Electrostimularea musculară

Fizioterapia și electrostimularea musculară

În ultimii ani, domeniul recuperării medicale a început să se dezvolte substanțial în special în aria aparatelor de fizioterapie

Prin aparate de fizioterapie, ne referim cel mai des la aparate de electroterapie. 

Aplicarea de curent electric în scop terapeutic reprezintă una din cele mai eficiente metode de a facilita procesul de recuperare în cazul pacienților cu indicație de kinetoterapie. 

În acest sens, curentul electric poate produce o varietate de efecte asupra fibrei musculare și nervoase, dar și asupra întregului organism, deoarece antrenează o serie de reacții la nivel celular ce determină efecte asupra metabolismului celular. 

Există multe forme în care acesta poate fi aplicat (ca atare prin intermediul electrozilor, radiofrecvență, microunde, LASER, ultrasunete, etc.).  

Pentru a înțelege ce reprezintă electrostimularea trebuie să ne familiarizăm puțin cu o serie de termeni utilizați în domeniul electroterapiei, precum: iritabilitate, excitabilitate, potențial de repaus, potențial de acțiune, intensitate prag și timp minim necesar.

Generalități – bazele fiziologice ale stimulării electrice:

Agentul electric determină asupra organismului viu un răspuns, mai exact o reacție a țesutului asupra căruia acționează (muscular, nervos), reprezentând un stimul.

 Stimulii ce determină astfel de reacții pot fi:

  • naturali (schimbările de la nivelul teminațiilor nervoase și sinapselor sau receptorii care declanșează impulsuri nervoase,
  •  artificiali (stimuli electrici, substanțe chimice, stimuli termici, presiunea, lovirea, lumina, sunetul).
electrostimularea_musulara_fizioterapie_kinetoterapie_loredana_tudor_recuperare_medicala_chiromedica_cabinet

Pentru ca stimularea electrică a unui țesut să se producă și pentru ca acesta să răspundă, este necesar ca stimulul electric să irite, excite, la o anumită intensitate și să acționeze pentru un timp:

1) Reacția inițială la un stimul a celulelor vii reprezintă iritabilitatea.

2) Excitabilitatea este reacția secundară, constând în transmiterea mai departe a stimulului de către celulele și fibrele nervoase, determinând reacții complexe precum contracția fibrelor musculare. Pentru ca o excitație a celulei să fie declanșată, intensitatea minimă a unui stimul este reprezintată de intensitatea prag

3) Pentru a avea loc o reacție, în urma excitației, stimulul trebuie să acționeze un timp minim necesar.

Potențialul de repaus și potențialul de acțiune:

Membranele celulelor stimulate de curent au permeabilitate selectivă (permit trecerea anumitor substanțe înăuntrul celulei, respectiv trecerea lor în afara celulei). Cele mai importante substanțe sunt ionii de sodiu (Na+) și de potasiu (K+), fiind în concentrații diferite de o parte și de alta a membranei celulare. Na+ se află în exterior (142 – 145 mEq/l) și în interior (10 – 12 mEq/l). K+ este mai mult intracelular (140 – 155 mEq/l), față de cantitatea extracelulară (4 mEq/l).

Diferența de cantități intra- și extra- celulare este menținută de mecanismul de pompă consumatoare de energie, rolul esențial revenind pompei de sodiu prin care acesta este expulzat activ în afara celulei, în timp ce potasiul pătrunde, pasiv, intracelular, printr-un mecanism de difuziune.

Datorită existenței acestei diferențe de concentrație a celor 2 ioni în repaus se realizează o diferență de tensiune numită potențial de repaus/membrană/stabil. 

Potențialul se datorează polarizării electrice a membranei celulare, exteriorul celulei fiind întotdeauna pozitiv (+), iar interiorul negativ (-). 

Valoarea potențialului de repaus este de -80mV. Un curent electric menit să stimuleze celulele excitabile, pentru a produce un efect, va determina schimbări în ceea ce privește polaritatea celulelor. 

Polaritatea se va inversa. 

Aceste schimbări (depolarizarea, repolarizarea și refacerea stabilității) poartă denumirea de potențial de acțiune.

Relația dintre stimulare și excitabilitate în electrostimularea musculară

Stimularea electrică se produce într-o perioadă scurtă de timp, la variații ale intensității curentului. 

Pentru a apărea excitația este necesară depășirea unei valori prag a curentului de excitare. În acest proces de excitare, un rol important revine și densității de curent, aceasta fiind intensitatea curentului raportată la unitatea de suprafață. 

Curentul de stimulare, de o anumită intensitate, instalat brusc, trebuie să acționeze un timp pentru a produce depolarizarea membranei.

Dacă intensitatea se crește într-un interval prelungit de timp, excitarea nu apare, chiar și la intensități mari (datorită instalării fenomenului de acomodare a țesutului excitabil).

Așadar, electrostimularea musculară este o tehnică care implică generarea de potențial de acțiune în celulele excitabile (nervoase și musculare) folosind un curent electric. 

Totuși, pentru a se produce stimularea, chiar dacă durata impulsului e lungă, curentul electric ce acționează, trebuie să aibă o anumită intensitate. Intensitatea minimă la care apare stimularea se numește reobază

Valoarea ei diferă de la om la om.

Acum că am explicat “cât de mult” și “cât de intens” trebuie să acționeze curentul electric asupra pielii pentru a produce o stimulare, vom vedea prin ce caracterizăm excitabilitatea țesutului. 

Așa cum am menționat deja, ea constă în transmiterea mai departe a stimului către celulele excitabile. La fel ca și reobaza, și excitabilitatea diferă de la om la om, atât în condiții fiziologice, cât și în condiții patologice. 

În electroterapia musculară, vorbim despre cronaxie. Ea este durata minimă de timp în care un curent, având intensitate dublă în raport cu reobaza, trebuie aplicat pentru a produce o stimulare. 

Cu alte cuvinte, cronaxia este o constantă de timp care caracterizează excitabilitatea țesutului.

electrostimularea_musulara_fizioterapie_kinetoterapie_loredana_tudor_recuperare_medicala_chiromedica

Electrostimularea musculară, energia de stimulare și reacția percepută de pacient

Într-un mușchi stimulat, numărul de fibre care lucrează depinde de energiile de stimulare. 

Prin urmare, trebuie utilizat un nivel maxim de energii de stimulare pentru a angaja cât mai multe fibre posibil. 

Dacă energia de stimulare coboară sub un anumit prag, numărul de fibre active în mușchiul stimulat este prea mic pentru a îmbunătăți considerabil calitatea mușchilor. 

Energia maximă nu va fi atinsă în prima sesiune, ci după cel puțin 3 ședințe în timpul cărora energia necesară pentru a produce contracții musculare puternice va crește treptat, astfel încât pacientul se va obișnui cu electrostimularea. 

După o perioadă de încălzire – care trebuie să producă spasme musculare clare (se simt dar se și observă, la nivelul tegumentului “vibrații”) – energiile de stimulare trebuie crescute progresiv (contracție după contracție) de-a lungul secvenței de lucru. 

Ulterior perioadei de încălzire urmează perioade de contracție izometrică (mai exact, o stare de contracție continuă ce se menține timp de câteva secunde), alternate cu perioade de relaxare asemănătoare, ca și senzație, cu perioada de încălzire. 

Este important de menționat faptul că energiile folosite trebuie, de asemenea, crescute sesiune după sesiune.

Indicații pentru electrostimularea musculară

  • atrofie musculară postoperatorie, prevenția atrofiei musculare
  • ruptură/leziune musculară
  • recuperarea medicală după: inserția protezei de șold, ruptura de ligament încrucișat anterior, leziunea calotei rotatorilor (leziune la nivelul umărului)
  • dureri: spate, articulare, dureri manifestate post fractură
  • torticolis
  • epicondilita
  • lumbago, lombosciatica
  • tonifiere musculară
  • creșterea rezistenței musculare
  • spasticitate, picior hemiplegic, umar hemiplegic 
electrostimularea musulara fizioterapie kinetoterapie loredana tudor recuperare medicala chiromedica dezvltare cvadricepsi

Electrostimularea musculară - contraindicații

  • Stimulator cardiac (pacemaker);
  • Epilepsie;
  • Sarcină (nu se folosește pe regiunea abdominală);
  • Probleme grave de circulație arterială la membrele inferioare;
  • Hernie abdominală sau inghinală;

Nu se utilizează stimularea pectorală la pacienții cu aritmii cardiace.

De ce să alegi electrostimularea musculară?

Principalele raționamente folosite în aplicarea acestui tip de fizioterapie revin din: creșterea tonusului și a rezistenței musculare. 

Tonusul muscular dezvoltă o forță mai mare si ajută la crearea unei stabilități articulare mai mari. 

Rezistența musculară reprezintă capacitatea mușchiului de a rezista la efort. Cu alte cuvinte, rezistența musculară crescută a unui organism va folosi o cantitate mai mica de oxigen pentru a susține un efort muscular (de exemplu, menținerea unui pahar de apă 5 minute, având mâna ridicată la nivelul privirii).

În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center puteţi găsi specialişti care să vă îndrume şi să vă ofere suport în problemele cu care vă confruntați. Echipa CHIROMEDICA Health & Wellness Center este formată din specialiști, cu o vastă experienţă, iar scopul nostru este de a readuce zâmbetul pe buzele tuturor pacienţilor noştri, ajutandu-i să își revină cât mai repede la activităţile zilnice.

Cu noi ai rezultate garantate sau primești banii înapoi!

 Banii inapoi

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră !

Vă aşteptăm cu mult drag la CHIROMEDICA Health & Wellness Center !

Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră