TERAPIA DE CUPLU
(psihoterapie de cuplu)
Ce este terapia de cuplu?
Știm cu toții că relațiile romantice sunt o muncă grea. La fel ca mașinile, acestea necesită întreținere regulată pentru a funcționa corespunzător.
Uneori putem face singuri lucrările de întreținere, alteori este nevoie să apelăm la un specialist.
Terapia de cuplu ajută persoanele implicate într-o relație romantică să-și rezolve conflictele și să dezvolte moduri sănătoase de relaționare.
Deși sună dramatic, a apela la terapia de cuplu poate fi un pas foarte sănătos pentru o relație. Este un semn clar al faptului că partenerii sunt interesați să lucreze la relația lor.
Niciodată nu este prea târziu (sau prea devreme) să depui puțin efort pentru a-ți face relația mai bună.
La ce să te aștepți de la terapia de cuplu?
Prima sesiune de terapie de cuplu începe cu câteva întrebări standard referitoare la istoria relației și problemele cu care vă confruntați.
Este posibil ca psihologul să solicite sesiuni individuale cu partenerii pentru a identifica istoricul lor de viață și dificultățile individuale care pot fi importante pentru interacțiunea de cuplu.
Prima etapă a terapiei (evaluarea) are următoarele obiective:
- identificarea problemelor de cuplu și a perspectivelor individuale.
- stabilirea obiectivelor.
- planificarea unei structuri de tratament.
Pe parcursul ședințelor, specialistul îi va ghida pe parteneri să înțeleagă rolurile lor în interacțiunile disfuncționale de cuplu.
Pe lângă schimbarea perspectivelor și o mai bună înțelegere a partenerului, un alt aspect crucial implică schimbarea comportamentelor.
Partenerii vor avea diverse teme de casă prin care se urmărește aplicarea abilităților pe care le-au învățat în terapie în interacțiunile lor de zi cu zi.
De ce merită să începi terapia de cuplu?
John Gottman, cercetător și psihoterapeut specializat în terapia de cuplu a evidențiat faptul că partenerii așteaptă aproximativ 6 ani până să căute ajutor de specialitate pentru problemele conjugale.
Este crunt să fii atât de mult timp nefericit într-o relație!
Concepțiile greșite despre terapia de cuplu pot împiedica cuplurile să caute ajutor de la început. Unii ar putea crede că terapia de cuplu este destinată doar problemelor foarte grave.
Alții ar putea să considere terapia de cuplu ca pe un efort de ultimă oră înainte de a lua decizia de a pune capăt relației.
Nu în ultimul rând, unii cred că este o modalitate de a-și forța partenerul să se schimbe.
Printre cele mai comune beneficii ale terapiei de cuplu se numără:
1. Înțelegeți mai bine dinamica relației.
Cine are puterea? Cum comunicăm? Cum gestionăm conflictul? Înțelegând răspunsurile la aceste întrebări vă va fi mai ușor să vindecați relația și să conturați o legătură mai puternică.
2. Începeți să vă vedeți reciproc perspectivele
Este obișnuit – și normal – să vedem o relație doar prin prisma propriei perspective. Sentimentele noastre contează și poate fi greu să înțelegem sau să acceptăm punctul de vedere al partenerului nostru.
3. Conexiunea emoțională mai puternică.
Intimitatea este o problemă comună pentru multe relații, mai ales când sunteți împreună de mult timp. Pe măsură ce viața continuă, partenerii au mai puțin timp să se conecteze unul cu celălalt. Terapia de cuplu vă poate ajuta să vă reconectați și să vă prioritizați unul pe celălalt.
4. Îmbunătățirea vieții sexuale.
Un psihoterapeut bun de cuplu vă poate ajuta pe dumneavoastră și partenerul dumneavoastră să discutați despre preocupările, dorințele, așteptările și nevoile sexuale nesatisfăcute.
5. Restabiliți încrederea
Există multe modalități prin care încrederea se pierde într-o relație: micile minciuni, promisiunile încălcate, infidelitatea. Este posibil să reconstruiești încrederea atunci când ambii parteneri sunt implicați. Un psihoterapeut bun de cuplu vă poate ajuta să reconstruiți o relație sigură și satisfăcătoare.
Terapia de cuplu este un loc sigur pentru a exprima lipsa de încredere, a explora modul în care a fost ruptă relația și pentru a crea un spațiu pentru stabilirea unor noi granițe (astfel încât vindecarea să poată începe).
6. Vă căsătoriți și vreți ca mariajul să dureze.
Din ce în ce mai multe cupluri văd consilierea premaritală ca pe o investiție importantă și valoroasă în viitorul lor.
Aproximativ 50% din căsătorii care se termină cu un divorț.
A vă acorda timp la înainte de căsătorie pentru a vă stabili intențiile pentru viața pe care o veți petrece împreună poate fi un aspect extrem de valoros.
7. Doriți să reduceți stresul asociat cu calitatea de părinte.
A deveni părinți poate fi un lucru plin de satisfacții, dar și incredibil de stresant. Dacă doriți să reduceți stresul și să învățați modalități mai bune de a face față și de a vă sprijini reciproc, un psihoterapeut bun de cuplu vă poate ajuta.
8. Aveți nevoie de ajutor pentru a vă sprijini reciproc pentru diverse probleme specifice.
Pierderea unei persoane dragi, infertilitatea, un avort spontan, problemele de sănătate și schimbări majore în viață pot fi toate incredibil de greu de experimentat.
Ambele persoane din relație se pot confrunta cu propria lor durere, pierdere, confuzie sau tristețe. Un terapeut de cuplu vă poate sprijini să treceți peste momentele dificile.
9. Clarifică-ți sentimentele despre relație
Uneori cuplurile vin la terapie doar pentru a înțelege ce își doresc cu adevărat de la relație. Puteți începe terapia crezând că veți face tot ce este necesar pentru a rămâne împreună. De asemenea, ați putea veni la terapie întrebându-vă dacă relația voastră poate fi salvată. În orice caz, terapia vă poate ajuta să explorați, să înțelegeți și să vă clarificați sentimentele.
10. Îmbunătățiți abilitățile de comunicare
Terapia de cuplu poate ajuta la îmbunătățirea abilităților de comunicare, astfel încât să puteți comunica mai bine cu partenerul.
Îmi garantează terapia de cuplu că relația noastră va funcționa?
Asociația Americană de Psihologie (APA) afirmă că consilierea matrimonială este utilă pentru aproximativ 75% dintre cupluri.
Reușită în terapia de cuplu depinde în întregime de dorința partenerilor de a munci din greu, de a învăța noi abilități și de a investi în acest proces.
Unele cupluri vin la ședințe, dar nu exersează abilitățile acasă și astfel nu văd îmbunătățiri în relația lor. A veni la un terapeut este ca și cum ai merge la sală.
Dacă nu te antrenezi suficient, nu apar rezultate. Tocmai de aceea, este crucial ca partenerii să pună în practică lucrurile discutate cu psihologul în viața de zi cu zi.
Cum se definește succesul în terapia de cuplu?
Majoritatea oamenilor ar putea defini succesul unei relații în termeni de rămânem sau nu împreună.
Nu toate cuplurile ar trebui să rămână împreună, așa că uneori succesul în consilierea de cuplu înseamnă că un cuplu își dă seama că este timpul să pună capăt relației.
Unele cupluri vin la terapie și învață cum să fie parteneri mai buni unul pentru celălalt.
Unele cupluri vin la terapie și își dau seama că nu mai doresc să fie împreună.
Un psihoterapeut bun este acolo pentru a vă ajuta să descoperiți cea mai bună variantă.
Când ar trebui să alegi terapia de cuplu?
Dacă vă ceartați iar și iar cu privire la același subiect și nu găsiți o rezolvare, ar fi timpul să vă consultați cu un psihoterapeut bun.
De asemenea, puteți consulta un psihoterapeut dacă:
- vă este greu să luați o decizie cu impact major,
- vă gândiți să încheiați relația sau există un factor major de stres în relație, cum ar fi infidelitatea, problemele financiare sau traumele.
Și cuplurile sănătoase pot beneficia de terapia de cuplu, fiind o oportunitate de a îmbunătăți conexiunea și comunicarea.
„Dragostea este un sentiment, dar o relație sănătoasă necesită un set de abilități. Majoritatea dintre noi nu învață aceste abilități de-a lungul vieții. Doar dragostea nu este suficientă. Dragostea combinată cu aptitudinile este de obicei soluția magică.”
Semne că ar trebui să apelați la terapia de cuplu:
- Comunicare problematică cu partenerul / conflicte dese fără să se găsească o cale de rezolvare
- Sentimente de amorțeală față de relație
- Îndepărtarea partenerilor unul de celălalt
- Senzația că nu vă sunt îndeplinite nevoile
- Evenimente majore de viață (cum ar fi mutarea, un nou loc de muncă sau o decizie grea)
- Gestionarea tranziției de la calitatea de cuplu la cea de părinți
- Prezența unei aventuri sau infidelități
- Vă gândiți la un divorț sau vă întrebați dacă ar trebui să vă despărțiți
- Dorința de a construi o bază puternică înainte de căsătorie (consiliere premaritală)
Cât ar trebui să dureze terapia de cuplu?
Durata depinde de gravitatea problemei și de cantitatea de efort pe care un cuplu este dispus să o depună.
Unele cupluri au nevoie doar de câteva sesiuni pentru a rezolva o problemă particulară, iar altele au nevoie de sprijin regulat (luni sau ani de terapie). De obicei, este nevoie de cel puțin 6-10 ședințe pentru ca cuplul să se obișnuiască să lucreze în acest fel la relația lor.
În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center puteţi găsi specialişti care să vă îndrume şi să vă ofere suport în problemele cu care vă confruntați. Echipa CHIROMEDICA Health & Wellness Center este formată din specialiști, cu o vastă experienţă, iar scopul nostru este de a readuce zâmbetul pe buzele tuturor pacienţilor noştri, ajutandu-i să își revină cât mai repede la activităţile zilnice.
Vă aşteptăm cu mult drag la CHIROMEDICA Health & Wellness Center !