Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért kéne csontkovácshoz menniük, ha porckorogsérvük van. A továbbiakban bemutatjuk a csontkovács kezelés előnyeit.

Az emberi gerincoszlopot 33-34 csigolya alkotja, melyek többségét egy-egy porckorong köti össze. A porckorongok rugóként működnek, ezáltal megvédve a gerincet a ráható mechanikai hatásoktól, de ugyanakkor lehetővé teszik ennek mozgékonyságát. Szerkezetileg a porckorongot egy külső rostosabb gyűrű alkotja, melyet belül egy kocsonyás szövet tölt ki.

A gerincsérv a porckorongok kopásának következménye. A porckorongok az öregedés folyamata vagy az állandó terhelés miatt fokozatosan elveszítik rugalmasságukat, ezáltal sérülékenyebbé válnak. Egy hirtelen összenyomásra (rossz mozdulat, emelés, akár megfelelő bemelegítés nélkül végtett intenzív torna) a gyűrű átszakad, a kocsonyás szövet pedig hátra vándorol, nyomást gyakorolva a gerincvelőre, illetve a kilépő idegekre.

A sérv többnyire a gerinc ágyéki szakaszának alsó részén alakul ki (L4-L5, L5-S1), mivel a gerincoszlop ezen részére nehezedik a terhelés, de elég gyakori a nyaki szakaszon is. A hátközép esetében a legkisebb az előfordulási gyakoriság, itt általában egy trauma következtében alakul ki.

A gerincsérv elsődleges tünete a heves, éles fájdalom, mely sugárzik az érintett ideg mentén. E panaszokhoz társulhat a hátizmok merevsége, zsibbadás, az érintett ideg által beidegzett izmok gyengesége, érzékkiesés, stb.

A gerincsérv kezelése a fájdalom megszüntetését, az izommerevség feloldását, a zsibbadás, érzékkiesés, illetve az egyéb neurológiai panaszok megszüntetését feltételezi.

Az említett célok hatékonyan megvalósíthatóak csontkovácsolás által.

A kezelés különböző nyújtásokat, csavarásokat és enyhe nyomásokat foglal magába, melyek célja a sérves porckorong tehermentesítése, ezáltal lehetőséget teremtve a sérv visszahúzódására. A sérv visszahúzódásával a gyulladás megszűnik, és az említett panaszok viszonylag gyorsan eltűnnek.

Fontos: más kezelésekkel ellentétben, a csontkovácsolás nem tüneti kezelés, az eredendő okot igyekszik megszüntetni. A kiváltó ok kezelése a panaszok sikeres és maradandó megszüntetését eredményezi.

A kezelést különböző tornagyakorlatok egészítik ki, melyek célja a gerinc melletti izmok erősítése, a visszahúzódott sérv védelme érdekében.

Célunk a gerincsérv kezelése egy hosszú távú hatásokat elérő módszer által.

Szeretettel várjuk a CHIROMEDICA Health & Wellness Center-be ha eredményes gerincsérv kezelésre van szüksége!

Elsődleges szempontunk az ön egészsége!