tot ce vrei sa sti despre depresie mobile
tot ce vrei sa sti despre depresie

Depresie Simptome Cauze și Tratament la

Cabinet de psihologie Cluj

Tot ce vrei să știi despre depresie simptome cauze și tratament!

Tot ce vrei să știi

despre depresie simptome

cauze și tratament!

Ce este depresia?

Depresia este clasificată ca o tulburare de dispoziție. Poate fi descrisă ca fiind un sentiment de tristețe intensă, pierdere sau furie care interferează cu activitățile cotidiene ale unei persoane. Cel puțin 1 din 6 persoane (16,6%) vor experimenta cel puțin un episod depresiv pe parcursul vieții. Deși este cea mai prevalentă cauză de dizabilitate în rândul persoanelor cu vârste între 15 – 45 de ani, majoritatea persoanelor care suferă de depresie nu primesc tratamentul corespunzător.

Diferența dintre tristețe și depresie

depresie chiromedica psihologie
tipuri de depresie chiromedica psihologie

Tipuri de depresie

Tulburarea depresivă majoră

O întâlnim în cazul în care cineva are simptome de depresie de cel puțin două săptămâni și simptomele interferează cu activitățile din viața de zi cu zi.

Tulburarea depresivă persistentă (distimie)

Este similară cu tulburarea depresivă majoră, cu excepția faptului că persoana are simptome fluctuante de depresie pentru o perioadă de cel puțin 2 ani (1 an la copii și adolescenți).

Depresie premenstruală

Apare atunci când o femeie se simte extrem de nefericită și iritată chiar înainte de perioada menstruației. Aceste simptome dispar după începerea perioadei menstruale (se mai numește și tulburare disforică premenstruală).

Depresie prenatală sau postnatală

Apare atunci când femeile resimt simptomele depresive în timpul sarcinii sau după naștere. Depresia prenatală sau postnatală este o condiție medicală care își răsfrânge consecințele asupra funcționării optime a mamei, cât și a fătului, afectând puternic relația mamă-copil.

Depresie sezonieră

Apare atunci când cineva are simptome de depresie în fiecare toamnă sau iarnă, dar se simte bine primăvara sau vara. Simptomele sunt de obicei ușoare (hipersomnie = probleme în a se trezi dimineața, oboseală în timpul zilei sau supraalimentare și creștere în greutate).

Depresie simptome. Cum se manifesta depresia?

Manifestările (simptomele) depresiei pot varia de la persoană la persoană. Acestea, în general cuprind un sentiment puternic de tristețe și lipsă de speranță, cât și pierderea interesului pentru activitățile plăcute anterior. Depresia variază de la ușoară spre moderată sau severă și poate fi identificată atât în plan cognitiv (gânduri) cât și comportamental sau emoțional.

depresie_simptome_cauze_și_tratament

Este important să conștientizăm că uneori este normal să ne simțim triști.

Fiecare persoană trece printr-un eveniment supărător la un moment dat în viață. Dacă ai resimțit simptomele menționate anterior în cea mai mare parte a zilei, în ultimele două săptămâni (în fiecare zi) este extrem de important să ai în vedere o vizită la un specialist. Acest lucru este și mai important dacă punem în discuție faptul că 80% din persoanele care suferă de un episod depresiv vor mai suferi cel puțin unul pe parcursul vieții.

Depresia, fără un tratament adecvat, se poate agrava în timp. Persoanele depresive care caută ajutor și tratament, au îmbunătățiri ale simptomelor în doar câteva săptămâni.

Consecințele depresiei

Depresia afectează modul în care gândim, simțim sau ne comportăm. Este asociată cu nenumărate probleme în plan emoțional sau fizic și poate scădea semnificativ abilitatea persoanei de a funcționa acasă sau la locul de muncă.

depresia chiromedica psihologie mobile 01 01

Cauzele apariției depresiei

Depresia apare în urma interacțiunii dintre mai mulți factori. Factorii de natură genetică (transmitere genetică de 33-40%) interacționează constant cu factorii de mediu (evenimente traumatizante în copilărie sau perioada adultă) și factorii psihologici (trăsături de personalitate precum neuroticismul). Astfel, indivizii care prezintă un risc genetic ridicat sunt mult mai predispuși să devină deprimați după ce trec prin evenimente stresante.

Istoricul familial

Istoricul familial

Ai un risc mai mare de a dezvolta depresie dacă unul din membrii familiei tale are un istoric de depresie sau o altă tulburare de dispoziție.

Traumele copilăriei timpurii​

Traumele copilăriei timpurii​

Dacă în copilărie te-ai confruntat cu anumite evenimente negative (ex. divorțul părinților sau decesul unuia dintre ei), modul în care reacționezi la evenimente stresante este puternic afectat.

Afectiuni medicale​

Afectiuni medicale​

Anumite afecțiuni pot crește riscul de apariție al depresiei. Dacă suferi de insomnie, dureri cronice sau tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), ai un risc mai ridicat de a te confrunta cu manifestările depresiei.

Consumul de droguri sau alcool​

Consumul de droguri sau alcool​

Un istoric de consum de droguri sau alcool îți crește riscul de a face depresie. Aproximativ 21% dintre persoanele care au o problemă cu consumul de substanțe se confruntă cu depresia.

Pierderea unei persoane dragi sau a locului de muncă

Pierderea unei persoane dragi sau a locului de muncă

Pierderile semnificative pentru propria persoană cresc mult riscul de depresie. Decesul unei persoane dragi sau șomajul se numără și ele printre primele cauze de apariție a depresiei.

Pe lângă aceste cauze, alți factori de risc pentru depresie includ:

Stima de sine scăzută

Un nivel de autocritică ridicat

Neuroticismul (trăsătură de personalitate stabilă, caracterizată de anxietate, teamă și îngrijorare)

Abuzurile sexuale sau fizice

Istoric personal de boli mintale

Evenimentele stresante

Oamenii experimentează depresia în moduri diferite. Atâta timp cât simptomele interferează cu abilitățile în plan profesional, social sau familial este un semn că este necesar să soliciți sprijin de specialitate. Efectele depresiei pot fi de lungă durată și pot afecta dramatic capacitatea unei persoane de a trăi o viață plină de satisfacții.

Depresia poate să apară la toate vârstele. Cu toate acestea, cel mai adesea apare între 20-45 de ani. Oamenii cu depresie au adesea și alte probleme cum ar fi anxietatea, consumul de substanțe sau tulburări de personalitate. De asemenea, riscul de sinucidere la persoanele cu depresie este foarte semnificativ. Dacă ai anumite gândurile legate de sinucidere sau un plan concret în acest sens, este important să soliciți imediat un ajutor de specialitate!

Cum ești fără depresie? Cum arată un om fără depresie?

Te-ai gândit vreodată cum e să trăiești fără depresie?

Un lucru e cert. La oamenii fără depresie totul se schimbă.

TU (ca individ) ești ca cerul.

Gândurile și sentimentele tale sunt ca vremea. Vremea se schimbă tot timpul. Uneori e vreme urâtă, alteori e soare și cald. Cu toate acestea, oricât de rea ar fi vremea pentru tine, ea nu poate schimba cerul.

Un om fără depresie a învățat să accepte perioadele de furntună și în același timp să acționeze ca pe cerul lui să fie în majoritatea zilelor soare.

Nu uita.. TU ești cerul!

Oamenii fără depresie sunt:

Plini de speranță și optimism.

Au rezultate bune în prezent și în viitor iau inițiativa de a-și creea un viitor mai bun.

Amabili, generoși și deschiși spre experiențe cu cei din jur.

Abordează viața plini de energie și zel.

Sunt încântați de lucrurile pe care le fac în viața lor de zi cu zi.

Sunt recunoscători pentru lucrurile care li se întâmplă.

Curioși și curajoși

AUTENTICI. Își urmează adevărata natură, își cunosc valorile și își îndreaptă toate proiectele personale în această direcție.

viata fara depresie

Cum poți să ieși dintr-o depresie?
(pentru că depresia cu siguranță se poate trata)

Să trăiești cu depresia poate fi dificil, dar un tratament adecvat te poate ajuta să-ți îmbunătățești calitatea vieții. Psihologul tău are foarte multe opțiuni prin care te poate ajuta, iar împreună puteți găsi tratamentul optim care te poate ajuta să ieși dintr-o depresie!

Poți gestiona cu succes simptomele cu o singură formă de tratament sau poți constata că o combinație de mai multe acțiuni funcționează mai bine. Tratamentul depresiei tale va fi influențat în mare măsură de gravitatea simptomelor. Persoanele cu depresie ușoară pot beneficia doar de psihoterapie, în timp ce persoanelor care se confruntă cu depresie moderată sau severă li se recomandă tratamentul combinat (tratament medicamentos și psihoterapie). Severitatea depresiei se stabilește în urma unei evaluări amănunțite, în urma căreia se stabilește numărul și frecvența manifestărilor depresiei, cât și gravitatea consecințelor acestora în plan profesional, social sau familial.

Psihoterapia

Unele persoane preferă psihoterapia.  După efectuarea unei evaluări minuțioase, un psiholog poate contura un tratament psihoterapeutic eficient pentru tratarea depresiei.

DA, depresia se poate trata! 

Persoanele cu depresie care nu cer ajutor suferă inutil!

Psihoterapia oferă oamenilor posibilitatea de a identifica factorii care contribuie la depresia lor și de a trata eficient cauzele psihologice, comportamentale, interpersonale sau situaționale. 

Prin psihoterapie te ajutăm să:

Îți identifici probleme de viață care contribuie la apariția și manifestarea depresiei și modalitățile prin care le poți gestiona în mod optim

Îți stabilești obiective realiste

Îți identifici modul de gândire disfuncțional (nesănătos) care contribuie la sentimentul de neputință

Îți dezvolți o perspectivă mai pozitivă asupra vieții

Îți îmbunătățești tiparele de acțiune și comunicare interpersonală

Îți redobândești sentimentul de control și plăcere raportat la propria viață

În funcție de severitate, tratamentul depresiei poate dura câteva săptămâni sau mai mult. În majoritatea cazurilor, rezultate vizibile apar în aproximativ 10 până la 15 ședințe de psihoterapie, efectuate săptămânal (sau chiar de 2 ori / săptămână).

psychotherapy 01

Tratamentul medicamentos (prescris de medicul psihiatru)

Tratamentul medicamentos include frecvent medicație antidepresivă. Există diferite tipuri de antidepresive disponibile și poți vorbi cu psihiatrul despre tipul care ți se potrivește cel mai bine. Dacă un medicament nu funcționează, s-ar putea să îți prescrie altul. Este extrem de important ca tratamentul medicamentos să fie urmat cu strictețe pe toată perioada indicată de psihiatru.

Din cauza potențialelor efecte adverse, administrarea de tratament medicamentos trebuie monitorizată atent de către specialistul care prescrie rețeta.

Nu este obligatorie combinarea celor două metode menționate anterior. Cu toate acestea, există situații când combinarea celor 2 metode dă rezultatele cele mai bune. În plus, acestea pot să fie combinate cu intervenții la nivelul stilului de viață, cum ar fi:

Nutriția echilibrată

Mâncarea este importantă atât pentru sănătatea ta fizică cât și pentru cea psihică. Stilul alimentar echilibrat te ajută să-ți menții energia pe parcursul zilei și să-ti minimizezi riscul schimbărilor de dispoziție. Discută cu un specialist înainte de a lua anumite suplimente sau de a face schimbări majore în ceea ce privește stilul alimentar. Unele suplimente pot agrava depresia sau pot reduce eficacitatea tratamentului medicamentos.

Exerciții fizice

Efectuează minim 30 de minute de activitate fizică de 3 până la 5 ori pe săptămână. Exercițiile fizice pot crește producția de serotonină și endorfine din corp, care la rândul lor îmbunătățesc starea de bine. De asemenea, stimulează conexiuni cerebrale, efect similar cu cel al antidepresivelor

Suportul social

Menține contact regulat cu prietenii, familia și ia în considerare chiar să te alături unui grup terapeutic. Voluntariatul este de asemenea o modalitate bună de a-i ajuta pe ceilalți, și în același timp să te ajuți și pe tine.

Evită alcoolul și drogurile

Consumul de alcool și droguri sunt strategii care te fac să te simți bine pe termen scurt. Cu toate acestea, pe termen lung aceste substanțe pot înrăutăți simptomele depresiei sau chiar agrava problemele cu care te confrunți.

Igiena somnului

Dormi. Somnul are un efect puternic asupra stării de spirit. Când nu dormi suficient, simptomele depresive se vor agrava. Privarea de somn accentuează iritabilitatea și sentimentul de tristețe. Asigură-te că dormi suficient în fiecare noapte. Indicat este să dormi undeva la 7-9 ore pe noapte.

Redu stresul

Fă schimbări în viața ta. Prea mult stres agravează depresia. Urmărește aspectele vieții tale care îți produc mult stres (ex. suprasolicitarea la locul de muncă, relațiile abuzive etc.) și găsește modalitățile de gestionare optime.

Deși par schimbări nesemnificative, ele fac diferența!

Cum te putem noi ajuta dacă te confrunți cu depresia?

La CHIROMEDICA Health & Wellness Center avem o echipă de specialiști care lucrează împreună, combinând tehnici și tratamente prin care te putem ajuta să scapi de depresie. În funcție de cauza care a declanșat depresia, noi folosim cele mai noi tehnici de ghidaj și tratament pentru a te ajuta să-ți recapeți sănătatea psihică și liniștea. Odată cu diminuarea simptomelor depresiei, oamenii au tendința să înflorească. Din acest motiv, odată cu dispariția problemelor, vei lucra cot la cot cu psihologul tău pentru a deveni o persoană mai bună, mai autentică, mai recunoscătoare și mai FERICITĂ! Ascensiunea personală merge continuu, motiv pentru care niciodată nu avem un punct de oprire în ceea ce privește ce creștem în noi și cum.

psihologie psiholog denisa marchis

La ce să te aștepți?

La prima vizită vei avea o discuție cu psihologul nostru. Acesta îți va face o evaluare amănunțită și îți va oferi o serie de teste pentru identificarea situațiilor sau evenimentelor cu care te confrunți și a cauzelor care au dus la apariția acesteia.

În urma evaluării, se va stabili un plan de tratament și seturi de exerciții personalizate pe care tu va trebui să le pui în practică. Psihologul îți va oferi ghidaj și suport pe toată durata tratamentului (care durează în funcție de cât de bine pui în practică lucrurile învățate în cadrul sesiunilor individuale).

În cazul în care este nevoie și de intervenția unui alt specialist (nutritionist, kinetoterapeut, psihiatru, etc.), psihologul va aduce în echipă o nouă persoană, alături de care va concepe tratamente personalizate pentru ca tu să-ți atingi scopul.

Prin urmare, dacă ai identificat câteva simptome depresie cu care și tu te confrunți, îți recomandăm să îți faci o programare pentru o evaluare, la CHIROMEDICA Health & Wellness Center!

Nu ești singur! Noi suntem aici ca să te ajutăm să-ți recapeți încrederea în tine!

Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră

Grija noastră principală este sănătatea dumneavoastră

Grija noastră principală este sănătatea dumneavoastră

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.