Disc herniat, un nerv ciupit, un debord discal …?

Ce este un disc herniat, un nerv ciupit, un debord discal ?

Există mulți termeni utilizați pentru a descrie patologia discului intervertebral. Aceștia sunt „disc herniat”, „nerv ciupit”, „debord discal”, “protruzie”, etc. toți fiind folosiți diferit și, uneori, interschimbabili.

Din păcate, profesioniștii din domeniul sănătății nu sunt de acord cu privire la o definiție precisă a vreunuia dintre acești termeni, iar pacienții pot fi frustrați atunci când aud diagnosticul la care se face referire în termeni diferiți.

Gama neobișnuit de largă de termeni folosiți pentru a descrie problemele discului intervertebral (cum ar fi disc rupt, disc fisurat, disc fracturat, disc deteriorat, disc alunecat, protruzie discală, boala discului, debord discal, etc.) pot contribui la confuzie.

În locul grijei cu privire la ce termen este folosit pentru a descrie patologia discului intervertebral, este mai util pentru pacienți să obțină o înțelegere clară a afecțiunii cu care se confruntă.

Este important să se identifice de fapt cauza apariției durerilor de spate, a amorțelilor piciorului și apariția altor simptome.

1. Etapele determinării cauzei apariției durerilor

Specialiștii determină cauza apariției durerii pacientului printr-o combinație a următoarelor trei etape:

 • Revizuirea istoricului medical al pacientului
 • Un examen fizic complet
 • Unul sau mai multe teste de diagnostic (dacă este necesar)

În identificarea cauzei apariției durerilor pacientului, există două tipuri generale de probleme ale discului intervertebral:

 • Nervul ciupit. Pacientul are un disc herniat simptomatic. Discul intervertebral nu este dureros. Materialul din interiorul discului intervertebral (nucleul pulpos) iese și ciupește sau irită un nerv din apropierea sa. Acest tip de patologie produce așa-zisa durere radiculară (dată de compresia rădăcinii nervului) care poate radia în alte părți ale corpului. Poate de exemplu să coboare pe picior sau de la gât să coboare pe braț. Durerea de la nivelul picioarelor datorată unui nerv ciupit este de obicei descrisă ca fiind lombosciatică.
 • Durere discală. Pacientul are un disc degenerat simptomatic (unul care cauzează dureri de spate și / sau dureri de picioare). Spațiul discului însuși este dureros și reprezintă sursa durerii. Acest tip de durere este de obicei numită durere axială.

Oricare dintre cele două situații de mai sus poate apărea în orice zonă a coloanei vertebrale: la nivel cervical (zona gâtului), la nivel toracal sau la nivel lombar (zona inferioară a spatelui). Cel mai frecvent, aceste 2 situații se întâlnesc în partea inferioară a spatelui (zona lombară), deoarece aceasta suportă cea mai mare forță și sarcină zi de zi.

Trebuie avut în vedere faptul că toți termenii folosiți se referă de fapt la descoperirile radiologice observate pe o scanare CT sau RMN. În timp ce aceste rezultate ale testelor sunt importante, ele nu sunt la fel de semnificative în determinarea cauzei durerii, deoarece simptomele specifice ale pacientului sunt rezultatele examenului fizic.

Nervul ciupit

Diagnosticarea problemelor discale

Un diagnostic clinic se concentrează asupra determinării cauzei care stă la baza apariției durerilor de la nivelul coloanei vertebrale. Există patru pași pentru a ajunge la un diagnostic clinic pentru un nerv ciupit sau o durere discală:

În funcție de simptomele pacientului, examenul fizic poate include unul sau mai multe dintre următoarele teste:

 • Funcția nervului în anumite părți ale piciorului sau brațului. Acest test implică lovirea unor zone specifice. Dacă pacientul are o reacție mică sau aceasta lipsește, este posibil să indice o rădăcină nervoasă comprimată la nivelul coloanei vertebrale.
 • Evaluarea sistemului muscular. Pentru a înțelege mai bine dacă rădăcina nervului spinal este comprimată de un disc herniat, se efectuează o evaluare a musculaturii. Se urmarește dacă există atrofie musculară, spasme sau mișcări anormale.
 • Durere la palpare sau mișcare. Palparea anumitor structuri poate da informații despre ceea ce generează durerea. De exemplu:
  • Durerea la articulația sacroiliacă – chiar în partea de jos a coloanei vertebrale – la palpare poate indica disfuncția articulației sacroiliace a pacientului.
  • Durerea la îndreptarea piciorului poate indica un nerv ciupit.
  • Durerea la presiune asupra zonei inferioare a spatelui poate indica durere de la un disc degenerat.

Dacă suferiți de dureri de spate mai mici, primul şi cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a ajuta la atenuarea durerii este menţinerea unei greutăţi normale.

2.  Revizuirea simptomelor specifice.

O revizuire completă a simptomelor va include localizarea durerii, o descriere a modului în care durerea se simte (cum ar fi ascuțită vs surdă sau deranjantă) și dacă anumite activități, poziții sau tratamente fac durerea să se simtă mai puțin sau mai tare.

3. Revizuirea istoricului medical.

Un istoric medical complet este important pentru a exclude (sau identifica) alte posibile afecțiuni care pot provoca durerea pacientului. Istoricul include informații cum ar fi orice problemă de sănătate recurentă, diagnostice anterioare, tratamente anterioare și intervenții chirurgicale, reacții la aceste tratamente, medicația curentă, antecedente familiale de boală și orice alte probleme de sănătate.

4. Teste diagnostice.

După formarea unei opinii privind cauza apariției durerii pacientului, poate fi recomandat un test de diagnostic pentru a confirma problema discului și / sau pentru a obține informații suplimentare, cum ar fi localizarea unui disc herniat și a rădăcinii nervoase afectate. Testele de diagnostic pot include:

 • Scanarea CT. Scanările tomografice computerizate (CT) funcționează ca raze X prin care un fascicul de raze X este trimis prin corp, cu un computer care transformă imaginea în secțiuni transversale ale coloanei vertebrale.
 • Examinare RMN. Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) permite o evaluare sensibilă și precisă a nervilor spinali și a componentelor anatomice, inclusiv alinierea discului, înălțimea acestuia, hidratarea și configurația lui.
 • Discograma. Dacă se ia în considerare o intervenție chirurgicală pentru durerea discului, unii specialiști pot recomanda o discogramă cu scopul de a confirma care disc este dureros. Acest test este controversat cu privire la faptul dacă este sau nu un test valabil și corect și mulți specialiști nu folosesc discografia decât în ​​situații rare.

Examenul RMN

Mulți oameni cu vârsta peste 30 de ani vor avea o anumită problemă la nivelul discului intervertebral, dar puțini vor avea dureri asociate cu acesta.

Pur și simplu, testele fizice ale unui pacient și simptomele pacientului trebuie să corespundă rezultatelor RMN sau altor teste pentru a ajunge la un diagnostic precis.

Numai atunci poate fi prescris un plan eficient de tratament pentru pacient, indiferent dacă aceasta implică tratarea unui nerv ciupit de un disc herniat, durere de disc de la o boală degenerativă a discului sau orice altă afectiune.

În cadrul CHIROMEDICA Health & Wellness Center, își desfășoară activitatea specialiști chiropractori care urmăresc pașii de mai sus tocmai pentru a putea oferi garanția tratamentului chiropractic, scopul principal fiind de fapt bunăstarea și sănătatea pacintului, adică bunăstarea și sănătatea dumnevoastră!

Află cum să-ți maximizezi efectele terapiei chiropractice în caz de disc herniat apelând la serviciile clinicii noastre !

În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center puteţi găsi specialişti care să vă îndrume şi să vă ofere suport în problemele cu care vă confruntați. Echipa CHIROMEDICA Health & Wellness Center este formată din specialiști, cu o vastă experienţă, iar scopul nostru este de a readuce zâmbetul pe buzele tuturor pacienţilor noştri, ajutandu-i să își revină cât mai repede la activităţile zilnice.

Cu noi ai rezultate garantate sau primești banii înapoi!
 Banii inapoi

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră !

Vă aşteptăm cu mult drag la CHIROMEDICA Health & Wellness Center !

Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră