Evolutia psihologiei din cele mai vechi timpuri până astăzi
Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!
Grija noastră este
sănătatea dumneavoastră!
Evolutia psihologiei
Psihologia a evoluat atât din filozofie, cât și din biologie. Cele mai îndepărtate origini ale sale pot fi identificate încă din Grecia antică (cu aprox. 400-500 de ani Î.Hr). Filosofi precum Socrate (470 î.Hr. – 399 î.Hr.), Platon (428/427 î.Hr. – 348/347 î.Hr.), sau Aristotel (384 î.Hr. – 322 î.Hr.) obișnuiau să contempleze asupra multor subiecte care în prezent stau la bazele psihologiei moderne, cum ar fi memoria, percepția și nu în ultimul rând liberul arbitru vs. determinismul.
Cuvântul psihologie este derivat din cuvântul grecesc psyche, care înseamnă literalmente „viață” sau „respirație”.
Evolutia psihologiei. Cum s-au pus bazele psihologiei de azi?
Apariția psihologiei ca domeniu de studiu independent a apărut cu adevărat atunci când Wilhelm Wundt a înființat primul laborator de psihologie experimentală în Leipzig, Germania, în 1879. Paradigma promovată de Wundt a fost intitulată structuralism, având ca scop analiza structurată a modului în care funcționează mintea. Edward B. Titchener, unul dintre cei mai renumiți studenți ai lui Wundt, a continuat munca acestuia. Folosind un proces cunoscut sub numele de introspecție, încercau să descompună răspunsurile și reacțiile oamenilor la cele mai elementare senzații și percepții.
Funcționalismul
Funcționalismul a fost dezvoltat de William James (1842-1910). James și-a concentrat atenția asupra scopului conștiinței și comportamentului uman. Această paradigmă a evidențiat modul în care comportamentul funcționează efectiv pentru a ajuta oamenii să trăiască în mediul lor.
Psihanaliza
Psihanaliza, fondată de Sigmund Freud (1856-1939) a fost paradigma dominantă în psihologie la începutul secolului al XX-lea. Freud credea că oamenii pot fi vindecați conștientizând gândurile și motivațiile lor inconștiente.
Umanismul
Umanismul s-a concentrat pe importanța dezvoltării personale și a actualizării de sine.
Psihologia cognitivă
Psihologia cognitivă. Între anii 1960 și 1970, psihologia a inițiat o revoluție cognitivă, adoptând o abordare științifică, bazată pe studii riguroase de laborator. Această schimbare a stimulat interesul cercetătorilor pentru proceselor mentale interne, cum ar fi gândirea, luarea deciziilor, dezvoltarea limbajului și memoria.
Evolutia psihologiei. Ce arată psihologia în prezent?
După cum se poate vedea, majoritatea progreselor în ceea ce privește psihologia s-au realizat în decursul ultimilor 150 de ani, motiv pentru care statutul de știință al acestei discipline este relativ nou.
Potrivit Asociației Americane de Psihologie (APA), psihologia reprezintă studiul științific al minții și comportamentului uman.
Psihologia contemporană este interesată de o gamă enormă de subiecte privind procesele mentale, emoțiile și comportamentele umane. Printre cele mai cunoscute subdomenii se numără:
- Biopsihologia studiază modul în care procesele biologice (structura sistemului nervos) influențează mintea și comportamentul. Această abordare este adesea numită neuroștiință, implicând adesea biologii, profesioniștii din domeniul medical, fiziologii sau chimiștii. Implică utilizarea unor instrumente specifice precum RMN și PET pentru a analiza anomaliile sistemului nervos.
- Psihologia clinică este axată pe evaluarea, diagnosticul și tratamentul tulburărilor mentale sau a unor comportamente problematice.
- Psihologia cognitivă vizează studiul proceselor gândirii umane, inclusiv atenția, memoria, percepția, luarea deciziilor, rezolvarea problemelor și achiziția limbajului.
- Psihologia dezvoltării este un domeniu care privește creșterea și dezvoltarea umană pe parcursul vieții, inclusiv abilitățile cognitive, moralitatea, funcționarea socială, identitatea și alte zone ale vieții.
- Psiho-criminalistică este un domeniu axat pe utilizarea cercetării și principiilor psihologice în sistemul juridic și penal.
- Psihologia industrial-organizațională este un domeniu care folosește cercetarea psihologică pentru a spori performanța în muncă. Vizează adesea structura organizației, mediul de lucru și de muncă în echipă. De asemenea, influențează deciziile de angajare cu scopul de a favoriza eficiența fiecărui angajat la locul de muncă.
- Psihologia personalității se concentrează pe înțelegerea modului în care se dezvoltă personalitatea, precum și pe tiparele gândurilor, comportamentelor și caracteristicilor care îl fac pe fiecare individ să fie unic.
- Psihologia socială se concentrează pe modul în care interacționăm cu cei din jur. Vizează comportamentul de grup, influențele sociale asupra comportamentului individual, atitudinile, prejudecățile , tendințele noastre de conformitate sau agresivitate și modul în care rezolvăm conflictele interpersonale.
- Psihologia sănătății urmărește modul în care sănătatea este afectată de interacțiunea dintre factorii sociali și biologici. Scopul major este de a-i determina pe oameni să adopte comportamente sanogene (care promovează sănătatea).
- Psihologia sportului implică studiul motivației și a performanței în contextul sportiv.
Mai exact, psihologia studiază toate problemele cu care omul se confruntă încă de la naștere și până la sfârșitul vieții, și caută constant cele mai rapide modalități de rezolvare a acestora!
Evolutia psihologiei. Cum ne ajută psihologia în prezent?
Tot ceea ce faci în viața ta de zi cu zi poate fi explicat prin prisma psihologiei. Această știință nu numai că permite oamenilor să-și înțeleagă propriul comportament și să aibă mai mult succes, dar poate să fie extrem de eficientă în menținerea unui nivel de sănătate optim.
Câteva exemple care evidențiază cum ne ajută psihologia:
- Ne construim relații puternice cu cei din jur, să comunicăm mai bine cu ceilalți și să le înțelegem comportamentul și motivele din spatele
- Luăm cele mai bune decizii
- Ne menținem sau creștem încrederea în propria persoană
- Ne cunoaștem punctele slabe și să ne valorizăm punctele forte
- Ne construim cariere de succes și să ne atingem obiectivele profesionale sau personale
- Înțelegem factorii care ne afectează sănătatea fizică și psihică și să găsim modalități prin care să remediem acești factori
- Funcționăm optim în societate
- Devenim persoane mai bune, sau chiar părinți responsabili
Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră
Grija noastră principală este sănătatea dumneavoastră
Grija noastră principală este sănătatea dumneavoastră
Ultimele noutăți
It seems we can’t find what you’re looking for.