dependentele chiromedica banner mobile
dependentele chiromedica banner desktop

DEPENDENȚA DE JOCURI DE NORORC
Simptome Cauze Tratament la
Cabinet Psihologie Cluj

Tot ce vrei să știi despre dependența de jocuri de noroc

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Grija noastră este
 sănătatea dumneavoastră!

Ce este dependența de jocuri de noroc?

dependenta de jocuri de noroc

Jocul de noroc normal vs. jocul de noroc patologic sau compulsiv

În cea mai mare parte, jocurile de noroc cu măsură sunt un comportament acceptabil din punct de vedere social. Dependența de jocuri de noroc este cu totul altă poveste. Dacă nu este tratată, dependența de jocuri de noroc te poate afecta negativ din punct de vedere financiar, relațional sau profesional.

Dacă vorbim de jocurile normale sau sociale, acestea au loc de obicei alături de prieteni sau colegii de muncă. Durata lor este limitată, pierderile sunt nesemnificative și predeterminate. Persoana are capacitatea de a spune stop, motiv pentru care calitatea vieții sale nu este afectată.

În schimb, dacă ai dezvoltat o dependență de jocuri de noroc, este posibil să simțiți un impuls incontrolabil:

  • de a cumpăra bilete la loterie,
  • de a merge în cazinouri,
  • de a juca slot machine,
  • de a paria pe diverse activități sportive,
  • de a juca jocuri de noroc online.

Diferența dintre jocul normal și cel patologic este dată de faptul că, în cel de-al doilea caz, continui să te joci în ciuda faptului ca te-ai confruntat cu o varietate de consecințe negative.

Cum se manifestă dependența de jocuri de noroc?

Persoanele neagă adesea faptul că au o problemă cu jocurile de noroc. Cu toate acestea, primul pas și cel mai important este de a admite faptul că există o problemă. Unii conștientizează acest lucru doar atunci când consecințele sunt extrem de severe. Vrei să ajungi până în acel punct?
Jocului dezadaptativ este indicat de cinci (sau mai multe) dintre următoarele componente:

Preocupare

Persoana este preocupată de jocurile de noroc și are gânduri frecvente despre experiențele de jocuri de noroc, precum planificarea următorului joc sau găsirea unor modalități de a obține bani cu care să pariezi.

Toleranța

similară toleranței la droguri, persoana trebuie să parieze sume crescânde de bani pentru a atinge entuziasmul dorit.

Pierderea controlului

persoana a depus eforturi repetate nereușite în a controla, reduce sau opri jocurile de noroc.

Retragere

persoana este neliniștită sau iritabilă atunci când încearcă să reducă sau să oprească jocurile de noroc.

Evadare

persoana joacă pentru a scăpa de probleme sau de a ameliora o dispoziție disforică (de exemplu, sentimente de neputință, vinovăție, anxietate, depresie).

Minciuna

persoana îi minte pe ceilalți membri ai familiei, pe psihologul său sau alte persoane pentru a ascunde faptul că se joacă în continuare jocuri de noroc.

Activitate ilegală

persoana a comis fapte ilegale precum falsificarea, frauda, furtul sau delapidarea cu scopul de a avea bani pentru jocurile de noroc.

Probleme în viața personală

persoana a pus în pericol sau a pierdut o relație semnificativă, un loc de muncă sau oportunități educaționale sau de carieră din cauza jocurilor de noroc.

Dependența financiară de ceilalți

persoana se bazează pe alții, cum ar fi prietenii sau familia, pentru a-i oferi bani ca să iasă din situațiile disperate cauzate de jocurile de noroc.

De unde știi dacă joci în mod compulsiv sau patologic?

Deși unii oameni pariază doar ocazional, jucătorul patologic face din asta un obicei. Pe măsură ce lucrurile progresează, jucătorul va risca din ce în ce mai mult, fapt care duce la probleme personale grave, ruinarea financiară și, chiar mai rău, acte infracționale.

Cel mai probabil ai dezvoltat o dependență de jocuri de noroc dacă (în ultimele 12 luni):

  • Jocurile de noroc ți-au provocat suferință semnificativă
  • Te preocupi excesiv de jocurile de noroc (de exemplu, ai gânduri persistente cu privire la experiențele legate de jocurile de noroc din trecut, îți planifici următorul joc, te gândești la modalități prin care să poți obține bani cu care să pariezi)
  • Te confrunți cu dificultăți în a te controla și faci eforturi considerabile, dar nereușite pentru a te opri
  • Jocurile de noroc ți-au produs multe consecințe negative în viață, precum pierderea familiei și a locului de muncă
  • Minți cu privire la faptul că joci jocuri de noroc
  • Ai probleme financiare datorate jocurilor de noroc
  • Joci sume din ce în ce mai mari de bani
  • Atunci când câștigi, ai tendința de a-ți paria rapid toate câștigurile
  • Jocurile te ajută atunci când te simți neajutorat, vinovat, anxios sau deprimat
  • Te bazezi pe banii altora pentru a-ți rezolva dificultățile financiare cauzate de jocurile de noroc
dependenta de jocuri de noroc 2

Consecințe ale dependenței de jocuri de noroc

Dependența de jocuri de noroc afectează 1-3 % din adulții de toate vârstele, și este mult mai frecvent întâlnită la bărbați. Debutul acestei probleme apare adesea în adolescență. Cu toate acestea, adulții sunt mai vulnerabili față de această dependență datorită dependenței lor de venituri fixe și capacității limitate de a-și reveni după pierderile din jocuri de noroc.

Printre cele mai comune consecințe ale jocurilor de noroc patologice se numără:

Facilitează problemele de sănătate mintală

Persoanele cu comportament patologic de jocuri de noroc au adesea probleme cu alcoolul și alte substanțe, și un risc mai mare de depresie și anxietate. De asemenea, persoanele cu dependență patologică pentru jocurile de noroc au un risc mult mai mare de suicid.

Probleme personale grave

Persoanele cu comportament patologic de jocuri de noroc tind să aibă probleme personale, financiare și legale, inclusiv falimentul, divorțul, pierderea locului de muncă și condamnarea penală.

Afectează sănătatea fizică

Stresul asociat jocurilor de noroc poate favoriza problemele coronariene, în special atacurile de cord.

Cauzele apariției dependenței de jocuri de noroc

Nu se știe cu exactitate ce cauzează dependența de jocuri de noroc. La fel ca multe alte probleme de ordin psihologic, jocurile de noroc compulsive sunt un rezultat al unei combinații de factori biologici, genetici, psihologici și de mediu.

Deși majoritatea persoanelor care joacă jocuri de noroc nu dezvoltă o dependență față de acestea, există anumiți factori de risc care cresc riscul de a o dezvolta:

  • Tulburări de sănătate mintală. Persoanele care pariază compulsiv au deseori probleme de abuz de substanțe, tulburări de personalitate, depresie sau anxietate. Jocurile de noroc compulsive pot fi, de asemenea, asociate cu tulburarea bipolară, tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) sau tulburare de deficit de atenție / hiperactivitate (ADHD).

  • Vârsta. Jocurile de noroc compulsive sunt mai frecvente la persoanele mai tinere și la cele de vârstă mijlocie. Jocurile de noroc din timpul copilăriei sau al adolescenței cresc riscul de a dezvolta un joc compulsiv la vârste mai înaintate.

  • Genul. Jocurile de noroc compulsive sunt mai frecvente la bărbați decât la femei.

  • Influența familiei sau a prietenilor. Dacă membrii familiei sau prietenii tăi au o problemă cu jocurile de noroc, sunt mai mari șansele ca și tu să dezvolți astfel de probleme.

  • Medicamente utilizate pentru tratarea bolii Parkinson și a sindromului picioarelor neliniștite. Aceste medicamentele au un efect secundar rar, care poate duce la comportamente compulsive, inclusiv la jocuri de noroc.

  • Anumite caracteristici ale personalității. Persoanele foarte competitive, impulsive, neliniștite au un risc mai ridicat spre jocurile de noroc compulsive.

  • Gândirea distorsionată. Jocurile de noroc sunt un mod ineficient și nesigur de a dobândi bani. Pentru ca cineva să devină dependent de jocuri de noroc, cognițiile sau procesele sale de gândire trebuie să fie distorsionate până la punctul în care acest adevăr central îi scapă.

Dacă ai anumiți factori de risc pentru jocurile de noroc compulsive, este indicat să eviți jocurile de noroc sub orice formă. Solicită ajutor chiar și la cel mai mic semn al unei probleme legate de jocurile patologice de noroc și nu lăsa problemele să se agraveze!

Creierul tău răspunde la jocul de noroc în același mod în care creierul unui alcoolic răspunde la o băutură. Cu cât îți hrănești mai mult obiceiul, cu atât va deveni mai rău.

Cum arată o persoană fără dependență de jocuri de noroc?

O persoană care a nu întâmpină probleme legate de jocurile de noroc este:

  • Plină de speranță și optimism

  • Știe să facă față mult mai bine problemelor și stresului cu care se confruntă

  • Înțelege că fericirea pe care o poate simți stă doar în mâinile sale!

  • Are relații bune cu familia, cu prietenii și cu toți ceilalți (familia sa este fericită)

  • Nu are dificultăți financiare sau probleme legale

  • Se trezește cu zâmbetul pe față

  • Este recunoscătoare pentru lucrurile care i se întâmplă
dependenta_de_jocuri_de_nororc_simptome_cauze_tratament_la_cabinet_psihologie_cluj

Cum poți să scapi de dependența de jocuri de noroc?

Jocurile de noroc compulsive sunt tratabile. Recunoașterea problemei este primul pas către tratament!

Terapia individuală

Psihoterapia individuală este extrem de eficientă în abordarea dependențelor de jocuri de noroc deoarece pune accent pe identificarea cauzelor care au dus la dezvoltarea dependenței, învățarea unor strategii eficiente de a face față impulsului de a juca, cât și predarea unor abilități de prevenire a recidivelor. Scopul final al psihoterapiei este de a oferi un context sigur și cald prin care persoana reușește să-și combată tiparele autodistructive de joc.

Grupurile de sprijin

Grupurile de sprijin te pot ajuta să-ți depășești dependența de jocuri de noroc. Acest tip de program poate fi util în special dacă nu îți permiți opțiunile de tratament individualizat și intensiv. Urmează același model ca grupul Alcoolicilor Anonimi, ajutându-te să-ți construiești o rețea de sprijin construită din alți dependenți de jocuri de noroc care au trecut prin tot procesul de recuperare.

Medicația

În unele cazuri, este posibil să ți se recomande tratamentul medicamentos. Rolul acestuia este de a te ajuta să depășești impulsurile incontrolabile de a accesa jocurile de noroc. De asemenea, dependența de jocuri de noroc ar putea rezulta dintr-o stare de sănătate mintală primară, cum ar fi tulburarea bipolară sau depresie. În aceste cazuri, medicația va viza tratarea problemei care stă la baza dependenței tale.

Cum te putem noi ajuta?

Nu trebuie să suferi în tăcere din cauza dependenței de jocuri de noroc!

Solicită-ne ajutorul și îți vom contura calea cea mai scurtă cale spre recuperare.

La CHIROMEDICA Health & Wellness Center avem o echipă de specialiști care lucrează împreună, combinând tehnici și tratamente prin care te putem ajuta să scapi de dependența de jocuri de noroc. În funcție de cauza care a declanșat problema legată de jocurile de noroc, noi folosim cele mai noi tehnici de ghidaj și tratament pentru a te ajuta să-ți recapeți sănătatea fizică și psihică, și nu în ultimul rând controlul asupra propriei vieți.

Te vom ajuta să:

  • Indentifici cauzele care au dus la situațiile cu care te confrunți
  • Îți dezvolți o relație sănătoasă legată de bani
  • Îți rezolvi problemele de natură emoțională
  • Analizezi echilibrat consecințele dependenței de jocuri de noroc în toate domeniile vieții tale, cât și să le remediezi în cel mai scurt timp
  • Pui bazele procesului tău de recuperare
  • Să scapi de sentimentele puternice de rușine și neputință
  • Îți dezvolți abilități sănătoase de a face față problemelor cu care te confrunți în viața de zi cu zi (nu să te afunzi în jocurile de noroc)
  • Previi situațiile cu risc ridicat de recidivă
  • Minimizezi conflictele cu cei din jur (familie, muncă etc.), datorate problemelor tale

Accentul nu se pune doar pe remedierea problemelor, ci și pe prevenirea recidivei. Motivele pentru care persoanele recidivează includ vechile obiceiuri, presiunile sociale și problemele de control emoțional (controlul furiei, a frustrării), dorința de a simți stările date de sursa dependenței tale.

Recidiva NU INDICĂ UN EȘEC. Este o situație de învățare, motiv pentru care este foarte important ca persoana să revină pe calea recuperării.

Peste 60% din pacienți aflați în recuperare vor suferi o recidivă, motiv pentru care metodele preventive sunt cruciale în toate programele care vizează dependența de jocuri de noroc.

Din acest motiv, odată cu dispariția problemelor, vei lucra cot la cot cu psihologul pentru a deveni o persoană mai bună, mai autentică, mai recunoscătoare mai fericită și mai ÎMPLINITĂ! Ascensiunea personală merge continuu, motiv pentru care niciodată nu avem un punct de oprire în ceea ce privește ce creștem în noi și cum.

Îți vom oferi resursele de care ai nevoie pentru a duce o viață sănătoasă, fără jocuri de noroc și fără risc de recidivă!

La ce să te aștepți?

La prima vizită vei avea o discuție cu psihologul nostru. Acesta îți va face o evaluare amănunțită și îți va oferi o serie de teste pentru identificarea situațiilor sau evenimentelor cu care te confrunți și a cauzelor care au dus la apariția acestora.
În urma evaluării, se va stabili un plan de tratament și seturi de exerciții personalizate pe care tu va trebui să le pui în practică. Psihologul îți va oferi ghidaj și suport pe toată durata tratamentului (care durează în funcție de cât de bine pui în practică lucrurile învățate în cadrul sesiunilor individuale). În cazul în care este nevoie și de intervenția unui alt specialist (nutritionist, kinetoterapeut, psihiatru, etc.), psihologul va aduce în echipă o nouă persoană, alături de care va concepe tratamente personalizate pentru ca tu să-ți atingi scopul.

Prin urmare, dacă ai identificat semne ale dependenței de jocuri de noroc, programează-te acum pentru o evaluare, la CHIROMEDICA Health & Wellness Center! 

Sună la 0771 024 163 sau folosește formularul de mai jos!

Nu ești singur! Noi suntem aici ca să te ajutăm să-ți recapeți controlul asupra propriei vieți!

psihologie psiholog denisa marchis

Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră

Grija noastră principală este sănătatea dumneavoastră

Grija noastră principală este sănătatea dumneavoastră

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.