obezitate 2
obezitate 3

IMC - indice de masă corporală

Calcularea indicelui de masă corporală

IMC – indice de masă corporală sau BMI – body mass index (în engleză ) este o măsurătoare a mărimii corpului. Acesta este un raport între înălţimea și greutatea actuală a persoanei. 

Rezultatele IMC ne arată dacă persoana are greutatea ideală pentru înălţimea sa.

Măsurătorile IMC pot indica dacă o persoană este subponderală, are o greutate normală, este supraponderală sau obeză. Dacă la o persoană indicele de masă corporală este în afara zonei sănătoase (normopondere), riscurile pentru înbolnăviri pot crește semnificativ.

Creşterea prea mult în greutate poate duce la riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat de tip 2 etc.

O greutate corporală prea mică poate duce la malnutriţie, osteoporoză sau anemie. Medicul dumnevoastră vă poate face recomandări adecvate.

Indicele de masă corporală nu poate măsura cantitatea de grăsime în mod direct. Acesta nu ţine cont de vârstă, sex, etnie sau masa musculară.

Cu toate acestea, se utilizează frecvent deoarece ajuta specialiștii să urmărească greutatea populaţiei și să identifice problemele potențiale ale persoanelor fizice.

Măsurarea IMC la adulţi

Calcularea indicelui de masă corporală implică măsurarea greutăţii şi înălţimiii pacientului.

• Folosim următorea formulă: IMC = kg/m2

• Pentru acest calcul împărţiţi greutatea ( în kg) cu înălţime (în metri) la pătrat

Interpretarea rezultatelor:

IMC Starea greutăţii

sub 18. –> Subponderal

18.5–24.9 –> Normoponderal

25.0–29.9 –> Supraponderal

30.0 – 34.9 –> Obez

35 > –> Obezitate morbidă

obezitate 3

• IMC – indice de masă corporală sub 18,5 indică subpondere. Aceasta înseamnă că trebuisă luaţi în greutate. Este recomandat să cereţi sfatul unui nutriţionist.

• IMC – indice de masă corporală între 18,5-24,9 indică o greutate corporală normală pentru înălţimea dumnevoastră. Menținând o greutate normală, reduceți riscul de a dezvolta probleme grave de sănătate.

• IMC – indice de masă corporală între 25,0-29,9 indică suprapondere. Acest lucru înseamnă că sunteţi sfătuiţi să pierdeţi câteva kilograme în favoarea sănătăţii şi pentru a nu creşte riscul diferitelor patologii. Este recomandat să vă adresaţi unui nutriţionist.

• IMC – indice de masă corporală peste 35 – indică obezitate morbidă. Este obligatoriu să luați măsuri pentru a scădea în greutate. Starea de sănătate poate fi afectată irecuperabil.

• IMC – indice de masă corporală între 30,0 și 34,9 indică obezitate. Acest lucru înseamnă că trebuie să scădeţi cât mai repede în greutate, deoarece un astfel de surplus de greutate creşte mult riscul de apariţie a patologiilor asociate obezităţii. Este recomandat să vă adresaţi unui nutriţionist.

Cum utilizează specialiștii indicele de masă corporală?

Indicele de masă corporală nu este suficient pentru un diagnostic, dar poate fi folosit ca indicator al potenţialelor probleme de greutate la adulţi sau în rândul copiilor.

În cazul în care cineva are un IMC prea mare sau prea mic nutriţionistul ar trebui să facă investigații mai amănunţite:

• Măsurarea grăsimii viscerale
• Evaluarea obiceiurilor alimentare
• Avaluarea stării psihice a pacientului
• Antecedentele ale problemelor cardiovasculare sau alte probleme de sănătate
• Alte analize specifice
Astfel nutriţionistul poate să facă recomandări specifice privind dieta şi exerciţiile fizice.
Există câteva cazuri particulare în care nu putem calcula aceast indce. De exemplu, în cazul sportivilor de performanţă. Aceștia au o masă musculară mult mai mare decât un om obişnuit. De asemenea, IMC nu se calculeaza pentru femeile însărcinate.

Dat fiind faptul că această măsurătoare ţine cont doar de greutatea actuală şi de înălţime, în cazurile menţionate mai sus sunt irelevante. Prin urmare nutriţionistul trebuie să facă investigaţii mai amănunţite şi măsurători specifice pentru a afla dacă persoana este sănătosă din punct de vedere nutriţional.

Dacă te confrunți și tu cu un indice de masă corporală prea mic sau prea mare , nutriționiștii clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center te pot ajuta să îți reglezi greutatea și să îți recapeți sănătatea!

Cu noi obții rezultate garantate 100%!

Sună acum la 0771024163 pentru o programare ! Sau folosește formularul de mai jos!

Vă așteptăm cu drag la CHIROMEDICA Health & Wellness !

Grija noastră este sănătatea dumnevoastră!

IMC - indicele de masa corporala

Nu mai aștepta, fă-ți o programare
chiar acum!

Nu mai aștepta,
fă-ți o programare
chiar acum!