asimetrii
asimetrii 2

Lombosciatica

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Grija noastră este
 sănătatea dumneavoastră!

Ce este lombosciatica?

Lombosciatica se caracterizeaza prin durere, care își are originea în partea din jos a coloanei vertebrale (regiunea lombara). Durerea coboara prin fesa, ajungand într-unul sau ambele picioare, pe traiectul nervului sciatic.

Durerea variază în intensitate și frecvență, de la minimă si moderată la severă și de la ocazionala si intermitenta la frecventă sau constantă.

Simptome lombosciatica

Principalul simptom este durerea, ce se instalează brusc, şi merge până la nivelul membrului inferior.

Traiectul pe care iradiază durerea depinde de rădăcina afectată:
  • Rădăcina de la nivel lombar – duce la durere localizată în regiunea lombară, fesă, faţa anterioară a coapsei, faţa externă a genunchiului, faţa anterioară a gambei, anterior de maleola externă, faţa anterioară a piciorului, mergând până la degetul mare.În acest caz mersul pe călcâie devine imposibil.
  • Rădăcina de la nivel sacral – duce la durere localizată pe faţa posterioară a coapsei, genunchi, regiunea posterioară a gambei, posterior de maleola externă, se termină la nivelul piciorului, mergând până la degetul mic.În cazul acesta pacientul nu poate merge pe vârfuri.

Durerea este descrisă ca fiind asemanatoare cu o durere de dinți, sau similara cu șocurile electrice. Alte simptome asociate cu sciatica includ senzație de arsură, amorțeală și furnicături. Sciatica este numita durere radianta. O concepție greșită este că sciatică este o tulburare. Cu toate acestea, sciatica este într-adevăr un simptom al unei tulburări.

lombosciatica_simptome_tratament_cluj
hernie de disc chiromedica 3

Cauze lombosciatica

Lombosciatica este în general cauzată de compresia nervului sciatic. Tulburări cunoscute provoca dureri pe traiectul nervului sciatic: subluxatii vertebrale lombare (corpi vertebrali nealiniatți), hernia de disc, sarcina si nastere, tumori, și tulburări de bază non-vertebrale, cum ar fi diabetul zaharat si constipația. 

Una din cauzele comune ale lombosciaticii este sindromul piriform.

 Sindromul piriform este numit după mușchiul piriform. Mușchiul piriform este situat în partea de jos a coloanei vertebrale, și ajută la rotatia șoldului. Nervul sciatic trece pe sub mușchiul piriform. Acest muschi devine sensibil la alunecare și cădere, artrita șoldului, sau la o diferență în lungime a picioarelor. Astfel de situații pot provoca crampe și spasme musculare la nivelul muschiului piriform, acesta iritand astfel nervul sciatic cauzand inflamatie si durere. Compresia nervului sciatic poate duce la pierderea de senzație (pierdere senzorială), paralizia unui singur membru sau grup de mușchi si chiar insomnie.

Afecţiunea este foarte frecventă, fiind intalnita la barbatii între 25 şi 60 de ani. Femeile sunt mai predispuse la această problemă în timpul sarcinii, deoarece există o presiune exercitată de către uter (mărit în volum) asupra nervului sciatic.

Diagnostic lombosciatica

Diagnosticul corect în lombosciatica este esențial.

Diagnosticul sciaticii urmarește:

  1. Anamneza– întrebări referitoare la: localizarea durerii, nivelul de iradiere (fesă, coapsă, genunchi, gambă, picior), accentuarea durerii la anumite mişcări/activităţi (flexie, rotaţie, stat in pozitie vertical pentru timp indelungat), prezenţa tulburărilor sensitive, etc.

  2. Examinare fizică– posturi anormale, curburile fiziologice ale coloanei diminuate în zona afectată, teste specifice (testul Lasegue, testul Bragard, Sicard), etc.

  3. Testele imagistice.

Deoarece există mai multe tulburări care cauzează lombosciatica, primul pas al chiropracticianului este de a determina ce cauzeaza sciatica pacientului. Pentru un diagnostic complet este necesara o revizuire atenta a istoricului medical al pacientului, precum si un examen fizic și neurologic. Diagnosticul de certitudine este pus pe baza unui examen RMN.

Tratament lombosciatica

Tratamentul lombosciaticii are drept scop:
•diminuarea comprimării coloanei în zona lombară,
•lupta împotriva contracturii musculare
•calmarea durerii.

Scopul tratamentului chiropractic este de a ajuta organismului sa se vindece. Tratamentul chiropractic este non-invaziv (non-chirurgical) și nu se recomanda folosirea medicamentelor. Tratamentul chiropractic furnizat depinde de cauza aparitiei sciaticii pacientului. Un plan de tratament pentru sciatica poate include mai multe tratamente cum ar fi manipulări ale coloanei vertebrale.

 Chiropractorii clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center ofera o metodă de tratament care permite revenirea pacientului la activităţile zilnice într-un interval de timp cât mai scurt. Daca lombosciatica vă împiedică să vă desfăşuraţi activităţile zilnice, contactaţi-ne cu încredere pentru a afla mai multe detalii.

man wide desktop 01 01

Baza chiropracticticii este reprezentata de ajustări ale coloanei vertebrale.

Manipularea eliberează miscarile restrictive ale coloanei vertebrale și ajuta la decomprimarea discurilor intervertebrale care apasa pe nervii sciatici.

Manipulările coloanei vertebrale ajută la reducerea iritației nervoase responsabila de inflamatiea cauzatoare de spasme musculare, dureri și alte simptome legate de sciatica. Ajustările nu sunt durerose, manipularea coloanei vertebrale fiind dovedita a fi sigura și eficienta.
Tratamentul pt. lombosciatica presupune aproximantiv 5 – 6 şedinţe – în funcţie de cauza aparitiei afectiunii.

În cadrul CHIROMEDICA Health & Wellness Center îşi desfasoară activitatea chiropractori autorizaţi, cu o vastă experință în tratarea afectiunilor musculo-scheletale, iar scopul nostru este de a trata lombosciatica, oferind o metodă de tratament cu efecte de lungă durată.

 

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

KINETOTERAPIA VĂ POATE AJUTA!

Dacă întâmpinați dificultate la statul în picioare, în mers sau în timpul mișcării, sau vă mișcați mai greu un segment la corpului, indiferent de vârstă, nu ezitați să vă faceți o programare in cadrul clinicii noastre.

Lombosciatica sau nevralgia sciatică este foarte frecventă, mai ales la vârsta între 25 și 60 de ani. Se întâlnește mai frecvent la bărbați decât la femei, coloana vertebrală a bărbatului fiind supusă la eforturi mai mari. Femeile sunt mai predispuse la această problemă în timpul sarcinii, deoarece există o presiune exercitată de către uter (mărit în volum) asupra nervului sciatic.

Efortul fizic de ridicare a greutăților cu coloana aplecată (flectată) cu sau fără torsiunea, traumatismul, expunerea la frig, unele gesturi neînsemnate, precum aplecare, strănut pot declanșa un episod dureros de lombosciatică.

Tratament kinetoterapeutic - lombosciatica

Tratamentul lombosciaticii are drept scop:

  • normalizarea mobilității articulare;
  • stabilirea unui regim de exerciții eficient, pentru a obține un grad de funcționalitate maximă pentru pacient.

Scopul tratamentului kinetoterapeutic este de a ajuta organismul să se vindece, pacientul întorcându-se apt la locul de muncă și la activitățile de zi cu zi.

Este important ca pacientul să conștientizeze importanța kinetoterapiei atât în perioada acută cât și după ce durerile s-au ameliorat sau au dispărut.

Programul de kinetoterapie trebuie urmat cu strictețe. Pentru a evita un nou episod dureros, exercițiile trebuie continuate și acasă. Pentru a proteja coloana de forțele exterioare cu care ne confruntăm zi de zi și pentru a evita agravarea afecțiunii cu care ne confruntăm, recomandăm efectuarea unor programe de exerciții fizice specifice zilnice.

Cum se poate preveni lombosciatica?

  • Adoptarea posturii corecte sau corectarea posturii corpului;
  • Întărirea musculaturii;
  • Evitarea ridicării greutăților mari și ridicarea corectă a acestora;
  • Alimentația și un stil de viață sănătos.

Specialiștii clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center oferă o metodă de tratament care permite revenirea pacientului la activităţile zilnice într-un interval de timp cât mai scurt. Dacă lombosciatica vă împiedică să vă desfăşuraţi activităţile zilnice, contactaţi-ne cu încredere pentru a afla mai multe detalii.

În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center îşi desfășoară activitatea specialiști autorizaţi, cu o vastă experiență în tratarea afecțiunilor musculo-scheletale. Scopul nostru este de a trata lombosciatica, oferind o metodă de tratament cu efecte de lungă durată. Contactaţi-ne cu încredere pentru a afla mai multe detalii.

„*Disclaimer” Rezultatele promise nu pot fi garantate în cazul în care pacientul nu respectă sfaturile primite de la specialist și nu execută exercițiile fizice prescrise și recomanările personalizate, conform afecțiunii de care suferă. Rezultatele promise se stabilesc împreună cu pacientul, în funcție de severitatea afectiunii fiecaruia și diferă de la caz la caz. (ex: un pacient cu o hernie de disc de 5mm poate fi recuperat după 5 ședințe, pe când un pacient cu o hernie de disc de 15 mm poate avea nevoie de mai mult de 5 ședințe și e posibil să nu fie 100% recuperabil, în funcție de particularitatea herniei )

Nu mai aștepta și
fă-ți o programare
chiar acum !

Nu mai aștepta și fă-ți o programare
chiar acum !