bandajare neuromusculara 1
bandajare neuromusculara

Kinesiotapping
Bandajare Neuromusculară

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Grija noastră este
 sănătatea dumneavoastră!

Metodă nouă de tratament - kinesiptapping

Conceptul medical de bandajare neuromusculară are la origine metoda Kinesio Taping, care îşi are bazele în Asia (Japonia şi Corea), încă din anii 1970.

Principiile preluate din chiropractică şi kinetoterapie au dat naştere dezvoltării unor noi metode, bazate pe ideea că mişcarea şi activitatea musculară sunt esenţiale pentru a menţine sau a reface starea de sănătate a persoanei.

Conceptul din spatele acestei teorii spune că muşchii nu sunt necesari numai pentru mişcare, ci şi pentru a determina procese precum circulaţia sanguină, circulaţia limfatică şi temperatura corpului. Dacă muşchii nu funcţionează corect, aceasta poate duce la o serie de neplăceri şi tulburări.

Pornind de la acest concept, a fost dezvoltată o bandă ce nu limitează mişcarea şi care activează procesul de vindecare propriu al corpului. Majoritatea aplicărilor se folosesc de elasticitatea benzii în raport cu elasticitatea pielii. Datorită acestui efect, se crează mai mult spațiu în zona subcutanată, unde sunt localizați diferiți receptori și diferite vase sangvine și limfatice. Efectul de “ridicare” al benzii pe piele îmbunătățește circulația sangvină și drenajul limfatic – astfel, se stimulează deschiderea vaselor limfatice, iar presiunea asupra receptorilor durerii se reduce.

Proprietățile benzii pentru kinesiotapping

• Banda utilizată este o bandă elastică din bumbac și este prevazută cu un strat de adeziv hipoalergenic, care permite pielii să respire după aplicare.

• Banda poate fi purtată o perioadă de timp foarte mare, fără a produce iritații ale pielii.

• Banda poate fi întinsă până la 140%, comparabilă cu elasticitatea pielii.

• Greutatea și grosimea benzii sunt similare cu cele ale pielii.

• Banda se aplică întotdeauna pe lungime, deoarece poate fi întinsă doar pe lungime.

• Banda se lipește numai o singură dată. Dacă este deteriorată la aplicare, trebuie folosită alta nouă.

• Banda este rezistentă la apa și poate fi purtată pe timpul dușului, iar în funcție de calitatea benzii folosite, poate fi purtată chiar în timpul înnotului sau băilor prelungite.

Efectele tratamentului kinesiotapping

În urma traumatizării țesutului, organismul raspunde cu o reacție inflamatorie. Se produce astfel o tumefiere locală, crescând presiunea în țesuturile învecinate. Această creștere a presiunii întrerupe circulația sanguină și drenajul limfatic, iar presiunea de pe receptorii pentru percepția durerii să crescă și mai mult. De aici rezultă durerea.

Prin aplicarea benzii, are loc o ridicare a pielii, ce reduce rapid presiunea , permițând drenajului limfatic și circulației sanguine să revină la normal. În general, banda sportivă, tradițională, este concepută pentru a limita amplitudinea mișcării, cât mai mult posibil, astfel, la aplicarea acesteia, presiunea crește, limitând circulația sanguină, care întârzie procesul de vindecare, iar pe deasupra realizează o imobilizare îndelungată, atât a mușchilor cât și a articulațiilor, care va determina o limitare a mișcării ce va necesita o perioadă mai lungă de recuperare.

În conceptul kinesiotapping (bandajare neuromusculară) este susţinută mişcarea fiziologică – astfel se activează procesul de autovindecare a corpului. Cu alte cuvinte, bandajarea facilitează exact aceleaşi procese pe care le-ar facilita şi organismul în condiţii optime. La scurt timp după ce a început dezvoltarea acestei metode, a devenit evident faptul că sfera de aplicare este mult mai amplă decât simpla tratare a muşchilor

Utilizând diferite tehnici, pot fi influenţate în mod vizibil diverse ţesuturi. Efectele ce pot fi obţinute sunt:
  • Ameliorarea durerii
  • Îmbunătăţirea funcţiei musculare prin reglarea tonusului muscular
  • Susţinerea funcţiei articulare prin:
     1. creşterea stabilităţii
     2. stimulare neuromusculară proprioceptivă
     3. influenţarea poziţiei articulaţiilor
     4. influenţarea direcţiei mişcării
  • Neutralizarea congestiei circulaţiei sanguine şi drenajul limfatic
  • Influenţarea neuroreflectorilor

bandajare neuromusculara 2

Observații

Banda terebuie aplicata obligatoriu pe pielea curată, uscată și neuleioasă.
Uneori, în primele 10 minute după aplicare, se poate produce o senzatie de mâncărime sub bandă. Aceasta nu este însă o problemă, deoarece mâncărimea cedează în timp. Banda trebuie îndepărtată obligatoriu dacă mancarimea persistă mai mult de 30 minute.

Banda trebuie îndepărtată cu grijă. Recomandăm umezirea benzii, întinderea pielii și dezlipirea benzii de pe piele de sus în jos.
Pielea devine extrem de dureroasă dacă banda nu este îndepartată corect.

man wide desktop 01 01

Efectele tratamentului prin kinesiotapping

• Edem generalizat – mai ales dacă este cauzat de o afecțiune cardiacă sau renală, (circulația nu poate fi accelerată suplimentar).
Pete pe piele / anomalii ale pielii – banda nu este sterilă și nu se recomandă bandajarea unor pete la nivelul pielii.
Traumatisme severe
Tromboza – bandajarea accelerează circulația, iar aplicarea benzii pe zona afectată de tormboză poate provoca dislocarea trombusurilor.
Lipsa rezultatelor – dacă nu se observă rezultate după una sau două ședințe, tehnica aplicată trebuie revizuită și ajustată.

Tehnici de aplicare a bandajării neuromusculare

I. Tehnici musculare – tonifiere și relaxare

Bandajarea kinesiotapping poate îmbunătăți funcția musculară prin reglarea tonusului. Astfel prin direcția în care este aplicată banda, tehnica va determina dacă efectul este unul de relaxare (banda este atașată de la inserția mușchiului la originea acestuia), iar pentru un efect de tonifiere, banda este atașată de la originea mușchiului, la inserție. În practică, diferența dintre aceste efecte nu este întotdeauna evidentă, însă distincția este mereu vizibilă.

Pentru bandajarile musculare sunt folosite diferite forme:

• Banda în formă de I – se aplică peste circumferința mușchiului
• Banda în formă de Y – se aplicaă în jurul circumferinței mușchiului
• Banda în formă de X – se aplica dinspre centru spre exterior, in jurul circumferintei mușchiului, sau poate fi utilizată pentru a evita lipirea de zone sensibile ale pielii (interiorul cotului, spatele genunchiului).

!!!! Forma benzii, lungimea inciziilor făcute în bandă și centrul formei în X sunt determinate de forma și dimensiunea mușchiului care urmează a fi bandajat.

II. Tehnici ligamentare

Benzile pentru ligamente sunt cel mai adesea utilizate în asociere cu benzile pentru musculatură, deoarece traumatismul inițial implică și musculatura înconjurătoare, iar articulația poate funcționa corespunzator doar atunci când acțiunea combinată a mușchilor și ligamentelor functionează optim.

În momentul aplicarii benzii printr-o tehnică ligamentară, articulația trebuie menținută într-o poziție neutră.

ce_este_kinesiotapping

III. Tehnici pentru tratamente specifice

Au efecte benefice asupra tiparelor de miscare. Terapia are efect asupra țesutului conjunctiv prin acțiune asupra articulației, fasciei, pielii și receptorilor mecanici.
Este foarte importantă menținerea abilității naturale de mișcare.


1. Influențarea poziției articulațiilor


În aceste tehnici sunt utilizate benzile în formă de I sau de Y, cu întindere maximă. Direcția efectului benzii poate fi aceeași cu direcția aplicării. Prin întinderea maximă sunt stimulați senzorii mecanici. Corpul raspunde la această stimulare prin ajustarea posturii.


Exista 2 opțiuni pentru ajustarea articulației într-o poziție corectă:
• Obținerea poziției corecte printr-o tehnică manuală, urmată de menținerea poziției cu ajutorul benzii.
• Utilizarea benzii pentru ajustarea articulației într-o poziție mai convenabilă.


2. Influențarea poziției fasciei


În prezent, foarte mulţi profesionişti (kinetoterapeuţi, fizioterapeuţi, medici, chiropractori) din lume folosesc bandajarea neuromusculară, ca şi tratament unic sau complementar, pentru tratarea pacienţilor.


Pentru mulţi specialişti, această metodă a devenit esenţială în practica lor de zi cu zi, permiţând tratarea: afecţiunilor ortopedice/posttraumatice (entorse, luxaţii, tulburări de statică, etc.), afecţiuni neurologice periferice (nevralgii şi nevrite, herni de disc cervicale, lombare, etc.), afecţiuni reumatismale degenerative articulare (spondilartoze, coxartroze, etc.), şi multe alte afecţiuni.


Metoda poate fi aplicată unui spectru larg de pacienţi, cum ar fi: copii/bebeluşi, sportivi, vârstinci, adulţi, pacienţi în perioadă de recuperare, etc.

În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center îşi desfăşoară activitatea persoane specializate în aplicarea tratamentelor kinesiotapping (bandajare neuromusculară), scopul nostru fiind revenirea pacientului la activităţile zilnice într-un interval de timp cât mai scurt. Pentru detalii,  informaţii și programări sună acum la 0771 024 163 sau programează-te folosind formularul de mai jos

Nu mai aștepta și fă-ți o programare
chiar acum ! 

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.