Nutrient, Nutriție, Dietă

Știi că aceste noțiuni îți pot schimba radical viața?

Nutriție și dietetică

Ai nevoie de consultanță sau de un program de nutriție croit pentru nevoile tale?

Nutriție și dietetică

Ai nevoie de consultanță sau de un program de nutriție croit pentru nevoile tale?

Tot ce vei amâna, nu se va mai intampla!

Tot ce vei amâna, nu se va
mai intampla!

Tot ce vei amâna, nu se va mai intampla!

Despre nutriție

Istoria dieteticii și preocuparea pentru o alimentație sănătoasă datează încă de pe vremea lui Homer, Plato și Hippocrate din Grecia Antica. Deși dietetica și nutriția au continuat să fie un pion important pentru sănătate, dietetica a început să facă progrese abia în secolul al 19-lea, odată cu dezvoltarea cunoștințelor despre chimie. 

Cercetările timpurii s-au concentrat pe bolile dezvoltate pe baza deficiențelor vitaminice, ca mai apoi să se pună accentul pe necesarul zilnic de proteine, grăsimi și carbohidrați.

Ca și profesie, dietetica s-a dezvoltat în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial când importanța sa a fost recunoscută de cătră armată. Astăzi, asociațiile profesionale dietetice pot fi găsite pe fiecare continent, iar dieteticienii sunt implicați în promovarea sănătății și tratamentul acesteia, lucrând în colaborare cu doctorii.

Nevoia crescândă de dieteticieni profesioniști este condusă de interesul mărit al publicului în nutriție și potențialul alimentelor funcționale de a preveni o mare varietate de boli corelate cu regimul alimentar.

În anul 1917, în Cleveland, Ohio, a luat naștere Academia de Nutriție și Dietetică: cea mai mare organizație din lume în ceea ce privește alimentația și nutriția. 

Asociația a fost înființată de către un grup de femei vizionare, dedicate să ajute guvernul să conserve alimentele și să îmbunătățească sănătatea și nutriția publicului, în timpul Primului Razboi Mondial.

În prezent, Academia deține peste 100,000 de practicieni acreditați: nutriționiști dieteticieni licențiați, tehniciani dieteticieni și studenți. Aceștia se angajează să îmbunătățească sănătatea națiunii și să dezvolte profesia de dietetician prin cercetare, educație și susținere.

În Iunie 1978, delegați din 10 asociații dietetice naționale din Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Islanda, Elveția, Olanda, Norvegia, Suedia și Regatul Unit au înființat Federația Europeană a Asociațiilor Dieteticieniilor (European Federation of the Associations of Dietitians) sau EFAD, reprezentând astfel 10,380 de dieteticieni. În anul 2015 EFAD a atins un numar de 34 Asociații Dietetice Naționale, reprezentând astfel peste 35,000 de dieteticieni din 27 țări europene.

În ultima perioadă ai pus câteva kilograme pe tine și nu știi cum să scapi de ele?

Acum ai specialistul la un click distanță și o garanție de 200%!

Dacă nu slăbești, ai banii înapoi!

Nutrient, Nutriție,
Dietă

nutritie 1

Nutriția și dietetica este o ramură a medicinei care studiaza alimentele și substanțele din alimente, precum și comportamentele și factorii sociali corelați cu alegerile alimentare, în vederea menținerii și promovării unui stil de viață sănătos.

Nutrienții sunt acele substanțe chimice pe care le găsim în alimente. Acestea sunt folosite de către corp pentru a funcționa normal și pentru a-și menține starea de sănătate. Aceste substanțe se împart în categorii importante cum ar fi:
  • proteine,
  • lipide,
  • carbohidrati,
  • vitamine,
  • minerale,
  • apă.

Termenul de dietă nu se refera la restricția alimentației, ci mai degrabă definește modul de alimentație al unei persoane, al unui grup de persoane sau al unui colectiv, fiind similar cu cel de nutriție sau alimentație.

Rolul dieteticianului

În 2005 EFAD a definit rolul unui dietetician astfel:

„Un dietetician este un expert în nutriție / dietă care lucrează în toate sectoarele corelate cu nutriție și alimente, lucrează cu persoane de toate vârstele în consilierea alegerii unei alimentații sănătoase în mod preventiv, gestionează bolile acute și cronice printr-o alimentație modificată, are putere de decizie în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente și alimentația sănătoasă (sănătate/sănătate publică și reducerea riscurilor) și gestionează serviciile alimentare și industria alimentară: alimente sigure, durabile și nutritive.”

Ca și specialist în sănătate, dieteticianul oferă servicii nutriționale în diverse sectoare precum:
  • Spitale
  • Centre de diabet
  • Departamente de sănătate publică
  • Centre sportive
  • Industria alimentară
  • Centre de fitness și recreere
  • Mediul academic și cercetare
  • Practica privată

Astăzi, prezența dieteticienilor în echipa de îngrijire, este obligatorie, alături de medici, farmacisti, asistenti medicali, psihologi, chiropractori și asistenți sociali, lucrând într-o strânsă colaborare.

nutritie 2 1

Te doare spatele și nu știi ce să faci în acestă privință?

Vrei să scapi de această durere, ca să poti să te bucuri în continuare liniștit de viață?

Alimentație sănătoasă

Când nutriția poate fi considerată optimă?

Alegerea unei diete echilibrate, adecvate și variate este un pas important către un stil de viață fericit și sănătos:

  • Vitaminele și mineralele din dietă sunt vitale pentru stimularea imunității și a unei dezvoltări sanatoase, normale.
  • Protejează organismul împotriva anumitor tipuri de boli, cum ar fi obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, unele tipuri de cancer și afecțiunile scheletice.
  • Alimentația sănătoasă contribuie la menținerea unei greutăți corporale adecvate
  • Reprezintă o bună oportunitate de a experimenta alimente din diferite culturi, origini și cu moduri diferite de preparare
  

Nutritie si dietetica

Diferența dintre dietă și nutriție

Cuvântul „dietă” poate crea imaginea unui plan de pierdere în greutate, în timp ce cuvântul „nutriție” ne duce cu gândul la un act de hrănire.

În fond, acești 2 termeni au același sens: reprezintă un mod de alimentație al unei persoane.

Bazat pe fapte științifice, modul de alimentație implică învățarea modului de creștere a  metabolismului, a nivelelor hormonale și de energie.

Cunoașterea informațiilor de bază despre o nutriție sănătoasă și înțelegerea influenței pe care o are alimentația într-un stil de viață sănătos, va permite includerea de obiceiuri alimentare sănătoase în stilul de viată curent.

„Este ușor să dezvolți un obicei nesănătos dar e greu de trăit cu e el. Este mai greu de dezvoltat un obicei sănătos, dar mult mai ușor de trăit cu el.”

nutritie si dietetica 2

Ce este o dietă sănătoasă?

Uneori această asociere de cuvinte devine foarte confuză pentru anumite persoane.
O dietă sănătoasă este reprezentată de consumul de alimente din toate grupele alimentare în cantitățile adecvate nevoilor corpului nostru. Astfel, există 5 grupe principale de alimente: fructe, legume, cereale (cereale integrale, paste, orez, pâine etc.), proteine (carne, pește, ouă, oleaginoase, leguminoase), lapte și produse lactate.
Nutriția se concentrează atât pe asigurarea unui nivel de energie și nutrienți adecvat atât cantitativ cât și calitativ, dar și pe modul de prevenire sau tratare a unor boli printr-o alimentație sănătoasă.

nutritie si dietetica 3

Beneficiile unei
alimentații echilibrate

Alegerea unei diete echilibrate, adecvate și variate este un pas important către un stil de viață fericit și sănătos:

  • Vitaminele și mineralele din dietă sunt vitale pentru stimularea imunității și a unei dezvoltări sanatoase, normale.

  • Protejează organismul împotriva anumitor tipuri de boli, cum ar fi obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, unele tipuri de cancer și afecțiunile scheletice.

  • Alimentația sănătoasă contribuie la menținerea unei greutăți corporale adecvate

  • Reprezintă o bună oportunitate de a experimenta alimente din diferite culturi, origini și cu moduri diferite de preparare

  • Beneficiile de a consuma o mare varietate de alimente sunt, de asemenea, emotionale, deoarece varietatea și culoarea sunt ingrediente importante ale unei alimentații echilibrate.

Principiile unei
alimentații sănătoase

O alimentație sănătoasă constă în:
• consumul de alimente variate, dar în cantități diferite
• 3 mese principale pe zi (mic dejun, prânz și cină) și 2-3 gustări
• alimentație echilibrată caloric în funcție de necesarul energetic al fiecarui individ astfel încât să mențină o greutate normală
• consum crescut de produse ceraliere integrale
• consum crescut de legume și fructe
• consum scăzut în grăsimi
• consum scăzut de dulciuri
• consum moderat de sare și sodiu
• consum moderat de băuturi alcoolice

Pentru ca alimentația sănătoasă să aibă un rezultat cât mai vizibil și pentru a atinge un stil e viață sănătos, este asociată și cu o activitate fizică regulată.
Activitatea fizica regulată (plimbatul, mersul cu bicileta, dansul, exerciții fitness), oferă numeroase beneficii asupra stării de sănătate. De exemplu, activitatea fizică:
• ajută la reducerea riscului apariției bolilor cardiovasculare, al diabetului și osteoporozei
• ajută la controlul greutății,
• promovează starea generală de bine.

Afectiuni tratate
cu succes

Servicii

Consult nutriție

60 minute

Analiză corporală

30 minute

PROGRAM ALIMENTAR

Personalizat
patologii medicale

PROGRAME DE 

Slăbit
(de la 6 săptămâni)

PROGRAM ALIMENTAR

Personalizat DIABET

PROGRAM ALIMENTAR

Personalizat CANCER

PROGRAM ALIMENTAR

Personalizat HIPERTENSIUNE

PROGRAM ALIMENTAR

Personalizat SARCINĂ

Identificare comportament alimentar

30 minute

PROGRAME DE 

Îngrășare

Plan alimentar personalizat

14 zile

PROGRAME DE  NUTRIȚIE

Pentru SPORTIVI

DACA NU SLABESTI,
ai GARANTAT banii inapoi!

background green

PROGRAME DE 

Îngrășat
(de la 6 săptămâni)

Preț: de la 1100 lei

PROGRAM PENTRU

Întărirea
sistemului imunitar

Preț: 1750 lei

ANALIZĂ CORPORALĂ

Cu cântar cu bioimpedanță

Preț: 130 lei

Ce spun clienții noștri
despre noi?

Rezultatele sunt garantate 100% atâta timp cât este respectat planul alimentar. A fost foarte ușor de ținut, nu am răbdat foame, m-am simțit foarte bine, energia mi-a crescut si per total starea mea de bine s-a îmbunătățit. Recomand serviciile clinicii!
chiromedica B A video paul h lateral
A. G.
În urma planului alimentar realizat în funcție de programul meu de lucru, buget și obiectivul meu, am reușit să slăbesc și să îmi mențin greutatea după atingerea obiectivului propus. Aparatura este de ultima generație iar atmosfera este una plăcută.

chiromedica B A video pap bia lateral
A. P.
Mulțumesc din suflet Chiromedica pentru schimbarea stilului de viață. Cu ajutorul unui plan alimentar personalizat am reușit sa ajung de la 83 kg la 69 kg, într-un mod atât de natural si de echilibrat, doar modificând modul în care ma raportam la alimentație.
chiromedica B A video viski kris lateral
O. M.

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.