TENOSINOVITA

CE ESTE TENOSINOVITA? 

Tendoanele sunt cordoane puternice de țesut care leagă mușchii de oase. Atunci când tendonul  se inflamează se numește tendinită. Un tendon inflamat se umflă, este dureros și produce discomfort.

Tenosinovita este legată de tendinită. Aceasta este inflamația căptușelii tecii sinoviale (o membrană care înconjoară tendonul ) a tendonului. De multe ori doar teaca în sine este inflamată, dar pot fi și amândouă, teaca și tendonul, inflamate în același timp. 

sindrom_tunel_carpian_chiromedica_cluj_loredana_tudor_recuperare_medicala_cluj

CUM SE MANIFESTĂ TENOSINOVITA?

  • Tumefiere localizată 
  • Sensibilitate la palpare localizată pe traiectul tendonului 
  • Reducerea mobilității (pasive spre active) în planul de mișcare al tendonului 
  • Durere provocată la mișcările active cu contrarezistență 
  • Stress pain (durere provocată la mișcarea articulațiilor, care este minimă sau absentă la începutul mișcării, dar care crește progresiv spre limitele extreme ale mișcării) selectiv în planul de mișcare al tendonului 
  • Crepitații fine (zgomote ușoare)
tenosinovita_tratament_si_simptome_chiromedica_cluj_tudor_loredana_clinica_recuperare_medicala_cluj

CUM SE TRATEAZĂ TENOSINOVITA?

1. Tratament conservativ 

Este important ca zona afectată să fie pusă în repaus și în mod particular să se evite mișcările care au condus la inflamație în primul rând. 

Dacă nu este posibilă evitarea unei anumite mișcări, atunci se recomandă realizarea acesteia de cât mai puține ori sau cu forță cât mai mică. Diferite dispozitive ortopedice precum: atele gipsate, bandaje sau orteze pot fi utile pentru a ține zona afectată nemișcată.

De asemenea, se recomandă utilizarea anti-inflamatoarelor nonsteroidiene (AINS) orale sau topice. Aceste medicamente ameliorează durerea, inflamația și tumefierea.

2. Fizio-kinetoterapie cluj și masaj 

Deși repausul zonei afectate este esențial, mișcarea zonei nu este interzisă. Dacă tenosinovita induce disfuncționalitate atunci se pot utiliza exerciții de stretching și mobilizări. Masajul și alte tratamente fizioterapeutice pot ajuta.

În funcție de caz se pot utiliza aplicații reci sau calde.

ce este tenosinovita tratament chiromedica kinetoterapie cluj loredana tudor sindrom de tunel carpian

Câteodată tenosinosita este tratată prin acupunctură sau TENS.

3. Injecții cu steroizi și anestezice 

Dacă tenosinovita este persistentă, medicii pot sugera tratamentul injectabil pentru a reduce simptomele. În cele mai multe cazuri, un corticosteroid și un anestezic pe bază de lidocaină se injectează direct în zona inflamată.

4. Tratamentul chirurgical 

Acest tip de tratament se ia în considerare atunci când spre exemplu tendoanele trec printr-un tunel îngust format din oase și ligamente, iar inflamația lor nu le mai permite să alunece corespunzător prin teaca lor. Termenul medical pentru acest lucru este tenosinovită stenozantă

Dacă tratamentul conservator nu dă roade, atunci partea îngustă a tunelului poate fi operată. Acest lucru înlăturarea sau tăierea țesutului care obstruează pentru a oferi tendonului mai mult spațiu pentru a se mișca.

Procedura este destul de scurtă și nu necesită incizii mari iar, pacienții pot pleca acasă în aceeași zi. Sunt importante odihna și protejarea zonei operate pentru a se putea vindeca, dar asta nu înseamnă că nu se poate mobiliza această zonă. Din contră, este chiar indicat să se miște tendoanele afectate de câteva ori pe zi fără a utiliza prea multă forță. După câteva săptămâni se poate mișca zona respectivă fără să mai apară durere.

Ca orice intervenție chirurgicală, poate avea efectele sale adverse, cum ar fi: probleme de vindecare și infecții, senzații anormale sau limitare de mobilitate. 

CÂT TIMP DUREAZĂ VINDECAREA?

Cu tratament, cei mai mulți dintre pacienți se recuperează complet între 4 și 6 săptămâni. Dacă tenosinovita rămâne netratată pacienții riscă ca articulația afectată să devină rigidă, iar tendonul să rămână permanent restricționat. (5) (6)

CE SĂ FACI DUPĂ CE TE-AI RECUPERAT?

Pentru a evita ca acest tip de patologie să reapară în viitor se recomandă fizioterapie și kinetoterapie incluzând exerciții de întărire a musculaturii din jurul tendonului și ajustarea activităților zilnice.

În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center puteţi găsi specialişti care să vă îndrume şi să vă ofere suport în problemele cu care vă confruntați.

Dacă vrei să afli exerciții pentru tenosinovită, sau te confrunți cu tendinită cot și/ sau tendinită inghinală, echipa CHIROMEDICA Health & Wellness Center este formată din specialiști, cu o vastă experienţă, iar scopul nostru este de a readuce zâmbetul pe buzele tuturor pacienţilor noştri, ajutandu-i să își revină cât mai repede la activităţile zilnice.

Cu noi ai rezultate garantate sau primești banii înapoi!

 Banii inapoi

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră !

Vă aşteptăm cu mult drag la CHIROMEDICA Health & Wellness Center 

Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră