entorsa 2
entorsa 3

Tratament entorsa

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Grija noastră este
 sănătatea dumneavoastră!

Pentru tratarea entorse, CHIROMEDICA Health & Wellness Center vă oferă o nouă metodă de tratament: chiropractica, cunoscută și sub numele de manipulare osteoarticulară.

Ce este o entorsa?

Entorsa este o leziune traumatică a unei articulaţii, provocată de o mişcare bruscă şi puternică – dincolo de limitele fiziologice, în urma căreia se produce întinderea sau ruperea ligamentelor de la nivelul articulaţiei, fără o pierdere permanentă a rapoartelor osoase.

Simptome entorsa

Se manifestă prin:

  • umflătură rapidă, adesea însoţită de modificarea culorii pielii;
  • durere şi sensibilitate în zona afectată;
  • un sunet ca o pocnitură – semn de ruptură,
  • instabilitate;
  • dificultate în folosirea articulaţiei.

Durerea de entorsa

Cu cât durerea este mai puternică, cu atât leziunea este mai severă:

  • Entorse de gradul I – întinderea ligamentelor, prezentând o uşoară sensibilitate, umflătură şi rigiditate. Articulaţia va fi capabilă să susţină greutatea în circa 24 de ore şi va fi complet vindecată în aproximativ două săptămâni.

  • Entorse de gradul II – durere moderată; umflătură însoţită de modifacarea culorii pielli. Zonele lezate sunt sensibile la palpare; mers dureros.

  • Entorse de gradul III – zona este dureroasă, umflată şi colorată albastru-negru. Articulaţia nu poate fi mişcată normal – aceasta este instabilă, mobilitatea este pusă în pericol.

Entorsa de glezna

Ce este o entorsa de glezna?

Cei mai mulți oameni şi-au sucit glezna la un moment dat în viaţă. Însă, dacă glezna devine umflată şi durerosă după ce o răsuciți, aveti cel mai probabil o entorsă de gleznă. Chiar daca entorsele de gleznă sunt comune, ele nu sunt întotdeauna leziuni minore. Unii oameni cu entorse repetate sau severe pot dezvolta dureri articulare pe termen lung şi slăbiciune. Tratarea unei entorse de glezna poate ajuta la prevenirea problemelor viitoare.

Entrosa de gleznă. Cauze

Cele mai multe tipuri de entorse de gleznă se întâlnesc atunci când se face o mișcare rapidă cu talpa piciorului. De cele mai multe ori glezna se îndreaptă spre exterior, iar piciorul se întoarce spre interior. Acest lucru face ca ligamentele pe partea exterioară a gleznei să se întindă. Mai puțin întalnită este situaţia în care glezna se îndreaptă spre interior, iar piciorul se întoarce spre exterior. Acest lucru face ca ligamentele de pe partea interioară a gleznei să se întindă. O entorsă de gleznă poate varia de la ușoară până la severă, în funcție de cât de tare este deteriorat ligamentul și cât de multe ligamente sunt afectate.• Într-o entorsă usoară, glezna poate fi sensibilă, umflată uşor şi rigidă. Dar este de obicei stabilă şi se poate merge pe jos cu o durere mică. • O entorsă mai gravă ar putea include colorări ale pielii şi sensibilitate în jurul gleznei, iar mersul pe jos este dureros. • Într-o entorsă de glezna severă, glezna este insabilă (nu se poate face sprijin pe ea). Nu se poate merge pe jos, deoarece durerea este foarte mare.

Entorsa de glezna. Simptome

La cele mai multe entorse, durerea se simte imediat la nivelul gleznei. De multe ori glezna începe să se umfle. Zona gleznei este de obicei sensibilă la atingere şi doare la mișcare. În entorsele mai severe există dureri extreme de la început și nu se va putea realiza deplasarea, fiind imposibilă lăsarea greutăţii pe piciorul afectat. De obicei, cu cât durerea este mai mare şi umflătura este mai evidentă, cu atât mai severă este entorsa de gleznă şi prin urmare cu atât mai mult timp îi va lua pentru a se vindeca.

Entorsa de glezna. Diagnostic

Chiropractorul vă va întreba cum a avut loc accidentarea şi dacă v-aţi mai rănit la glezna înainte. El va examina talpa piciorului și glezna și chiar genunchiul pentru a vedea dacă sunteți accidentat oriunde altundeva. În unele cazuri, chiropractorul poate recomanda o radiografie pentru a se asigura că nu este rupt vre-un os de la nivelul gleznei sau la nivelul labei piciorului.

entorsa_tratament_entorsa_glezna

Cum se tratează entorsa de glezna?

În multe cazuri, puteți utiliza mai întâi abordarea OCA pentru a trata entorsa de glezna:
  · Odihnă – este posibil să trebuiască să utilizați cârje până când deplasarea se poate face fără durere.
  · Comprimare – o faşă de compresie elastică, cum ar fi un bandaj, va ajuta la reducerea inflamatiei. Faşa se poartă pentru primele 24 până la 36 de ore. Faşa nu oferă protecție. În cazul în care se încearcă punerea de greutate pe piciorul afectat, aceasta trebuie efectuată cu atenţie protejând glezna.
  · Altitudine – ridicaţi glezna deasupra nivelului inimii timp de 2 până la 3 ore pe zi, dacă este posibil. Acest lucru ajută la reducerea umflaturii și vânătăii.

În cazul în care nu sunt tratate în mod corespunzător, entorsele de gleznă pot duce la imobilitate şi artrită accelerată. Există trei articulații în gleznă, care permit o multitudine de mișcari între gleznă şi talpa piciorului. Există ligamente puternice care susțin glezna, iar cu toate acestea, glezna este foarte sensibilă. Entorsa de gleznă este întâlnită atunci când se plasează în mod constant o greutate prea mare pe marginea interioară a piciorului.

O altă problema ce trebuie luată in calcul este probabilitatea reapariției, după recuperarea completa a articulaţiei. Cu alte cuvinte, cel mai simplu mod de a obține o entorsa de glezna este dacă ați fi avut anterior o alta entorsă. Cele mai multe dintre entorsele de glezna, nu au ca rezultat o fractură de os, ci o întindere a ligamentelor de susţinere. Uneori, pacientul vine la chiropractor, în cârje pentru a lua presiunea de pe articulaţie. Analgezicele şi medicamentele anti-inflamatorii sunt adesea folosite însă nu sunt întotdeauna de folos. Doar pentru ca un pacient nu resimte durerea nu înseamnă neapărat că totul este în regulă. Un pacient cu o entorsa de glezna care nu a fost tratată corespunzator va avea probleme biomecanice, o mobilitate limitată la nivelul piciorului și a gleznei, si un anumit grad de durere cronică tranzitorie (vine şi pleacă). Acest lucru poate face glezna mai slabă şi mai probabil să fie reaccidentată.

Înainte de a reveni la activitatea sportivă şi la alte activități care pun accentul pe glezna, este o idee bună să se aștepte până când se poate sări pe gleznă fără nici o durere. Nu forțați piciorul dacă simțiți durere sau disconfort. În cazul în care glezna este încă instabilă după tratament, sau în cazul în care prejudiciul ligamentar este sever, chiropractorul vă poate recomanda o intervenţie chirurgicală pentru repararea ligamentelor rupte.

Ce fel de program de exerciţii se recomandă?

Tratamentul chiropractic este completat de exerciții de reabilitare (reabilitare fizica integrativa Cluj) care pot începe imediat după repunere. Puteţi încerca să mergeţi sau să puneţi greutate pe picior. Este posibil să trebuiască să utilizați cârje până când se poate merge fără durere. În funcție de durere, puteți începe, de asemenea, exerciții de miscare pentru gleznă. Aceste exerciții sunt ușor de făcut: doar desenaţi literele alfabetului cu degetul mare de la piciorul afectat. Acest lucru ajută la redobandirea mobilităţii articulaţiei (miscarea în toate direcțiile). Stretching-ul şi exerciţiile de echilibru pot ajuta la vindecarea gleznei. În funcţie de durerea şi severitatea entorsei, tratamentul chiropractic pentru entorse este eficient.

Tratamentul pentru entorse nu este dureros şi presupune 1-2 şedinţe – în funcţie de gravitate. În caz de entorsă de grad I şi grad II simptomele dispar în câteva zile.

Reabilitatrea Fizică Integrativă VĂ POATE AJUTA!

Dacă întâmpinați dificultate la statul în picioare, în mers sau în timpul mișcării, sau vă mișcați mai greu un segment la corpului, indiferent de vârstă, nu ezitați să vă faceți o programare in cadrul clinicii noastre.

Entorsa. Reabilitare Fizică Integrativă

Reabilitarea fizică integrativă reprezintă o modalitate sigură și eficientă în tratarea entorselor.

Exercițiile au ca obiectiv

  • întinderea gleznei,
  • întărirea și menținerea forței musculare,
  • reeducarea balansului și echilibrului funcțional, oferind stabilitate articulației.

Prima dată se încep exercițiile de mobilizare și de întindere a gleznei fără a provoca durere sau disconfort. Odată ce durerea și edemul au dispărut, iar încărcarea zonei afectate cu greutatea propriului corp nu declanșează durere și disconfort, se pot începe exercițiile pentru întărirea musculaturii.

Perioada de timp necesară pentru recuperare depinde de gradul distrucţiei ligamentare şi a părţilor moi, de amplitudinea intervenţiei chirurgicale (dacă este cazul), şi poate fi de câteva săptămâni până la câteva luni.

Cum pot fi prevenite entorsele?

Sunt câteva reguli simple, pe care e bine să le cunoașteți, indiferent dacă sunteți practicant al vreunui sport, indiferent de vârsta sau de pregătirea fizică pe care le aveți.

a) Încălzirea. Încălzirea și iar încălzirea. Înainte de a face mișcare, este foarte importantă încălzirea. Multe accidentări sunt cauzate de o neîncălzire adecvată sau de o încălzire insuficientă.

b) Menţinerea forţei şi a tonusului muscular, precum şi a flexibilităţii gleznei.

c) Acordați atenție echipamentului. Să purtați încălțăminte adecvată și confortabilă, care să vi se potrivească numărului de la picior. De exemplu dacă numărul este puțin mai mare, glezna nu este la fel de stabilă, permițând alunecarea în față și în spate, respectiv în lateral.

În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center îşi desfăşoară activitatea specialiști autorizați (terapeut cluj și chiropractor cluj) cu o vastă experiență în abordarea afecţiunilor musculo-scheletale. Scopul nostru este de a trata entorsa, oferind o metodă de tratament cu efecte de lungă durată şi revenirea pacientului la activităţile zilnice într-un interval de timp cât mai scurt.

Dacă durerile cauzate de entorsa vă impiedică să vă desfăşurați activităţile zilnice, contactaţi-ne cu încredere pentru a afla mai multe detalii.

Programați-vă acum la 0771 024 163 sau folosinf dormularul de mai jos!

Nu mai aștepta și
programează-te
chiar acum !

Nu mai aștepta și programează-te
chiar acum !