Analiza compozitie corporala

  Rezultate nutritie cluj – CHIROMEDICA Health & Wellness Center

Determinarea compoziției corporale este utilă pentru aprecierea corectă a stării de nutriție și elaborarea unor indicații terapeutice adecvate. Începând de la vârsta adultă, procentul de țesut muscular scade și procentul de țesut adipos crește. Chiar persoanele care au o greutate normală (dupa IMC – indice de masă corporală) și o mențin așa, cu timpul vor pierde din țesutul muscular și vor adăuga țesut adipos, în special datorită stilului de viață sedentar și exceselor alimentare.

analiza compozitie corporala

 

Click aici și vezi persoanele care au avut rezultate rapide cu planurile noastre. 

Analiza compoziției corporale permite monitorizarea efectelor exercițiilor fizice și / sau a dietei asupra masei active și țesutului adipos. Persoanele care scad în greutate printr-un regim alimentar restrictiv pierd la fel de multă, sau chiar mai multă masă musculară decât grăsime. Alteori, deși se asociază dieta și exercițiul fizic, greutatea corporală nu se modifică imediat, însă se constată modificări ale compoziției corporale – în sensul scăderii țesutului adipos și creșterii masei musculare. Beneficiul adus de exercițiul fizic asociat dietei pentru scăderea în greutate este reprezentat de menținerea masei musculare și scăderea țesutului adipos. Scăderea corectă în greutate trebuie făcută prin asocierea exercițiului fizic cu un plan alimentar corespunzător (în nici un caz prin înfometare), și sub controlul periodic al compoziției corporale (procentul de țesut adipos, procentrul de masă musculară, grăsime viscerală).


1. Masa de grăsime și masa musculară

 

Corpul uman este compus dintr-o masă grasă și o masă non-grasă. Masa grasă este alcătuită din grăsimi esențiale (din măduva oaselor, inimă, plămâni, ficat, splină, rinichi, sistemul nervos central) și grăsimi de depozit (acumulate în țesutul adipos, localizat în jurul organelor și subcutanat).

Raportul dintre țesutul adipos subcutanat și grăsimea internă nu este același pentru toți indivizii și poate varia de-a lungul vieții. Masa slabă, reprezintă greutatea mușchilor, oaselor, ligamentelor, tendoanelor, organelor interne și greutatea dinților. Din această masa slabă (masa activă), componenta care înregistrează cele mai mari variații este reprezentată de țesutul muscular (masa musculară). Masa musculară este masa activă care realizează efortul, iar țesutul adipos în exces are efecte negative asupra sănătății.

analiza compozitie corporala

Un anumit procent de țesut adipos este absolut necesar pentru menținerea unei sănătăți optime. Lipidele esențiale sunt indispensabile pentru buna funcționare a organismului. Femeile au un procent mai mare de lipide esențiale decât bărbații.

Cantitatea țesutului adipos din organism e dată de numărul și dimensiunile celulelor adipoase. Creșterea țesutului adipos se poate face fie pe seama creșterii numărului de adipocite, fie pe seama creșterii dimensiunilor celulelor adipoase, prin acumularea de lipide intracelular. ptima variantă este caracteristică perioadei copilăriei, perioadei prepubertare și pubertare, iar celulele adipoase odată formate persistă de-a lungul vieții. Creșterea numărului de adipocite în copilarie are consecințe negative pe termen lung.

Valorile normale ale procentului de grăsime:

Barbați: 12-18 % (10-25 %)

Femei: 16-25% (18-30 %)

analiza compozitie corporala


2. Grasimea visceralăGrasimea viscerală este grasimea care se află în interiorul cavității abdominale și înconjoară organele vitale din zona abdomenului. Cercetările au demonstrat – dacă greutatea și grăsimea viscerală rămân constante, pe măsură ce îmbătrâniți, se modifică modul de distribuire a grăsimii, aceasta depunându-se mai ales în zona trunchiului. În cazul femeilor, acest proces apare în special după menopauză. Menținerea unor valori normale ale grăsimii viscerale vă va feri de anumite boli – boli cardiace, hipertensiune arterială și diabet de tip 2.

Valore grăsime viscerală cuprinsă între 1 – 12: Aveți o valoare normală a grăsimii viscerale. Continuați monitorizarea acestui nivel pentru a vă asigura că vă mențineți în marja care indică starea de sănătate.

Valoare grăsime viscerală cuprinsă între 13 – 59: Aveți grăsime viscerală în exces. Luați în considerare efectuarea de schimbări ale modului dvs. de viață de genul dietei și exercițiilor fizice.

analiza compozitie corporala


3. Procentul de apă

Procentul de apă reprezintă cantitatea totală de lichide din corpul unei persoane, exprimată ca procent din greutatea totală. Apa joacă un rol vital în multe din procesele din organism și se regăsește în fiecare celulă, țesut sau organ. Menținerea procentului optim de apă va asigura funcționarea eficientă a corpului și reduce riscul dezvoltării problemelor de sănătate.

Nivelul de apă fluctuează în mod natural în timpul zilei și al nopții. Corpul dumneavoastră tinde să se deshidrateze după un somn prelungit. De asemenea, există diferențe în modul de distribuire a lichidelor în corp în timpul zilei și în timpul nopții. Consumul de mese copioase, de alcool, menstruația, diferite boli, exercițiile fizice și îmbăierea pot determina variații ale nivelului de hidratare. Rezultatul privind procentul de apă ar trebui să constituie un ghid și să fie urmărit pe termen lung.

analiza compozitie corporala

Consumul unei cantități foarte mari de apă nu va determina schimbarea instantanee a nivelului de hidratare. De fapt, va crește greutatea totală. De aceea, se recomandă monitorizarea tuturor parametrilor de-a lungul timpului pentru a sesiza la timp orice schimbare. Fiecare individ are o masa hidrică fluctuantă, dar există anumite marje care indică starea de sănătate:

Femei: 45-60%

Bărbați: 50-65%

Cantitatea totală de apă tinde să scadă pe masură ce crește masa de grăsime. O persoană care are un procent ridicat de grăsime va avea un procent de apă sub valorile normale. Pe masură ce se pierde din grăsimea corporală, ar trebui să se revina la normal cu procentajul de apă.

Începe un stil de viață sănătos acum!

  Rezultate nutritie cluj – CHIROMEDICA Health & Wellness Center

Specialiștii noștri sunt aici pentru dumnevoastră!

Sună la 0771024163 și programează o consultație!

 

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră !

 

Vă aşteptăm cu mult drag la CHIROMEDICA Health & Wellness Center !

 

[button id=”” style=”filled” class=”” align=”center” link=”https://chiromedicahealthcenter.ro/programeaza-o-consultatie/” linkTarget=”_self” bgColor=”accent2″ hover_color=”accent1″ font=”33″ icon=”calendar1″ icon_placement=”left” icon_color=””]PROGRAMEAZĂ O CONSULTAȚIE[/button]

[column parallax_bg=”disabled” parallax_bg_inertia=”-0.2″ extended=”” extended_padding=”1″ background_color=”” background_image=”” background_repeat=”” background_position=”” background_size=”auto” background_attachment=”” hide_bg_lowres=”” background_video=”” vertical_padding_top=”0″ vertical_padding_bottom=”0″ more_link=”” more_text=”” left_border=”transparent” class=”” id=”” title=”” title_type=”single” animation=”none” width=”1/2″]

400600 Cluj Cluj-Napoca Str. Oltului Nr. 47
0770296601
0771024163
[push h=”30″]Orar de functionare:

luni, marți, miercuri, joi, vineri, sâmbătă, duminică09:00 – 17:00

[/column]

[column parallax_bg=”disabled” parallax_bg_inertia=”-0.2″ extended=”” extended_padding=”1″ background_color=”” background_image=”” background_repeat=”” background_position=”” background_size=”auto” background_attachment=”” hide_bg_lowres=”” background_video=”” vertical_padding_top=”0″ vertical_padding_bottom=”0″ more_link=”” more_text=”” left_border=”transparent” class=”” id=”” title=”” title_type=”single” animation=”none” width=”1/2″ last=”true”]
[/column]

 

Lasă un răspuns