spondizola cervicala banner desktop img
spondizola cervicala banner mobile img

Spondiloza cervicala

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Grija noastră este
 sănătatea dumneavoastră!

Ce este spondiloza cervicala?

Spondiloza cervicala este o afecţiune, care se manifestă printr-o uzură anormală a coloanei cervicale, ce afectează corpurile vertebrale şi discurile intervertebrale de la nivelul gâtului, precum şi conţinutul canalului spinal – rădăcinile nervilor şi/sau măduva spinării.

Diagnostic spondiloza cervicala

Diagnosticarea spondilozei cervicale urmăreşte:

  1. Anamneză – întrebări referitoare la: localizarea durerii, nivelul de iradiere (braţe, umăr, ceafă), accentuarea durerii la anumite mişcări/activităţi (flexie, rotaţie), etc.;
 2. Examinare fizică – posturi anormale, curburile fiziologice ale coloanei diminuate sau accentuate în zona afectată, teste specifice, etc.;
  3. Teste imagistice.

Spondiloza cervicala este o degenerare legată de vârstă şi apare, de obicei, după vârsta de 35-40 de ani. În cazul spondilozei cervicale, discurile intervertebrale degenerate, pe de oparte presează nervii cranieni (durere, amorţeli-furnicături în mâini, contracturi musculare), pe de altă parte presează arterele craniene care trec printre vertebrele cervicale (hipoxie cervicală, dureri de cap, ameţeli, ţiuit în urechi, etc.).

Cauze spondiloza cervicala

De multe ori, cauza spondilozei cervicale este uzura anormală a coloanei cervicale, în urma unor mişcări vicioase repetate în timp, datorată:
  • Deshidratării discului intervertebral;
  • Procesului de îmbătrânire;
  • Traumatismelor de la nivelul coloanei vertebrale cervicale;
  • Poziţiilor incorecte;
  • Activităţii fizice intense;
  • Stilului de viaţă sedentar.

Simptome spondiloza cervicala

Unele cazuri de spondiloza cervicala nu sunt asociate cu nici un simptom, insă multe dintre ele includ:
  • Amorțeală și furnicături – în regiunea braţelor şi a cefei;
  • Slăbiciune – mușchii gâtului pot deveni mai slabi, provocând oboseală atunci când se stă în poziţii vicioase;
  • Durere – durere localizată la baza craniului, în ceafă, centura scapulară, umeri şi braţe. Mișcările rapide sau strănutul ar putea induce dureri;
  • Dificultăţi în mişcările capului – efectuarea mişcărilor bruşte;
  • Contractură la nivelul musculaturii paravertebrale superioare;
  • Oboseală musculară la nivelul braţelor.

Tratament spondiloza cervicala

Tratamentul spondilozei cervicale are ca obiective:
  • înlăturarea durerii;
  • lupta împotriva contracturii musculare;
  • încetarea tulburărilor senzitive (parestezii, amorţeli) la nivelul umerilor şi braţelor;
  • revenirea pacientului la activităţile zilnice.

Aceste obiective pot fi obţinute prin tratament medicamentos (analgezice, antiinflamatoare), tratament fizio/kinetoterapeutic şi tratament chiropractic. O scurtă discuție a istoriei naturale a spondilozei cervicale simptomatice este necesară înainte de a discuta intervenția terapeutică. 

Prognoza pe termen lung este mai puțin clară. În urma tratamentului unii pacienți prezintă un declin progresiv, în timp ce majoritatea au perioade lungi de stabilitate a simptomelor cu exacerbări intermitente. Un studiu a remarcat faptul că 79% dintre pacienții cu dureri de gât și / sau care au menționat sindroame dureroase la nivel cervical au avut îmbunătățiri in urma anumitor tipuri de tratament.

Tratamentele medicale pentru spondiloza cervicala includ manipulări ale gâtului, tratament chiropractic, tratamente medicamentoase, modificări ale stilului de viaţă şi modalităţi fizice(de tracțiune, exerciții). Aceste terapii sunt adesea inițiate în funcție de preferințele pacientului şi/sau de recomandări.
Comparând eficacitatea acestor tratamente împotriva spondilozei cervicale nici un tratament nu este dificil.

spondiloza_cervicala_simptome_tratament

Recomandări de tratament

1. Tratamentul chiropractic a fost descris încă de acum 4000 de ani. Rămâne un tratament foarte cunoscut în lume pentru dureri de spate.
Tehnicile variază și includ:
• Tehnici executate cu viteză redusă, cu amplitudine mare de manipulare;
• Tehnici de mare viteză, cu amplitudine scăzută de manipulare.

Contraindicații la manipularea cervicale includ fracturi vertebrale, infecții, diferite tipuri de cancere, mielopatia, diverse tulburări reumatologice.
Complicaţia în manipularea cervicală include disecția arterei vertebrobazilară, care este rară și aproape imposibil de prezis.

Tratamentul chiropractic pentru spondiloza cervicala este completat de exerciții concepute pentru înlăturarea durerilor. Acestea includ crearea unei rutine de exerciţii izometrice pentru musculatura gâtului, exerciţii de întărire şi flexibilitate ale musculaturii gâtului şi umerilor, exerciţii de intărire a musculaturii spatelui.

Tratamentul chiropractic pentru spondiloza cervicala nu este dureros şi presupune aproximantiv 4-6 şedinţe – în funcţie de gravitate. Pe perioada tratamentului nu este nevoie de medicaţie

man wide desktop 01 01

 2. Modificările stilului de viaţă (tehnici de relaxare, conștientizare posturală) pot ameliora simptomele. Acestea se concentrează, în general, pe conceptele de sarcină redusă, evitând extensia prelungită a gâtului, evitând ședințele prelungite de stat în picioare și mai ales selectarea scaunul potrivit (ceea ce serveste la reducerea pozițiilor obositoare pentru gât din timpul de lucru). 

  3. Modalitățile fizice sunt printre cele mai vechi tratamente utilizate pentru tulburarile coloanei vertebrale.       Tracțiunea mecanică, frecvent utilizată pentru spondiloza cervicala, reduce compresia și iritarea discurilor și îmbunătățeste circulația în spațiul epidural.

În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center îşi desfăşoară activitatea chiropractori autorizați  cu o vastă experienţă în abordarea afecţiunilor coloanei vertebrale. Scopul nostru este de a trata spondiloza cervicala, oferind o metodă de tratament cu efecte de lungă durată şi revenirea pacientului la activităţile zilnice într-un interval de timp cât mai scurt.

Dacă spondiloza cervicala vă impiedică să vă desfăşurai activităţile zilnice, contactaţi-ne cu încredere pentru a afla mai multe detalii.

KINETOTERAPIA VĂ POATE AJUTA!

Dacă întâmpinați dificultate la statul în picioare, în mers sau în timpul mișcării, sau vă mișcați mai greu un segment la corpului, indiferent de vârstă, nu ezitați să vă faceți o programare in cadrul clinicii noastre.

Tratamentul kinetoterapeutic în spondiloza cervicala

Spondiloza cervicala este tot mai des întâlnită. Simptomele sunt adesea raportate la vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Peste 80% dintre persoanele cu vârsta peste 40 de ani prezintă spondiloză în studiile efectuate cu radiografii.

Apariția spondilozei este parțial legată de predispoziția genetică, precum și de istoricul leziunilor.

Tratamentul kinetoterapeutic în spondiloza cervicala vizează o serie de exerciții simple care, dacă sunt executate corect, au un efect benefic ce se resimt după câteva ședințe.

Există posibilitatea ca la începutul tratamentului, la primele ședințe să apară senzația de amețeală sau chiar stări vertiginoase. În astfel de cazuri, nu trebuie să vă speriați, deoarece este normal. În acel moment vă opriți din exerciții, inspirați adânc de câteva ori și vă odihniți câteva clipe. Când simțiți că v-ați revenit, vă continuați exercițiile.

Recomandări în efectuarea exercițiilor:

Efectuați exercițiile cu ochii deschiși! (evitați închiderea ochilor)

Executați mișcări lente! (Evitați mișcările bruște)

Efectuați mișcări cursive, încet! (evitați să vă grăbiți)

Efectuați exercițiile cat mai amplu, fără a forța!

Din când în când efectuați o pauză între exerciții!

Așadar, exercițiile

  • se vor executa cu ochii deschiși,
  • într-un ritm foarte lent,
  • cu mișcări cursive
  • cu pauze între exerciții.

Ne concentrăm pe amplitudinea mișcărilor și nu forțăm la apariția durerii.
Persoanele care au spondiloză cervicală trebuie să evite extensia, (lăsarea capului pe spate și menținerea în această poziție). De exemplu punerea perdelelor, zugrăvitul, spălatul la cap la coafor etc. În timpul acestor activități banale, din cauza instalării amețelii, pot avea loc accidente însoțite de fracturi sau alte traumatisme mai grave.

În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center îşi desfăşoară activitatea specialiști autorizați cu o vastă experienţă în abordarea afecţiunilor coloanei vertebrale, iar scopul nostru este de a trata spondiloza cervicala, oferind o metodă de tratament cu efecte de lungă durată şi revenirea pacientului la activităţile zilnice într-un interval de timp cât mai scurt. 

Dacă spondiloza cervicala vă împiedică să vă desfăşurați activităţile zilnice, programează-te cu încredere apelând numărul 0771 024 163 sau folosind formularul de mai jos!

Nu mai aștepta
și programează-te
chiar acum !

Nu mai aștepta și programează-te
chiar acum !

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.