tulburari alimentare banner mobil
tulburari alimentare banner

TULBURĂRI DE ALIMENTAȚIE
Cauze Simptome și Tratament la
Cabinet de Psihologie Cluj

Tot ce vrei să știi despre tulburări de alimentație

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Grija noastră este
 sănătatea dumneavoastră!

Tulburări de alimentație. Ce sunt acestea?

Tulburările de comportament alimentar se manifestă prin adoptarea unui stil alimentar anormal (a mânca prea puține alimente sau mult mai multe decât ai mânca în mod normal) și prin preocupări excesive cu privire la forma și greutatea corporală.

Tulburările alimentare apar adesea între 12-35 de ani și se estimează că aproximativ 20 de milioane de femei și 10 milioane de bărbați vor experimenta cel puțin una din tulburările alimentare existente la un anumit moment dat în viață.

Tipuri de tulburări de alimentație

Există multe tipuri de tulburări alimentare, printre care cele mai cunoscute sunt:

– anorexia,
– bulimia,
– mâncatul compulsiv.

Persoanele cu tulburări alimentare sunt extrem de critice cu privire la propria persoană, și tind să nege această problemă în special în fazele incipiente ale debutului.

În majoritatea cazurilor, tulburările alimentare apar împreună cu alte probleme:

– anxietate,
– tulburarea de panică,
– tulburarea obsesiv compulsivă.,
– consumul de alcool și droguri.

Se estimează că doar 16% din femeile cu tulburări alimentare primesc tratament adecvat.

Anorexia nervoasă

Persoanele cu anorexie nervoasă se percep ca fiind supraponderale, în ciuda faptului că cei din jur le transmit ideea că sunt prea slabe (uneori ajung să fie doar piele și os).Refuză să mănânce și se înfometează pentru perioada extrem de lungi de timp, din frica de a nu se îngrășa. În timp, cantitatea de alimente consumată scade considerabil, fapt care afectează grav sănătatea fizică a persoanei.

Bulimia nervoasă

Este caracterizată de episoade repetate de mâncat compulsiv (mâncatul într-un timp foarte scurt a unei cantități foarte mari de alimente și sentimentul de pierdere a controlului) care apar de cel puțin 2 ori pe lună în ultimele 3 luni.Din cauza sentimentului de rușine și vinovăție, persoanele cu bulimie: utilizează laxative sau diuretice, își autoinduc voma, fac sport în exces pentru a scădea șansele de creștere în greutate. Bulimia rămâne adesea nedetectată din pricina faptului că greutatea corporală nu se schimbă în majoritatea cazurilor.

Mâncatul compulsiv

Este caracterizat de perioade incontrolabile, impulsive și continue de alimentare, chiar și după apariția senzației de sațietate care apar de cel puțin 2 ori pe săptămână, în ultimele 6 luni.Singura diferență dintre mâncatul compulsiv și bulimie este dată de lipsa comportamentelor compensatorii (nu folosesc laxative sau diuretice, nu fac sport în exces și nu își autoinduc vărsături).

Cum se manifestă aceste tulburări de alimentație?

Este posibil să ai anorexie dacă:

tulburarile alimentare
indicele de masa corporala 01

Este posibil să ai bulimie dacă:

CALCULATOR PENTRU INDICELE DE MASA CORPORALĂ

[bmi theme=”clasic” height="Înălțime" heightPlaceholder=”CM” weight="Greutate" weightPlaceholder="KG" submit=Calculează result=%bmi%]
indicele de masa corporala 01

Este posibil să ai bulimie dacă:

Este posibil să mânci compulsiv dacă:

Când să-ți faci griji?

Dacă te-ai întrebat vreodată dacă este nevoie să beneficiezi de un consult de specialitate care să urmărească riscul de a dezvolta o tulburare de comportament alimentar, analizează cu atenție întrebările de mai jos.

Dacă ai răspuns afirmativ la 3 din întrebările anterioare, este posibil ca riscul tău de a avea o tulburare de comportament alimentar să fie mare.

Evaluarea tulburărilor alimentare se face în majoritatea cazurilor de către mai mulți specialiști, în funcție de gravitatea acestora.

tulburari alimentare 3

Medicul va realiza o examinare fizică (înălțimea, greutatea și semnele vitale precum rata cardiacă, presiunea sângelui, și temperatura corpului) astfel încât să excludă posibilele cauze medicale.

Psihologul îți va face o evaluare psihologică amănunțită pentru a contura un tratament personalitat în funcție de nevoile și dorințele tale.

De ce să te tratezi dacă ai tulburări de alimentație? Care sunt consecințele tulburărilor alimentare?

Indiferent de tipul tulburării alimentare, consecințele asupra persoanei sunt extrem de serioase. Persoana cu o astfel de problemă nu trebuie judecată NICIODATĂ!

Vinovăția
este principala emoție cu care trăiesc persoanele cu tulburări alimentare.

Din acest motiv, atitudinea suportivă și înțelegătoare este esențială atât din partea specialiștilor, cât și a familiei sau a celor apropiați.

Dacă ai anorexie și nu o vei trata, ai un risc mai ridicat de:

Persoanele cu anorexie nervoasă au un risc de 18 ori mai mare de mortalitate, în comparație cu persoanele care nu au o astfel de problemă! Deoarece distorsiunea imaginii corporale este atât de puternică, adesea nu conștientizează faptul că greutatea a scăzut atât de mult încât îi pune în pericol propria viață!

Dacă cunoști o persoană care are semne similare cu cele ale anorexiei, nu ezita să discuți cu ea despre posibilitatea solicitării unui ajutor de specialitate.

Dacă ai bulimie și nu o vei trata, ai un risc mai ridicat să:

Dacă mănânci compulsiv și nu vei căuta tratament corespunzător, ai un risc mai mare pentru:

Pe lângă toate aspectele menționate anterior, tulburările alimentare sunt asociate și cu alte probleme de sănătatea mintală, cum ar fi depresia, anxietatea sau abuzul de substanțe (alcool sau droguri).


tulburari_de_alimentatie_cauze_simptome_tratament_la_cabinet_psihologie_cluj

Cauze care duc la apariția de tulburări de alimentație?

Până în prezent au fost identificați anumiți factori specifici care cresc riscul de dezvoltare al tulburărilor alimentare. Cei mai semnificativi factori de risc sunt:

Istoric în familie de tulburări alimentare

Dacă ai rude de gradul 1 care au o tulburare alimentară, ai un risc mult mai ridicat de a face și tu o astfel de tulburare.

Insatisfacția corporală ridicată

Cu cât nivelul de insatisfacție corporală îți este mai ridicat, cu atât crește riscul de apariție a tulburărilor alimentare. Insatisfacție corporală crește în rândul femeilor în special după naștere. Dacă ai născut recent și te simți mult mai nemulțumită de propriul corp, monitorizează atent modul în care acest lucru îți afectează comportamentul alimentar și stima de sine!

Perfecționismul față de propria persoană

Dacă îți setezi expectanțe foarte nerealiste pentru propria persoană, îți crește în special riscul de a face anorexie. Perfecționismul exagerat este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru tulburările alimentare!

Impulsivitatea

Impulsivitatea, în special în cazul bulimiei. Fiind o persoană foarte impulsivă, ai un risc mai ridicat de a dezvolta bulimie sau episoade severe de mâncat compulsiv.

Climatul familial tensionant

Dacă părinții, în special mama, a pus presiuni exagerate asupra ta în ceea ce privește conturarea unui fizic perfect, te-a criticat exagerat pentru forma sau greutatea corporală sau a promovat constant standarde nerealiste legate de frumusețe, ai un risc mult mai ridicat de a dezvolta o tulburare alimentară.

Istoricul de abuz emoțional sau sexual & decesul unei rude apropiate

Expunerea la idealuri culturale nerealiste în ceea ce privește corpul ideal

Dacă ai un loc de muncă în care se pune mult accent pe imaginea corporală (balerinele, dansatoarele, actorii, modelele, gimnastele, etc.) ai un risc mult mai mare de a dezvolta o tulburare de comportament alimentar. De asemenea, promovarea în mass media a idelului “de a fi slabă” afectează un număr foarte mare de femei deoarece crește considerabil discrepanța dintre corpul lor actual și idealul cultural.

Deși apare majoritar la femei, simptomele tulburărilor alimentare pot fi regăsite și la băieți sau bărbați.

NU neglija semnele tulburărilor alimentare! Complicațiile pot fi foarte serioase, uneori chiar fatale!

cauzele aparitiei tulburarilor alimentare

Cum ești fără tulburări de alimentație?

Te-ai gândit vreodată cum e să trăiești fără grija creșterii în greutate sau a controlului alimentelor pe care le consumi?

Cândva a existat un rege care a plecat la vânătoare într-o zonă foarte îndepărtată. La întoarcerea în regat a fost întâmpinat de cel mai loial și credincios tovarăș al său, un câine pe care l-a crescut de când era cățeluș. Bucuria regelui de a-și vedea cel mai bun prieten s-a transformat rapid în îngrijorare deoarece câinele a început să se comporte straniu. În loc să dea din coadă, el se învârtea în cerc și lătra la rege. Pe măsură ce regele se apropia, el fugea, lătra mai tare și se învârtea în cercuri tot mai mari.

Regele era tulburat de acest comportament ciudat, și și-a dat seama că în absența sa, câinele său înnebunise. Așa că a început să alerge după câine împrejurul și în interiorul castelului. Tot alergând, regele a observat că prietenul său s-a oprit la ușa primului său copil. Când câinele s-a oprit brusc, a observat faptul că botul său era acoperit cu sânge. Când s-a uitat în cameră, a văzut că totul era răsturnat și pereții plini de sânge. Regele și-a scos imediat sabia și a înfipt-o în inima câinelui. Imediat după asta, a auzit copilul plângând și s-a repezit la leagănul acestuia.

În acel moment, a văzut faptul că primul său copil era teafăr, în timp ce lângă el se afla un lup răpus de cel mai loial prieten.

La fel ca regele, o persoană care se confruntă cu probleme de imagine corporală își spune propria poveste (“Sunt gras(ă)” ”Sunt urât(ă)”), dar nu reușește să vadă și ceea ce este real și adevărat. Așa cum regele s-a întors împotriva câinelui său, o persoană cu probleme de imagine corporală se întoarce împotriva corpului său.

Deoarece aspectul fizic este primul lucru pe care îl examinează atunci când simte că ceva este greșit, furia, dezgustul și frica se întorc împotriva propriei persoane. Neavând suficient timp să examineze pe deplin întreaga imagine, apare ideea că propriul corp este cel care a provocat durerea.

viata fara tulburari alimentare

Prin urmare, persoanele fără tulburări alimentare sunt:

Ce se poate face dacă te confrunți cu tulburări de alimentație?

Un lucru este cert…RECUPERAREA COMPLETĂ ESTE POSIBILĂ!

Cu toate acestea, tulburările alimentare dispar foarte rar fără un tratament adecvat.

Tratamentul tulburărilor alimentare implică adesea o echipă multidisciplinară (doctor, psihiatru, psiholog, nutriționist). În unele cazuri, în special în cazul adolescenților este esențială și implicarea familiei.

Medicul

Medicul evaluează consecințele problemei asupra sănătății fizice și se asigură că acestea nu pun în pericol viața persoanei. În cazurile foarte severe, când există un pericol de pierdere de viață al persoanei care se confruntă cu tulburarea alimentară, se recomandă spitalizarea pănâ în momentul în care persoana nu mai este în pericol. Medicația nu este suficientă pentru a trata tulburările alimentare, dar poate spori efectul sesiunilor individuale de psihoterapie!

Psihiatrul

Psihiatrul evidențiază un diagnostic clar și oferă medicația necesară în cazul în care este nevoie. Nu există medicamente care să trateze în mod specific tulburările alimentare. Cu toate acestea, se pot prescrie medicamente pentru a trata alte simptome. Antidepresivele și anxioliticele sunt uneori folosite pentru a reduce simptomele depresive și anxioase asociate tulburărilor alimentare.

Nutriționistul

Nutriționistul ajută persoana să adopte o alimentație echilibrată și să revină la o greutate care nu pune în pericol viața acesteia.

Psihologul

Psihologul te va ajuta să înțelegi cauzele, gândurile și comportamentele care declanșează problemele de natură alimentară. Adaptând intervenția în funcție de nevoile și dorințele identificate, te va ajuta treptat să-ți construiești bunăstarea fizică astfel încât stima de sine să nu se mai raporteze strict la greutatea și forma corporală.Indiferent de tipul tulburării alimentare, recuperarea este un proces îndelungat care necesită mult efort, dorința de schimbare și sprijinul familiei, al prietenilor și nu în ultimul rând al specialiștilor. Vei avea parte de sesiuni individuale de terapie, cu o durată de aproximativ 50-60 de minute. Te vei vedea cu psihologul tău de 1-2 ori pe săptămână, de aproximativ 20-30 de ori pentru ca rezultatele pe care le obții să fie vizibile.

Cum te putem noi ajuta?

La CHIROMEDICA Health & Wellness Center avem o echipă de specialiști care lucrează împreuna, combinând tehnici și tratamente prin care te putem ajuta să scapi de tulburările alimentare. În funcție de cauza care a dus la debutul tulburării alimentare, noi folosim cele mai noi tehnici de ghidaj și tratament pentru a te ajuta să-ți recapeți sănătatea psihică, sănătatea fizică și liniștea sufletească.

Odată cu diminuarea simptomelor, oamenii au tendința să înflorească. Din acest motiv, odată cu dispariția problemelor, vei lucra cot la cot cu psihologul tău pentru a deveni o persoană mai împlinită, mai autentică, mai recunoscătoare și mai FERICITĂ! Ascensiunea personală merge în continuu, motiv pentru care niciodată nu avem un punct de oprire în ceea ce privește ce creștem în noi și cum facem această creșter.

psihologie psiholog denisa marchis

La ce să te aștepți?

La prima vizită la CHIROMEDICA Health & Wellness Center vei avea o discuție cu psihologul nostru. Acesta îți va face o evaluare amănunțită și îți va oferi o serie de teste pentru identificarea situațiilor sau evenimentelor cu care te confrunți și a cauzelor care au dus la apariția tulburărilor alimentare (și nu numai).

În urma evaluării, se va stabili un plan de tratament și seturi de exerciții personalizate pe care tu va trebui să le pui în practică. Psihologul îți va oferi ghidaj și suport pe toată durata tratamentului (care durează în funcție de cât de bine pui în practică lucrurile învățate în cadrul sesiunilor individuale). În cazul în care este nevoie și de intervenția unui alt specialist (nutritionist, kinetoterapeut, psihiatru), psihologul va aduce în echipă o nouă persoană, alături de care va concepe tratamente personalizate pentru ca tu să-ți atingi scopul.

Prin urmare, dacă și tu te confrunți cu tulburări de alimentație, programează-te acum pentru o evaluare, la CHIROMEDICA Health & Wellness Center! O echipă de specialiști este aici pentru tine.

Sună la 0771 024 163 și programează-te acum sau folosește formularul de mai jos!

Nu ești singur! Noi suntem aici ca să te ajutăm să-ti recapeți FERICIREA, încrederea în tine și corpul dorit!

Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră

Grija noastră principală este sănătatea dumneavoastră

Grija noastră principală este sănătatea dumneavoastră

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.