Evaluare psihologică pentru comisia de handicap - pentru adulți

Specialiștii din cadrul Chiromedica Health & Wellness Center realizează evaluări psihologice necesare pentru Comisia de Handicap

Cine are nevoie de o evaluare pentru comisia de handicap?

Acest gen de evaluare este necesară persoanelor care suferă de:

  • deteriorare cognitivă (Alzheimer, Demențe, etc),
  • accidente vasculare cerebrale (AVC),
  • anumite tulburări afective și/sau de personalitate.

Medicul psihiatru sau medicul neurolog fac adesea recomandări directe pentru astfel de evaluări.

Raportul de evaluare obținut trebuie depus la dosar de către persoanele care vor să obțină o pensie de handicap.

raport de psihodiagnostic evaluare psihologica pentru comisia de handicap raport handicap loredana tudor chiromedica

Cum se desfășoară o evaluare psihologică pentru comisia de handicap?

Evaluarea psihologică pentru comisia de handicap se poate realiza fizic sau online.  

Durata evaluării este de aproximativ 2 ore.

Dacă ai nevoie de o astfel de evaluare, este necesar să urmezi următorii pași:

  1. Programarea pentru evaluare. Aceasta se poate face folosind formularul de mai jos, sau sunând la recepția clinicii, la nr. 0771 024 163. În funcție de disponibilitatea orelor, stablești împreună cu personalul nostru data și ora pentru evaluarea psihologică.
  2. Evaluarea propriu zisă, se va efectua la ora programată și  este la rândul ei formată din mai mulți pași: 
  • La ora programată  se va începe un interviu (o discuție). Acesta durează ca și timp, aproximativ 30-40 de minute. Interviul va conține o discuție semi-structurată între persoana care primește avizul și specialistul care realizează întreaga evaluare pentru comisia de handicap (în acest caz un psiholog). În unele situații, specialistul (psihologul), poate cere participarea la discuții și cu aparținătorii persoanelor care solicită evaluarea psihologică.
  • Efectuarea unor teste. Îți vor fi oferite spre completare o serie de teste care măsoară anumite caracteristici. Durata de completare a acestora este de aproximativ 1 oră. Nu este necesară pregătirea în prealabil pentru această testare! Psihologul nostru se va asigura că ai toate informațiile necesare și instructajul optim pentru a parcurge această probă fără dificultăți.

3. Analiza și interpretarea rezultatelor obținute. 

4. Concluzii și elaborarea documentelor de evaluare. Acestea se vor elibera în maxim 48 de ore de la testare.

După analiza și interpretarea rezultatelor, psihologul va emite un raport de psihodiagnostic si evaluare clinică în care se vor evidenția rezultatele obținute în urma testării.

Ce acte trebuie aduci cu tine pentru o evaluare psihologică pentru comisia de handicap?

Persoana care are nevoie de o evaluare psihologică pentru comisia de handicap trebuie să aducă la evaluare sau să trimită în avans câteva documente importante:

  • Actul de identitate
  • Dosarul medical (dacă este cazul)
  • Recomandările emise de medicii specialiști (neurolog, psihiatru, etc.)
  • Evaluări psihologice/ psihiatrice anterioare (dacă este cazul)
  • Certificate anterioare de încadrare în grad de handicap (dacă este cazul)

Ce teste sunt folosite pentru o evaluare psihologică pentru comisia de handicap?

  • Scala de Evaluare Globală a Funcționării (Examen psihologic GAFS). Măsoară gradul de funcționare socială și profesională a persoanelor.
  • Testul Mini Mental State Examination (MMSE). Măsoară nivelul de deteriorare cognitivă al clientului (atenție, memorie, limbaj, gândire).
  • Inventarul de depresie Beck (BDI-II). Măsoară stabilitatea emoțională, simptomele tulburării depresive majore și ideația suicidară.
  • Inventare de personalitate (la nevoie). Măsoară trăsăturile problematice de personalitate care pot afecta calitatea vieții unei persoane.

Toate instrumentele folosite în cadrul CHIROMEDICA Health & Wellness Center sunt standardizate și avizate de Comisia de Metodologie a Colegiului Psihologilor din România (CPR).

Ce documente se eliberează în urma unei evaluări psihologice pentru comisia de handicap?

Specialistul, psihologul care efectuează evaluarea psihologică pentru comisia de handicap, analizează și  coroborează datele obținute din interviul cu clientul și cu aparținătorii cu rezultatele obținute la testarea psihologică (testele completate).

În baza acestei analize, specialistul scrie un raport de psihodiagnostic si evaluare clinică pentru Comisia de Încadrare în Grad de Handicap și pensionare.

Raportul de evaluare este timbrat, fiind necesar atât pentru medicul psihiatru cât și pentru Comisia de Expertiză Încadrarea în Grad de Handicap.

Raport de psihodiagnostic si evaluare clinică este oferit clientului sau aparținătorului pentru a face dovada rezultatelor în fața oricăror persoane interesate.

Care este legislația în vigoare pentru încadrare în grad de handicap?

  • 85 alin. (10)din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
  • I. Capitolul 1„Funcţiile mentale” din anexa la Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului sănătăţii publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap.
evaluare_psihologica_pentru_comisia_de_handicap_raport_handicap_loredana_tudor_chiromedica

Dacă și tu ai nevoie de o evaluare psihologică pentru comisia de handicap, sau pentru medicul specialist, programează-te acum la o evaluare.

În cadrul CHIROMEDICA Health & Wellness Center avem avem o echipă multidisciplinară și specialiști psihologi care îți pot elibera un raport de psihodiagnostic si evaluare clinică. 

Programează-te acum la nr. 0771 024 163 sau folosește formularul de mai jos.

wp content uploads 34 gold guarantee e1548163362495

Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră