consult psihologic banner mobile
consult psihologic banner

EVALUARE PSIHOLOGICĂ
la Cabinet pshihologie Cluj

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Grija noastră este
 sănătatea dumneavoastră!

Evaluare psihologică este o continuare aprofundată a discuției începută la consult. Scopul ei principal este identificarea situațiilor cu care te confrunți. În plus, se identifică majoritatea cauzelor care au dus la apariția situațiilor respective și nu în ultimul rând se identifică acțiunile din prezent care le mențin. Această etapă reprezintă fundația schimbării. În funcție de detaliile evidențiate de evaluare, psihologul poate contura direcțiile viitoare de tratament.

Evaluare psihologică începe adesea cu un interviu psihologic. Interviul este structurat sub forma unei discuții, fiind solicitate informații relevante pentru problemele actuale (istoricul de viață, climatul familial, stresorii actuali, stilul de viață, tiparul de gândire și de comportament etc.)

În funcție de acuzele și de situațiile evidențiate în cadrul interviului, psihologul îți poate da o serie de teste psihologice. Materialele folosite în cadrul testării psihologice sunt validate și standardizate pentru populația din România și conforme cu Legislația în vigoare. Deoarece aceste teste au un caracter general și informativ, tu nu trebuie să te pregătești sub nici o formă pentru această testare. Ele au ca și obiectiv obținerea de informații suplimentare sau specifice pentru ipoteza pe care specialistul și-o conturează în urma interviului.

Printre cele mai comune sunt:

  • Testele de personalitate
  • Testele de inteligență
  • Teste de evaluare a afectivității (emoțiilor)
  • Teste pentru tulburări psihologice specifice cum ar fi depresia, anxietatea, tulburările de comportament alimentar, etc.
  • Scale de evaluare a comportamentului
evaluare_psihologica_cabinet_psihologie_cluj

Evaluare psihologică se concretizează într-o conceptualizare a cazului.
Mai specific, îți sunt explicate într-un fir logic și ușor de înțeles următoarele aspecte

  • De ce au aparut situațiile cu care te confrunți?
  • Cum se manifestă problemele tale în prezent și care sunt consecințele lor?
  • Ce factori ajută la menținerea situațiilor actuale?
  • Ce trebuie să faci în continuare pentru a remedia aceste situații?

Rezultatele obținute la aceste teste sunt confidențiale! După încheierea evaluării inițiale, psihologul stabilește împreună cu tine o listă specifică de situații cu care te confrunți, cât și direcția optimă prin care acestea trebuie abordate.

 Doar dacă este cazul, îți va face recomandări pentru consultul altor specialiști (ex. medic, psihiatru etc.).

Evaluarea psihologică inițială durează aproximativ 2-3 ore, în funcție de complexitatea situațiilor cu care te confrunți. Această evaluare este formată din 2-3 întâlniri cu psihologul, fiecare întâlnire având câte 50 de minute.  

Ulterior, în urma evaluării, se trece la intervenția psihologică și la începerea unui plan de tratament. Cu toate acestea, evaluarea psihologică este un proces continuu. Nu se utilizează doar la începutul terapiei, ci și în timpul și/sau după terminarea intervenției psihologice. În acest caz, rolul evaluării psihologice este de a urmări în mod obiectiv evoluția ta.

Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră

Grija noastră principală este sănătatea dumneavoastră

Grija noastră principală este sănătatea dumneavoastră

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.