hiperlordoza kinetoterapie chiromedica health center desktop
hiperlordoza kinetoterapie chiromedica health center mobil

Hiperlordoza lombara
Tratament kinetoterapeutic

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Grija noastră este
 sănătatea dumneavoastră!

Ce este hiperlordoza?

Coloana vertebrală are mai multe curburi fiziologice. Unul dintre cele mai importante roluri al acestor curburi este de a absorbi presiunile și șocurile exercitate pe coloana vertebrală. Asta fie că vorbim de greutatea corpului, fie că este vorba de activitățile zilnice obișnuite.

Curburile fiziologice de la nivelul coloanei cervicale și coloanei lombare sunt îndreptate înspre interior, curbura aceasta având denumirea de lordoză –> lordoză cervicală, respectiv lordoză lombară.

Curbura spatelui din partea din mijloc este îndreptată înspre exterior. Această curbură poartă denumirea de cifoză –> cifoză dorsală/toracală.
Dacă aceste curburi depășesc valorile normale fiziologice, atunci vorbim despre hipercifoză și hiperlordoză.

Hiperlordoza poate să apară la toate vârstele și se regăsește destul de rar în rândul copiilor. Din fericire, ea este o afecțiune reversibilă.

Cu cât se intervine mai din timp, cu atât mai repede se poate opri procesul de evoluare a hiperlordozei lombare sau cervicale.

Tipurile de hiperlordoză?

a) Hiperlordoza cervicală

Hiperlordoza cervicală este mai rar întâlnită decât cea lombară. La o coloană sănătoasă, gâtul ar trebui să arate ca litera C, una foarte mare, curbura fiind îndreptată spre partea din spate a gâtului.

Vorbim de hiperlordoză cervicală atunci când coloană vertebrală din această regiune nu se curbează așa cum ar trebui în mod normal.

Acest lucru ar putea însemna:
  • curbura cervicală este prea exagerată;
  • curbura este îndreptată într-o direcție greșită, numită și lordoză cervicală inversă;
  • curbura s-a deplasat spre dreapta;
  • curbura s-a deplasat spre stânga;

b.) Hiperlordoza lombara

Hiperlordoza coloanei lombare este cel mai frecvent tip.

Hiperlordoza lombara reprezintă curbarea accentuată a porţiunii inferioare a coloanei vertebrale lombare.

Este acea curbură în care partea inferioară a spatelui este excesiv de accentuată spre partea din față.

Hiperlordoza lombara este ușor de observat, deoarece abdomenul este proeminent în față, iar șezutul este “împins” în spate datorită modificărilor de bazin și dezechilibrelor musculare.

Cea mai simplă modalitate de a verifica dacă aveți hiperlordoza lombara este să vă întindeți pe spate pe o suprafață plană. În mod normal, spatele este lipit de sol, nefiind spațiu liber între spate și suprafața de sprijin.

Dacă mâna reușește să intre sub partea inferioară / lombară a spatelui, curbura lombară este prea accentuată decât în mod normal.

hiperlordoza kinetoterapie chiromedica health center 3

Cauzele apariției hiperlordozei

Așa cum am amintit, hiperlordoza poate afecta oamenii de toate vârstele. Anumiți factori pot influența apariția hiperlodozei. Aceștia sunt:

Osteoporoza: este o boală osoasă care determină pierderea densității osoase, ceea ce crește riscul de fracturi.

Spondilolisteza: este o afecțiune a coloanei vertebrale, de cele mai multe ori de ordin traumatic, care afectează discul intervertebral și articulațiile coloanei. În majoritatea cazurilor această afecțiune apare în regiunea lombară a coloanei vertebrale. De obicei, dacă deplasarea vertebrei este de până la 4 mm și este fără fisură vertebrală, se poate trata prin chiropractică. Dacă deplasarea este mai mare de 4 mm, atunci este recomandat tratamentul chirurgical.

Acondroplazia: este unul dintre cele mai frecvente tipuri de nanism (anomalie caracterizată prin creșterea insuficientă în înălțime, raportată la media vârstei).

Osteosarcomul: este un cancer osos, care distruge celulele formatoare de țesut osos. Cel mai des apare la oasele lungi- oasele piciorului, mai rar la oasele brațelor).

Obezitatea: obezitatea reprezintă un risc crescut pentru dezvoltarea unor patologii, cum ar fi diabetul, afecțiuni ale sistemului cardiovascular, cancerul.

Poziția incorectă a spatelui: este una dintre cele mai frecvente cauze de hiperlordoză. Persoanele care au un loc de muncă sedentar prezintă un risc mai crescut de a avea hiperlordoză, deoarece mușchii care susțin coloana se pot încorda prea mult, trăgând astfel coloana vertebrală în față.

Lipsa exercițiilor fizice: mușchii care sunt slăbiți, lipsiți de tonus, nu au forța necesară de a susține coloana dreaptă. Menținerea unei bune condiții fizice poate împiedica curbarea excesivă a coloanei vertebrale.

Simptomele hiperlordozei

Cel mai frecvent simptom al hiperlordozei este durerea musculară.

Atunci când coloana vertebrală are o curbură anormală, mușchii sunt trași în diferite direcții, cauzând tensiune și spasme musculare.

În cazul hiperlordozei cervicale, această durere se poate extinde până la gât, umeri, omoplați și partea superioară a spatelui. Poate fi prezentă lipsa de mobilitate la nivelul coloanei cervicale și lombare.

Dacă în afară de durere aveți asociate și alte simptome, precum amorţeală, furnicături, senzația de electrocutare, slăbiciune musculară, dificultăți în menținerea controlului muscular atunci este recomandat să mergeți la un specialist.

Simptomele amintite pot indica o afecțiune mai gravă, cum ar fi comprimarea a unui nerv.

Hiperlordoza la copii

Adesea, hiperlordoza apare în copilărie fără nicio cauză cunoscută.

Aceasta se numește lordoză benignă juvenilă. Acest fenomen are loc, deoarece mușchii din jurul șoldurilor copilului sunt slăbiți sau prea tensionați. Lordoza benignă juvenilă se corectează de obicei prin intervenție kinetoterapeutică, pe măsură ce copiii dumneavoastră cresc.

Hiperlordoza la femeile gravide

În perioada sarcinii, viitoarele mămici se confruntă cu dureri de spate, în special în zona lombară sau lombosacrală.

Aceste dureri se datorează modificărilor de postură și a laxității ligamentare, determinând limitarea activităţilor şi impotenţă funcţională.

Creşterea graduală a dimensiunii uterului de-a lungul sarcinii modifică centrul de greutate. Astfel, centru de greutate este deplasat anterior, provocând un dezechilibru la nivelul coloanei.

Aproximativ 75% dintre gravide experimentează durere lombară joasă în timpul sarcinii. Durerea cea mai intensă apare spre finalul sarcinii.

Stabilitatea şi suportul coloanei vertebrale este asigurat de numeroase ligamente și grupe musculare. Muşchii spatelui, muşchii pelvieni şi musculatura abdominală sunt grupele musculare care nu trebuie neglijate atât în perioada sarcinii cât și anterior sarcinii.

hiperlordoza_lombara_tratament_chiromedica_cluj

Tratement hiperlordoza lombara

Tratamentul pentru hiperlordoza lombara depinde de cât de severă este curbura și de prezența altor simptome existente. De obicei, tratamentul hiperlordozei necesită tratament intervenția unui specialist.

Tratamentul poate fi alcătuit din:

  • kinetoterapie – pentru ameliorarea durerilor de spate și pentru recâștigarea echilibrului din punct de vedere mecanic;
  • medicamente– pentru reducerea durerilor sau umflăturilor;
  • scăderea în greutate – pentru a elimina suprasolicitarea coloanei din cauza kilogramelor în plus;
  • intervenții chirurgicale – în cazuri severe asociate cu probleme neurologice;
  • corsetul la copii și adolescenți (în cazuri severe) – coloana vertebrală fiind în continuă creștere.

Tratamentul kinetoterapeutic în hiperlordoza lombara

Cu toții știm beneficiile exercițiilor fizice atât în tratarea cât și în prevenirea unor afecțiuni. Kinetoterapia este o alegere corectă în tratarea hiperlordozei, deoarece exercițiile învățate de la kinetoterapeut Cluj sunt alcătuite specific nevoilor dumneavoastră, restabilind astfel echilibrul din organism.

Exercițiile de kinetoterapie cuprind exerciții de tonifiere și de întindere. Anumite grupe musculare trebuie întărite pentru a ajuta în susținerea coloanei, iar alte grupuri musculare trebuie întinse, tocmai pentru a reduce tensiunea din mușchi.

Reeducarea posturii corecte este un alt element important în procesul de tratament kinetoterapeutic. Neștiind care este postura corectă și cum trebuie adoptată, tratamentul kinetoterapeutic poate fi eficient doar parțial. Pacientul trebuie să învețe cum să ia poziția corectă atât în timpul exercițiilor fizice, cât și în activitățile de zi cu zi.

Cum putem preveni apariția hiperlordozei?

Exerciții de postură – aceste exerciții sunt foarte eficiente în prevenirea afecțiunilor coloanei vertebrale la toate vârstele;

Menținerea unei bune condiții fizice;

Evitarea statului în picioare timp îndelungat;

Purtarea încălțămintei comode;

Prin exerciții de yoga.

În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center îşi desfăşoară activitatea specialiști autorizați, cu o vastă experiență în abordarea afecţiunilor coloanei vertebrale, iar scopul nostru este de a trata hiperlordoza lombara, oferind o metodă de tratament cu efecte de lungă durată şi revenirea pacientului la activităţile zilnice într-un interval de timp cât mai scurt. Dacă hiperlordoza lombara vă împiedică să vă desfăşurați activităţile zilnice, contactaţi-ne cu încredere pentru a afla mai multe detalii.

Sună la 0771 024 163 și programează-te acum sau folosește formularul de mai jos!

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Nu mai aștepta și
fă-ți o programare
chiar acum !

Nu mai aștepta și fă-ți o programare
chiar acum !

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.