picior plat kinetoterapie chiromedica health center desktop
picior plat kinetoterapie chiromedica health center mobile

Platfus
Tratament kinetoterapeutic
al piciorului plat

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Grija noastră este
 sănătatea dumneavoastră!

Informații generale despre picior (talpa piciorului)

Piciorul reprezintă punctul de legătură dintre corpul uman și sol. El joacă un rol deosebit de important în timpul staticii, mersului, alergatului, etc. Datorită forțelor gravitaționale, în timpul activităților fizice, picioarele susțin greutatea corpului și sunt supuse anumitor forțe și presiuni. Un individ la un anumit moment al vieții sale se confruntă cu probleme la nivelul picioarelor. Ocupația, nivelul de activitate, unele afecțiuni sau chiar și încălțămintea sunt factori determinanți ai durerilor de picioare.

Ca și structură, piciorul uman are:
  • un arc longitudinal intern (partea internă a piciorului),
  • un arc extern (partea laterală a piciorului)
  • un arc transversal (partea din față a piciorului).
Aceste arcuri au rol în distribuirea greutății corporale la nivelul picioarelor și membrelor inferioare. Structura arcurilor determină modul în care merge o persoană. Ele trebuie să fie robuste, dar în același timp și flexibile pentru pentru a se adapta la stres și la o varietate de suprafețe.

Platfus. Ce este piciorul plat ?

Piciorul plat (platfus) este reprezentat de pierderea valorii normale a arcului longitudinal intern, bolta plantară fiind foarte aproape de sol. De obicei, această boltă plantară este aproape inexistentă, sau este foarte scăzută. În mod normal, atunci când o persoană stă în picioare, sub talpa piciorului (între partea inferioară a piciorului și sol) există un spațiu, o boltă.

Platfus. Simptomatologie picior plat

Majoritatea oamenilor care se confruntă cu picior plat (platfus) nu au simptome. Alții însă vor experimenta o varietate de simptome care depind, în general, de gravitatea afecțiunii.

Cel mai frecvent simptom al picioarelor plate este durerea la nivelul picioarelor. Acest lucru poate apărea ca urmare a mușchilor tensionați. Durerea poate să apară și la nivelul genunchilor sau/și la nivelul șoldului, deoarece se transmite un stres anormal în articulațiile vecine.

Zonele care provoacă durere la picior sunt următoarele:

  • arcul piciorului;
  • călcâiul;
  • genunchiul
  • șoldul;
  • partea inferioară a spatelui – zona lombară;
  • membrele inferioare.

Platfusul poate provoca, de asemenea, o distribuție inegală a greutății corporale. Acest lucru poate duce la uzura pantofilor în mod inegal sau mai rapid decât de obicei, în special pe o parte.

Platfus. Cauzele apariției piciorului plat 

Cauzele frecvente ale piciorului plat includ:

  • factori genetici – platfusul se poate moșteni de la părinți;
  • arcuri slăbite – arcul este vizibil atunci când o persoană stă în șezut, iar în momentul în care se ridică în picioare bolta plantară se prăbușește;
  • leziuni la talpa piciorului sau la gleznă;
  • artrita sau artrita reumatoidă;
  • leziunile ligamentului sau ale mușchilor;
  • boli ale sistemului nervos sau ale mușchilor, cum ar fi paralizia cerebrală, distrofia musculară sau spina bifida;
  • obezitatea poate duce la prăbușirea arcurilor prin creșterea încărcăturii pe picior;
  • coaliția tarsală – oasele piciorului pot fuziona într-un mod neobișnuit, rezultând astfel rigiditate articulară și apariția platfusului (picior plat);
  • genunchii sunt înclinați înspre interior (genu valgum);

Oamenii sunt mai predispuși să dezvolte picior plat (platfus) dacă sunt supraponderali sau suferă de diabet.

Dezvoltarea piciorului plat este, de asemenea, mai frecvent în timpul sarcinii.

Piciorul plat poate apărea, de asemenea, ca urmare a unei deficiențe în dezvoltarea copilului sau care se dezvoltă odată cu vârsta sau după sarcină.

Platfus la copii. Piciorul plat la copii

Deseori copiii și sugarii pot da impresia că au picior plat – platfus. De fapt, arcul la copii este de obicei prezent, dar încă este în procesul de formare.

În timp, arcul ar trebui să se dezvolte normal, pe măsură ce mușchii se întăresc. Înălțimea arcadei piciorului poate crește până la vârsta de aproximativ nouă ani.

Dacă după această vârstă piciorul plat – platfusul nu dispare și este însoțit de durere sau dificultate în mers, este recomandat să consultați un medic ortoped pediatru.

Piciorul plat – platfusul de obicei nu provoacă durere. Atunci când durerea este totuși prezentă, aceasta apare în timpul unor activități, care solicită piciorul și tendonul Achilian (de exemplu alergatul, dansul, mersul pe jos, drumețiile etc.).

Cele mai întâlnite zone dureroase pot apărea la nivelul gleznei, la nivelul călcâiului sau în talpa piciorului.

picior plat kinetoterapie chiromedica health center

Platfus. Diagnosticul piciorului plat

Evaluarea medicului ortoped poate diagnostica platfusul

  • examinând arcurile căzute,
  • examinând tot membrul inferior,
  • observând individul în statică și dinamică, adică în timp ce stă în picioare și în timp ce merge.

Medicul va observa piciorul din față și din spate. De asemenea, medicul poate examina pantofii copilului dumneavoastră pentru a determina locul în care este uzată încălțămintea.

Medicul va analiza și istoricul medical al pacientului, iar în unele cazuri, îl va trimite la examinări imagistice, care includ: radiografie, o scanare CT sau o scanare RMN.

platfus_tratament_picior_plat_chiromedica

Platfus. Tratamentul piciorului plat - tratament kinetoterapeutic

Dacă un copil nu are simptome, în multe cazuri nu este necesar un tratament, însă trebuie ținut sub observație.

În acest caz, kinetoterapia profilactică vă poate ajuta să preveniți dezvoltarea platfusului, prin întărirea musculaturii piciorului și prin menținerea optimă a tonusului general.

Dacă însă apar simptome, atunci tratamentul recomandat de medicul ortoped pediatru este necesar.

La adulți, un kinetoterapeut poate recomanda un set de exerciții specifice pentru a ameliora simptomele neplăcute cauzate de piciorul plat. Cele mai importante exerciții sunt cele de întindere și de întărire musculară. După atingerea acestor obiective se urmărește:

  • stabilitatea,
  • coordonarea
  • echilibrul.
La CHIROMEDICA Health & Wellness Center avem specialiști care vă pot ajuta în tratamentul piciorului plat (plat) și care va pot scăpa de durere.

Dacă vă confruntați cu piciorul plat (platfus) sau aveți un copil cu picior plat, programați-vă acum pentru o evaluare la 0771 024 163 sau folosiți formularul de mai jos!

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Nu mai aștepta și
fă-ți o programare
chiar acum !

Nu mai aștepta și fă-ți o programare
chiar acum !

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.