Ce sunt emoțiile?

Ce sunt emoțiile?

Viața noastră este plină de provocări. Presiunea de a „ține pasul”, teama față de situațiile noi cu care ne confruntăm sau conflictele din sferă personală și profesională pot produce o varietate de emoții.

Ceea ce învățăm adesea de-a lungul vieții este să nu acordăm foarte multă importanță emoțiilor noastre, în special celor negative. De câte ori ai auzit  “Nu ai de ce să plângi!”, „Nu ai motive să fii supărat(ă)!”, „Nu trebuie să fii furios(oasă)!”? Suntem modelați astfel încât, atunci când apar, încercăm să le înlăturăm prin orice mod posibil, chiar dacă asta implică apelarea la diverse comportamente cu potențial de risc precum consumul de alcool sau alte substanțe psihoactive (droguri).

ce sunt emotiile chiromedica psiholog bun loredana tudor psihoterapeut

Contracararea emoțiilor nu este bună pentru sănătatea ta mentală sau fizică. Este ca și cum ai apăsa pe accelerația și frâna unei mașini în același timp. Se creează foarte multă presiune, astfel încât la un moment dat mecanismele cedează.

Emoțiile sunt bune sau rele?

Oamenii apreciază adesea emoțiile ca fiind „bune” sau „rele”,  “plăcute” sau „neplăcute”. Cu toate acestea, fie că sunt plăcute sau neplăcute, toate emoțiile pot fi adaptative și utile. Cel mai mult contează cum te folosești de ele.

trauma_emotionala_chiromedica_loredana_tudor_psiholog_cluj_psihoterapeut

Ce fac emoțiile pentru tine?

  • Emoțiile îți motivează comportamentul și te pregătesc să acționezi.
  • Te ajută să economisești timp și să decizi repede care sunt acțiunile cele mai potrivite în diverse situații.
  • Te ajută să depășești obstacole.
  • Prin expresia lor, te ajută să comunici cu ceilalți (ceilați pot înțelege ceea ce simți și de ce).
  • Îți oferă informații despre diferite situații (semnale de alarmă cu privire la ce se întâmplă în viața ta).

Mai jos îți sunt prezentate câteva exemple în care diferite emoții pot să ne fie utile. Vezi ce sunt emoțiile. 

Fericirea, caracterizată prin sentimente de mulțumire, satisfacție, bunăstare, ne poate ajuta să împărtășim cu ceilalți succesele noastre.

Frica ne poate ajuta să fugim sau să evităm un pericol iminent, spre exemplu, un câine furios care este liber pe stradă.

Tristețea ne poate ajuta să reflectăm, să stăm pe gânduri, să cerem ajutor/ alinare/ suport.

Furia ne poate ajuta să ne luăm apărarea, să ne impunem limitele în diverse situații.

ce_sunt_emotiile_chiromedica_psiholog_bun_loredana_tudor_psihoterapeut_terapie_psihologica

Vinovăția ne determină să reparăm ceva ce considerăm că am făcut greșit, să ne cerem scuze față de ceilalți.

Confuzia ne poate îndemna să verificăm lucrurile, să căutăm răspunsuri sau informații.

Indiferența ne poate potiva să ignorăm aspecte pe care nu le considerăm relevante.

Compasiunea ne poate motiva să oferim conform, să-i susținem pe cei dragi nouă.

Toate emoțiile (pozitive sau negative) pot fi problematice atunci când sunt excesive sau sunt exprimate în moduri nesănătoase, periculoase sau dăunătoare pentru sine și ceilalți.

Emoțiile joacă un rol esențial în viața noastră. Înțelegându-ți propriile emoții, poți controla mult mai ușor impactul pe care ele îl au asupra traiului tău zilnic.

Identificarea propriilor emoții, dacă știi ce sunt emoțiile

Primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a dobândi control asupra propriilor emoții este să începi să le identifici. Nu putem schimba sau controla un lucru de care nu suntem pe deplin conștienți.

Iată câțiva pași pe care poți să-i urmezi pentru a fi mai conștient(ă) de propriile emoții:

  • Urmărește ce simți și numește emoția ta.
  • Care a fost situația care a declanșat emoția? Ce gânduri ți-au trecut prin minte înainte să apară emoția?
  • Ce te îndeamnă emoția să faci? Cum îți vine să acționezi când simți emoția aceasta?
  • Cât de mult te ajută ceea ce faci sau îți vine să faci în baza emoției? Care vor fi avantajele și dezavantajele dacă vei acționa în baza emoției în acest moment?

Tu cât de conștient(ă) ești de propriile tale emoții și de modul în care acestea îți guvernează viața?

În cele din urmă, expunerea la emoții negative (nu doar la cele pozitive) ne face mai puternici. Cercetările arată că „antrenamentul de inoculare a stresului” – în care oamenii învață să facă față mâniei, fricii și anxietății fiind expuși la stimuli care provoacă aceste sentimente – este eficient în crearea rezistenței emoționale. Este ușor de imaginat de ce încercările de a elimina sentimentele negative din viața de zi cu zi produc efecte nedorite pe termen lung. Ignorarea lor nu ne permite să dezvoltăm instrumentele necesare pentru a confrunta diferite situații stresante ulterior în viață.

trauma_emotionala_chiromedica_loredana_tudor_psiholog_cluj_psihoterapeut_masca_emotionala

Ți-ai imainat vreodată ce sunt emoțiile și cum ar arăta viața ta fără emoții?

  • Cum ar fii să nu te bucuri de realizările tale, sau a celor dragi ție? 
  • Cum ar fi să nu fii trist(ă) când te confrunți cu pierdere? 
  • Cum ar fi să nu fii furios(oasă) atunci când cineva îți încalcă limitele personale?
trauma_emotionala_chiromedica_loredana_tudor_psiholog_cluj_psihoterapeut_trauma_emotionala

Nu există emoții pozitive fără emoții negative, deși uneori avem impresia că ne-am dori să scăpăm de ele. În concluzie, dacă ne dorim o viață plină de sens, dragoste și fericire, inevitabil va fi nevoie să acceptăm și teama, disconfortul, conflictul și pierderea.

Chiar dacă avem norocul să nu ne confruntăm cu pierderi, actuala pandemie este un test de stres psihologic pentru majoritatea dintre noi. Mulți oameni  se confruntă cu anxietatea cu privire la viitor, dezamăgire față de oportunitățile ratate și alte sentimente negative. Mai mult decât atât, unii stau cu emoțiile negative perioade lungi de timp, astfel încât, inevitabil, calitatea vieții lor este afectată.

Dacă ai încercat diverse opțiuni, dar încă nu ai dobândit controlul asupra propriilor emoții, și dacă ești curios în continuare ce sunt emoțiile, ia în considerare importanța suportului unui specialist. Un psiholog bun te poate ajuta să-ți identifici emoțiile și să înveți să le reglezi prin strategii sănătoase. Astfel, vei face atât din emoțiile pozitive cât și din cele negative o oportunitate de creștere.

În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center puteţi găsi specialişti care să vă îndrume şi să vă ofere suport în problemele cu care vă confruntați. Echipa CHIROMEDICA Health & Wellness Center este formată din specialiști, cu o vastă experienţă, iar scopul nostru este de a readuce zâmbetul pe buzele tuturor pacienţilor noştri, ajutandu-i să își revină cât mai repede la activităţile zilnice.

Programează-te și tu acum la o consulație la nr. 0771 024 163 sau folosește formularul de mai jos!

Cu noi ai rezultate garantate sau primești banii înapoi!

 Banii inapoi

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră !

Vă aşteptăm cu mult drag la CHIROMEDICA Health & Wellness Center !

Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră!