FOAM ROLLING

CE ESTE FOAM ROLLING?

Foam rolling, numit și auto-eliberare/ deblocare miofascială (self-myofascial release) reprezintă o tehnică de auto-masaj care vizează tratarea țesutului moale (mușchi, fascie). 

foam_rolling_kinetoterapie_cluj_chiromedica_loredana_tudor_contractura_musculara

DE CÂND EXISTĂ FOAM ROLLING?

Prima dată foam rollerul a fost utilizat în a doua jumătate a secolului XX (în 1970 după ce a emigrat în Statele Unite) de către inginerul, fizicianul și luptătorul de arte marțiale (centura neagră la Judo) de origine ucrainean-israeliană Dr.Moshé Pinchas Feldenkrais. 

Inițial Dr. Feldenkrais a utilizat foam rollerul pentru a-l integra în sistemul lui de exerciții bazate pe conștientizarea prin mișcare, drept suport pentru exercițiile de echilibru. Apoi în 1987 fizioterapeutul de origine americană Sean Gallagher, studentul lui Feldenkrais, a început să folosească foam rollerul drept dispozitiv de auto-masaj și l-a introdus în rândul dansatorilor de pe Broadway. Mai târziu în anul 1990 fizioterapeutul american, Mike Clarke, a introdus ideea de auto-eliberare miofascială, scriind multe manuale despre utilizarea foam rollerului și culminând cu cartea Integrated Training for the New Millennium, publicată în 2001.

CE PRESUPUNE TEHNICA?

 

Această tehnică presupune rularea unei părți ale corpului (ex: coapsă; gambă; etc.) utilizând propria greutate pentru a exercita presiune pe un tub de spumă (foam roller) de diferite intensități în ceea ce privește duritatea. 

Popularitatea foam rollerului a început să crească, mai ales în rândul halterofililor, drept o modalitate de reducere a durerii musculare și a îmbunătățirii performanțelor la sală. 

În 2004 primul brevet pentru foam roller a fost înregistrat în Statele Unite ale Americii, ceea ce a dus la o utilizare răspândită a acestora, incluzând și comunitatea fizioterapeuților. 

CE EFECTE ARE FOAM ROLLING?

1. Ajută la detensionarea fasciei musculare

Fascia musculară este o „bandă” de țesut conjunctiv aflată sub piele care atașează, stabilizează, închide și separă mușchii și alte organe interne. 

Deoarece fascia are abilitatea de a adera de alte suprafețe există posibilitatea de a „rămâne blocată” și de a deveni rigidă. Acest lucru inhibă abilitatea mușchilor, de care este conectată, de a realiza mișcări și de a funcționa corect. 

Foam rolling-ul previne acest lucru prin acțiunea sa asupra substanței fundamentale care înconjoară fascia. Această substanță fundamentală are un răspuns pozitiv la mișcare, presiune sau torsiune și își schimbă consistența, dintr-un gel gros (starea substanței fundamentale în inactivitate) într-unul fluid, menținând fascia hidratată. Acest proces de schimbare a consistenței substanței fundamentale în termeni medicali se numește tixotropie.

Așadar foam rolling-ul crește fluiditatea substanței fundamentale, care la rândul ei menține sau crește abilitatea fasciei de a reține fluid și de a funcționa cât mai propice. 

ce_este_foam_rolling_chiromedica_recuperare_musculara_cluj_kinetoterapie_loredana_tudor

2. Îmbunătățește calitatea țesutului muscular 

Utilizarea foam roller-ului pentru musculatură este practic auto-administrarea manoperei de masaj numită frământat (petrissage). 

Se vizualizează direcția mușchiului, de la origine până la inserție și se rulează aplicând o forță în funcție de toleranța individuală.


Integritatea structurală a mușchilor atrage după sine și o biomecanică corectă, astfel că toate componentele: mușchi, tendoane, ligamente și fascie lucrează în armonie. (4) (8)

foam rolling terapie musculara cabinet kinetoterapie cluj loredana tudor chiromedica

3. Diminuează și înlătură punctele Trigger 

Punctele Trigger sunt formațiuni nodulare care apar pe traiectul mușchilor unde există o tendință naturală spre acumulări de tensiune. 

Se pot simți la palpare dacă se aplică presiune directă pe un punct Trigger. Pentru a detensiona aceste puncte se aplică mișcări mici și repetitive direct pe zonele unde apar. 

Exemplu de zone unde se regăsesc cel mai des: mușchii pectorali, mușchiull psoas, mușchiul piriform, tractul ilio-tibial, mușchiul cvadriceps, mușchiul solear. 

4. Poate avea un impact pozitiv asupra țesutului cicatricial 

Cicatricile de pe țesuturi pot apărea foarte ușor, mai ales dacă practici activitate fizică intensă. Cel mai comun exemplu este durerea musculară cu debut întârziat (delayed onset muscle soreness- DOMS) care se poate produce din cauza unor mici rupturi în mușchi. 

Chiar dacă țesutul cicatricial nu va dispărea complet, foam rolling-ul și-a dovedit beneficiile în tratarea acestui tip de accidentare în masajul sportiv. 

5. Influențează modul în care sistemul nervos central gestionează durerea și eliberarea de substanțe chimice din creier

Această ipoteză mai are nevoie să fie cercetată, dar tot merită să fie amintită. Dacă există durere, creierul va trimite un răspuns spre măduva spinării pentru a o gestiona. Dacă îți orice parte a corpului și simți durere, această informație este trimisă către creier. 

Creierul face diferența între durerea „bună” și cea „rea” și trimite prin măduva spinării diferite substanțe chimice pentru a convinge corpul că nu este în pericol, că acea durere nu este dăunătoare și că poți continua.

6. Crește amplitudinea de mișcare 

7. Reduce nivelul de stres 

8. Crește performanța 

CÂND SE RECOMANDĂ UTILIZAREA FOAM ROLLER-ULUI?

Foam rolling-ul se poate aplica înainte sau după realizarea de activități sportive. Atunci când se utilizează înainte de antrenament, masajul trebuie concentrat pe zonele tensionate, deoarece rolul său este de a reduce tensiunea și de a relaxa mușchiul. 

Aplicarea înainte de antrenament pe un mușchi sănătos, poate duce relaxarea până în punctul în care mușchiul respectiv să nu mai poată fi complet eficient pe timpul antrenamentului. În schimb dacă sesiunea de foam rolling de la începutul antrenamentului se concentrează pe mușchii tensionați, poate avea efecte benefice asupra calității mișcărilor realizate.

Aplicarea după antrenament trebuie concentrată pe musculatura lucrată, cu accent pe zonele care par problematice. 

Sfat: Palpați întreaga suprafață a mușchiului pe care doriți să îl detensionați pentru a găsi punctele Trigger cele mai sensibile, apoi aplicați presiune pe aceste puncte până când simțiți că tensiunea se eliberează. 

Puteți aplica presiune un timp mai îndelungat pe acest punct sau să generați mișcări mici de înainte-înapoi. 

INDICAȚII

  • Contracturi musculare 
  • Limitare de mobilitate 
  • Dureri musculare 

CONTRAINDICAȚII

  • Fracturi 
  • Răni deschise 
  • Iritații sau eczeme ale pielii 
  • Focare septice
  • Varice

PRECAUȚII

  • Inflamația locală a țesuturilor 
  • Miozită osificantă 
  • Osteomielită 
  • Tromboză venoasă profundă

În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center puteţi găsi specialişti care să vă îndrume şi să vă ofere suport în problemele cu care vă confruntați. Echipa CHIROMEDICA Health & Wellness Center este formată din specialiști, cu o vastă experienţă, iar scopul nostru este de a readuce zâmbetul pe buzele tuturor pacienţilor noştri, ajutandu-i să își revină cât mai repede la activităţile zilnice.

Cu noi ai rezultate garantate sau primești banii înapoi!

 Banii inapoi

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră !

Vă aşteptăm cu mult drag la CHIROMEDICA Health & Wellness Center !

Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră