tulburari de dinamica
tulburari de dinamica 2

Sfaturi pentru o coloană vertebrală sănătoasă - de la CHIROMEDICA Health & Wellness Center

O coloană vertebrală sănătoasă este o parte esenţială a unui stil de viaţă sănătos. De cele mai multe ori acest aspect este trecut cu vederea.

Persoanele care suferă de dureri de spate (mai ales în cazul persoanelor cu dureri cronice), sunt în general mai puţin sănătoase decât cei care nu au acest tip de dureri.

De fapt, costurile durerilor de spate sunt uimitoare, nu numai din punct de vedere financiar, ci şi în ceea ce priveşte timpul pierdut în care persoanele nu pot lucra, dar şi din cauza problemelor psihosociale care apar în timpul aplicarii diferitelor tratamente pentru dispariţia durerilor de spate.

Din pacate, aproximativ 80-90% din populaţie, suferă de dureri de spate la un moment dat în viaţă. Oamenii care sunt supraponderali sau suferă de obezitate, care mai şi fumează sau ridică obiecte grele, sunt mai predispuşi la a experimenta simptomele durerilor de spate.

Deoarece atât de mulţi oameni suferă de dureri de spate, este important să încercaţi să vă păstraţi coloana vertebrală cât mai sănătoasă.

Urmând câteva sfaturi simple referitoare la postură, la ridicarea obiectelor şi la adoptarea unui stil de viaţă sănătos, vă puteţi menţine spatele într-o forma foarte bună.

CHIROMEDICA Health & Wellness Center vă recomandă urmatoarele sfaturi pentru o coloana vertebrala sanatoasa:

1. Statul în picioare

• Când staţi în picioare, puneţi un picior puţin mai în faţă şi păstraţi genunchii foarte puţin îndoiţi. În această poziţie presiunea din zona lombară este eliminată.
• De asemenea, nu staţi aplecat în faţă de la nivelul taliei, pentru perioade îndelungate de timp. Muşchii din zona lombară se întind în aceasta poziţie, ceea ce poate duce la durere.

2. Ridicarea obiectelor

• În timpul ridicării unui obiect, evitaţi în orice moment răsucirea. Răsucirea este una dintre cele mai periculoase mişcări pentru coloana vertebrală, mai ales în momentul în care ridicaţi un obiect greu.
• Dacă obiectul este prea greu pentru a fi ridicat, vă recomandăm să îl împingeţi decât să îl trageţi, deoarece acest lucru este mai uşor pentru coloana lombară. Ori de câte ori este posibil, pentru a împinge un obiect, vă recomandăm să vă folosiţi picioarele, şi nu spatele sau partea superioară a corpului.
• Dacă trebuie să ridicaţi un obiect mai greu, vă sugerăm să rugaţi pe cineva să vă ajute.

sfaturi pentru o coloana vertebrala sanatoasa

3. Statul pe scaun

• Încercaţi să vă poziţionaţi genunchii un pic mai sus decât nivelul şoldurilor şi păstraţi capul sus şi spatele drept.
• Evitaţi căderea umerilor în faţă (păstraţi spatele drept şi scoateţi pieptul în faţă).
• Încercaţi să menţineţi curbura natural a zonei lombare.

4. Întinderea şi aplecarea

• Atunci când vă întindeţi după un obiect ce se află deasupra nivelului umerilor, încercaţi să vă urcaţi pe ceva (de exemplu pe un scaun). Încordarea produsă pentru a ajunge la un astfel de obiect v-ar putea afecta musculatura spatelui şi a gâtului, şi vă poate provoca, probleme la nivelul umărului.

• Pentru a ridica diferite obiecte de pe podea sau de pe o masă joasă, NU vă aplecaţi înainte din talie. În schimb, îngenuncheaţi pe un genunchi, cât mai aproape posibil de obiectul pe care urmează să îl ridicaţi, cu celalalt picior culcat pe podea, iar apoi ridicaţi obiectul. Sau îndoiţi genunchii, păstrând spatele drept. Ridicaţi obiectul cu ajutorul musculaturii picioarelor, nu cu spatele, păstrându-l cât mai aproape de corp.

5. Căratul obiectelor

• Atunci când căraţi obiecte, mai ales dacă acestea sunt foarte grele, ţineţi-le pe cât posibil, cât mai aproape de corp.
• Alegeţi să căraţi două obiecte mai mici (unul într-o mână, unul în cealaltă mână), decât unul singur mare. Obiectele mai mici sunt mai uşor de manipulat.

6. Dormitul

• Dormitul pe spate pune o presiune asupra coloanei vertebrale de aproximativ 25 de kg. Alte poziţii ar putea fi mai bune.
• Când staţi culcat pe spate, puneţi o pernă sub genunchi. Acest lucru reduce la aproximativ jumatate presiunea de pe coloana lombară.
• De asemenea, când staţi întins pe o parte, cu o pernă între genunchi, se poate reduce, presiunea de la nivel lombar.
• Nu dormiţi niciodată într-o poziţie în care o anumită parte a coloanei vertebrale doare. Cel mai adesea, corpul vă va spune care este cea mai bună poziţie de dormit pentru dumneavoastră.

7. Dieta sănătoasă şi exerciţiile fizice

• Toate kg în plus faţă de greutatea normală, pun o presiune excesivă asupra coloanei vertebrale. Păstraţi-vă greutatea corporală ideală tipului dvs. morfologic, pentru a avea o coloană vertebrală sănătoasă.
• „Burta de bere“ este probabil cel mai mare inamic al coloanei vertebrale lombare, deoarece pune o presiune nedorită pe muschii, ligamentele şi tendoanele din această zonă.
• Cel mai eficient şi eficace mod pentru a vă reduce greutatea corporală, este alegerea unei alimentaţii sănătoase şi executarea în mod regulat a unui program de exerciţii fizice. Consultaţi-vă cu un specialist înainte de a începe orice program de exerciţii fizice.

8. Fumatul

• Fumatorii au dureri mai mari la nivelul coloanei vertebrale decât nefumatorii.
• Fumatorii îşi revin mai greu atunci când au un episod de dureri de spate, deoarece substanţele chimice din fumul de ţigară restricţionează fluxul de sânge în ţesuturi şi mai ales în jurul coloanei vertebrale.
• Prin urmare, vă recomandăm să renunţaţi la fumat.

Urmând aceste instrucţiuni, nu aveţi garanţia că întreaga viaţă nu veţi suferi de dureri de spate, dar urmându-le, cu siguranţă puteţi reduce riscul apariţiei acestora.

Pe termen lung, aplicând aceste simple recomandări, vă puteţi menţine sănătatea coloanei lombare.

Dacă aveţi o durere în zona lombară, vă recomandăm să luaţi în considerare o vizită la un chiropractor.

În cadrul CHIROMEDICA Health & Wellness Center lucrează chiropractori cu o vastă experienţă în tratarea afecţiunilor coloanei vetrebrale. Scopul nostru este de a vă ajuta să scapaţi de durerile de spate cât mai repede şi să reveniţi la activităţile dumneavoastră zilnice.

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră !

Vă aşteptăm cu mult drag la CHIROMEDICA Health & Wellness Center !

sfaturi pentru o coloana vertebrala sanatoasa

Nu mai aștepta, fă-ți o programare
chiar acum!

Nu mai aștepta,
fă-ți o programare
chiar acum!