obezitate 2
obezitate 3

Obezitate

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Grija noastră este
 sănătatea dumneavoastră!

Ce este obezitate?

Obezitate = o afecțiune cronică ce este caracaterizată printr-o creștere exagerată a greutății corporale. Aceasta este cauzată de acumularea unui procent foarte mare de grăsime în țesutul subcutanat și în jurul viscerelor.

Simptome obezitate

În cele mai multe cazuri pacienții se prezintă la medic din cauza bolilor asociate obezității: diabet de tip 2, boli cardiace, hipertensiune arterială, sindrom metabolic, cancer (diferite tipuri de cancer), afecțiuni tiroidiene, etc. Obezitatea crește riscul de apariție a aritmiilor cardiace, moarte subită, ateroscleroză, hipertensiune arterială, a calculilor biliari, a sindromului de apnee în somn, artrozei și gutei.

Cauze obezitate

Obezitatea apare de cele mai multe ori din cauza unui aport caloric excesiv de mare și nu obligatoriu din cauza încetinirii metabolismului. Alimentația bogată în carbohidrați rafinați, grăsimi saturate alături de un stil de viață sedentar, favorizează creșterea în greutate.

Mai rar, unele medicamente, diferite boli endocrine, obezitatea maternală și fumatul în timpul sarcinii, pot perturba reglarea greutății corporale. Există și tipuri de deviere a comportamentului alimentar, cum ar fi: sindromul alimentar nocturn și tulburarea de tip bulimic acut.

obezitate_tratament_dieta_chiromedica

Diagnostic obezitate

Diagnosticul de obezitate se pune la un consult, pe baza unui examen fizic (clinic) și a unor teste specifice
• La examenul fizic, se măsoară circumferințele corpului la anumite nivele și se realizează plicometria.
• Pentru testele specifice se foloseste un cantar cu bioimpedanță care măsoară canitatea de grăsime din organism (atât grăsimea corporală cât și grăsimea viscerală), cantitatea de apă, contitatea de masă musculară, etc.

După aceste examinări se calculează IMC-ul (indicele de masă corporală) – după o formulă standard.

Prin simpla verificare a IMC-ului vă putem încadra în funcție de rezultat în una din cele 6 categorii:

• subponderal (IMC 18.49 sau mai puțin),
• greutate normală (IMC între 18.5 și 24.99),
• supraponderal (IMC între 25.00 și 29.99),
• obezitate de gradul I (IMC între 30.00 și 34.99),
• obezitate de gradul II (IMC între 35.00 și 39.99)
• obezitate morbidă (IMC de 40.00 sau mai mare)

Dacă rezultatul IMC-ului este între 30.0 și mai mare de 40.00, pacientul este considerat obez.

Obezitatea cu un IMC între 35.00 și 39.99 se numește obezitate de gradul 2.

lady slim nutritie

Pe lângă creșterea insulinei, dereglarea metabolismului lipidelor: dislipidemie (concentrații crescute de lipide, lipoproteine, cholesterol), poate duce la diabet. În obezitatea de gradul 2 mai apar modificări patologice la nivelul:

• circulației sanguine și mușchiul cardiac;
• plămânilor și căilor respiratorii,
• oxigenării sângelui;
• glandelor endocrine (mai ales la nivelul tiroidei).

Un IMC de 40.00 sau mai mare, încadrează pacientul la obezitate morbida.

Obezitatea morbidă este o afecțiune gravă care pune sănătatea în pericol și scade radical speranța de viață.

Aceasta afecțiune crește riscul de moarte prematură.

De aceea, este obligatoriu ca persoana care prezintă un IMC de 40.00 sau mai mare, să apeleze la un specialist pentru a ajunge la o greutate care să nu îi pună viața în pericol.

Evaluarea clinică și de laborator este necesară pentru a stabili dacă există:
• complicații metabolice,
• riscuri pentru sănătate,
• boli asociate.

Dacă există oricare din cele 3 menționate, trebuie făcute recomandări pentru ameliorarea stării de sănătate.

Factori de risc obezitate

Sedentarismul este unul dintre factorii de risc în apariția obezității. Se caracterizează prin lipsa activității fizice, care duce la o scădere a cheltuielilor energetice și un bilanț energetic pozitiv și au ca efect acumularea kilogramelor în plus.

 Abuzul alimentar se referă la depășirea necesarului caloric individual pe un interval mai lung de timp. Necesarul caloric nu trebuie să fie depășit foarte mult pentru a acumula kilograme în plus. Este suficientă depășirea cu perseverență a necesarului caloric cu aproximativ 225kcal (care se pot regăsi într-o gustare mică). Într-o perioadă de aproximativ o lună se pot observa pe cântar mici diferențe, dar pe perioade îndelungate de timp, modificarea greutății devine foarte vizibilă. Din această cauză, majoritatea persoanelor obeze nu își explică de ce sau cum sau îngrasat.

Factorii psihologici influențează comportamentul alimentar. La unele persoane excesul de calorii se datorează unor probleme de ordin psihologic cum ar fi: stresul, traumele, anxietatea, plictiseala sau stările de conflict. În aceste cazuri alimentația este considerată de către pacient un mod de a face față la problemele cu care se confruntă.

Factorul ereditar este, de asemenea, o cauză a obezității. Unele peroane au o predispoziție spre obezitate. Aceasta se regăsește de obicei la mai mulți membri ai familiei. Adesea se transmite de la o generație la alta și este de fapt o preluare de obiceiuri alimentare, care duc la apariția obezității din cauza abuzului alimentar aparut de la o vârstă fragedă.

Factorii socio-economici includ nivelul scazut de educație, sărăcia și lipsa de informare. Lipsa accesului la alimentele sănătoase cum ar fi legume sau fructe proaspete ar putea constitui una dintre cauzele obezității.

Factorii de mediu pot influența direct riscul de apariție al obezității. Asta deoarece oamenii preferă să folosească masina sau mijloacele de transport în comun, în locul deplasărilor pe jos. De asemenea, se preferă mâncarea de tip fast food care se găsește din abundență și este foarte ieftină în locul alimentelor sănătoase.

Tratament obezitate

Pentru cele mai bune rezultate pacientul trebuie să ceara sfatul unui nutritionist-dietetician licentiat. Acesta poate să îi întocmească un plan alimentar personalizat care să și aibă rezultatele dorite.
Pentru ca rezultatele să fie cât mai eficiente, pacientul trebuie să respecte în primul rând planul alimentar și indicațiile nutritionistului-dietetician fără a se abate de la ele.

Pacientul trebuie să își schimbe comportamentul alimentar, activitatea fizică și anumite obiceiuri nesănătoase, toate sub supravegherea medicului (dacă acesta se confruntă și cu diferite patologii asociate obezității) și a nutritionistului-dietetician, care ajustează planurile alimentare în funcție de răspunsul organismului pacientului.

Pacientul trebuie să aibă așteptări realiste și care pot fi atinse fără efecte adverse. De asemnea, pacientul trebuie să fie conștient de riscurile la care este supus din cauza obezitatii! Este foarte important să respectați tot ceea ce vă spune nutritionistul ales, deoarece tot ceea ce el vă recomandă, vă recomandă în cunoștință de cauza și doar așa vă poate GARANTA REZULTATELE dorite.

Doar un nutritionist bun, cu o pasiune mare pentru nutriție și care știe ceea ce face vă poate garanta atingerea scopului propus de dvs. Și o va face fără nici cea mai mică ezitare.

Dacă suferiti de obezitate și vă doriți să slăbiți, în cadrul CHIROMEDICA Health & Wellness Center găsiți nutritionist bun și pasionat care vă poate ajuta și vă poate garanta rezultatele. Dacă nu slabiti, vă returnăm integral banii înapoi.

Sună la 0771024163 pentru o programare și află ce înseamnă această garanție! Vă așteptăm cu drag la CHIROMEDICA Health & Wellness Center dacă aveți nevoie de un nutritionist bun în Cluj!

Sau programează-te acum, folosind formularul de mai jos!

Programează-te
chiar acum ! 

Programează-te
chiar acum!

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.