Îți cunoști scopurile dar
ai probleme în a-ți menține motivația?
Nu ești om dacă nu te-ai confruntat cel puțin o dată în viață cu lipsa de motivație. Motivația este un proces intern care ne determină să luăm inițiativă și să facem progrese. La polul opus, o motivație scăzută implică lipsa de interes față de anumite obiective.
De câte tipuri este motivația?
Există două mari tipuri de motivație.
- Motivația intrinsecă implică acțiunile pe care le facem pentru că au sens pentru propria persoană și ne produc satisfacție (ex. a face sport pentru că îți face plăcere).
- În schimb, motivația extrinsecă apare atunci când facem o acțiune pentru o sursă externă nouă (ex. termin raportul plictisitor ca să nu fiu penalizat la locul de muncă).
În realitate motivația este mixtă (atât intrinsecă cât și extrinsecă). Uneori lucrurile care ne motivau intrinsec pot primi valoare extrinsecă, proces care se numește suprajustificare. Spre exemplu, atunci când avem o pasiune pentru gătit, dar în cele din urmă ajungem să ne angajăm în acest domeniu culinar deoarece este bine plătit.
Care sunt cauzele lipsei de motivație?
Pentru a depăși această problemă extrem de comună, este esențial să se identifice cauzele lipsei de motivație. Mai jos sunt listate o serie de cauze frecvente:
Ai o mentalitate inflexibilă
Mentalitatea inflexibilă ne determină să credem că nu avem controlul asupra potențialului propriu, să considerăm că abilitățile noastre sunt înnăscute și că nu mai pot fi dezvoltate. Într-adevăr, avem predispoziții de personalitate care ne fac să înclinăm balanța într-o anumită direcție, dar asta nu înseamnă nicidecum că lucrurile nu se pot îmbunătății. Dacă îți dorești să îți cunoști tipul de personalitate, astfel încât strategiile de motivare să fie cele mai eficiente, solicită ajutorul unui specialist.
Nu faci suficiente activități
Îți aduci aminte de duminicile în care pur și simplu stăteai în pat fără să faci nimic? Ca majoritatea oamenilor care au trecut prin asta, cel mai probabil la sfârșitul zilei te-ai simțit obosit. Pur și simplu faptul că nu facem nimic ne poate stoarce de energie.
Ai prea multe sarcini de îndeplinit
Ai avut cu siguranță zile în care programul tău a fost supraîncărcat. Atunci când avem extrem de multe lucruri de îndeplinit, ne simțim copleșiți. În acest caz, apare un efect invers. În loc să luăm inițiativă și să rezolvăm problemele, avem tendința de a amâna acțiunea.
Depresia, anxietatea sau stresul cronic
Sunt asociate foarte frecvent cu o lipsa de motivație. Dacă bănui că una din cauzele pentru care nu îți poți menține motivația profesională este o problemă de sănătate mintală, cea mai bună recomandare este de a apela la un specialist pentru a-ți oferi ghidajul și suportul necesar.
Încerci să mulțumești pe toată lumea
Dacă nu ai nici o idee despre ceea ce îți dorești cu adevărat și încerci constant să mulțumești pe toată lumea, nu ai nici un motiv să fii motivat. Identifică lucrurile pe care ți le dorești cu adevărat.
Îți dorești să eviți disconfortul
Uneori lipsa de motivație apare din dorința de a evita disconfortul. Este esențial să conștientizăm că fiecare schimbare necesită efort și fiecare decizie pe care o luăm este asociată cu o serie de consecințe.
Lipsa de angajament față de scop
A face un anumit lucru pentru că ești obligat te va determina cel mai probabil să nu întreprinzi nici un fel de acțiune înspre realizarea acelui lucru.
Ce pot face?
Setarea de scopuri realiste
Vizualizează ceea ce-ți dorești să obții
Începe acea acțiune
Programarea
Spargerea în bucăți mici
Practică autocompasiunea
Fă lucrurile care nu îți plac înainte de cele care îți plac
Celebrearea succesului
Când lipsa de motivație poate indica o problemă mai severă?
Dacă dureză de mai mult de 6 săptămâni, apare în general (nu doar în cazul unor scopuri foarte specifice), s-a agravat de-a lungul timpului, ți-a afectat calitatea vieții semnificativ sau chiar te-a determinat să-ți pierzi speranța.
Când e bună lipsa de motivație?
Lipsa de motivație e ca un apel de trezire. Dacă asculți ce încercă să îți transmită te poate îndemna să iei inițiativă și să trăiești o viață mai bună. De exemplu, dacă realizezi că ți-ai pierdut treptat motivația în ceea ce privește locul de muncă, poate fi un semn că este necesar să-ți revizuiești valorile, scopurile cu privire la carieră și măsura în care ceea ce faci se suprapune cu acestea.
În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center puteţi găsi specialişti care să vă îndrume şi să vă ofere suport în problemele cu care vă confruntați. Echipa CHIROMEDICA Health & Wellness Center este formată din specialiști, cu o vastă experienţă, iar scopul nostru este de a readuce zâmbetul pe buzele tuturor pacienţilor noştri, ajutandu-i să își revină cât mai repede la activităţile zilnice.
Vă aşteptăm cu mult drag la CHIROMEDICA Health & Wellness Center !