background picture scaled
wide picture

Chiropractica în lume

Chiropractica, sistem alternativ de îngrijire medicală, constând în diagnosticul, tratamentul și prevenirea tulburărilor mecanice ale sistemului musculo-scheletic, precum și efectele acestor tulburări asupra funcției sistemului nervos și starea generală de sănătate, îşi are originile în medicina tradiţională asiatică. Practicanţii susţineau la vremea respectivă că prin coloana vertebrală „curge“ o „energie vitală“ care, blocată, duce la îmbolnăvirea organismului.

Fondatorul acestui tip de terapie este Daniel David Palmer, un magnetoterapeut interesat de frenologie şi spiritualism, care în 1895 a redat auzul unui pacient (Harvey Lillard) surd de 17 ani, prin manipularea coloanei cervicale. Vestea s-a răspândit în toată America, astfel că, persoanele care sufereau de această afecţiune, împreună cu familiile lor, au început să vină în Davenport, Iowa, oraşul în care locuia D.D.P. Celelalte cazuri de surzenie nu au fost vindecate prin corectarea vertebrelor poziţionate greşit, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Harvey, dar s-a întâmplat altceva extraordinar, simptome ale altor boli şi afecţiuni au dispărut sau au fost reduse la persoanele care au fost supuse la diferite tipuri de corecţii ale vertebrelor.

despre chiropractica 1
despre chiropractica

Inițial familia a păstrat în secret această terapie, dar în 1898 Palmer a început să predea metoda la câțiva studenți. Unul dintre studenţii săi, fiul său Bartlett Joshua Palmer, s-a angajat să promoveze chiropractica, a preluat Școala Palmer în 1906, după care practicarea metodei s-a extins foarte repede.

În anul 1913 statul Kansas devine primul stat al SUA, care recunoaşte și oferă drept la practicarea chiropracticii. Louisiana a devenit ultimul stat în 1974. Încet-încet metoda se răspândeşte şi dincolo de ocean, făcându-se cunoscută şi în Europa, astfel încât în anul 1939 Elveţia va fi prima ţară care o recunoaşte oficial.

Începând cu anul 1974 apar primele şcoli afiliate celor americane, deja recunoscute, atât în Europa, cât şi în Australia, Canada şi ţările Americii Latine. În anul 1988 a luat fiinţă Organizaţia Mondială a Chiropracticii (World Federation of Chiropractic – WFC) care înglobează chiropractorii din 85 de ţări ale lumii, şi care are strânsă colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO).

În anul 2005 Organizaţia Mondială a Sănătăţii publică WHO Guidelines on Basic Training and Safety in Chiropractic, recomandând standarde educaționale pentru recunoașterea și reglementarea serviciilor de chiropractică în toate țările membre. Până în 2009 acestea sunt tipărite în limbile arabă, chineză, engleză, finlandeză, franceză, germană, indoneziană, japoneză, coreeană, portugheză, spaniolă și turcă.

Americanii sunt obişnuiţi cu chiropractica. Între 30 şi 50 de milioane de americani merg la chiropractori. Din ce în mai mulţi medici din SUA obişnuiesc să îşi trimită pacienţii la chiropractor – atât adulţi, cât şi copii, chiar şi femei însărcinate, deoarece conform ultimelor cercetări, prin chiropractică se reduce timpul de travaliu. Chiropractica este foarte populară şi în Europa de Vest, în Australia, în Canada, dar şi în Asia.

Conform datelor oferite de Asociaţiei Chiropractorilor Americani (American Chiropractic Association – ASA) în prezent numărul chiropractorilor pe ţări se prezintă astfel:

  • 65,000 în USA

  • 8,000 în Canada

  • 3,000 în Australia

  • 2,000 în Regatul Unit (UK)

  • 100-500 în Belgia, Brazilia, Denmarka, Franţa, China, Irlanda, Italia,
  Japonia, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Africa de sud, Spania,
  Elveţia şi Suedia

  • 50-100 Argentina, Chile, Finlanda, Germania, Israel, Singapore şi Coreea
  de Sud

  • Sub 50 în celelalte ţări

Conform datelor oferite de Asociaţiei Chiropractorilor Americani (American Chiropractic Association – ASA) în prezent numărul chiropractorilor pe ţări se prezintă astfel:

  • 65,000 în USA

  • 8,000 în Canada

  • 3,000 în Australia

  • 2,000 în Regatul Unit (UK)

  • 100-500 în Belgia, Brazilia, Denmarka, Franţa, China, Irlanda, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Africa de sud, Spania, Elveţia şi Suedia

  • 50-100 Argentina, Chile, Finlanda, Germania, Israel, Singapore şi Coreea
de Sud

  • Sub 50 în celelalte ţări

despre chiropractica 2

Educație medicală

Majoritatea oamenilor, de când se nasc şi până la vârste înaintate, suferă de afecţiuni ale coloanei vertebrale, mai usoare sau mai grave, dar indiferent de probleme, odată cu înaintarea în vârstă, acestea se agravează.

Principiul modern de abordare al acestor probleme, constă în prevenirea agravării lor, conform proverbului „mai bine previi decât să tratezi”.

Astfel, cu ajutorul unor vizite regulate la chiropractor, preveniţi apariţia, în viitorul apropiat, a complicaţiilor aparute la nivelul coloanei vertebrale.

Chiropractorii, prin diferite tehnici de manipulare, păstrează sănătatea coloanei vertebrale şi implicit sănătatea întregului organism, îmbunătăţindu-ţi astfel calitatea vieţii, atât în plan fizic, cât şi în plan emoţional şi mental.

man wide desktop 01 01

În prezent, la nivel mondial există mai mult de 80.000 de chiropractori, cu preponderenţă în America şi Canada. Astfel, cetăţenii celei mai prospere naţiuni din această lume sunt obişnuiţi cu acest tip de tratament. Drept dovadă, conform studiilor Asociaţiei Chiropractorilor Americani (American Chiropractic Association – ASA), cei mai mulţi dintre medici îşi trimit pacienţii la chiropractori, datorită rezulatelor benefice observate în urma şedinţelor de tratament.

În consecinţă şi în Romania efectele chiropracticii sunt la fel de benefice, diferenţa fiind nivelul mic de răspândire al acestei terapii alternative şi numărul scăzut al chiropractorilor în ţară.
CHIROMEDICA Health & Wellness Center vă stă la dispozitie cu o echipă de chiropractori tineri bine instruiţi, cu experienţă în domeniu şi sute de cazuri tratate cu succes.

Cercetare

Studiile arată că două treimi din europeni cred că medicaţia nu este suficientă pentru a scăpa de durerile cronice. Este adevărat, dacă ne gândim la faptul că terapiile clasice atenuează doar simptomul, pe când cele alternative acţionează şi asupra cauzei.
Durerile de spate, afecţiunile coloanei vertebrale, reprezintă cea mai frecventă problemă de sănătate în rândul populaţiei active, acestea fiind urmate de migrene şi dureri reumatice.

Specialiştii spun că în ultimii ani a crescut tot mai mult şi frecvenţa durerilor musculare. Acestea sunt cauzate mai ales de poziţiile defectuoase menţinute mult timp la birou sau în maşină. Astfel de probleme sunt cu atât mai accentuate cu cât activitatea fizică de întreţinere este mai redusă. Scoliozele, cifozele, criza de lumbago, torticolisul, dorsalgiile, durerile de ceafă şi de cap reprezintă doar câteva dintre suferinţele musculare însoţite de durere. Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, 10 milioane de femei de pe glob suferă, ocazional sau frecvent, de dureri de spate, iar 65% dintre ele sunt tinere.

Terapiile alternative şi-au dovedit eficienţa în toate aceste tipuri de probleme, şi, în plus, efectele nocive asupra organismului sunt aproape inexistente.
Studiile arată că îngrijirea alternativă de sănătate este folosită la aproximativ 42% din populaţia SUA, respectiv chiropractica la 31% din numărul acestora. Mai mult de 70% dintre pacienţi acuză dureri de spate la nivel cervical şi lombar, pentru care solicită chiropractica, această metodă dovedindu-se eficientă în ameliorarea durerii, dar şi în tratarea cauzei acesteia.

chiromedica-despre-chiropractica-7
chiropractica_tratament_chiropractic_hernia_de_disc_chiromedica

Chiropractica Studiu adițional

Un alt studiu realizat pe un grup de 91 de militari, printre care şi femei între 18-35 de ani a urmărit recuperarea medicală cu îngrijire standard şi tratament prin chiropractică. Subiecţii acuzau dureri acute lombare. 73% din grupul subiecţilor care au participat la ambele tipuri de tratament au raportat o îmbunătățire semnificativă, pe când din grupul subiecţilor care au beneficiat doar de îngrijire standard, doar 17%. Pe o scară de 10 puncte, satisfacţia a fost calificată cu 8-9 în cazul primului grup, respectiv 4-5 în cazul celui de al doilea grup.

Un grup de chiropractori elveţieni a realizat un studiu privind tratarea herniei de disc prin chiropractică. Studiul s-a efectuat pe o perioadă de trei luni cu un grup de 50 de pacienţi. La 55% dintre aceştia starea lor s-a îmbunătăţit deja după două săptămâni; la o lună 69%, iar după 3 luni la 86% din numărul pacienţilor s-au constatat îmbunătăţiri majore ale stării de sănătate. Îmbunătăţirea a fost mai mare la pacienţii cu dureri acute, decât la cei cu durere cronică.

Terapia prin chiropractică oferă posibilitatea evitării declinului în activităţile de zi cu zi. Pacienţii care beneficiază de chiropractică au o stare generală mult mai bună şi sunt mai atenţi la factorii de risc care le-ar putea pune sănătatea în pericol.

Un studiu efectuat de Consiliul pentru Cercetare Medicală a dezvăluit faptul că această terapie este mult mai eficientă decât tratamentul spitalizat în ceea ce priveşte durerile lombare şi musculare.

În concluzie chiropractica menţine mobilitatea articulaţiilor afectate de artrită, reducând durerea şi împiedicând accelerarea degenerării. Terapia poate fi folosită asupra articulaţiilor afectate de leziuni şi de luxaţii repetate, reducând tensiunea din muşchi, nervi şi tendoane.

Poate calma durerile de gât, leziunile cauzate de lovituri şi nenumărate tipuri de dureri de cap.

Tratamentul este conceput pentru fiecare pacient, putând fi urmat şi de femeile însărcinate, bebeluşi şi copii. S-a raportat tratarea cu succes a durerilor menstruale, colicilor la copii, problemelor digestive, sindromului de epuizare cronică şi a altor disfuncţii frecvent întâlnite.

despre chiropractica 2

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.