dependenta de alcool mobil
dependenta de alcool banner

DEPENDENȚA DE ALCOOL
Cauze Simptome Tratament la
Cabinet Psihologie Cluj

Tot ce vrei să știi despre dependența de alcool

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Grija noastră este
 sănătatea dumneavoastră!

Ce este dependența de alcool?

Cel mai probabil când ai citit titlul acestui articol te-ai întrebat “Este alcoolul o problemă?”.Oamenii beau din diferite motive. Cu toate acestea, consumul ocazional nemonitorizat se poate tranforma foarte ușor într-o problemă incontrolabilă.

Printre cele mai comune motive pentru care oamenii beau se numără:

dependenta de alcool

Este adevărat că majoritatea oamenilor care consumă alcool nu abuzează de acesta sau nu dezvoltă o dependență. Cu toate acestea, 10% din bărbați și 5% din femeile adulte îndeplinesc criteriile pentru dependența de alcool. Persoanele care se încadrează în aceste procente și-au pierdut controlul asupra consumului de alcool și se confruntă cu nenumărate consecințe negative.

Linia dintre consumul de alcool acceptat social și dependență este foarte fină. Din acest motiv acest subiect merită toată atenția noastră. Cel mai grav este că aproximativ 88.000 de persoane mor anual din cauza consumului de alcool, fiind a patra cauză de mortalitate din lume.

Cel mai simplu spus, o persoană este dependentă de alcool atunci când rolurile se schimbă. Alcoolul ajunge să preia control asupra vieții și persoana își pierde controlul asupra consumului de alcool și a vieții.

Cât de mult alcool e prea mult? Diferența dintre consum normal, abuz și dependența de alcool

Alcoolul este o componentă normală a societății actuale. Fiind atât de comun, este dificil să diferențiem persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o dependență. În primul rând, dacă nu ai consumat alcool până acum, NICI NU O FACE! Cel mai adesea riscurile consumului de alcool depășesc cu mult beneficiile acestuia. Consumul acceptabil nu implică mai mult de un pahar de băutură/ zi pentru femei și 2 pahare de băutură pe zi pentru bărbați.

Dacă prea mult alcool este dăunător, dar în cantități moderate este ok, cum decidem ce și cât este ok?

Abuzul

Abuzul nu este egal cu dependența de alcool. Persoanele care abuzează de alcool îl consumă ocazional, adesea în cantități foarte mari care pun în pericol siguranța personală. În ciuda consecințelor negative clare (în plan social, profesional, academic, familial), persoana continuă consumul de alcool.

Băutul compulsiv

Băutul compulsiv apare atunci când o persoană consumă 5 sau mai multe tipuri de băuturi alcoolice într-un interval de 2 ore, la bărbați, sau mai mult de 4 băuturi alcoolice la femei. Majoritatea persoanelor care abuzează de alcool sau îl consumă în mod compulsiv nu dezvoltă o dependență de alcool, însă consumul este asociat cu:

- diverse probleme de sănătate,
- accidente de mașină,
- boli cu transmitere sexuală,
- pierderea temporară a memoriei.

dependenta de alcool 2

Cum îmi dau seama dacă abuzez de alcool?

Chiar dacă consumul abuziv de alcool nu este același lucru cu dependența, crește semnificativ riscul de a o dezvolta.

Dacă în continuare nu ești convins de acest lucru, pune-ți următoarele întrebări:

Singura modalitate prin care poți reduce riscul de a dezvolta o dependență în acest caz este de a lua o pauză de la consumul de alcool. Acest lucru îi permite corpului să-și mențină echilibrul natural fără consumul de alcool și scade riscul de a apărea toleranța.

De ce unele persoane devin dependente de alcool iar altele nu, este un subiect care încă nu este pe deplin înțeles. Dependența de alcool poate fi observată pe un continuum, de la ușoară, moderată sau severă. De obicei, persoanele dependente simt că nu mai pot duce o viață normală fără alcool.

Cum îmi dau seama dacă sunt dependent?

De la abuzul de alcool poți trece foarte ușor la o dependență de alcool.

Posibilele semne ale unei dependențe includ:

Chiar dacă dependența ta este evidentă pentru tine și cei din jur, alegi adesea să-ți neglijezi abuzul de alcool. Admiterea faptului că ai o problemă este grea, dar este un pas obligatoriu pentru A PRELUA CONTROLUL ASUPRA PROPRIEI VIEȚI.

Alcoolicul functional

Alcoolicul funcțional este acea persoană care îndeplinește criteriile unei dependențe de alcool, dar cu toate astea este capabil în continuare să facă față cerințelor din viața personală, socială și profesională. Dacă și tu consideri că te incluzi în această categorie, nu ezita să soliciți ajutor pănâ lucrurile nu se agravează.

Cum se manifestă dependența de alcool?

Alcoolul are câteva efecte imediate printre care:

Chiar dacă alcoolul te face să te simți mai bine, nu te face să arăți mai bine!

Ar trebui să îți pui niște semne de întrebare dacă alcoolul a cauzat următoarele probleme:

dependenta de alcool 3

Este important să menționăm că dependența de alcool se manifestă diferit de la persoană la persoană. Dacă ai cel puțin 2 din problemele menționate anterior ca și consecință a consumului de alcool, ar trebui să vezi un specialist pentru o evaluare mai amănunțită.

dependenta_de_alcool_cauze_simptome_tratament_la_cabinet_psihologie_cluj
consecinte abuz alcool mobile 01

Alcoolul poate afecta sever sănătatea fizică și psihică a unei persoane.

Consecințele pe termen scurt ale alcoolului:

Pe termen lung, alcoolul are următoasrele efecte:

Cauzele dependentei de alcool

Dependența de alcool nu discriminează pe nimeni și nu are prejudecăți. Poate afecta pe oricine, indiferent de vărstă, gen etnie sau orientare religioasă.

Istoricul în familie de abuz de alcool este un factor principal de risc. Copii a căror părinți au avut probleme cu consumul de alcool au un risc mult mai mare de a dezvolta la rândul lor o dependență. În acest caz, preluarea comportamentului este datorată atât transmiterii genetice, cât și normalizării consumului de alcool de la o vârstă foarte timpurie.

A avea prieteni care consumă alcool și te îndeamnă constant să consumi și tu (ba mai mult, chiar pun presiune pe tine)

Consum de alcool la o vârstă foarte timpurie

Genele joacă un rol important. Eritabilitatea (transmiterea genetică) a alcoolului este aproximată între aproximativ 40-60%. Cu toate acestea mediul favorizant duce la declanșarea riscului genetic de a avea o dependență de alcool.

Climat familial tensionant și sărac. Copii abuzați și nefericiți sunt mult mai probabil să consume alcool pentru a face față evenimentelor negative cu care se confruntă.

Evenimente devastatoare cum ar fi pierderea locului de muncă sau un deces în familie. În acest caz, consumul de alcool este privit ca o sursă de confort prin care se alină durerea resimțită.

Oamenii care trăiesc în medii în care alcoolul este acceptat social

Persoanele care resimt un nivel ridicat de stres, anxietate sau depresie au un risc mult mai ridicat de a dezvolta o dependență de alcool.

abuzul de alcool 01 01

Cum ești fără o dependență de alcool?

Alcoolul este ca un sac de dormit. În timp ce te afli în el te protejează de frig, te face să te simți relaxat. Cu toate astea, odată ce ai ieșit din el dai de aerul rece al muntelui sau realitatea a ceea ce tocmai ai făcut. Atunci când oamenii consumă alcool, ei tind să ia decizii oribile. În majoritatea cazurilor, persoana nu mai conștientizează pe deplin ceea ce a făcut. În dimineața următoare, când se trezește mahmură, persoana începe să înțeleagă cât de groaznice au fost deciziile și comportamentele pe care le-au avut anterior.

Există lumină la sfârșitul tunelului pentru oricine! O persoană care deține controlul asupra propriei vieți și nu are probleme cu consumul de alcool este:

Plină de speranță și optimism

Are relații bune cu familia, cu prietenii și cu toți ceilalți

Abordează viața plină de energie, chiar și problemele cu care se confruntă. Nu fuge de probleme, ci caută soluția optimă să le rezolve

Sănătoasă fizic și cu un corp zvelt

Se trezește cu zâmbetul pe față

Este încântată de lucrurile pe care le face în viața lor de zi cu zi

Este recunoscătore pentru lucrurile care i se întâmplă.

viata fara dependenta

Cum poti sa scapi de dependența de alcool?

DEPENDENȚA DE ALCOOL SE POATE TRATA! Cu toate acestea, recuperarea este un proces lung și continuu.

Deși fiecare individ are propriul plan de recuperare, adaptat nevoilor sale specifice, tratamentul respectă în general o structură clară.

Primul pas

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să înțelegi și accepți faptul că ai o problemă cu consumul de alcool, și faptul că ai nevoie de ajutor pentru a gestiona această situație. Dacă ești ambivalent în ceea ce privește dorința de a renunța la alcool, este foarte util să te gândești la costurile și beneficiile pe termen scurt și pe termen lung ale acestui comportament. De asemenea, este util să-ți imaginezi exact cum ar fi viața ta în 5 ani de acum dacă ai renunța la alcool? Ce fel de persoană ai fii? Cum ți-ai trăi viața?

A doua fază a tratamentului

A doua fază a tratamentului dependenței de alcool include adesea o etapă de detoxifiere. Este o etapă de 5-7 zile în care persoana este supravegheată de către un medic care se asigură că nu îi este pusă în pericol sănătatea fizică. De asemenea, doctorul poate administra medicamentele specifice care au ca și scop reducerea stărilor de sevraj ( apare la aproximativ 6-12 ore după ultimul pahar de alcool consumat).În funcție de severitatea dependenței, retragerea alcoolului poate fi uneori periculoasă. În cazurile de dependență moderată- severă, exista un risc mare de complicații precum insuficiența cardiacă, insuficiența renală sau hepatică. Trecerea peste această etapă poate favoriza riscul de recidivă!

A treia fază

A treia fază include reabilitarea. Odată ce persoana se decide că vrea să-și preia controlul asupra propriei vieți, tratamentul se poate face în ambulatoriu (ședințe de 1-2 ori pe săptămână cu un psiholog) sau într-un program de spitalizare de 30-60-90 de zile.Psihoterapia, fie că este individuală, de familie sau de grup, te va ajuta să identifici cauzele pentru care ai dezvoltat dependența de alcool, te va ajuta să-ți repari relațiile cu cei din jur și să înveți noi modalități de gestionare a stresului și a emoțiilor copleștioare.

Menținerea

Menținerea. Procesul de recuperare nu se încheie odată cu încheierea reabilitării. Abstinența pe termen lung necesită psihoterapie continuă și consolidarea unor resurse puternice pro abstinență.

Grupurile de sprijin

Grupurile de sprijin cum ar fi Alcoolici Anonimi sunt de asemenea foarte utile, dar nu suficiente. Rolul lor este de înțelege că problemele legate de consumul de alcool nu sunt experiențe izolate. De atlfe, în cadrul acestor grupuri poți învăța cum au trecut alți consumatori peste problemele pe care le-au întâmpinat pe drumul recuperării.

Autoîngrijirea

Autoîngrijirea. Și tu ai rolul tău în acest proces de recuperare!

În tot acest proces, va trebui să:

  • Ai grijă de tine;
  • Practici sport pentru a te relaxa;
  • Să-ți construiește-ți anturaje sănătoase (persoane care să înțeleagă scopul tău și să nu te îndrume înspre a consuma alcool)
  • Să-ți dezvolți noi interese și să practici noi activități interesante;
  • Să meditezi;
  • Să anticipeazi episoadele de tânjeală după alcool și să-ți pregătește-ți un plan de acțiune concret pentru acele perioade (apar în special la 6 luni după abstinență). O strategie eficientă în acest sens este să te distragi cu o activitate plăcută până dorința intensă dispare;
  • Învață să spui Nu!;
  • Adu-ți aminte de motivele pentru care ai renunțat la alcool;
  • Adoptă unui stil de viață sănătos și o dietă echilibrată. Acest lucru poate reduce daunele fizice provocate de consumul de alcool

Combinarea psihoterapiei cu tratamentul medicamentos și grupurile de suport reprezintă cheia de succes spre drumul abstinenței.

Persoana care are nevoie de ajutor pentru o dependență de alcool este de obicei ultima care își dă seama că are o problemă. De obicei, acest lucru se întămplă prea târziu, când sănătatea fizică și psihică sunt puternic afectate!

TRATAMENTUL ESTE SINGURUL PAS CĂTRE UN MÂINE MAI BUN.

Cum te putem noi ajuta?

NU TREBUIE SĂ SUFERI DIN CAUZA DEPENDENȚEI DE ALCOOL ÎN TĂCERE! CAUTĂ AJUTOR!

Solicită-ne ajutorul și îți vom contura calea cea mai scurtă spre recuperare.

La CHIROMEDICA Health & Wellness Center avem o echipă de specialiști care lucrează împreună, combinând tehnici și tratamente prin care te putem ajuta să scapi de alcool.

În funcție de cauza care a declanșat problema cu consumul de alcool, noi folosim cele mai noi tehnici de ghidaj și tratament pentru a te ajuta să-ți recapeți sănătatea fizică și psihică, și nu în ultimul rând controlul asupra propriei vieți. Din acest motiv, odată cu dispariția problemelor, vei lucra cot la cot cu psihologul tău pentru a deveni o persoană mai bună, mai autentică, mai recunoscătoare și mai FERICITĂ! Ascensiunea personală merge continuu, motiv pentru care niciodată nu avem un punct de oprire în ceea ce privește ce creștem în noi și cum.

Vom identifica cauzele problemelor tale, vom analiza consecințele actuale ale consumului de alcool în viața ta și vom lua inițiativă pentru remedierea acestora. În funcție de scopul pe care ți-l propui, vom pune bazele recuperării.

Accentul nu se pune doar pe remedierea problemei legată de consumul de alcool, cât și pe prevenirea recidivei. Recidiva apare atunci când persoana începe să consume din nou alcool după o perioadă de abstinență.

Motivele pentru care persoanele recidivează includ vechile obiceiuri, presiunile sociale și problemele de control emoțional (controlul furiei, a frustrării), dorința de a simți stările date de alcool. Recidiva NU INDICĂ UN EȘEC. Este o situație de învățare, motiv pentru car este foarte important ca persoana să revină pe drumul abstinenței. Peste 60% din pacienți aflați în recuperare vor suferi o recidivă, motiv pentru care metodele preventive sunt cruciale în toate programele care vizează dependența de alcool.

Îți vom oferi resursele de care ai nevoie pentru a duce o viață sănătoasă, fără alcool.

La ce să te aștepți?

La prima vizită vei avea o discuție cu psihologul nostru. Acesta îți va face o evaluare amănunțită și îți va oferi o serie de teste pentru identificarea situațiilor sau evenimentelor cu care te confrunți și a cauzelor care au dus la apariția acesteia.

În urma evaluării, se va stabili un plan de tratament și seturi de exerciții personalizate pe care tu va trebui să le pui în practică. Psihologul îți va oferi ghidaj și suport pe toată durata tratamentului (care durează în funcție de cât de bine pui în practică lucrurile învățate în cadrul sesiunilor individuale). În cazul în care este nevoie și de intervenția unui alt specialist (nutritionist, kinetoterapeut, psihiatru, etc.), psihologul va aduce în echipă o nouă persoană, alături de care va concepe tratamente personalizate pentru ca tu să-ți atingi scopul.

Prin urmare, dacă te confrunți cu abuzul sau dependența de alcool, programează-te acum pentru un consult, la CHIROMEDICA Health & Wellness Center!

Sună la 0771 024 163 și programează-te acum. Sau folosește formularul de mai jos.

Nu ești singur! Noi suntem aici ca să te ajutăm să-ti recapeți controlul asupra propriei vieți!

psihologie psiholog denisa marchis

Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră

Grija noastră principală este sănătatea dumneavoastră

Grija noastră principală este sănătatea dumneavoastră

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.