Terapia Flossing

Ce este ”terapia flossing?”

 

Terapia “medical flossing” începe să devină din ce în ce mai utilizată în  cabinetele de recuperare medicală Cluj, în special în cazul sportivilor. 

Ea presupune aplicarea unei benzi elastice din latex, în jurul unei regiuni a corpului, ceea ce creează compresie la acel nivel. 

Această terapie prin compresie, urmată de mobilizări, s-a dovedit a fi eficientă în cadrul programului de kinetoterapie, grăbind refacerea țesuturilor lezate.

Principii terapia flossing

 

Prin comprimarea țesuturilor, circulația (arterială, venoasă și limfatică), în zona în care este aplicată banda, este întreruptă pentru o scurtă perioadă de timp. 

Odată eliberată acea zonă supusă compresiei, un flux mare de sânge, limfă și lichid interstițial ajunge la locul problemei. 

Prin intermediul acestor lichide, ajung, în cantități mari, oxigen, dar și substanțe nutritive pentru țesut, grăbind astfel regenerarea celulară și stimulând metabolismul local. 

Acest lucru determină ca procesul de recuperare să fie mai rapid și mai eficient.

Prin mecanismul de “fricțiune” dintre bandă și piele, sunt stimulați receptorii mecanici din tegument. 

Ei sunt responsabili cu transmiterea unor informații de la nivelul pielii la creier. 

Astfel, în funcție de tehnica aplicată în flossing, putem influența informația pe care receptorii o transmit creierului.

Benzile folosite în terapia flossing nu influențează doar receptorii mecanici, ci și fascia musculară. 

Această fascie este o peliculă fină de țesut conjunctiv ce acoperă toate organele interne, inclusiv mușchii, tendoanele, ligamentele și articulațiile și creează legături între acestea. 

Ea este continuă, iar în momentul în care o zonă anume suferă un traumatism, tot sistemul fascial are de suferit. 

Așadar, la nivel fascial, benzile reduc tensiunile miofasciale acționând și asupra sistemului nervos vegetativ. Este important de menționat faptul ca țesutul conjunctiv este în strânsă legătură cu sistemul nervos, deoarece la acest nivel se găsesc neuroreceptori. 

Astfel, dacă se formează aderențe, fibroză la nivel fascial, apare durere, blocaj limfatic și mișcare limitată. 

În acest sens, benzile folosite în terapia flossing vin să comprime puternic țesutul, facilitând apoi prin eliberare și mișcare și dizolvarea aderențelor fasciale.

terapia_flossing_recuperare_medicala_kinetoterapie_cluj_loredana_tudor_chiromedica

Care sunt obiectivele în terapia flossing?

  •  scăderea durerii;
  •  îmbunătățirea mobilității;
  •  stimularea capacității naturale de refacere a organismului;
  •  îmbunătățirea circulației locale și a drenajului limfatic;
  •  scăderea tensiunii miofasciale;
  •  îmbunătățirea performanței și eficientizarea tratamentului.

Ce presupune aplicarea: 

Banda se aplică de jur împrejurul zonei care se dorește a fi tratată cu o întindere mai mică sau mai mare a benzii în funcție de efectul urmărit. Odată aplicată pacientul face exerciții, fără întrerupere. În acest fel, elasticitatea de la nivelul pielii, dar și din sistemul miofascial se modifică deoarece banda influențează mișcarea straturilor fasciale. În acest mod, se elimină eficient și rapid aderențele și zonele cu fibroză din rețeaua fascială. Banda este îndepărtată rapid și astfel, în zona tratată, vine un flux proaspăt de fluide (limfă, sânge) cu mult oxigen și nutrienți necesari în regenerarea tisulară.

Este important de menționat faptul că dacă în timpul tratamentului pielea devine palidă sau dacă pacientul resimte amorțeală, durere severă, tratamentul trebuie oprit.

terapia_flossing_recuperare_medicala_kinetoterapie_cluj_loredana_tudor_chiromedica_musculatura

Care sunt efectele tratamentului după terapia flossing?

1. Stimulare tisulară:

În cazul durerii fasciale, proprioreceptorii (de la nivelul tegumentului și cei subcutanați) pot să cauzeze o durere asemănătoare cu cea reală a pacientului, deoarece sunt puternic stimulați, durerea reală resimțindu-se mai puțin astfel.

2. Efectul de burete:

Am menționat deja efectul de pompaj brusc cu mult sânge și limfă la nivelul zonei tratate. El determină dispersarea depunerilor fibrotice și crește vascularizația. 

Acest efect s-a remarcat a fi benefic în special în cazul durerilor din traumatisme și inflamații deoarece prin compresia mare circulația venolimfatică este oprită pentru scurt timp (1-3 minute), circulația arterială este și ea inhibată, iar colectorii limfatici sunt comprimați. 

Efectul de burete apare când zona comprimată este brusc eliberată. Astfel apare: resorbția limfatică, aceasta influențând imunitatea întregului organism, resorbția lichidului extracelular și a celui sinovial.

3. Efectul de deblocare articulară și de creștere a mobilității:

În momentul efectuării mobilizărilor, cu banda aplicată, aceasta ține pielea și țesuturile superficiale, în vreme ce țesuturile profunde se mobilizează contrar lor. 

În acest fel, aderențele scad și are loc creșterea mobilității pe segmentul aplicat.

Într-un studiu efectuat în anul 2020 s-a demonstrat efectul benefic al benzilor flossing în îmbunătățirea mobilității gleznei și în creșterea capacității de a efectua sărituri atât în cazul atleților cât și în cazul celor care practică activitate fizică regulată în timpul liber. 

În studiu s-a dovedit îmbunătățirea imediată, în urma aplicării, a mobilității gleznei, lipsită de durere.

Când este indicată terapia flossing?

  •  durere în timpul mișcării;
  •  spasm muscular;
  •  mobilitate scăzută;
  •  creșterea performanțelor sportive;
  •  prevenirea altor leziuni;

Care sunt contraindicațiile în terapia flossing?

  •  fractură;
  •  boala arterială ocluzivă;
  •  tromboză;
  •  diabet;
  •  artrita în puseu acut;
  •  neoplasm;
  •  boli cardiovasculare;
  •  limfedem cronic.

Care sunt precauțiile pentru aplicarea benzilor în terapia flossing?

  •  răni, erupții cutanate;
  •  infecții;
  •  sarcină;
  •  hipo/hipertiroidism;
  •  alergie la latex;
  •  hipotensiune, hipertensiune necontrolată medicamentos.

În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center puteţi găsi specialişti care să vă îndrume şi să vă ofere suport în problemele cu care vă confruntați. Echipa CHIROMEDICA Health & Wellness Center este formată din specialiști, cu o vastă experienţă, iar scopul nostru este de a readuce zâmbetul pe buzele tuturor pacienţilor noştri, ajutandu-i să își revină cât mai repede la activităţile zilnice.

Cu noi ai rezultate garantate sau primești banii înapoi!

 Banii inapoi

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră !

Vă aşteptăm cu mult drag la CHIROMEDICA Health & Wellness Center !

Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră