subponderabilitate 4
nutritie 1

Importanța nutriției la sportivii de performanță

Vârsta, sexul, metodele de antrenament și somnul influențează performanța sportivilor și riscul lor de accidentare!
Nutriția este, de asemenea, un factor important sau poate chiar unul dintre cei mai importanți factori. Acesta, din nefericire, este adesea ignorat.

Cercetările arată că o nutriție adecvată la un sportiv poate reduce la minimum riscul de accidentare.

La ora actuală 30% dintre sportivi consideră că alimentația este importantă pentru prevenirea accidentărilor iar 50% se folosesc de alimentație în scop de prevenție.

Cu toate acestea, antrenorii continuă să treacă cu vederea aspectul nutriției și folosesc în schimb antrenamentele de forță și stretching ca formă de prevenție.

Alimentația joacă un rol important în menținerea greutății corporale, ceea ce este esențial la sportivii de performanță.
Importanța nutriției la sportivii de performanță

rezultat nutritie

Greutatea poate fi un aspect crucial în cazul atleților, mai ales când este vorba despre femei.

Dacă se ajunge să fie necesară o scădere în greutate, la sportivi este mai dificil.

Asta deoarece nu putem implementa o dietă săracă în carbohidrați sau proteine, cum am face în general. Aceste sunt elemente sunt foarte importante și aduc energia necesară pentru antrenamente.

Deshidratarea este o problemă comună care poate apărea în orice mediu. Ea poate fi simplu remediată cu suplimentare de apă.

În cazul sportivilor care efectuează antrenamente de intensitate mare pentru mai multe ore, rehidratarea trebuie să conțină mineralele și nutrienții pierduți, nu doar apă.
Importanța nutriției la sportivii de performanță – chiromedica

Cu siguranță, alimentația nu este principala preocupare înainte și în timpul concursului.

Totuși acest aspect este cel mai important pentru organismul dumneavoastră.

Majoritatea sportivilor nu consumă suficiente lichide în timpul competițiilor, de aceea rehidratarea de după este crucială pentru regenerarea musculaturii.

Colegiul American de Medicină Sportivă sugerează consumarea unor alimente bogate în sodiu, mâncarea unei mici mese care conține carbohidrați, grăsimi și proteine la 30 de minute de la încheierea concursului, pentru regenerarea organismului.

Prin urmare, singura metodă este să apeleze la un specialist care având în vedere toate aspectele, poate concepe o dietă sănătoasă, echilibrată și care satisface nevoile distincte ale fiecărui sportiv în parte. Lipsa unui echilibru al fluidelor din organism afectează performanța și vă expune la riscul efectelor de deshidratare. Apa oferă lubrifierea musculo-scheletică și ajută la transportul substanțelor nutritive în întregul corp.

Importanța nutriției la sportivii de performanță

Carbohidrații, proteinele și grăsimile

1. Carbohidrații
Principalul rol al carbohidraților este să ofere energie.

Corpul îi poate stoca în mușchi și în fica, pentru ca mai apoi să folosească aceste rezerve ca sursă de alimentare pentru creier și mușchi în timpul activităților fizice.

Aceste rezerve sunt limitate, deci este important să fie pline înainte de începerea oricăror exerciții fizice.

Lipsa carbohidraților în dietă, vă poate face să vă simțiți obosiți și fără destulă energie care să vă permită să efectuați antrenamentul la cel mai bun nivel.

Alegerea corectă a dietei vă ajută să îi oferiți corpului energia necesară pentru a termina activitatea fizică, dar și pentru a vă recupera mai ușor și mai repede.

2. Proteinele
Proteinele sunt, de asemenea, importante pentru sănătate și pentru sport.

Rolul lor principal este creșterea, repararea și menținerea celulelor și țesuturilor corpului, cum ar fi mușchii.

Deși este binecunoscut faptul că sportivii au nevoie de mai multe proteine decât persoanele sedentare, majoritatea consumă mai mult decât este necesar.

Se spune că dacă veți consuma mai multe proteine, veți avea mușchi mai mari.

Din cauza aceasta, mulți oameni uită să mai consume și carbohidrați, care sunt principala sursă de energie.

3. Grăsimile
Grăsimile sunt nutrienți esențiali pentru organism, dar sunt și o sursă bogată de energie.

Pe de altă parte, consumarea unei cantități prea mari de grăsime, poate duce în timp, la creșterea în greutate.

Pentru a afla care este importanța nutriției la sportivii de performanță, sau particular pentru cazul tău, dacă vrei să te asiguri că ai aportul potrivit de vitamine și nutrienți, îți recomandăm să apelezi la un specialist.

Dieteticienii de la CHIROMEDICA HEALTH & WELLNESS Center te pot ajuta să îți menții sănătatea printr-o dietă potrivită pentru stilul tău de viață.

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Cu noi ai rezultate garantate sau primești banii înapoi!

apa - ghid de hidratare corect

Nu mai aștepta și fă-ți o programare
chiar acum ! 

Nu mai aștepta,
fă-ți o programare
chiar acum!