tulburari de dinamica
tulburari de dinamica 2

Chiropractica- Atenție la autointitulații specialiști

CHIROPRACTICA – ATENȚIE LA AUTOINTITULAȚII SPECIALIȘTI care iau durerea cu mâna sau pun discurile intervertebrale la loc!

În România, anual, mii de oameni caută alternative pentru problemele de sănătate ale coloanei vertebrale cu care se confruntă. Aceștia își doresc să scape cât mai repede de ele.
Tot mai îngrijorător este că oamenii se lasă pe mâinile diferiților “specialiști” (“vraci”) care iau durea cu mâna sau pun discurile intervertebrale la loc, fără a analiza un pic pregatirea acestora și mai ales fără a ști cu exactitate la ce riscuri se supun.
Tot mai mult în România, auzim termenul de CHIROPRACTOR / CHIROPRACTICIAN sau tratament chiropractic. Dar….

Ce este această chiropractica?

Ce afecțiuni se pot trata prin chiropractica?

Cine poate practica pe teritoriul Romaniei chiropractica? Cine reglementează acest aspect?

Exista riscuri ale acestei terapii chiropractice?

Să le luăm pe rând:

1. Chiropractica este o terapie alternativă manuală, complementară medicine clasice alopate. La nivel global este foarte răspândită, deoarece rezultatele ei sunt uimitoare. Peste tot în lume este decontată de către Casa Națională de Sănătate și este recomandată frecvent de foarte multi medici de diferite specializări.
Tratamentul chiropractic presupune efectuarea unor manipulari specifice pe segmentele osoase, a unor ajustări, elongații și torsiuni, la nivelul sistemului musculo-scheletal.
Tratamentul se face obligatoriu pe pat, iar persoana care beneficiază de el este complet îmbrăcată.

2. Afecțiunile care se pot trata prin această terapie, sunt afecțiuni ale sistemului musculo scheletal (sistemul muscular, sistemul articular, sistemul osos) și afecțiuni ce pot fi urmare a acestora, cum ar fi: subluxații, entorse, hernia de disc, blocaje lombare, nevralgii intercostale, cifoză, scolioză, etc.
Cu toate acestea, există situații, în care afecțiunile enumerate mai sus, nu pot fi tratate prin tratament chiropractic, deoarece acesta este contraindicat. De exemplu, o hernie de disc foarte mare sau un fragment migrator, la nivelul măduvei spinării. Caz în care se recomandă un consult la neurolog.

bigstock Doctor doing neck adjustment i 101649617

Pe lângă acestea, există și o listă lungă de afecțiuni conexe pentru care terapia chiropractica este strict interzisă.

Prin urmare, nu orice pacient poate fi tratat prin această metodă. Este vital ca terapeutul să cunoască toate contraindicațiile terapiei chiropractice, alfel riscă să înrăutățească grav situația pacientului.

3. Pentru a putea fi practicată, această terapie necesită din partea terapeutului cunoștințe vaste de anatomie umană, biofizică, biomecanică, fiziologie, fiziopatologie și bineînțeles chiropractica.
În plus, persoana care practică terapia chiropractica (chiropractorul), trebuie să facă dovada dobândirii acestor cunoștințe. Prin urmare să aiba studii premedicale sau medicale acreditate.

Pe teritoriul României mai sunt necesare și câteva acreditări, certificări și avize eliberate de catre OPMCA – Ordinul Practicienilor de Medicină Complementară și Alternativă din Romania (detalii gasiți pe opmca.ro, președinte Dr.Psih.Ing. Lionel Zosmer). Acesta este un organ asemănător cu Colegiului Medicilor. OPMCA funcționează în baza legii 118/2007, fiind singurul organ recunoscut de către Ministerul Sănătății. Acest organ verifică și apoi autorizează doar persoanele competente și care fac dovada cunoștințelor dobandite în timp, pentru a practica meseria de chiropractor. Există și alte asociații care eliberează autorizații, dar conform legii, acestea nu sunt valabile.

“În România sunt foarte puțini (nn. chiropractori). La noi la ordin sunt avizați 11 sau 12” – afirmă Lionel Zosmer, președintele OPMCA (pentru postul Digi24). Cu toate acestea, pe teritoriul Romaniei activează peste 50 de chiropractori neautorizati și necertificați.

4. Toate aceste cunoștințe și autorizări își spun cuvântul în momentul consultului. Asta deoarece există mai multe afecțiuni care dau aceleași simptome. Un chiropractor competent trebuie să știe să diferențieze aceste aspecte, deoarece terapia chiropractica are o serie de afecțiuni în care este 100% contraindicată. Dacă se aplică terapia, “după ureche”, doar că te doare spatele, deci în necunoștință de afecțiunea exactă și afecțiunile conexe, există riscuri foarte mari și în plus, se poate face mai mult rău decât bine. 

Prin urmare, trebuie să fiți foarte atenți pe mâinile cui vă lăsați sănătatea.

În ultimii ani a crescut tot mai mult numărul persoanelor autointitulate CHIROPRACTOR / CHIROPRACTICIAN care promit că va iau durerea cu mâna sau “vă pun discurile la loc” toate într-un timp record, dar fără o minimă pregatire în domeniu medical. Un disc intervertebral nu se poate mișca de la locul lui, deoarece el este lipit de vertebre. El se poate degenera, subția, hernia, dar nicidecum sări de la loc. Se poate vorbi de “disc sărit de la loc” doar în cazul unei fracturi la nivelul coloanei vertebrale, ceea ce poate necesita intervenție chirurgicală, nu terapie chiropractica.

Alegeți întotdeauna un specialist chiropractor certificat și autorizat. Aveți dreptul să cereți să vedeți aceste certificări și autorizări.

În caz contrar, urmările pot fi grave și puteți plăti foarte scump credulitatea.

În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center își desfășoară activitatea doar chiropractori autorizați ce au o vastă experiență în tratarea afecțiunilor sistemului musculo scheletal.

Dacă doriți să fiți pe mâini sigure, vă așteptăm cu drag la noi.

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Nu mai aștepta, fă-ți o programare
chiar acum!

Nu mai aștepta,
fă-ți o programare
chiar acum!