Consumul adecvat de proteine contribuie la procesul de scădere în greutate?

Scădere în greutate

Procesul de scădere în greutate îl găsești acum la CHIROMEDICA Health & Wellness Center

Atunci când te gândești că ar fi timpul să îți schimbi stilul de viață pentru a ajunge și a menține o greutate sănătoasă este important să iei în considerare și aportul de proteine.

Asigurându-ți aportul zilnic  de proteine te va ajuta să pierzi în greutate atât prin efectul acestora asupra creșterii ratei metabolismului bazal cât și datorită sațietății la care contribuie semnificativ.

Ca să înțelegem cum afectează rata metabolismului bazal greutatea, ar trebui să știm ce reprezintă aceasta. 

Rata metabolică bazală este o estimare a numărului minim de calorii de care o persoană are nevoie în fiecare zi pentru a menține funcțiile vitale (respirația, circulația și digestia) în starea de repaus. Mai exact kilocaloriile pe care le consumă organismul nostru în stare de repaus („necesar energetic fără activitate fizică). 

Pentru a slăbi este necesar să consumăm mai puține kilocalorii (aport energetic) decât avem nevoie (necesar energetic).

Aport energetic < necesarul energetic

Numeroase studii afirmă efectele benefice ale consumului adecvat de proteine atunci cand vine vorba de procesul de slăbire în greutate. 

Cum ne ajută? 

Studiile arată că un aport optim de proteine reduce greutatea corporală și masa grasă concomitent cu creșterea masei slabe (masa musculară). 

Astfel va crește necesarul de energie prin energia suplimentară pe care organismul o cere în timpul digestiei  (efectul termic al alimentelor). 

În general, proteinele alimentare necesită 20-30% din energia zilnica pentru a fi metabolizate  și/sau depozitate, în timp ce carbohidrații necesită 5–10% și grăsimile alimentare 0-3%. 

Și alte studii au confirmat că proteinele alimentare generează în mod constant un efect termic al alimentelor mai mare decât carbohidrații sau grăsimile. 

Consumul adecvat de proteine în timpul procesului de slăbire în greutate asigură o scădere în greutate din grăsimi și nu din masă musculară.

Este importantă prezervarea masei musculare atunci când vine vorba de pierdere în greutate întrucât țesutul muscular este foarte activ metabolic crescând rata metabolismului bazal („necesarul energetic fără activitate fizică).

proteine_scadere_in_greutate_slabire_rapida_chiromedica_loredana_tudor_retete_de_slabit_nutritionist_bun_cluj

Beneficii ale masei musculare

  • prevenția diabetului și a insulinorezistenței
  • recuperare după boală
  • menținerea oaselor puternice și sănătoase
  • reduce riscul de fracturi

Proteinele oferă sațietate și astfel ajută la scăderea aportului energetic zilnic. 

Însă pentru o scădere în greutate sănătoasă și pentru menținerea stării de sănătate este important, pe lângă asigurarea aportului de proteine, o dietă echilibrată bogată în legume și fructe, în care carbohidrații rafinați să fie înlocuiți cu cei integrali și grăsimile nesănătoase (saturate și trans) cu cele sănătoase (mono- și polinesaturate).

Surse de proteine

1. Surse animale (proteine de origine animală):

  • Carnea de pui, curcan, porc, vită, pește și fructe de mare
  • Oul, brânzeturile, iaurturile

2. Surse vegetale (proteine de origine vegetală):

  • Mazărea, lintea, năutul, fasolea, edamame, tofu, ciuperci
  • Nuci, migdale, caju

! Este important să existe un echilibru între proteinele de origine animală și cele de origine vegetală.

Găsirea unui nutriționist bun pentru tine poate dura ceva timp, dar merită efortul. Puteți citi mai multe despre specialiștii noștri, cât și despre ce să vă așteptați la prima ședință 

Sună la 0800 940 473 pentru o programare !

Vă așteptăm cu drag la CHIROMEDICA Health & Wellness Center dacă aveți nevoie de un nutriționist bun în Cluj!

Nu mai aștepta, fă-ți o programare chiar acum!

În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center puteţi găsi specialişti care să vă îndrume şi să vă ofere suport în problemele cu care vă confruntați. Echipa CHIROMEDICA Health & Wellness Center este formată din specialiști, cu o vastă experienţă, iar scopul nostru este de a readuce zâmbetul pe buzele tuturor pacienţilor noştri, ajutandu-i să își revină cât mai repede la activităţile zilnice.

Cu noi ai rezultate garantate sau primești banii înapoi!

 Banii inapoi

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră !

Vă aşteptăm cu mult drag la CHIROMEDICA Health & Wellness Center !

Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră