clinica_kinetoterapie
ce este kinetoterapia banner desktop

Ce facem la
cabinet de kinetoterapie Cluj

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Grija noastră este
 sănătatea dumneavoastră!

Ce este kinetoterapia?

Kinetoterapia sau Kinetologia medicală face parte din medicina clasică și este știința care se ocupă și care studiază mișcarea prin mecanismele articulare și neuromusculare care asigură omului activitățile motrice normale. Este o terapie realizată cu ajutorul mișcării prin care se ȋncearcǎ sǎ se restabileascǎ anumite funcții ale corpului.

Termenul de kinetoterapie provine din limba greacă, kinetos înseamnă mișcare, iar teraphia înseamnă tratament, așadar kinetoterapie= terapie prin mișcare.

Deplasarea oamenilor, dar și a animalelor dintr-un punct în altul, se numește locomoție. Aparatul locomotor, cel cu ajutorul căruia ne mișcăm, este alcătuit din oase, mușchi, tendoane, ligamente, articulații.

Toate acestea împreună alcătuiesc aparatul locomotor-> sistemul neuro musculo articular. Acest sistem, precum sugerează denumirea acestuia, este format din 3 mari componente:

I. Sistemul nervos: asigură comanda pe baza informațiilor transmise;
II. Sistemul muscular: primește comanda și execută mișcarea;
III. Sistemul articular: permite mișcarea în anumite limite și direcții.

Ce facem la cabinetul de kinetoterapie Cluj ?

Kinetoterapia urmărește restabilirea capacităților de mișcare:
  • pierdute în urma unor traumatisme,
  • dobândite congenital (din naștere)
  • pierdute uzual din cauza profesiei sau a unor atitudini vicioase ale corpului în activitățile de zi cu zi (de exemplu: statul la birou în diferite poziții greșite, șezând la calculator ore în șir, cifoză, scolioză, etc).
kinetoterapie chiromedica cluj napoca

Ce urmărim la cabinetul de kinetoterapie Cluj?
Ce este kinetoterapia?

Recuperarea mobilității – Dacă întâmpinați dificultate la statul în picioare, în mers sau în timpul mișcării, sau vă mișcați mai greu un segment la corpului, indiferent de vârstă- Kinetoterapia vă poate ajuta. Cu ajutorul exercițiilor de întindere și întărire specialistul va reuși să restabilească capacitatea de mișcare.

Relaxarea musculară – Un mușchi tensionat, devine un mușchi rigid. Acesta pe parcurs poate provoca senzații de disconfort și durere. Tocmai de aceea, kinetoterapeutul vă ajută să relaxați grupele musculare tensionate prin tehnici specifice.

Reduce sau elimină durerea – Exercițiile fizice și tehnicile de terapie manuală folosite, cum ar fi mobilizarea articulațiilor și a țesuturilor moi sau tratamentele precum ultrasunetul, taping-ul sau stimularea electrică, de asemenea pot ajuta la ameliorarea durerilor și la restabilirea funcției musculare și articulare normale. Astfel de terapii, pot preveni reapariția durerilor.

Recuperare după o accidentare sau prevenirea unei accidentări – Kinetoterapeuții înțeleg modul în care diferite sporturi vă pot crește riscul unor accidentări specifice (cum ar fi fracturile de stres pentru alergătorii la distanță sau ruptura de menisc la jucătorii de fotbal). Specialistul alcătuiește un plan de tratament pentru recuperare sau prevenție, astfel încât dumneavoastră să vă puteți întoarce în siguranță la sportul practicat.

Îmbunătățește echilibrul, controlul și coordonarea – Tulburările de echilibru și control sunt des întâlnite în urma accidentărilor, traumatismelor sau la persoanele în vârstă. Prin kinetoterapie se redobândește controlul asupra reacțiilor musculare prin îmbunătățirea reflexelor și a capacității de coordonare și control. Se dorește și păstrarea echilibrului în poziție statică (stând) și dinamică (în timpul mișcării).

Corectarea posturii – Tulburările de postură sunt din ce în ce mai des întâlnite atât la copii cât și la adulți. Acestea apar datorită pozițiilor incorecte menținute timp îndelungat și sedentarismului din ce în ce mai crescut. Menținerea unei posturi armoniase se poate realiza cu ajutorul unor exerciții medicale în care se poate corecta atât postura pe scaun, cât și cea din timpul mersului. Acest lucru se poate realiza prin exerciții de tonifiere a musculaturii și realiniere a părților corpului (picioare, bazin, spate, brațe, cap și gât).

Îmbunătățirea rezistenței și a forței musculare – Îmbunătățirea rezistenței și a forței musculare este recomandată mai ales sportivilor, dar și persoanelor supraponderale care vor să slăbească sau chiar persoanelor cu un stil de viață sedentar care vor să își recapete tonusul muscular.

Ajută la dezvoltarea armonioasă a copiilor, adolescenților – Cele mai des întâlnite deviații au loc în perioada de creștere. De aceea este foarte important ca părinții să își trimită copiii la un specialist. Cele mai semnificative progrese se pot observa dacă tratamentul este aplicat timpuriu, iar copilul/adolescentul este în perioada de dezvoltare. Netratate la timp, aceste deviații ale coloanei (cifoză, scolioză, etc) se pot permanentiza și, pe lângă aspectul inestetic al posturii, ele duc mai ales la apariția durerilor de spate.

Corectează deviațiile coloanei vertebrale – Mișcarea este esențială pentru organismul uman. Chiar și un corp sănătos începe să fie afectat mult mai repede când sedentarismul, absența exercițiilor fizice și postura incorectă devin o regulă cotidiană. Kinetoterapia însă, prin metodele și tehnicile sale aplicate mecanismelor neuromusculare și articulare, dă rezultate foarte bune chiar și în aceste cazuri.

Reeducarea respiratorie – Kinetoterapia respiratorie (gimnastica respiratorie) realizează efecte terapeutice importante la pacienții cu boli pulmonare și nu numai;

  • ajută în creșterea capacității de muncă,
  • a performanțelor fizice și psihice ale individului,
  • contribuie la starea de bine.
cabinet_kinetoterapie_cluj

Tipuri de kinetoterapie efectuate la cabinetul de kinetoterapie Cluj

Kinetoterapia de recuperare este cea mai importantă secțiune. Cu ajutorul exercițiilor fizice, se urmărește refacerea și restaurarea echilibrului din organism în urma unor traumatisme sau în urma unor boli.

Kinetoterapia profilactică (de prevenire) de asemenea joacă un rol important în menținerea calității vieții. Este de preferat să previi afecțiunile și nu să le tratezi, iar exercițiul fizic are un rol determinant în prevenția bolilor.

S-a demonstrat că persoanele de 35 – 40 de ani care fac exerciții fizice moderate sunt mai puțin expuse la demență când ajung la bătrânețe. De asemenea, persoanele care fac exerciții fizice regulat nu sunt predispuse la afecțiuni cardiovasculare la fel de mult ca sedentarii.

Practicarea exercițiilor fizice, de asemenea reduce riscul:

  • de cancer la sân și la colon,
  • de atac cerebral,
  • diabet
  • de boli psihice.

În cazul femeilor aflate la menopauză, exercițiile fizice reduc riscul de apariție al osteoporozei.

Pe lângă efectuarea unor exerciții, într-un ansamblu de tehnici și metode aplicate, orice tip de tratament efectuat în kinetoterapie este individualizat. Acest lucru se întâmplă deoarece fiecare individ este unic și are nevoi diferite, modificându-se obiectivele după nevoile acestuia.

În programul kinetoterapeutic se ține cont de:

a.) constituția pacientului;
b.) vârsta;
c.) afecțiunea pe care o are;
d.) tipul de activitate pe care îl desfășoară;
e.) stadiul de evoluție a bolii;
f.) patologii asociate;
g.) gradul de antrenament.

Din punctul de vedere al patologiei, prin kinetoterapie pot fi tratate următoarele afecțiuni :

  • afecțiuni ortopedice și traumatice;
  • afecțiuni neurologice;
  • patologii reumatismale;
  • deficiențe fizice ale coloanei vertebrale;
  • afecțiuni cardiovasculare;
  • kinetoterapia gravidei și kinetoterapie postpartum (după naștere);
  • kinetoterapia pentru combaterea obezității;
cabinet_kinetoterapie_cluj

În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center, și mai exact a cabinetului de kinetoterapie Cluj, pacienții pot beneficia de tratament kinetoterapeutic pentru o recuperare cât mai rapidă și eficientă în condiții optime și de siguranță.

Programează-te acum la o evaluare kinetoterapeutica în cadrul cabinetului de kinetoterapie Cluj la 0771 024 163 sau folosind formularul de mai jos!

Nu mai aștepta și fă-ți o programare
chiar acum ! 

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.