Chiropractica, sistem alternativ de îngrijire medicală, constând în diagnosticul, tratamentul și prevenirea tulburărilor mecanice ale sistemului musculo-scheletic, precum și efectele acestor tulburări asupra funcției sistemului nervos și starea generală de sănătate, îşi are originile în medicina tradiţională asiatică. Practicanţii susţineau la vremea respectivă că prin coloana vertebrală „curge“ o „energie vitală“ care, blocată, duce la îmbolnăvirea organismului.

Fondatorul acestui tip de terapie este Daniel David Palmer, un magnetoterapeut interesat de frenologie şi spiritualism, care în 1895 a redat auzul unui pacient (Harvey Lillard) surd de 17 ani, prin manipularea coloanei cervicale. Vestea s-a răspândit în toată America, astfel că, persoanele care sufereau de această afecţiune, împreună cu familiile lor, au început să vină în Davenport, Iowa, oraşul în care locuia D.D.P. Celelalte cazuri de surzenie nu au fost vindecate prin corectarea vertebrelor poziţionate greşit, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Harvey, dar s-a întâmplat altceva extraordinar, simptome ale altor boli şi afecţiuni au dispărut sau au fost reduse la persoanele care au fost supuse la diferite tipuri de corecţii ale vertebrelor.

Inițial familia a păstrat în secret această terapie, dar în 1898 Palmer a început să predea metoda la câțiva studenți. Unul dintre studenţii săi, fiul său Bartlett Joshua Palmer, s-a angajat să promoveze chiropractica, a preluat Școala Palmer în 1906, după care practicarea metodei s-a extins foarte repede.

În anul 1913 statul Kansas devine primul stat al SUA, care recunoaşte  și oferă drept la practicarea chiropracticii. Louisiana a devenit ultimul stat în 1974.

Încet-încet metoda se răspândeşte şi dincolo de ocean, făcându-se cunoscută şi în Europa, astfel încât în anul 1939 Elveţia va fi prima ţară care o recunoaşte oficial.

Începând cu anul 1974 apar primele şcoli afiliate celor americane, deja recunoscute, atât  în Europa, cât şi în Australia, Canada şi ţările Americii Latine.

În anul 1988 a luat fiinţă Organizaţia Mondială a Chiropracticii (World Federation of Chiropractic – WFC) care înglobează chiropractorii din 85 de ţări ale lumii, şi care are strânsă colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO).

În anul 2005 Organizaţia Mondială a Sănătăţii publică WHO Guidelines on Basic Training and Safety in Chiropractic, recomandând standarde educaționale pentru recunoașterea și reglementarea serviciilor de chiropractică în toate țările membre. Până în 2009 acestea sunt tipărite în limbile arabă, chineză, engleză, finlandeză, franceză, germană, indoneziană, japoneză, coreeană, portugheză, spaniolă și turcă.

Conform datelor oferite de Asociaţiei Chiropractorilor Americani (American Chiropractic Association – ASA) în prezent numărul chiropractorilor pe ţări se prezintă astfel:

  • 65,000 în USA
  • 8,000 în Canada
  • 3,000 în Australia
  • 2,000 în Regatul Unit (UK)
  • 100-500 în Belgia, Brazilia, Denmarka, Franţa, China, Irlanda, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Africa de sud, Spania, Elveţia şi Suedia
  • 50-100 Argentina, Chile, Finlanda, Germania, Israel, Singapore şi Coreea de Sud
  • Sub 50 în celelalte ţări

Americanii sunt obişnuiţi cu chiropractica. Între 30 şi 50 de milioane de americani merg la chiropractori. Din ce în mai mulţi medici din SUA obişnuiesc să îşi trimită pacienţii la chiropractor – atât adulţi, cât şi copii, chiar şi femei însărcinate, deoarece conform ultimelor cercetări, prin chiropractică se reduce timpul de travaliu.

Chiropractica este foarte populară şi în Europa de Vest, în Australia, în Canada, dar şi în Asia.