hernia de disc desktop img
hernia de disc mobile img

Hernia de disc
Tratament

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Grija noastră este
 sănătatea dumneavoastră!

Tratament chiropractic pentru hernia de disc

Hernia de disc – o afecțiune care poate fi extrem de dureroasă.

Pentru tratarea herniei de disc, CHIROMEDICA Health & Wellness Center vă oferă o nouă metodă de tratament: chiropractica, cunoscută și sub numele de manipulare osteoarticulară.

Ce este hernia de disc?

Hernia de disc este o afecţiune caracterizată prin deteriorarea discului intervertebral, şi scurgerea nucleului pulpos care exercită presiune asupra elementelor anatomice din canalul spinal (rădăcinile nervoase şi măduva spinării).

Coloana vertebrală umană este formata din 26 de oase numite vertebre. Între fiecare vertebră se află discurile intervertebrale. Aceste discuri ajută la menţinerea vertebrelor la locul lor și acționează ca amortizoare. Discurile intervertebrale au fost comparate cu gogoşi cu un centru moale sau un jeleu cu un exterior mai dur. O hernie de disc apare atunci când interiorul discului alunecă în exterior printr-o fisură din peretele discului. Cel mai frecvent, acest lucru se întâmplă în zona spatelui dar şi în zona gâtului. Există, șansa ca prolapsul discal să apese nervii și să provoce durere prin compresie.

O hernie de disc poate duce la amorțeală sau slăbiciune într-unul sau mai multe membre. Pe de altă parte, unii oameni nu resimt durere asociată cu o hernie de disc, în special în cazul în care discul nu apasă pe nici un nerv.

Există studii care au demonstrat că 50% dintre volunatarii care nu aveau nici un simptom, sufereau totuşi de anumite grade de hernie de disc, însă fără nici un discomfort fizic sesizabil.

Cauze - hernia de disc

Pe scurt, apariţia herniei de disc poate avea cauze multiple:
  • Deshidratarea discului intervertebral
  • Procesul de îmbătrânire (degenerarea discului) – discul îşi pierde flexibilitatea, devine mai vulnerabil la şocuri/leziuni;
  • Traumatisme la nivelul coloanei vertebrale – care determină leziuni ale inelului fibros;
  • Poziţii incorecte, activitate fizică intensă la locul de muncă;
  • Stil de viaţă sedentar/obezitate;
  • Expuneri prelungite la vibraţii;
  • Malformaţii congenitale ale coloanei şi canalului rahidian.

De multe ori, cauza unei hernie de disc este uzura simplă şi ruperea discului, în urma unor mişcări vicioase repetate în timp. Cu varsta, discurile coloanei vertebrale pierd o parte din conținutul de apă (se deshidrateaza), iar această reducere a fluidului duce la pierderea supletei și, prin urmare, discul devine mai susceptibil la degradare. Nu este întotdeauna posibil să se precizeze momentul exact atunci când apare o problemă la un disc intervertebral, cu toate acestea, ea apare in momentul în care se ridică anumite obiecte fără a îndoi genunchii sau se răsuceşte corpul atunci când se ridică un element greu.

Simptome - hernia de disc

Unele cazuri de hernie de disc nu sunt asociate cu nici un simptom, însă multe dintre ele pot include:

  • Amorțeală și furnicături – în regiunea corpului inervată de nervul afectat.
  • Slăbiciune – mușchiul fiind inervat de către nervul afectat poate deveni mai slab, provocând oboseala atunci când se merge pe jos.
  • Durere – la herniile de disc din partea inferioară a spatelui, durerea este, în general, în fese, coapse, gambe, în talpa Acest lucru este adesea numit sciatică, deoarece durerea se deplasează pe calea nervului sciatic. În cazul în care problema se află la nivelul gâtului, durerea afectează în mod normal, umerii și brațele. Mișcările rapide sau strănutul ar putea induce dureri fulgeratoare.

Durerea în cazul herniilor de disc are câteva caracteristici specifice:

  • de obicei este unilaterală;
  • este continuă, nu are caracter pulsatil;
  • apare la adoptarea aceleiaşi poziţii;
  • se accentuează la tuse, strănut, râs.

Hernia de disc lombară (cel mai frecvent tip de hernie se afla la nivelul L4-L5 şi la nivelul L5-S1) are ca şi simptome:

  • durere localizată în strânsă relaţie cu discul herniat – poate să iradieze pe traiectul nervilor presaţi (cel mai frecvent nervul sciatic);
  • contractură musculară la nivelul muşchilor paravertebrali;
  • hipotrofie sau atrofie musculară în teritoriul afectat;
  • parestezii şi alte tulburări senzitive la nivelul membrului inferior.

Hernia de disc cervicală are urmatoarele simptome:

  • durere localizată la baza craniului, în ceafă, centura scapulară, umeri şi membrele superioare;
  • oboseală musculară la nivelul bratelor;
  • dificultăţi în mişcările capului – efectuarea mişcărilor bruşte;
  • contractură la nivelul musculaturii paravertebrale superioare.

hernie de disc chiromedica 3

Diagnostic hernia de disc

Diagnosticarea herniei de disc urmăreşte:

A. Anamneza– întrebări referitoare la: localizarea durerii, nivelul de iradiere (braţe, fesă, coapsă, genunchi, gambă, picior), accentuarea durerii la anumite mişcări/activităţi (flexie, rotaţie, stat in poziţie verticală pentru timp indelungat), prezenţa tulburărilor sensitive, etc.

B. Examinare fizică– posturi anormale, curburile fiziologice ale coloanei diminuate în zona afectată, teste specifice (testul Lasegue, testul Bragard, testul Sicard), etc.

C. Testele imagistice
De multe ori, un chiropractor poate diagnostica o hernie de disc cu un examen fizic. La examenul fizic se urmaresc:
   • Reflexe;
  • Identificarea regiunilor sensibile în partea din spate;
  • Forţa musculară;
  • Raza de mișcare;
  • Abilitatea mersului pe jos;
  • Sensibilitate la atingere.

Chiropractorul poate recomanda o radiografie. Cu toate că pe radiografie nu este evidenţiată hernia de disc, ea poate exclude alte explicații posibile pentru simptomele pacientului.

man wide desktop 01 01

Teste imagistice recomandate de chiropractor pentru confirmarea diagnosticului de hernie de disc:

  • Imagistică prin rezonantă magnetică (IRM): prin intermediul undelor radio și impulsuri magnetice, scanarea RMN creaza imagini detaliate ale corpului. Aceste imagini pot indica locația discului și nervii afectaț
  • Tomografie computerizata (CT): CT face o serie de radiografii pentru a crea imagini transversale ale coloanei vertebrale și țesuturile din jurul acesteia.
 • Discograma (discografie): un colorant este injectat în centrul moale al unui disc sau a mai multor discuri. Acest lucru poate ajuta la identificarea fisurilor în discuri individuale.
 • Mielograma: un colorant este injectat în lichidul cefalorahidian; acest lucru poate arata o presiune asupra maduvei spinarii si a nervilor cauzată de hernia de disc.

Testele imagistice ajută la: confirmarea diagnosticului de hernie de disc, localizarea herniei, şi stabilirea severităţii acesteia – aducând imagini detaliate asupra ţesutirilor moi si asupra structurilor osoase ale coloanei vertebrale.

KINETOTERAPIA VĂ POATE AJUTA!

Dacă întâmpinați dificultate la statul în picioare, în mers sau în timpul mișcării, sau vă mișcați mai greu un segment la corpului, indiferent de vârstă, nu ezitați să vă faceți o programare in cadrul clinicii noastre.

hernia_de_disc_tratment_chiromedica_cluj

Tratament hernia de disc

Tratamentul herniei de disc are ca obiective:
  • înlăturarea durerii;
  • lupta împotriva contracturii musculare;
  • încetarea tulburărilor senzitive la nivelul membrelor prin care trece nervul afectat (parestezii, amorţeli, etc.);
  • revenirea pacientului la activităţile zilnice.

Aceste obiective pot fi obţinute prin tratament medicamentos (analgezice, antiinflamatoare), tratament fizio/kinetoterapeutic, intervenţie chirurgicală, dar şi printr-o terapie non-invazivă: chiropractica. Cu toate că hernia de disc poate fi incredibil de dureroasa, cu un tratament corect, simptomele vor fi diminuate.
Cei mai mulți oameni care suferă de o hernie de disc SE POT RECUPERA în decurs de 5 săptămâni! Prin chiropractică, prin evitarea tipurilor de mișcare care declanșează durerea și prin urmarea exactă a exerciţiilor recomandate de către chiropractor, la majoritatea pacienților cu hernie de disc simptomele dispar. Terapia nu este dureroasă. În majoritatea cazurilor nu se asociază un tratament medicamentos. Tratamentul pentru hernie de disc presupune aproximantiv 5 – 6 şedinţe , în funcţie de gravitatea afecţiunii.

În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center îşi desfăşoară activitatea specialiști autrorizați (kinetoterapeut Cluj și chiropractori), cu o vastă experientă în abordarea afecţiunilor coloanei vertebrale. Scopul nostru este de a trata hernia de disc, oferind metode de tratament cu efecte de lungă durată şi revenirea pacientului la activităţile zilnice într-un interval de timp cât mai scurt. Daca hernia de disc vă impiedică să vă desfăşurai activităţile zilnice, contactaţi-ne cu încredere pentru a afla mai multe detalii.

Sună la 0771 024 163 și programează-te acum sau folosește formularul de mai jos!

Grija noastră este sănătatea dumneavostră!

Nu mai aștepta și
fă-ți o programare
chiar acum !

Nu mai aștepta și fă-ți o programare
chiar acum !

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.