Terapia TECAR

Ce este terapia TECAR?

Curenții de înaltă frecvență:

 Terapia TECAR reprezintă o formă de fizioterapie, mai exact de electroterapie, ce folosește curent electric din domeniul înaltei frecvențe. 

Domeniul curenţilor de înaltă frecvenţă cuprinde curenţii care au frecvenţa peste 100.000Hz. Clasic, producerea curenţilor de înaltă frecvenţă se realizează printr-un circuit în care există obligatoriu un condensator, cu rol de capacitate electrică. 

Electricitatea acumulată se va scurge de la un pol pozitiv(+) către unul negativ(-), luând naştere un curent electric în circuitul oscilant. Curentul nu se opreşte ci determină reîncărcarea inversă a condensatorului. În astfel de condiţii, se produce o oscilaţie.

Curenții de înaltă frecvență produc fenomene importante capacitive – străbat cu uşurinţă capacităţi pe care curenţii de joasă frecvenţă nu le pot străbate, și produc energie calorică. Reprezintă o termoterapie de conversie, prin transformarea energiei electrice în energie calorică.

terapia_tecar_chiromedica_loredana_tudor_recuperare_postoperatorie

Terapia TECAR

Termenul de T.E.C.A.R. (Transfer of Energy Capacitive and Resistive) reprezintă transfer energetic în câmp capacitiv și rezistiv. Energia generată este o formă de radiofrecvență, variind între 300 KHz și 1 MHz, care accelerează „regenerarea naturală” a țesuturilor biologice. Este în totalitate non-invazivă și 100% naturală pentru corpul uman.

Cum acționează terapia TECAR asupra organismului?

 

Pentru a înțelege modul de acțiune trebuie înțeles mecanismul fiziologic de interacțiune dintre corpul uman și curentul de înaltă frecvență. 

Terapia TECAR este o formă de termoterapie. 

Termoterapia înseamnă utilizarea căldurii în scop terapeutic. Această căldură poate fi:

 •  exogenă (provenită dintr-o sursă externă) întâlnită în alte forme de terapie precum ultrasunete, laser, infraroșu sau 
 • endogenă (căldura provine din interiorul corpului) ca în cazul TECAR. 

 

Astfel, particularitatea terapiei TECAR constă în stimularea producerii locale de căldură (ca o formă de energie) de către corpul pacientului aflat în tratament. 

În felul acesta pacientul participă activ pentru o vindecare mai rapidă.

Aparatul exploatează principiul fizic al condensatorului (sau de circuit rezistor-condensator). 

Astfel există:

 • 2 plăci condensator opuse una față de cealaltă, 
 • un mediu izolant reprezentat de zona de țesut cuprinsă între plăci, respectiv zona de tratat,
 • un generator electric care crează o diferență de potențial între cele 2 plăci. 

O placă va fi încărcată pozitiv, cealaltă negativ urmând ca fluxul de sarcini pozitive să se deplaseze către placa negativă. 

Placa de retur sau placa fixă va fi polul negativ, electrodul mobil folosit de terapeut va fi polul pozitiv. Materialul izolator va fi reprezentat de țesut și electroliți. Prin electroliți se înțeleg substanțele care în țesut au sarcină electrică specifică (sodiu, potasiu, magneziu, etc). 

Aparatul TECAR este generatorul electric. Mișcarea electroliților este cea care generează efectul termic endogen.

În timpul terapiei TECAR, corpul se folosește de propria energie, activând mecanismele de regenerare de la nivelul țesuturilor și de la nivelul musculaturii. 

Astfel se produce vindecarea. 

Această energie produce efecte: 

 • mecanice (mai bună conducere a fluxului sangvin), 
 • chimic-biologice (accelerarea metabolismulului celulelor lezate),
 • termice (producerea căldurii).

Cum funcționează aparatul TECAR?

Aparatul TECAR funcționează cu:

 • doi transductori (2 capete prin care circulă curentul electric), 
 • o placă de retur din metal ce închide circuitul electric,
 • o cremă conductoare ce facilitează transmiterea și pătrunderea curentului electric în țesuturile organismului în următorul mod:

    Placa de retur, care închide circuitul și reprezintă polul negativ (-) va fi așezată pe partea opusa zonei anatomice lucrată

        Un transductor mobil activ (+) prin care este transmis curentul, care va fi plimbat prin mișcări circulare pe zona anatomică de tratat.

În funcție de  tipul de transductor folosit, aparatul TECAR  utilizează două sisteme de funcționare a energiei:

•     sistem capacitiv – se concentrează energia tuturor celorlalte țesuturilor  lichidiene, bogate în apă (mușchi, fascie, aponevroză, viscere, sistem limfatic și vascular). 

Pentru oprimizarea dispersiei de caldură  se  mobilizează manual electrodul pe tegumentul pacientului, printr-un masaj ușor, evitandu-se astfel  supraîncălzirea țesutului tratat. 

Căldura este percepută de pacient mai puternic prin acest sistem. 

Acțiunea este localizată la suprafață-superficial (folosind funcția CET prin care curentul pătrunde până la 3 cm în profunzime) sau la adâncime medie – profundă (folosind funcția DEEPCET prin care curentul pătrunde până la 7 cm în profunzime).

•     sistem rezistiv – se concentrează energia pe toate țesuturile dure, sărace în apă precum nervi, articulații, tendoane, ligamente și oase.  

Se produce o încălzire limitată a țesutului, pacientul nesimțiind căldură sau simțind o senzație foarte ușoară de căldură. Astfel, electrodul activ putând fi mobilizat lent sau menținut în punct fix. Acțiunea este poliarticulară și profundă.

Efecte terapia TECAR

 • Stimularea microcirculației venoase și limfatice cu scăderea edemului
 • Creșterea temperaturii în interiorul țesutului
 • Activarea permisivității membranelor celulare și deci stimularea metabolismului celular
 • Activarea proceselor de auto-vindecare locală
 • Efect analgezic și anti-inflamator cu întreruperea cercului vicios al durerii/ inflamație/rigiditate ce va determina apoi creșterea mobilității articulare
terapia_tecar_chiromedica_loredana_tudor_recuperare_postoperatorie_traumatism

Terapia TECAR - indicații

1. DURERE

Eliminarea rapidă a durerii este decisivă pentru o recuperare eficientă. Astfel, specialistul poate să înceapă tratamentele prin acțiuni mai rapide și mai profunde. 

Efectul analgezic se instalează în mod durabil pentru mai mult de 48 de ore.

2. REUMATOLOGIE

Sindroame artrozice (gonartroza, coxartroza, spondiloza): combaterea durerii, drenaj profund al edemului, eliberarea mișcărilor.

Sindroame inflamatorii: tendinopatii acute și cronice, epicondilalgii, cervicalgii, dorsalgii, lombalgii comune acute și cronice cu sau fără radiculopatie, protruzii, hernii de disc, capsulite, rigiditate articulară, artrite de orice fel inclusiv dureri din disfuncția articulației temporo-mandibulare.

Aplicații posttraumattice (rupturi, întinderi, entorse, luxații, fracturi).

3. DERNAJ LIMFATIC

Terapia TECAR optimizează manevrele de aspirație, de împingere, de resorbție și accelerează tehnicile manuale ale drenajului limfatic. 

Tratamentul se concentrează pe efectul mecanic, adică pe evacuarea rapidă și eficientă a excesului de fluid.

Terapia TECAR poate fi folosită în:

 

 1. Masaj regional – tehnica pasivă;
 2. Kinetoterapie – tehnica activă.

Terapie TECAR - Particularități

 •      Poate fi folosită în zonele unde există implanturi metalice cum ar fi proteze de șold, de genunchi, de umăr;
 •    Poate fi folosit în zona cervicală (unde alte forme de fizioterapie sunt interzise) chiar la tratarea problemelor la articulațiile temporomandibulare sau atlanto-occipitale).

Terapia TECAR contraindicații

 •     Pacemaker
 •     Pompă de insulină
 •     Femei însărcinate
 •     Cartilaj de creștere (adolescenți a căror cartilaj de creștere nu s-a închis)
 •     Cancer
 •     Febră, infecții.
terapia_tecar_chiromedica_loredana_tudor_recuperare_postoperatorie_hernie_de_disc

În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center puteţi găsi specialişti care să vă îndrume şi să vă ofere suport în problemele cu care vă confruntați. Echipa CHIROMEDICA Health & Wellness Center este formată din specialiști, cu o vastă experienţă, iar scopul nostru este de a readuce zâmbetul pe buzele tuturor pacienţilor noştri, ajutandu-i să își revină cât mai repede la activităţile zilnice.

Cu noi ai rezultate garantate sau primești banii înapoi!

 Banii inapoi

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră !

Vă aşteptăm cu mult drag la CHIROMEDICA Health & Wellness Center !

Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră