Sarcina si alimentatia
Sarcina…o perioadă specială din viața oricărei femei.
În interiorul corpului ei, prinde contur o nouă ființă. O ființă care va avea chipul și asemănarea mamei.
În momentul aflării veștii că va fi însărcinată, femeia, mama, devine oarecum responsabilă de dezvoltarea fizică și psihică a micului copilaș. În același timp, multe persoane din anturajul mamei încep să o asalteze cu mii de sfaturi. Unul dintre cele mai des întâlnite sfaturi primite este: “mănâncă mai mult acum, deoarece acum mănânci pentru doi”.
Și DA, dragă mamă, când ești însărcinată mănânci pentru doi, însă cel mai important este ceea ce mănânci!
Astfel, aici apare responsabilitatea ta!
Este important să îi asiguri copilașului toți nutrienții necesari pentru dezvoltarea normală fizică și psihică. Acum este momentul să lași miturile la o parte și să nu mai asculți toate sfaturile primite de la rude și prieteni, deoarece fiecare sarcină este unică și fiecare femeie este la rândul ei unică și reacționează diferit pe parcursul sarcinii.
Astfel, ideal este să asculți de sfatul specialiștilor: medicul care îți supraveghează sarcina și un nutriționist.
Medicul îți pot oferi informații prețioase despre dezvoltarea normală a sarcinii și starea ta de sănătate, iar nutriționistul te poate îndruma în privința alimentației corecte.
În plus, cu toții știm că pe sarcină este normal ca femeia să ia câteva kilograme în plus (greutatea copilului, lichidele, placenta). Ceea ce nu vor în general proaspetele mămici să priceapă, este ce înseamnă aceste “câteva kilograme în plus” și trec apoi la suprapondere sau chiar obezitate, acumulând câte 30-40 kg pe sarcină.
Kilogramele în plus, peste dezvoltarea normală a copilului, dau foarte multe bătăi de cap femeilor însărcinate: deplasare greoaie, dureri de spate, presiune pe articulații, hipertensiune, predispoziție la diabet gestațional, predispoziția de a naște un copil ce în viitor va fi supraponderal, naștere cu dificultate, etc. Iar după naștere majoritatea femeilor nu reușesc să-și revină la forma fizică anterioară.
În momentul primului consult, mămica era înspăimântată de ceea ce aflase anterior despre moștenirea ei genetică: mama ei, a avut 2 sarcini, și pe fiecare sarcină a luat câte 40 kg., chiar dacă a plecat de la o greutate normală.
Aceasta s-a temut să nu care cumva să reediteze experiența mamei, mai ales că a depășit vârsta de 30 de ani și recuperarea după sarcină este un pic mai grea, decat dacă ar fi avut 20 de ani. Pe scurt, nu dorea să se îngrașe exagerat pe perioada sarcinii (știind toate dezavantajele acumulării de grăsime), însă vroia să asigure copilului tot ceea ce avea nevoie pentru o dezvoltare normală.
În urma consultului și a examinării analizelor ce le avea, mămica a primit un plan alimentar personalizat pentru trimestrul de sarcină în care era, prioritare fiind dezvoltarea normală a copilului (asigurarea tuturor nutrienților de care avea nevoie) și păstrarea stării fizice a mamei.
La examenul morfologic efectuat la 22 de săptămâni de sarcină, de către medicul care îi supraveghează sarcina, copilul era dezvoltat în parametri normali, iar analizele mamei au fost perfecte, aceasta luând în greutate până atunci de la începutul sarcinii 4 kg.
Pe parcursul reconsulturilor, mamei i s-au făcut mici ajustări la planul alimentar, în funcție de necesitățile copilului și avansarea sarcinii.
Momentan, mămica este în săptămâna 28 de sarcină, cu un copil perfect dezvoltat și fără un exces de greutate.
De la primul consult, de la 12 săptămâni, a pus în total 6 kg., are mai multă energie (nu este obosită), nu a făcut retenție de apă și este foarte activă. Din cauza unor mici probleme de tensiune, mămica nu a avut voie să facă deloc nici o activitate fizică intensă, însă asta nu a oprit-o să fie activă și să își desfășoare toate activitățile de zi cu zi, păstrându-și tonusul muscular.
Îi mulțumim pentru încrederea acordată, îi dorim în continuare sarcină ușoară și sperăm să fie tot la fel de motivată ca și până acum, în acest ultim trimestru de sarcină ce mai urmează.
Vom reveni cu poze și după naștere.
Dacă și tu ești însărcinată, ai născut sau alăptezi și te confrunți cu anumite situații dificile privind alimentația sau cu kilogramele în plus de după sarcină, contactează-ne și află ce poți să faci în privința alimentației tale și în beneficiul tău și al copilului tău.
Mamica din prezentarea noastră are un principiu după care se ghidează: “sunt gravidă, nu bolnavă”!
Urmează experiența ei în ceea ce privește sarcina si alimentatia și asemenea ei, dorește-ți ce-i mai bun pentru copilul tău și pentru tine!
Dacă vrei să afli ce s-a întâmplat cu mămica noastră…click aici…
Alege nutriționiștii de la CHIROMEDICA Health & Wellness Center. Sună la nr. 0771024163 sau folosește formularul de mai jos pentru a programa un consult.
Te asteptam cu drag !
Nu mai aștepta, fă-ți o programare
chiar acum!
fă-ți o programare
chiar acum!