kinetoterapia in lume mobile
kinetoterapia in lume desktop

Kinetoterapia în lume

Kinetoterapia in lume, de-a lungul anilor a avut un impact asupra milioanelor de pacienți, care au avut nevoie de recuperare în urma unor:

  • accidentări, 
  • intervenții chirurgicale 
  • afecțiuni invalidante.

Încă din antichitate (China antică, India antică, Grecia antică, Egiptul antic, etc.), exercițiile fizice erau practicate pentru menținerea unei bune forme fizice, dar și pentru tratarea unor afecțiuni.

Hipocrate, “tatăl medicinei”, este cel care a început să utilizeze:

  • masajul, 
  • hidroterapia 
  • tehnicile de terapie manuală pentru tratarea pacienților săi.

Se crede că acestea au fost chiar primele origini ale kinetoterapiei de astăzi. Terapia fizică modernă a început să prindă contur la sfârșitul anilor 1800 ca o modalitate de a trata tulburările osoase grave în toată Europa.

kinetoterapia_in_lume
ce_este_kinetoterapia_beneficii

Progresele rapide în tehnicile de kinetoterapie s-au dezvoltat odată cu izbucnirea poliomielitei în 1916 și cu începutul primului război mondial. Soldații răniți și copiii cu dizabilități au primit tratamente de kinetoterapie. Acest lucru a dus la încorporarea formală a kinetoterapiei ca practică medicală.

În Canada, kinetoterapia in lume ca și profesie a început să fie practicată chiar înainte de sfârșitul războiului. Atunci a devenit foarte evident că era necesară o formă de reabilitare fizică a soldaților răniți întorși din luptă.

După perioada războiului, datorită nevoii crescute de recuperare, s-a pus mare accent pe educația profesională. Astfel, s-au înființat mai multe universități și școli medicale, studenții având oportunități pentru educație la nivel de absolvent.

Primul document oficial în care este menționată kinetoterapia ca și profesie este semnat de către Per Henrik Ling, „Părintele Gimnasticii Suedeze”, cel ce a întemeiat Institutul Central Regal al Gimnasticii în anul 1813, o instituție dedicată manipulărilor, masajului și exercițiilor fizice.

În anul 1887, kinetoterapeuții primeau recunoașterea oficială din partea Consiliului Național de Sănătate al Suediei.

Prin anii 1940, tratamentele kinetoterapeutice au însemnat utilizarea masajului, tracțiunilor și exercițiilor, în timp ce manipulările articulare și vertebrale (chiropractica) au început în anii 1950.

În cea de-a doua jumătate a anilor 1950, kinetoterapia s-a desfășurat în afara mediului spitalicesc, fiind practicată în ambulatorii, școli publice, centre de recuperare și centre de bătrâni.

De atunci, kinetoterapia in lume a continuat să crească și să se dezvolte ca metodă de tratament și, la fel ca restul industriei medicale, beneficiază de progresele rapide în tehnologie.

Kinetoterapia in lume a continuat să se dezvolte ca metodă de tratament și la fel ca restul industriei medicale, beneficiază de progrese rapide în tehnologie.

În secolul XXI, kinetoterapia in lume a început să crească substanțial. Noua generație de specialiști consideră că:

Mișcarea este un element esențial al sănătății și bunăstării, care depinde de funcția integrată și coordonată a corpului uman la mai multe niveluri.
Mișcarea are un scop bine definit și este influențată de factori interni și externi.

Specialiștii din lumea întreagă accentuează tot mai mult profilaxia. Adică se urmărește prevenirea anumitor afecțiuni și încetinirea procesului de îmbătrânire cu o menținere a calității vieții. Dacă acum câțiva ani se puteau trata doar cei bolnavi, în zilele noastre, toată lumea poate beneficia de tratamentul kinetoterapeutic fără să prezinte semne de patologie.

Conform organizației “World Physiotherapy” din 1951 – singura voce internațională pentru fizioterapie, în întreaga lume se înregistrează peste 660.000 de kinetoterapeuți prin cele 125 de organizații membre.

CHIROMEDICA Health & Wellness Center se angajează să promoveze kinetoterapia in lume și să contribuie la îmbunătățirea sănătății globale. Susținem dreptul fiecărui individ de a beneficia de serviciile medicale la cel mai înalt nivel posibil din punct de vedere cultural, oferite într-o atmosferă de încredere și respect pentru demnitatea umană și susținută de raționamente clinice solide și dovezi științifice.

kinetoterapia in lume 3

Educație medicală

Din momentul nașterii până la perioada de bătrânețe, organismul nostru este într-o continuă schimbare. Între aceste etape de viață, ne angajăm să parcurgem o călătorie lungă, care este influențată de numeroși factori interni și externi. Experiențele trăite pe parcursul vieții ne formează ca individ și ne influențează viața și sănătatea.

Activitățile profesionale, activitățile de loisir / agrement și experiențele mai puțin plăcute, cum ar fi traumatismele, loviturile, căzăturile, influențează procesul de dezvoltare. Acestea au efect asupra condiției fizice și determină starea de sănătate a unei persoane.

Ca să vă puteți recupera funcțional și să vă reluați activitatea (în cazuri mai severe) aveți nevoie de kinetoterapie, de gimnastică medicală.

Un kinetoterapeut vă va evalua și după aceea vă va elabora un plan de tratament axat pe nevoile dumneavoastră. Cu cât începeți mai din timp recuperarea medicală cu atât mai mult se măresc șansele dumneavoastră spre o recuperare eficientă. Nu în ultimul rând, preveniți agravarea problemelor cu care vă confruntați.

simbol kinetoterapie

Kinetoterapeuții se axează în primul rând pe obținerea stabilității articulare și forței musculare, iar apoi pe creșterea și menținerea mobilității, rezistenței, echilibrului și controlului. Dacă un individ deține toate aceste elemente, putem spune că este echilibrat din punct de vedere fizic.

Kinetoterapia este unul dintre domeniile care a evoluat foarte mult în ultimii ani. Tot mai mulți medici colaborează cu kinetoterapeuți și recomandă pacienților gimnastica medicală din dorința de a recupera cât mai rapid și eficient pacientul.

În prezent, la nivel mondial există 660.000 de kinetoterapeuți, conform organizației “World Physiotherapy”. Confederația Mondială pentru Kinetoterapie (WCPT) a adunat informații de la organizațiile sale membre, care dezvăluie prevalența femeilor și bărbaților kinetoterapeuți.
În Marea Britanie, majoritatea kinetoterapeuților sunt în mare parte femei, dar același lucru nu se poate spune pentru Belgia, Sri Lanka, Japonia și mai multe țări africane, unde aproximativ jumătate din kinetoterapeuți sunt bărbați. În Republica Cehă de exemplu, 94% dintre kinetoterapeuți sunt femei.

Termenul de Kinetoterapie in lume variază în unele țări. În Italia și Spania spre exemplu termenul folosit este Fisioterapie, iar în Franța Kinesiterapie . Toate aceste denumiri înseamnă defapt terapie prin mișcare.

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.