Ce este kinetoterapia?
Ce este kinetoterapia?
Generalități, terminologie:
Kinetoterapia reprezintă un tratament prin mișcare. Din punct de vedere etimologic, rădăcina acestuia, provine din limba greacă, unde “kinesis” se traduce prin cuvântul ”mişcare”.
Kinetologia sau kineziologia – termeni introduși de Dally, în 1857 – este știința care se ocupă cu studiul mișcării organismelor vii și, implicit, al structurilor care participă la mișcare.
Mai precis, din punct de vedere medical, kinetologia studiază mecanismele neuromusculare și articulare care asigură omului activitățile motrice normale, preocupându-se totodată de înregistrarea, analizarea și corectarea mecanismelor neuro-musculo-articulare deficitare.
Scurt istoric:
Această formă de terapie are o vechime impresionantă, informațiile scrise asupra ei având o vechime de peste 5000 de ani, cu multiple scrieri chinezești (sistemul „Cong Fu” de calmare a durerilor), indiene, egiptene.
Totuși, este neîndoielnic faptul că ființa umană sesizase cu mult timp înainte beneficiile pe care i le aduceau exercițiile de mișcare pentru refacerea stării de sănătate.
Cu toate acestea, Greciei antice îi revine meritul și cinstea de a fi considerată „leagănul” exercițiului fizic. Herodicus, profesorul lui Hipocrate, este primul medic grec care scrie despre valoarea exercițiului fizic, metodă terapeutică pe care și-a aplicat-o lui însuși, vindecându-se de o boală incurabilă.
Ulterior, Hipocrate nu numai că dezvoltă ideea și practica gimnasticii, dar el este primul care sesizează relațiile dintre mișcare și mușchi, imobilizare – atrofie musculară, precum și valoarea exercițiului fizic pentru refacerea forței musculare.
El vede în kinetoterapie cel mai bun remediu chiar și pentru bolile mintale. De asemenea, în sec. IV î.Hr., în primul spital construit în insula Kos, a studiat atent efectele fiziologice ale gimnasticii şi masajului definind sănătatea ca un echilibru între exerciţiile fizice şi alimentaţie.
Hipocrate poate fi astfel considerat primul medic care a intuit și aplicat noțiunea de recuperare funcțională.
Formele kinetoterapiei
Kinetoterapia profilactică (kinetoprofilaxia) reprezintă totalitatea metodelor și mijloacelor care promovează menținerea și întărirea stării de sănătate, deci a prevenirii stării de boală.
Aceasta ar fi conceptul actual al kinetoprofilaxiei primare sau de grad I. Kinetoprofilaxia secundară sau de grad II reprezintă aplicarea mijloacelor necesare pentru a preveni agravarea sau apariția complicațiilor unei boli cronice, deja prezente, iar kinetoprofilaxia terțiară sau de grad III previne apariția sechelelor care ar putea determina dizabilității neuro-motorii.
Kinetoterapia de recuperare reprezintă principala ramură a asistenței medicale de recuperare funcțională.
Întreg domeniul deficitului funcțional din bolile cronice (în special ale aparatelor locomotor, nervos și cardio – respirator) este dominat astăzi de o metodologie specifică de abordare centrată și adaptată pe nevoia fiecărui pacient în parte.
Ce tratează kinetoterapia?
Kinetoterapia își propune să refacă funcțiile și structurile organismului care nu mai funcționează la parametrii optimi, dintr-o perspectivă globală a pacientului, contribuind, totodată, la reinserția pacientului în societate și în activitățile sale zilnice.
Această abordare este una holistică, privind organismul ca un tot unitar. În acest sens, prin kinetoterapie, nu doar se tratează patologii, disfuncții, cât se și previn boli prin menținerea stării de sănătate și a unui stil de viață sănătos, oricine putând fiind astfel un canditat pentru un program kinetoterapeutic, fie el de recuperare sau de prevenție.
În această sferă sunt cuprinse patologii ale sistemelor:
- locomotor (durerile datorate tensiunilor musculare, efortului intens, posturilor vicioase, precum și alte afecțiuni – de exemplu: artroza, artrita, piciorul plat, hernii de disc, traumatisme – entorse, luxații, fracturi, tendinite, bursite, rupturi ligamentare, tendinoase, musculare, etc.),
- cardio-respirator (adaptare la efort, kinetoterapie respiratorie),
- nervos.
Pe de altă parte, kinetoprofilaxia este o ramură care câștigă tot mai mult teren în ziua de astăzi, pacienții find tot mai interesați de mijloace prin care pot să prevină patologii degenerative și prin care se pot menține activi.
Rolul kinetoterapeutului și kinetoterapia
Rolul unui kinetoterapeut nu se rezuma doar la reface funcția unei structuri, ci și la îndruma cu privire la stilul de viață al pacienților pe care îi tratează.
Specialistul este și un consilier, un mentor în ceea ce privește educația medicală a persoanelor cu care intră în contact deoarece restabilirea stării de sănătate a organismului constă în echilibrul dintre exercițiul fizic susținut și alimentația alături de starea psihică a pacientului.
Deseori dacă apare un dezechilibru în alimentația sau în starea emoțională a pacientului, acest lucru se va resimți la nivel neuro-mio-artro-kinetic prin alterarea unor procese enzimatice și metabolice la nivelul unor neurotransmițători precum serotonina, care vor crește sensibilitatea și percepția pacientului asupra durerii. În acest sens, abordarea holistică este esențială în programul de recuperare.
Kinetoterapia și obiectivele urmărite
- Relaxarea musculară, psihică
- Creșterea mobilității articulare
- Creșterea forței și a rezistenței musculare
- Creșterea rezistenței la efort și reeducarea respiratorie
- Corectarea posturii
- Reeducarea sensibilității
- Reeducarea coordonării, echilibrului și stabilității
- Reeducarea activităților zilnice de bază
- Reinserția profesională
Cui i se adresează kinetoterapia?
Raspunsul este: oricui, indiferent de vârstă, in funcție de scopul și obiectivele sale.
Kinetoterapia se adresează copiilor în perioadele de creștere și dezvoltare, când pot apărea anomalii și deviații posturale datorită statului îndelungat la birou, care în lipsa unui sport poate să își pună serios amprenta nu doar asupra posturii copilului, ci și asupra stării psihice.
Este cunoscut faptul că exercițiul fizic susținut determină eliberarea unor cantități semnificative de serotonină și oxitocină ce ajută în menținerea unei stări pozitive.
Ba mai mult, copilul are multă energie care este necesar să fie consumată în moduri cât mai constructive si care să-l și disciplineze. În acest sens, mișcarea este esențială pentru dezvoltarea armonioasa a acestuia.
Nu doar copiii se pot confrunta cu deviații posturale, acest lucru este valabil și în cazul adulților sedentari, care lucrează mult în fața unui calculator sau la un birou, asupra cărora intervenția kinetoterapiei le poate crește nivelul general de fitness cu scopul ameliorării durerilor legate de postura viciată.
În cazul intervențiilor chirurgicale și a situațiilor posttraumatice kinetoterapia reprezintă mijlocul de bază pentru refacerea structurilor lezate și pentru stimularea capacității organismului de regenerare.
Totodată, în cazul afecțiunilor neurologice, doar prin integrarea kinetoterapiei pacienții își pot crește calitatea vieții și pot ameliora disfuncțiile de care suferă.
Înaintea unei sarcini, kinetoterapia are misiunea de a pregăti musculatura și corpul pentru a susține cât mai ușor o sarcină, iar în timpul ei facilitează nașterea, scade durerile provocate de aceasta și contribuie la menținerea sănătății mio-artro-kinetice.
Ulterior nașterii, grăbește refacerea organismului și permite o revenire mult mai rapidă la tonusul general și optim al organismului, dar și o reinserție în activitățile zilnice mult mai eficientă.
În cazul sportivilor este deseori necesară intervenția unui program de kinetoterapie fie pentru recuperarea în urma unei accidentări sau pentru refacerea de după antrenamente, fie pentru pregătirea unei competiții importante.
Sportivii ajung deseori în situații de suprasolicitare ce le împiedică performanțele, iar un program bine stabilit și readaptat constat de kinetoterapie vine în ajutor tocmai pentru a preveni cât mai multe dezechilibre și accidentări și pentru a stimula organismul să se refacă eficient după efort.
Vârstnicii se confruntă deseori cu patologii legate de degenerarea structurilor, mai exact, de „uzarea” lor.
Acest lucru determină, pentru majoritatea dureri, necesitatea protezării și în final scăderea calității vieții.
Kinetoterapia este utilă în conservarea restantului funcțional și în construirea unui sistem locomotor cât mai activ care să-i protejeze de eventualele accidentări, căderi cu care se pot confrunta și care se pot solda cu fracturi severe.
Kinetoterapia - contraindicații
- Oncologie malignă
- Hemoragii deschise și închise
- Pre-infarct sau stare pre-accident vascular cerebral
- Fractura oaselor tubulare (până la îmbinare)
- Decompensarea sistemului cardiovascular, respirator, ficatului și rinichilor.
Așadar, indiferent de vârsta și scopul cu care se prezintă pacienții în cabinetul de kinetoterapie.
Cheia este ca aceștia să rămână constanți în legătura cu activitatea fizică și regimul alimentar echilibrat pentru că doar așa pot să prevină recidiva afecțiunilor pe termen lung.
„Sănătatea înseamnă nu doar absența bolii, ci și o stare pe deplin favorabilă fizic, mental și social.” (OMS, 1946).
În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center puteţi găsi specialişti care să vă îndrume şi să vă ofere suport în problemele cu care vă confruntați. Echipa CHIROMEDICA Health & Wellness Center este formată din specialiști, cu o vastă experienţă, iar scopul nostru este de a readuce zâmbetul pe buzele tuturor pacienţilor noştri, ajutandu-i să își revină cât mai repede la activităţile zilnice.
Vă aşteptăm cu mult drag la CHIROMEDICA Health & Wellness Center !