lipsa motivatiei banner mobile
lipsa motivatiei banner

LIPSA DE MOTIVAȚIE
Cauze Simptome Tratament la
Cabinet Psihologie Cluj

Tot ce vrei să știi despre lipsa de motivație

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Grija noastră este
 sănătatea dumneavoastră!

Ce este motivația?

Motivația este energia care ne ghidează spre atingerea scopurilor. Este un proces intern, o nevoie care ne îndeamnă să facem schimbări la propria persoană sau în mediul care ne înconjoară. Motivația oferă individului direcție și sens. Atunci când suntem motivați inițiem acțiuni și facem schimbări.

Motivația este un proces dinamic, motiv pentru care variază de-a lungul timpului. Multe persoane își pierd motivația în drumul spre atingerea unor scopuri. Prin urmare, lipsa de motivație este un proces normal. Cu toate acestea, dacă lipsa de motivație este persistentă și este asociată cu un număr mare de consecințe negative, putem vorbi de o problemă destul de serioasă.
Autosabotajul, neîncrederea în propria persoană, și nu în ultimul rând procrastinarea ne îngreunează tot acest proces, sau chiar mai rău, ne determină să renunțăm la obiectiv.

Problema principală este că așteptăm atât de mult ca motivația să ne inspire încât pierdem prea mult timp. Cu cât așteptăm mai mult, cu atât putem deveni mai demoralizați.

ce_este_motivatia_intrinseca_si_extrinseca_psiholog_bun_chiromedica_loredana_tudor_psihoterapie
lipsa_de_motivatie_cauze_simptome_tratament_cabinet_psihologie_cluj

Cum se manifestă lipsa de motivație?

Lipsa de motivație se manifestă diferit de la persoană la persoană. Cu toate acestea, este posibil ca motivația ta să fie scăzută dacă:

Consecințele lipsei de motivație

Chiar dacă pare un simplu proces intern, motivația este cheia către schimbare și o viață mai bună. În unele cazuri, lipsa de motivație ne poate afecta negativ parcursul vieții. Printre cele mai comune consecințe negative se numără:
  • Îți scade productivitatea și tendința de acțiune
  • Te îndepărtează de obiectivele pe care ți le-ai stabilit și te împiedică să-ți stabilești alte obiective mărețe
  • Te duce la inacțiune, ceea ce îți întărește sentimentul de nesiguranță sau eșec și neîncrederea în propriile forțe
  • Îți crește riscul de depresie sau alte probleme de sănătate mintală
  • Te duce la supraaglomerare și în cele din urmă la epuizare

Cauzele comune ale apariției lipsei de motivație

Există diferite motive pentru care oamenii nu sunt motivați. Lipsa de motivație ar putea fi legată de o situație specifică de viață sau de o problemă de sănătate mintală. Cu toate acestea, cele mai comune cauze sunt:

Ești depresiv(ă)

Atunci când te confrunți cu depresia este foarte dificil să-ți îndeplinești chiar și atribuțiile zilnice cum ar fi spălatul vaselor, plata facturilor etc. Dacă crezi că lipsa de motivație este dată de depresie, cel mai înțelept lucru pe care poți să-l faci este să soliciți ajutorul unui psiholog.

Ești copleșit(ă)

De foarte multe ori ne simțim copleșiți de toate lucrurile pe care le avem de făcut, iar o soluție pe care o alegem este să nu mai facem nimic. Implicarea într-un număr foarte mare de proiecte poate duce foarte ușor la procrastinare. În acest caz, spargerea sarcinilor în bucăți mărunte poate fi o soluție mult mai bună.

Încerci să mulțumești pe toată lumea

Atunci când încerci să-i mulțumești pe toți cei din jurul tău atenția mai are foarte puține resurse pentru a se concentra pe ceea ce îți dorești tu cu adevărat. Dacă nu ai nici o idee despre ceea ce vrei, nu ai cum să fii o persoană motivată.

Nu știi ce vrei cu adevărat și te lași ghidat de scopurile altora

Este greu să te menții motivat când lupți pentru scopurile altora. Dacă vorbim despre scopurile tale personale, este cu totul altă poveste. Stabilește-ți propriile scopuri și ia inițiativă pentru îndeplinirea acestora. De câte ori te-ai întrebat Cum ar arăta lucrurile dacă s-ar întâmpla toate exact așa cum vreau eu?

ADHD-ul (tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție)

ADHD-ul poate fi experiențiat atât de copii cât și de adulți.

Nu crezi în propria persoană

Îți dorești să faci un anumit lucru, dar în realitate nu crezi că poți să faci asta. Auzi în cap adesea o voce care-ți spune De ce încerci să faci asta? Cu siguranță nu vei reuși….

Frica

De cele mai multe ori nici măcar nu realizăm că frica este cauza lipsei de motivație. În adâncul tău, cel mai probabil îți este frică de eșec sau să nu te faci de rușine în fața celorlalți. Conștientizează ceea ce te ține departe de scopurile tale!

Ai un stil de viață nesănătos

Te simți obosit(ă) constant, suferi de dureri cronice (cel mai probabil probleme digestive sau dureri de cap), ai probleme de concentrare și legate de decizii. Un stil de viață nesănătos poate produce lipsa de motivație. Este foarte important să dormi suficient, să ai o alimentație corespunzătoare și să faci mișcare.

Îți stabilești obiective prea mici sau prea mari

De câte ori ți s-a întâmplat să îți stabilești obiective atât de mici încât nici măcar nu pot să te inspire? De câte ori ți s-a întâmplat să-ți stabilești obiective atât de mari încât nici măcar să nu știi de unde să începi?

Nu ai răbdare

De cele mai multe ori ne setăm obiective care nu se realizează în 2-3 zile, fapt care ne demotivează. Uităm adesea că lucrurile complexe necesită timp. Concentrează-te pe călătoria înspre obiectivul tău, deoarece este la fel de recompensatoare ca și obiectivul. Sărbătorește micile câștiguri și răsplătește-te pentru eforturile depuse cât de frecvent posibil.

Nu tolerezi disconfortul

Orice schimbare necesită o oarecare doză de disconfort. Ora de antrenament va trece. Raportul groaznic pe care trebuie să-l scriem va fi finalizat azi. Adoptă o perspectivă mult mai sănătoasă. Viața este frumoasă, iar disconfortul este temporar.

Cel mai bun premiu pe care viața îl oferă este șansa de a munci din greu la ceva ce merită făcut (Theodore Roosevelt)

Cum arată un om motivat?

Drumurile rele duc la destinații plăcute

Un om motivat:
  • Are întotdeauna o dorință puternică de a se dezvolta personal și de a-și îmbunătăți constant viața. Nu doar că își atinge scopurile mărețe, dar le și depășeste.
  • Are scopuri și priorități clare. Odată ce are un scop, știe care sunt lucrurile pe care trebuie să le prioritizeze în viață.
  • Își depășește limitele și temerile. Conștientizează faptul că frica este de cele mai multe ori doar în capul lui. Merge mai departe de frica lui, vizualizând rezultatul și satisfacția pe care acesta îl poate oferi. Vede întotdeauna imaginea de ansamblu atunci când întâmpină anumite piedici pe drum.
  • Este perseverent. Chiar și atunci când realitatea îl îndeamnă să renunțe, persoanele motivate sunt perseverente.
  • Are încredere în propria persoană. Depășirea fricilor este însoțită întotdeauna de un sentiment puternic de autorealizare. Depășirea dificultăților oferă și mai multă motivație pentru a se implica în proiecte noi, uneori chiar mărețe.
  • Sunt o sursă de inspirație pentru ceilalți.

Cum poți să îți crești motivația?

Dacă te confrunți cu lipsa de motivație, este foarte important pentru început să identifici cauzele acesteia. În situațiile în care te simți depășit de probleme, lipsa de motivație este cronică și are foarte multe consecințe asupra vieții tale, sau chiar mai mult, crezi că se datorează unei probleme de sănătatea mintală, nu ezita să apelezi la serviciile unui psiholog.

Consilierea psihologică poate fi o resursă extrem de eficientă în ceea ce privește lipsa de motivație. Psihologul te poate ajuta să identifici cauzele lipsei de motivație, a obstacolelor prezente, și în cele din urmă să găsească strategia cea mai eficientă de combatere a problemei.

Te-ai întrebat ce poți face singur pentru a-ți crește motivația? Iată mai jos o serie de sfaturi utile:
  • Monitorizează-ți motivația în funcție de diferite scopuri pe care le ai
  • Stabilește-ți un program pentru atingerea obiectivelor pe care să-l urmezi indiferent de nivelul tău de motivație actual. Fără excepții! Adesea motivația apare după ce inițiem o acțiune, nu ca un precursor al acesteia. Nu mai aștepta ca să fii motivat pentru a lua inițiativă.
  • Monitorizează-ți progresul și recompensează-te pentru fiecare reușită
  • I-ați suficient timp pentru a te odihni și a-ți încarca bateriile
  • Începe-ți zilele cu un ritual de relaxare. Acordă-ți 5 minute în fiecare dimineață pentru a medita.
lipsa de motivatie 3

Cum te putem noi ajuta?

La CHIROMEDICA Health & Wellness Center avem o echipă de specialiști care lucrează împreună, combinând tehnici prin care te putem ajuta să-ți recâștigi motivația și să găsești calea cea mai scurtă pentru atingerea obiectivelor tale!

În funcție de cauzele care au declanșat lipsa de motivație, noi folosim cele mai noi tehnici de ghidaj pentru a te ajuta să-ți recapeți echilibrul și sănătatea psihică.

Din acest motiv, odată cu dispariția problemelor, vei lucra cot la cot cu psihologul pentru a deveni o persoană mai bună, mai autentică, mai recunoscătoare, mai fericită și mai ÎMPLINITĂ!

Ascensiunea personală merge continuu, motiv pentru care niciodată nu avem un punct de oprire în ceea ce privește ce creștem în noi și cum.

În cazul în care nu ai un scop bine definit, te asigurăm că îl vei găsi cu noi. Nu va fi doar un simplu scop, ci o direcție de viață. Vom identifica și schimba tiparele de gândire și comportament care stau în calea obiectivelor tale.

Acest lucru nu rezultă doar într-un nivel ridicat de motivație, cât și într-un sentiment de realizare personală.

Vei trece printr-un proces intens de evitare a procrastinarii, cât și printr-un proces de expunere sistematică la temerile care te țin la distanță de ceea ce-ți propui. Toate acestea, având un scop final: atingerea obiectivelor în paralel cu dezvoltarea personală și sentimentul de împlinire.

Motivația este ca un mușchi. Trebuie antrenată constant. Noi avem toate resursele de care ai nevoie pentru a duce o viață motivată, dar în același timp echilibrată. Tot ce trebuie să faci este să le accesezi!

La ce să te aștepți?

La prima vizită vei avea o discuție cu psihologul nostru. Acesta îți va face o evaluare amănunțită și îți va oferi o serie de teste pentru identificarea situațiilor sau evenimentelor cu care te confrunți, cât și a cauzelor care au dus la apariția lor.

În urma evaluării, se va stabili un plan de tratament și seturi de exerciții personalizate pe care tu va trebui să le pui în practică. Psihologul îți va oferi ghidaj și suport pe toată durata ședințelor (care durează în funcție de cât de bine pui în practică lucrurile învățate în cadrul sesiunilor individuale). În cazul în care este nevoie și de intervenția unui alt specialist (nutritionist, kinetoterapeut, psihiatru, etc.), psihologul va aduce în echipă o nouă persoană, alături de care va concepe tratamente personalizate pentru ca tu să-ți atingi scopul.

Prin urmare, dacă te confrunți cu lipsa de motivație, programează-te acum pentru o evaluare, la CHIROMEDICA Health & Wellness Center

Sună la 0771 024 163 si programează-te acum, sau folosește formularul de mai jos!

Nu ești singur! Noi suntem aici ca să te ajutăm să-ți recapeți controlul asupra propriei vieți!

psihologie psiholog denisa marchis

Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră

Grija noastră principală este sănătatea dumneavoastră

Grija noastră principală este sănătatea dumneavoastră

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.