Cum alegi un psiholog/ psihoterapeut potrivit pentru tine?

Cauți un psiholog/ psihoterapeut bun în Cluj-Napoca?

Îl găsești acum la CHIROMEDICA Health & Wellness Center

Alegerea psihologului/ psihoterapeutului personal poate fi o decizie extrem de importantă

CUM ALEGI PSIHOLOGUL/ PSIHOTERAPEUTUL POTRIVIT PENTRU TINE?

Există câteva lucruri importante de care ar trebui să ții cont înainte să faci această alegere.

Accentul este pus pe relația dintre terapeut – client. Prin urmare, psihologul trebuie să te facă să te simți suficient de confortabil cu el astfel încât să puteți aborda chiar și cele mai mari secrete care te frământă. Este foarte important să ai încredere în terapeutul tău. Sub nici o formă minciuna sau omisiunea informațiilor în acest context nu îți vor fi favorabile.

Te face să te simți ascultat. Un psiholog/ psihoterapeut bun nu doar te ascultă, dar te și înțelege. Acesta ar trebui să manifeste semnale verbale și nonverbal specifice ascultării, precum contactul vizual, diverse expresii faciale sau posturi corporale. Un semn că terapeutul te ascultă este atunci când îl auzi reflectând sau sumarizând ceea ce ai spus tu, sau în momentele în care îți cere clarificări.

Te face să te simți înțeles. Terapeutul îți validează adesea gândurile, emoțiile, acțiunile și experiențele pe care le ai. Asta nu înseamnă că este întru totul de acord cu ceea ce faci sau ceea ce spui, ci mai degrabă că le justifică și te ajută să cauți cea mai bună soluție pentru tine în acel moment.

Psihologul/ psihoterapeutul nu are dreptul de a te judeca sau de a încerca să-ți impună propriile lui opinii. Va respecta întotdeauna deciziile tale. Tot ceea ce trebuie să facă un psiholog este să te îndrume spre decizii sănătoase.

Observi schimbări pozitive de-a lungul timpului. Schimbarea nu este întotdeauna liniară și necesită timp. Durata tratamentului depinde de mulți factori, printre care se numără și nivelul de implicare al clientului. Efectele terapiei se văd în aproximativ o lună de la începerea tratamentului. Mai ales la început, efectele sunt mici, ca ele să se cumuleze mai apoi în progrese considerabile. În medie este nevoie de 15 – 20 de ședințe, adică aproximativ 3 până la 5 luni de intervenție săptămânală.

Identifică și abordează momentele în care progresul stagnează. Planul pe care l-ați făcut împreună trebuie evaluat constant, iar psihologul trebuie să fie deschis si flexibil în situațiile în care nevoile tale se schimbă de-a lungul procesului.

Îți oferă instrumentele de care ai nevoie pentru a-ți îndeplini obiectivele. Căutarea ajutorului este doar începutul. Terapeutul nu poate face munca în locul tău, dar el îți poate oferi instrumentele necesare și sprijinul pentru a obține noi perspective de viață.

Folosește tehnici bazate știinștific și se documentează constant cu privire la cele mai eficiente tipuri de intervenții.

Comunicarea dintre tine și psiholog trebuie să fie clară. Psihologul îți va oferi dreptul de a fa feedback în ceea ce privește progresul tău și va adapta terapia nevoilor tale prezente. Cabinetul psihologului este un spațiu sigur pentru a te exprima sincer, pentru a-ți înțelege adevăratele sentimente și pentru a conștientiza cum poți să-ți folosești resursele în călătoria spre vindecare.

Psihologul te va îndemna să faci schimbări în viața ta de zi cu zi! Cele 50 de minute petrecute cu psihologul sun cruciale. Cu toate acestea, rolul ședințelor este de a pune bazele schimbării. Prin urmare, este foarte important să pui în practică și între ședințe ceea ce ați discutat.

Psihologul îți încurajează independența față de el. Progresul tău poate fi evidențiat și prin nivelul de independență pe care îl dobândești de-a lungul timpului față de terapeut. Scopul terapiei este să te ajute să devii propriul terapeut în timp, mai exact, să faci față pe cont propriu dificultăților vieții.

ATENȚIE LA STUDIILE PSIHOLOGULUI

Un alt aspect important sunt studiile și cursurile de formare ale psihologului/ psihoterapeutului. Psiholog nu devii peste noapte!

Este foarte important să verifici dacă psihologul/psihoterapeutul cu care urmează să lucrezi este calificat. Mai jos sunt listate o serie de întrebări pe care poți să le adresezi specialistului:

  • Care sunt domeniile tale de expertiză?
  • Ce tip de terapie practici?
  • Ai avut experiențe de lucru cu oamenii în situații similare cu ale mele?
  • Care este procedura ta de lucru? Cum abordezi astfel de situații?
  • De cât timp ești psiholog/ psihoterapeut?

Pentru a deveni psiholog este nevoie să ai o diplomă de licență în domeniul psihologiei (3 ani de studii), să ai atestat de liberă practică și să urmezi un program de supervizare de minim 1 an. Pentru a dobândi competențele în psihoterapie este necesar să urmezi un program de formare de lungă durată, sub forma unor cursuri de formare (de la 2 la 5 ani) sau a unui masterat în domeniul psihoterapiei. Și în cazul psihoterapiei este necesar să ai un atestat de liberă practică și să urmezi un program de supervizare de minim 2 ani.

În afara acestor programe de formare, psihologul este obligat să participle anual la cursuri de formare în specialitatea pe care o practică.

CUM ÎȚI DAI SEAMA CĂ UN PSIHOLOG/ PSIHOTERAPEUT NU ESTE POTRIVIT PENTRU TINE?

Mai jos sunt prezentate câteva semnale de avertizare care arată că un psiholog/ psihoterapeut ar putea să nu fie potrivit pentru tine:

  • Nu menține limite profesionale cu clienții. Deși procesul psihologic implică stabilirea unui raport strâns între psiholog și client, specialistul nu ar trebui să încerce să fie cel mai bun prieten al tău. Terapeutul tău trebuie să fie prietenos, dar nu este prietenul tău ci specialistul tău în sănătatea mintală care te ghidează înspre obiectivele negociate reciproc.
  • Ești acuzat sau nu te simți respectat de către psiholog/ psihoterapeut. Psihologul/ psihoterapeutul nu are rolul de a judeca situațiile pe care tu le aduci în procesul terapeutic. Cu toate că rolul acestuia este de a te provoca să te confrunți cu diferite adevăruri, ar trebui să te simți sprijinit în tot acest proces, nicidecum judecat sau acuzat.
  • Îți recomandă medicație! Sub nici o formă, psihologul clinician și psihoterapeutul nu recomandă medicație. Tratamentul medicamentos pentru problemele de ordin psihologic este recomandat strict de către medicul psihiatru, iar persoana cu care ai decis să lucreze trebuie să fie deschisă la nevoie să consulți și un alt specialist în domeniile în care el nu are competențe.
  • Nu îți respect timpul alocat nefiind atent la ceea ce spui sau folosindu-și telefonul în timpul ședinței  (cu excepția situațiilor de urgență care trebuie anunțate).
  • Uită detalii importante despre tine. Deși este nerealist să ne așteptăm ca psihologul să-și amintească și cele mai mici detalii despre viața fiecărui client, ar trebui ca acesta să-și amintească momentele cheie pe care le-ați discutat.

Găsirea terapeutului potrivit pentru tine poate dura ceva timp, dar merită efortul. Puteți citi mai multe despre psihologii/ psihoterapeuții noștri, cât și despre ce să vă așteptați la prima ședință 

 

Sună la 0800 940 473 pentru o programare !

Vă așteptăm cu drag la CHIROMEDICA Health & Wellness Center dacă aveți nevoie de un psiholog/psihoterapeut bun în Cluj!

Nu mai aștepta, fă-ți o programare chiar acum!

În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center puteţi găsi specialişti care să vă îndrume şi să vă ofere suport în problemele cu care vă confruntați. Echipa CHIROMEDICA Health & Wellness Center este formată din specialiști, cu o vastă experienţă, iar scopul nostru este de a readuce zâmbetul pe buzele tuturor pacienţilor noştri, ajutandu-i să își revină cât mai repede la activităţile zilnice.

Cu noi ai rezultate garantate sau primești banii înapoi!
 Banii inapoi

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră !

Vă aşteptăm cu mult drag la CHIROMEDICA Health & Wellness Center !

Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră