul a mai mulţi ani.

Punctele latente pot deveni uşor active în urma suprasolicitării muşchilor. De obicei activarea Punctelor Trigger, se produce ca urmare a trei forme de suprasolicitare musculară:
  • Acută: accidente, traumatisme, activitate excesivă/neobişnuită;
  • Susţinută: stres postural, anormalităţi structurale, imobilizarea segmentelor, etc.
  • Repetitivă: mişcare repetitivă pe o perioada lungă de timp (cu greşeli biomecanice).

Punctele Trigger pot fi activate direct, prin traumatisme, oboseală musculară, expunere la frig, etc., dar şi indirect, prin afecţiuni viscerale, articulare, stres, etc.
Totodată trebuie să se ţină cont şi de factorii de perpetuare. Există cazuri în care pacienţii răspund bine la tratament, dar în câteva zile regresează la starea iniţială. Explicaţia constă în existenţa unor factori de menţinere a disfuncţiilor (factori de perpetuare), şi doar înlăturarea acestora poate duce la un succes definitiv.

Factori de perpetuare pot fi:

• mecanici/structurali: postura incorectă (poziţia la calculator, poziţia în timpul somnului, accesorii nepotrivite, etc.), asimetriile scheletale (diferenţa de lungime a membrelor inferioare, asimetriile bazinului, cifoza, scolioza);
• nutriţionali/metabolici: exces sau carenţă de vitamine şi minerale (vitamina B, C, D, calciu, magneziu, fier, zinc, etc.), disfuncţii hormonale (hipertiroidism, hipotiroidism, hipoglicemie);
• psihologici: stres psihologic, oboseală cronică, depresie, anxietate, atacuri de panică, etc.

Prezenţa Punctelor Trigger se poate pune în evidenţă prin palpare, deoarece la aplicarea de presiune acestea devin extrem de dureroase. Astfel diagnosticul se bazează pe istoricul pacientului, simptomele clinice şi examinarea manuală, chiar dacă s-a demonstrat că aceste puncte prezintă activitate electromiografică

Durerea resimţită la presiune este profundă, chinuitoare, adesea devenind ascuţită, fulgerătoare (junghi), sau cu caracter de arsură. În cele mai multe cazuri durerea este iradiantă, Puntele Trigger reflectând durerea la distanţă, distal sau proximal, în funcţie de zona de referinţă specifică pentru fiecare muşchi.

Aşa cum am mai amintit simptomele declanşate de Punctele Trigger nu se reduc tot timpul doar la senzaţia de durere. Pot fi de asemenea prezente disfuncţii motorii ca: slăbiciune musculară, tremur, pierderea coordonării muşchiului afectat, rigiditate musculară, spasm muscular, oboseală musculară, limitarea amplitudinii de mişcare; sau/şi fenomene autonome, cum ar fi: transpiraţie excesivă, salivaţie excesivă, lăcrimarea ochilor, paliditate, ameţeală, senzaţie de ”piele de găină”, senzaţia de rece a membrelor, senzaţia de arsură în piept, etc.

În prezenţa simptomelor amintite mai sus este foarte important să se apeleze la un tratament rapid şi corect al acestor puncte, deoarece în lipsa acestuia pot apărea deficite mai grave ale aparatului locomotor, cum ar fi rupturi musculare, chiar şi spondiloze, artroze, artrite, etc., acestea devenind un impediment în desfăşurarea activităţilor zilnice.

terapia_trigger_point

Terapia Trigger Point urmăreşte inactivarea acestora prin diferite metode şi tehnici.

Pentru a obţine un succes în tratament, metoda aleasă trebuie să fie ţintită direct asupra Punctului Trigger, deoarece metodele utilizate într-un aspect general, cum ar fi de exemplu aplicarea compreselor reci sau calde, masajul suedez, clasic, etc. dau de cele mai multe ori doar rezultate temporare.

Metodele utilizate pentru tratarea Punctelor Trigger pot fi invazive, cum ar fi injecţia anestezică sau injecţia cu toxina botulinică, şi non-invazive ca masajul prin metoda presiunii progresive, stretching miofascial, ultrasunete, laser, electrostimularea (TENS).

Astfel metodele de terapie trigger point sunt numeroase şi variate, însă cel mai recomandat şi fără efecte adverse, este reprezentat de tratamentul manual, prin masajul cu metoda presiunii progresive, urmat de stretching miofascial.

 Masajul prin metoda presiunii progresive constă din aplicarea de presiune crescândă cu degetele, mâna sau chiar cotulasupra punctelor de tensiune, având drept scop relaxarea ţesutului, învingând treptat ”bariera de rezistenţă” al acestuia.

 
man wide desktop 01 01

În urma masajului este recomandat să se aplice un stretching miofascial, prin acesta urmărind întinderea fibrelor musculare scurtate de mecanismul punctelor trigger. Iniţial acest stretching va fi executat de terapeut, ca apoi acesta să fie realizat de pacient la domiciliu, de 3-4 ori pe zi.

În terapia trigger point nu există un număr standard de şedinţe. În funcţie de vechimea problemei numărul de şedinţe creşte, tratamentul fiind mai complex, deoarece un număr mai m are de muşchi sunt implicaţi. Tratamentul va fi continuu adaptat la răspunsul organismului, astfel eficacitatea devine maximă.

Beneficiile tratamentului:
• elimină sursa durerii, nu doar simptomatica;
• ameliorează/tratează atât durerile acute, cât şi cele cronice;
• ameliorează tensiunea/rigiditatea musculară;
• îmbunătăţeşte mobilitatea/ amplitudinile de mişcare;
• îmbunătăţeşte circulaţia şi fluxul sanguin;
• reduce oboseala/ îmbunătăţeşte calitatea somnului;
• elimină stările de anxietate/depresie;
• reduce sau chiar elimină medicaţia.

Nu mai aștepta și fă-ți o programare
chiar acum ! 

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.