Mindenki hallott már a gerincsérv kifejezésről.

Az emberi gerincoszlopot 33-34 csigolya alkotja, melyek többségét egy-egy porckorong köti össze. A porckorongok rugóként működnek, ezáltal megvédve a gerincet a ráható mechanikai hatásoktól, de ugyanakkor lehetővé teszik ennek mozgékonyságát. Szerkezetileg a porckorongot egy külső rostosabb gyűrű alkotja, melyet belül egy kocsonyás szövet tölt ki.

A gerincsérv a porckorongok kopásának következménye. A porckorongok az öregedés folyamata vagy az állandó terhelés miatt fokozatosan elveszítik rugalmasságukat, ezáltal sérülékenyebbé válnak. Egy hirtelen összenyomásra (rossz mozdulat, emelés, akár megfelelő bemelegítés nélkül végzett intenzív torna) a gyűrű átszakad, a kocsonyás szövet pedig hátra vándorol, nyomást gyakorolva a gerincvelőre, illetve a kilépő idegekre.

A sérv többnyire a gerinc ágyéki szakaszának alsó részén alakul ki (L4-L5, L5-S1), mivel a gerincoszlop ezen részére nehezedik a terhelés, de elég gyakori a nyaki szakaszon is. A hátközép esetében a legkisebb az előfordulási gyakoriság, itt általában egy trauma következtében alakul ki.

A gerincsérv elsődleges tünete a heves, éles fájdalom, mely sugárzik az érintett ideg mentén. E panaszokhoz társulhat a hátizmok merevsége, zsibbadás, az érintett ideg által beidegzett izmok gyengesége, érzékkiesés, stb.

A továbbiakban próbálunk néhány tanácsot adni gerincsérv esetére:

 1. Tanács: a helyes testtartás csökkenti a fájdalom intenzitását.
 • Állás/járás közben próbálja hátát minél helyesebben/egyenesebben tartani
 • Ülés közben a derék legyen megtámasztva a szék támláján
 • A képernyő lehetőleg szemvonalban legyen
 • Vezetés közben figyeljen a helyes testtartásra

A helytelen testtartás növeli a terhelést a gerincoszlopon/ a sérves porckorongon, tehát a fájdalom intenzívebbé válik.

 1. Tanács: kerülje el a gerincoszlop túlterhelését.
 • Próbálja hátát egyenesen tartani emelés/cipelés közben
 • Lehetőleg ne emeljen nehéz tárgyakat
 • Kerülje a hirtelen törzsfordításokat

 

 1. Tanács: Léteznek tehermentesítő testhelyzetek, melyel enyhítik a fájdalmat/ a hátizmok merevségét.
 • hátonfekvés, egy kispárnával vagy hengerrel a térdek alatt
 • hátonfekvés, a lábak felhelyezve egy székre, vagy akár a kanapé szélére úgy, hogy a combok függőlegesek, a lábszárak vízszintesek legyenek.
 • oldaltfekvés, egy kispárnával az enyhén behajlított térdek között

Ezen testhelyzetek által az érintett terület ellazul, a vérkeringés/oxigénellátás javul, tehát a fájdalom enyhül, akár megszűnik.

 

 1. Tanács: nagyon fontos az alvási pozició.
 • Válasszon olyan ágyat, amely megfelelően/helyesen tartja a gerinc görbületeit
 • Kerülje a hason alvást, főleg ha magas párnával alszik
 • Próbáljon háton, vagy oldaltfekvésben aludni, enyhén behajlított térdekkel

 

 1. Tanács: a hideg lehet a panaszok megjelenésének egyik oka/súlyosbíthatja azokat.
 • Öltözzön fel megfelelően, ha kint hideg van.
 • Védje az érzékeny részeket (sál)
 • Kerülje a huzatot, légkondicionált helyiségeket
 • Ne vetközzön le hűvös helyiségekben ha előzőleg megizadt

 

 1. Tanács: a röntgenvizsgálat utalhat sérvesedésre, ugyanis megmutatja a csigolyáközti rések beszűkülését, de nem alkalmas a pontos diagnózis felállítására. Erre a CT (komputertomográf), de főleg a MRI (mágneses rezonanciás képalkotás) alkalmas. Ezek alapján pontosantosan meg lehet állapítani a sérv helyét, helyzetét, méretét, ennek ismeretében pedig dönteni lehet a megfelelő kezelést illetően.

 

 1. Tanács: a gerincsérv kezelése a fájdalom megszüntetését, az izommerevség feloldását, a zsibbadás, érzékkiesés, illetve az egyéb neurológiai panaszok megszüntetését feltételezi.

Az említett célok hatékonyan megvalósíthatóak csontkovácsolás által. A kezelés különböző nyújtásokat, csavarásokat és enhye nyomásokat foglal magába, melyek célja a sérves porckorong tehermentesítése, ezáltal lehetőséget teremtve a sérv visszahúzódására. A sérv visszahúzódásával a gyulladás megszűnik, és az említett panaszok viszonylag gyorsan eltűnnek.

 1. Tanács: a panaszok megjelenésének/kiújulásának elkerülése érdekében fontos a gerinc melletti izmok megerösítése. Erre lehetőség van specifikus gyógytornagyakorlatok, általános hátizmerösítő gyakorlatok, illetve különböző sportaktivitások (pl. úszás) révén. Az erős hátizmok megvédig a porckorongokat a rájuk eső mechanikai hatásoktol, ezáltal megelőzik a gericsérv megjelenését/kiújulását.

 

Figyelembe véve a fentebb említett tanácsokat, a gerincsérv sikeresen panaszmentessé tehető. Célunk, pácienseink mihamarabbi visszatérése a mindennapi tevékenységekhez, valamint a gerincsérvműtét kockázatainak, illetve jelentős kiadásainak hatékony elkerülése.

További információkért a gerincsév csontkovácsolás által való kezeléséről, valamint további gericsérvel kapcsolatos tanácsokért kérjük látogasson el klinikánkra, ahol képzett személyek állnak rendelkezésére, ha gerincsérv kezelésre van szüksége.

 

Elsődleges szempontunk az ön egészsége!

 

Szeretettel várjuk a CHIROMEDICA Health & Wellness Center-be!