artroza kinetoterapie chiromedica health center desktop
artroza kinetoterapie chiromedica health center mobile

Gonartroza
Reabilitare Fizică Integrativă

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Grija noastră este
 sănătatea dumneavoastră!

Boala degenerativă articulară (Artroza)

Artroza, precum numele sugerează reprezintă o afecțiune degenerativă, caracterizată prin degradarea și abraziunea cartilajului articular mobil. Este foarte important a nu se confunda artroza cu artrita. Este bine de știut că artroza nu este de natură inflamatoare, spre deosebire de artrită.

Artroza nu poate fi vindecată, dar cu ajutorul unor metode și tratamente, se poate ameliora. Artroza este cea mai frecventă boală reumatică. Incidența acesteia crește odată cu vârsta. Femeile sunt mai frecvent afectate comparativ cu bărbații.

Articulațiile cele mai frecvent afectate de boala artrozică sunt articulațiile:
  • genunchilor,
  • șoldurilor,
  • mâinilor,
  • coloanei vertebrale.
Cu toate acestea, artroza poate afecta orice articulație.

Cauzele apariției artrozei

La cea mai mare parte a persoanelor de peste 50 de ani se pot evidenția semne radiologice caracteristice artrozelor, dar numai 5%-15% din aceștia prezintă o simptomatologie supărătoare.

Boala artrozică nu are o cauză cunoscută. În producerea acesteia sunt incriminați mai mulți factori:

Vârsta – o dată cu înaintarea în vârstă se produce degradarea cartilajului.

Stresul mecanic – suprasolicitările articulare repetate, anomaliile de statică și biomecanică articulară (nefuncționarea corectă a unei articulații), suprasolicitările cauzate de repartiția anormală a presiunilor articulare pot determina artroză.

Factori traumatici – microtraumatismele sau traumatismele mai severe, precum fracturile, luxațiile și subluxațiile produc distrucția cartilajului articular și modificarea punctelor de presiune intraarticulară (de ex în cazul unei rupturi de ligament netratat corespunzător).

Modificări biochimice ale cartilajului.

Factori endocrini și metabolici – artrozele sunt frecvente în anumite boli endocrine (ex. menopauză, mixedem, acromegalie) și metabolice (obezitate, diabet zaharat, gută,dislipidemie).

Factori inflamatori și infecțioși cronici.

Genetica.

Simptomele artrozelor

Simptomul principal este durerea de tip mecanic. Durerea apare sau se intensifică în timpul mișcării și / sau la oboseala articulară. Durerea se poate atenua prin repausul articulației. Persoanele care suferă de artroză sunt meteosensibili. Frigul, umezeala și schimbarea de vreme pot provoca durere în articulații.

Redoarea articulară este prezentă dacă articulația rămâne în repaus timp îndelungat, dar dispare după 10-15 minute de mișcare.

Limitarea amplitudinii de mișcare, care în stadiul avansat poate duce la impotență funcțională, adică greutatea sau imposibilitatea de a executa anumite mișcări în articulația respectivă.

Zonele care provoacă durere la picior sunt următoarele:

  • arcul piciorului;
  • călcâiul;
  • genunchiul
  • șoldul;
  • partea inferioară a spatelui – zona lombară;
  • membrele inferioare.

Platfusul poate provoca, de asemenea, o distribuție inegală a greutății corporale. Acest lucru poate duce la uzura pantofilor în mod inegal sau mai rapid decât de obicei, în special pe o parte.

Tipuri de artroză

Articulațiile cele mai frecvent afectate de boala artrozică sunt articulațiile genunchilor, șoldurilor, mâinilor și coloanei vertebrale. Cu toate acestea, poate afecta orice articulație.

Cele mai des întâlnite tipuri de artroză sunt următoarele:

a. Artroza acromioclaviculară

b. Artroza de genunchi – gonartroza

c. Artroza lombară

d. Artroza de șold – coxartroza

e. Artroza fațetelor articulare

f. Artroza cervicală

A. Artroza acromioclaviculară

Articulația acromioclaviculară este localizată în umăr. În esență, această articulație creează legătura între claviculă și omoplat. Artroza articulației acromioclaviculare poate fi una dintre cele mai dureroase și debilitante.

Persoanele care își solicită articulația umărului în mod constant, cum ar fi ridicătorii de greutăți sau muncitorii în domeniul construcții sunt cei mai frecvent afectați de acest tip de artroză. Leziunile acestei articulații, cum ar fi accidentele de mașină, căzăturile sau orice altceva în urma căruia zona umărului a suferit traumatisme pot duce, la artroza articulației acromioclaviculare.

Pe lângă degradarea cartilajului în articulație, se mai pot dezvolta osteofite, așa numitele “ciocuri” sau „pinteni osoși”. Osteofitele pot exercita presiune asupra țesuturilor moi și a nervilor din zonă. Acești pinteni pot să limiteze mobilitatea și să îngreuneze unele mișcări, precum ridicarea brațelor deasupra capului.

Una dintre cele mai întâlnite simptome care se întâlnesc în mod obișnuit în artroza articulară acromioclaviculară sunt crepitațiile. Crepitațiile sunt acele zgomote repetate produse de ciocnirea sau de frecarea a două oase. O dată ce cartilajul articular este afectat, se pierde flexibilitatea și mobilitatea în umăr, apare durerea și sensibilitatea.

B. Artroza de genunchi – gonartroza

Artroza genunchiului (gonartroza) este poate cel mai frecvent dintre tipurile de artroză, afectând o paletă foarte mare de oameni. Deoarece genunchii preiau o mare parte a stresului exercitat asupra corpului, aceștia sunt extrem de susceptibili să devină artrozici.

Persoanele care petrec mult timp în picioare (cum ar fi frizerii sau muncitorii din fabrică), cu trecerea timpului pot fi diagnosticați cu gonartroza / artroză la genunchi. De asemenea, sportivii care se antrenează din greu și petrec multe ore la antrenamente, se pot plânge de dureri la nivelul genunchilor. Durerile care reapar de mai multe ori într-o zonă anume semnalează faptul că trebuie să vă prezentați la un specialist.

Atunci când vorbim de gonartroza, vă puteți aștepta ca durerile să devină mai intense la mișcare. Alteori, atunci când articulația genunchiului este în repaus, vă puteți trezi cu genunchiul înțepenit și vă este dificilă deplasarea în primele câteva minute.

C. Artroza lombară

În cazul artrozei lombare, este posibil să aveți dureri la nivelul spatelui inferior atunci când vă aplecați în față, dar în poziția culcat durerea sau disconfortul dispare. Majoritatea oamenilor au dificultăți în momentul în care se apleacă în față, deoarece apare durerea și lipsa de mobilitate.

Artroza lombară este de obicei asociată cu un exces de greutate în regiunea abdominală sau o postură slabă, incorectă care va împinge întreaga coloană vertebrală într-o poziție anormală.

D. Artroza de șold – coxartroza

Coxartroza apare cel mai frecvent la persoanele mai în vârstă. Articulația șoldului este una dintre cele mai puternice articulații, care suportă stresul mecanic și o mare greutate a corpului.

Simptomele specifice acestui tip de artroză sunt durerea la nivelul șoldului. Durerea poate iradia în zonele din vecinătatea articulației, cum ar fi durerea în zona inghinală sau fața anterioară a coapsei.

Durerea se înrăutățește în timpul:

  • mersului,
  • activităților care presupun mobilizarea articulației
  • dacă stați prea mult într-o anumită poziție.

Alte simptome pot include crepitațiile (sunete de pocnire ale oaselor).

gonartroza_tratament_chiromedica

E. Artroza fațetelor articulare

Ați auzit vreodată de „fațete” la nivelul coloanei vertebrale? Fațetele articulare sunt acele mici articulații, care se află între vertebre și se întind de-a lungul șirei spinării.

Artroza fațetelor este cauzată în principal de uzura legată de vârstă, dar poate fi cauzată de o postură incorectă. Artroza fațetelor la persoanele în vârstă creează durere care se poate întinde de-a lungul întregii coloane vertebrale. Localizarea durerii poate ajuta la determinarea fațetelor afectate.

F. Artroza cervicală

Artroza cervicală afectează vertebrele din regiunea cervicală a coloanei vertebrale. Cauzele degradării vertebrelor din această zonă se datorează:
  • îmbătrânirii,
  • stresului
  • uzurii plasate pe acea regiune a coloanei vertebrale.
Simptomele pot include:
  • dureri de cap,
  • tensiune în zona gâtului, a umerilor,
  • rigiditate sau dificultăți de mișcare a capului,
  • spasme musculare,
  • rigiditate articulară.
Aceste simptome se pot extinde până la nivelul umerilor, chiar și până la spate.

Diagnosticul artrozei

În timpul consultului specialistut vă va examina membrul afectat, respectiv articulația afectată, căutând modificări la nivelul articulație. La examinare se poate evidenția:
  • lipsa de mobilitiate,
  • sensibilitate la palpare,
  • deformarea și mărirea de volum a articulației,
  • cracmente (“pocniturile” în articulație).
Pentru un diagnostic exact sunt necesare investigațiile imagistice: radiografie, RMN, ecografie.

Tratament gonartroza

Precum am amintit mai sus, artroza nu este o afecțiune care se poate vindeca în totalitate, însă există unele tratamente care pot ameliora simptomele dureroase ale artrozei. Astfel se îmbunătățește mobilitatea și flexibilitatea articulară.

În funcție de evoluția artrozei și de alți factori, cum ar fi vârsta, este posibil ca unele tratamente să funcționeze, în timp ce altele nu.

a) Terapiile fizice sunt printre cele mai recomandate și eficiente metode de tratament.

În primul rând, scăderea în greutate la persoanele supraponderale este un element cheie în recuperare. Greutatea în exces suprasolicită articulațiile, mai ales cele ale genunchiului și ale șoldurilor.

b) Reabilitare Fizică Integrativă:

De mult timp se știe că inactivitatea fizică nu face decât să rigidizeze articulațiile. Astfel, durerea va crește și ea pe măsură ce se produce tot mai puțină mișcare în articulație. Reabilitarea Fizică Integrativă este un remediu eficient în combaterea durerilor și în îmbunătățirea mobilității articulare.

Principala problemă care este prezentă în artroze este lipsa de mobilitate. Terapeutul vă poate da un set de exerciții pentru îmbunătățirea flexibilității și pentru menținerea amplitudinii de mișcare.

De asemenea, neantrenarea musculaturii din jurul articulației poate duce la atrofie musculară.

O musculatură puternică ajută la susținerea articulațiilor și poate reduce șocurile și presiunile exercitate pe articulație.

Probabil ați mai auzit despre exercițiile aerobe. Ei bine, exercițiile aerobe sunt acele exerciții cu ajutorul cărora sistemul cardiovascular este stimulat, adică inima, plămânii, vasele de sânge și mușchii. 

Cuvântul aerob înseamnă “cu oxigen”, nevoia de oxigen. Având un sistem circulator sănătos vă poate ajuta în oxigenarea țesuturilor, trimițând oxigen proaspăt prin fluxul sanguin către articulații.

Nu în ultimul rând, exercițiul fizic regulat vă ajută în reglarea metabolismului și în arderea caloriilor.

Unul dintre cele mai eficiente și recomandate tipuri de exerciții fizice aerobe este înotul.

Exercițiile cu impact redus sunt evident necesare în prevenirea deteriorării articulațiilor.

Mulți terapeuți și chiropractori recomandă activități precum înotul. Acest sport permite o gamă largă de mișcări, cu un impact mic sau chiar deloc asupra articulațiilor.

Tratamentul medicamentos pentru gonartroză este recomandat în cazul în care aveți dureri puternice și / sau apare inflamația articulației.

Infiltrațiile cu acid hialuronic și cu corticosteroizi sunt recomandate pentru a lubrifia articulația și pentru a reduce durerea.

Tratamentul chirurgical pentru gonartroză este recomandat doar în cazul în care tratamentul conservator nu este suficient, iar mișcarea articulației este aproape imposibilă provocând dureri mari. Actul chirurgical constă în înlocuirea articulației din zona afectată.

Artroza nu este o afecțiune care se poate trata în totalitate, dar dacă aduceți schimbări în stilul de viață și faceți zilnic mișcare, calitatea vieții dumneavoastră se poate îmbunătăți, reușind să vă duceți la bun sfârșit activitățile zilnice.

În cazul în care vă confruntați cu o mare durere sau imobilitate din cauza artrozei, vă recomandăm să solicitați ajutorul unui terapeut instruit în a ajuta oamenii să-și recapete forța și mobilitatea dintr-o mare varietate de leziuni și afecțiuni.

Un terapeut Cluj vă poate dezvolta un plan de tratament individual, special creat pentru a răspunde nevoilor dumneavoastră unice, la clinica de Reabilitarea Fizică Integrativă.

La CHIROMEDICA Health & Wellness Center există specialiști care vă pot ajuta și vă pot ghida în tratamentul afecțiunii gonartroză.

Sună la 0771 024 163 și programează-te acum sau folosește formularul de programare de mai jos!

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Nu mai aștepta și
fă-ți o programare
chiar acum !

Nu mai aștepta și fă-ți o programare
chiar acum !

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.