A gerincsérv egyre gyakrabban előforduló betegség. Sokan nem is tudják, hogy gernicsérv miatt szenvednek, de talán még kevesebben tudják, hogy műtét nélkül is kezelhető. A továbbiakban bemutatjuk a gerincsérv tüneteit, valamint a műtét nélküli kezelés lehetőségeit.

A gerincoszlop csigolyáit egy-egy porckorong köti össze, melyek rugóként működnek, megvédve a gerincet a ráható mechanikai hatásoktól, de ugyanakkor lehetővé teszik ennek mozgékonyságát. Szerkezetileg a porckorongot egy külső rostosabb gyűrű alkotja, melyet belül egy kocsonyás szövet tölt ki.

A gerincsérv a porckorongok kopásának következménye. A porckorongok az öregedés folyamata vagy az állandó terhelés miatt fokozatosan elveszítik rugalmasságukat, ezáltal sérülékenyebbé válnak. Egy hirtelen összenyomásra (rossz mozdulat, emelés, akár megfelelő bemelegítés nélkül végtett intenzív torna) a gyűrű átszakad, a kocsonyás szövet pedig hátra vándorol, nyomást gyakorolva a gerincvelőre, illetve a kilépő idegekre.

A sérv többnyire a gerinc ágyéki szakaszának alsó részén alakul ki (L4-L5, L5-S1), mivel a gerincoszlop ezen részére nehezedik a terhelés, de elég gyakori a nyaki szakaszon is. A hátközép esetében a legkisebb az előfordulási gyakoriság, itt általában egy trauma következtében alakul ki.

A gerincsérv elsődleges tünete a heves, éles fájdalom, mely sugárzik az érintett ideg mentén. E panaszokhoz társulhat a hátizmok merevsége, zsibbadás, az érintett ideg által beidegzett izmok gyengesége, érzékkiesés, stb.

A gerincsérv kezelését általában a fájdalomcsökkentő, izomlazító, illetve gyulladáscsökkentő gyógyszerek/injekció,  a fizioterápia, valamint a műtét képezi.

Sajnos ezek a kezelések nem vezetnek biztos gyógyuláshoz. A hosszas gyógyszeres kezelés gyomorproblémákat okoz, valamit a kezelés megszakítása után a panaszok visszatérnek. Mivel a fizioterápia által is különböző gyulladáscsökkentő, izomlazítő sugarakat használnak, a kezelés végeztével nagy valoszínüséggel a panaszok újra megjelennek. A műtet sem végleges megoldás, ugyanis a kitüremkedő rész eltávolítása után, a sérv ugyanazon a szinten való kiújulásak esélye elég nagy. E mellett számolni kell a műtét kockázataival is.

Tudományosan bizonyították, hogy az alternatív módszerek eredményesek a gerincsérv panaszainak megszüntetésében. Ezért a műtétnek az utolsó lehetőségnek kell lennie.

Egy működőképes és bizonyított módszer a csontkovácsolás. A kezelés különböző nyújtásokat, csavarásokat foglal magába, melyek célja a sérves porckorong tehermentesítése, ezáltal lehetőséget teremtve a sérv visszahúzódására. A módszert egyre szélesebb körben használják, ugyanis lehetővé teszi a panaszok hosszú távú megszüntetését.

A gerincsérv kezelése 4-12 alkalmat foglal magába, a sérv méretének függvényében. A kezelést különböző tornagyakorlatok egészítik ki, melyek célja a gerinc melletti izmok erősítése.  Az erős hátizmok megvédik a porckorongokat a rájuk eső mechanikai hatásoktol, ezáltal megelőzik a panaszok visszatérését. Ugyanakkor ajánlott a periodikus „karbantartó” kezelés is, a gerincsérv kiújulásának elkerülése érdekében.

Amint az ismert, a keleti népek már évezredek óta alternatív módszereket használtak a különböző betegségek gyógyítására. A csontkovácsolás alapjait 1985-ben David Daniel Palmer tette le az Amerikai Egyesült Államokban, aki később megalapította az első csontkovács iskolát. Ez a módszer számos anatómiai, élettani, kórélettani, illetve biomechanikai ismeretet követel. Mint minden kezelésnek, természetesen megvannak a maga kockázatai, azonban ezek jóval kissebek egy sérvműtéthez képest.

A csontkovácsolás egy viszonylag új kezelési módszer Romániában, ezért az emberek szkeptikusak, nem igazán hisznek benne. Idővel azonban rájönnek, hogy érdemes kipróbálni a műtét előtt, főleg hogyha az ezzel járó kiadásokat, illetve kockázatokat tekintik, melyek számottevően kissebbek a sérvműtétkez viszonyítva.

A CHIROMEDICA Health & Wellness Center-be szakképzet, jelentős tapasztalattal rendelkező csontkovácsok várják önöket. Célunk, hogy e módszer minden előnyét biztosítsuk pácienseink számára.

Elsődleges szempontunk az ön egészsége!

 

Szeretettel várjuk a CHIROMEDICA Health & Wellness Center-be!