managementul timpului banner mobile
managementul timpului banner

MANAGEMENTUL TIMPULUI
Cum să-ți gestionezi timpul eficient?
La Cabinet de Psihologie Cluj

Tot ce vrei să știi despre managementul timpului

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!

Grija noastră este
 sănătatea dumneavoastră!

Ce este managementul timpului?

Cu toții avem 24 de ore la dispoziție în decursul unei zile. De câte ori ți s-a întâmplat să ai impresia că tu nu ai suficient timp, în timp ce alte persoane aveau timp pentru muncă, familie, relaxare și chiar distracție? Te-ai întrebat de ce apar aceste diferențe?

Managamentul optim al timpului este răspunsul!
Nu este vorba doar de timp, ci este vorba despre propria viață!

Deși nu are o definiție clară, managementul timpului implică anumite tehnici specifice care au ca și scop folosirea timpului în mod constructiv. Monitorizarea, planificarea, stabilirea unei liste de priorități, crearea de alerte pe telefon și nu în ultimul rând stabilirea de scopuri sunt componente ale unui management al timpului eficient.

Vestea proastă este că timpul zboară. Vestea bună este că tu ești pilotul
(Michael Altshuler)

managementul_timpului_cabinet_psihologie_cluj

Cum îți dai seama dacă îți gestionezi eficient timpul?

Persoanele care își folosesc timpul în mod constructiv au un autocontrol ridicat, putând amâna impulsurile de moment pentru scopurile mult mai mărețe. De câte ori ai renunțat la o ieșire spontană cu prietenii pentru a-ți duce la bun sfârșit ceea ce ți-ai propus să faci? De câte ori ți-ai lăsat telefonul deoparte când lucrai la un proiect important?

De asemenea, astfel de persoane au un nivel ridicat de autoeficacitate (sunt încrezător(oare) în abilitățile lor în momentul în care se confruntă cu anumite situații), și nu în ultimul rând sunt mult mai conștiincioase.

Dacă ai un calendar plin, nu înseamnă că îți gestionezi eficient timpul. Înseamnă doar că ești o persoană ocupată.

Crezi că nu-ți gestionezi timpul tocmai așa cum ar trebui? Pentru a afla un răspuns concret la această întrebare, te invit să îți pui întrebările de mai jos:

  • Fac lucrurile care mă bucură cu adevărat?
  • Îmi asum prea multe responsabilități și nu pot să spun NU?
  • Depășesc întotdeauna deadline-urile pe care mi le stabilesc?
  • Mă grăbesc în mod constant și întârziu adesea?
  • Sunt distras(ă) foarte ușor?
  • Anulez adesea activitățile care mie îmi plac deoarece sunt prea ocupat?
  • Am impresia ca o zi nu are suficiente ore?
  • Mă simt copleșit(ă) de câte lucruri am de făcut?
  • Sunt frustrat(ă) și nerăbdător(oare)?
  • Dorm prea puțin sau nu am timp să mănânc sau să fac sport?
  • Îmi neglijez sănătatea din cauza faptului că am prea multe de făcut?

Dacă ai răspuns cu da la cel puțin 5 din întrebările de mai sus, cel mai probabil ai dificultăți în gestionare timpului. Deși pe termen scurt consecințele nu sunt atât de severe, în timp, lucrurile se pot agrava considerabil.

 

Care sunt consecințele gestionării ineficiente a timpului?

Cu toate că îți dai seama sau nu, managementul timpului joacă un rol crucial în ceea ce privește succesul tău în viață.

Managementul defectuos al timpului are o varietate de consecințe:

  • Scade productivitatea la locul de muncă. Majoritatea persoanelor care au probleme cu gestionarea eficientă a timpului au nevoie de mult mai mult timp pentru îndeplinirea unei sarcini. Pe de altă parte, din pricina faptului că lucrurile sunt lăsate pe ultima sută de metri, calitatea muncii este la rândul său mult diminuată.

  • Crește nivelul de stres și facilitează suprasolicitarea. Cu toții știm că nivelul de stres ridicat favorizează riscul de apariție al unui număr foarte mare de afecțiuni, în mod special de boli cardiovasculare.

  • Favorizează un stil de viață nesănătos. Persoanele care nu își gestionează timpul eficient nu au timp pentru propria persoană. Au adesea o alimentație necorespunzătoare, mănâncă pe fugă și uneori nici măcar nu conștientizează ceea ce mănâncă. Aceste persoane dorm prea puțin iar calitatea somnului este scăzută. Și nu în ultimul rând neglijează activitatea fizică.

  • Scade creativitatea. Stresul, oboseala și emoțiile negative distrug creativitatea.

  • Crează probleme în relațiile interpersonale. Gestionarea ineficientă a timpului ne determină adesea să-i neglijăm pe ceilalți, sau chiar să-i îndepărtăm.

Cauzele apariției managementului ineficient al timpului

Nu ești suficient de motivat

Cu alte cuvinte, atunci când trebuie să faci un lucru care nu îți place cu adevărat procrastinezi. Procrastinarea apare în special în cazul în care motivația ta este extrinsecă (motivată de o cauză externă), nu intrinsecă (motivată de o cauză internă și personală). A lucra doar pentru că trebuie, nu și pentru că îți place, te va determina cu siguranță să amâni ceea ce ai de făcut.

Nu îți planifici suficient de bine timpul

Planificarea ineficientă este asociată adesea cu incapacitatea de a împărți în pași mărunți proiectele mari. Lăsând toată munca pentru ultimul moment este imposibil ca să termini totul într-un interval de timp prestabilit fără să te simți epuizat.

Ești prea perfecționist(ă)

Viața este un proces continuu de învățare. De fiecare dată când ne implicăm într-un proiect nou, întâmpinăm o varietate de piedici. Deși trebuie să încerci în continuare să faci lucrurile cât de bine se poate, a fi prea perfecționist duce adesea la procrastinare și la scăderea stimei de sine! Dacă ai standarde nerealiste, managementul timpului poate fi o resursă foarte eficientă în a gestiona timpul alocat fiecărei sarcini în parte. Nu vei mai căuta alternativa perfectă, ci doar o alternativă suficient de bună!

Te lași pradă distractorilor

Notificările telefonului, televizorul, ieșirile cu prietenii în oraș te distrag întotdeauna de la ceea ce ți-ai propus să faci. Dacă nu poți să spui NU niciodată, poate fi un motiv pentru care programul tău este supraaglomerat și stresant.

Îți asumi să faci prea multe lucruri (multitasking)

Pierzi adesea din vedere care sunt activitățile care chiar au relevanță pentru ceea ce faci. Pentru a evita acest scenariu, trebuie să te întrebi constant în ce măsură o activitate este utilă sau contribuie la scopul final pe care ți l-ai stabilit.

Îți începi ziua prea târziu

Dacă obișnuiești să te trezești târziu, lucrurile pe care trebuie să le faci în decursul unei zile se aglomerează, sau în cazurile mai rele se amână pentru alte zile.

Alte probleme de ordin psihologic

Depresia, anxietatea, problemele de somn și stresul cronic sunt printre cele mai frecvente condiții psihologice asociate cu managementul ineficient al timpului. Ca într-un cerc vicios, managementul ineficient al timpului contribuie la perpetuarea acestor probleme.

Cum arată o persoană care își gestionează eficient timpul?

Persoanele care își gestionează eficient timpul au foarte multe avantaje deoarece:

managementul timpului 3

Cum poți să ai un management eficient al timpului? Sau mai bine spus cum poți să îți gestionezi mai bine timpul?

Timpul este ca un râu. Nu poți atinge aceeași apă de două ori, deoarece debitul care a trecut nu va mai reveni niciodată. Bucură-te și folosește cu cap fiecare moment al vieții tale.
(
Mayank Mishra)

Adevărul este că managementul eficient al timpului este dificil. Specialiștii din domeniul neuroștiințelor evidențiază faptul că în acest proces sunt implicate funcțiile executive și procese psihologice complexe de care avem nevoie pentru a planifica, iniția și termina anumite sarcini sau obiective.

Consilierea psihologică te poate ajuta să grăbești acest proces.

Acesta va folosit tehnici specifice pentru facilitarea deciziilor, managementul timpului și dezvoltarea personală, pentru a se asigura că tot procesul este 100% în favoarea lucrurilor pe care ți le dorești.

Nu pune managementul timpului ca obiectiv pentru mâine! Începe chiar azi!

managementul timpului 4

Ce poți face tu?

Înainte de a-ți dezvolta o strategie eficientă de management al timpului, este esențial să analizezi modul în care îți petreci timpul zi de zi. Urmărește-ți activitățile pentru câteva zile. Notează exact ceea ce faci, cât și timpul pe care l-ai alocat fiecărei activități.

Evaluează-ți prioritățile

După ce ți-ai urmărit programul timp de câteva zile, s-ar putea să fii surprins să vezi cât timp pierzi în fiecare săptămână. Prioritizând modul în care îți dorești să îți petreci timpul te va ajuta să fii mai productiv. Vei realiza mai multe lucruri într-un timp cât mai scurt și îți va rămâne mai mult timp pentru pasiunile tale.

Stabilește-ți un program

Programul poate fi zilnic sau săptămânal. Începe prin a scrie lucrurile esențiale pe care trebuie să le faci în fiecare zi, cum ar fi mersul la muncă, sau participarea la cursurile de la facultate. După ce ai trecut toate lucrurile obligatorii, completează-ți programul cu lucrurile opționale sau cu cele pe care ai dori să le faci.

Învață să spui NU

Aproximează timpul de care ai nevoie înainte să îți asumi un anumit lucru. Nu îți fie frică să spui nu atunci când consideri că nu vei avea suficient timp pentru a duce sarcina la bun sfârșit.

Menține-ți echilibrul între viața persoanlă și viața profesională

Transmite-ți ferm limitele în ceea ce privește viața ta personală. Nu lăsa apelurile telefonice, e-mail-urile sau sarcinile care au rămas nefinalizate să interfereze cu activitatea ta din afara orelor de muncă.

Setează-ți un timp de odihnă și relaxare

Asigură-te că ai suficient timp pentru activitățile relaxante în fiecare zi. Oferă-ți timp pentru o activitate plăcută sau relaxantă de îndată ce ai îndeplinit o sarcină care nu a fost chiar atât de plăcută pentru tine (nicidecum înainte!)

Apreciază-ți timpul

Cu siguranță rețelele de socializare sunt interesante și distractive, dar prioritizează-ți timpul cu atenție. Cu cât petreci mai mult timp online, cu atât îți va fi mai dificil să revii la prioritățile tale care nu sunt atât de distractive.

Cum te putem noi ajuta?

La CHIROMEDICA Health & Wellness Center avem o echipă de specialiști care lucrează împreună, combinând tehnici și tratamente prin care te putem ajuta să îți gestionezi timpul în mod eficient. Folosim cele mai noi tehnici de ghidaj pentru a te ajuta să-ți recapeți echilibrul.
Vei lucra cot la cot cu psihologul pentru a învăța

  • să-ți gestionezi timpul mai bine
  • să-ți creezi un echilibru între viața personală și cea profesională
  • să-ți identifici valorile și pasiunile
  • să-ți îndeplinești chiar și cele mai mărețe obiective

În concluzie, vei fi o persoană mai recunoscătoare, mai fericită și mai ÎMPLINIITĂ!

La ce să te aștepți?

La prima vizită vei avea o discuție cu psihologul nostru. Acesta îți va face o evaluare amănunțită și îți va oferi o serie de teste pentru identificarea situațiilor sau evenimentelor cu care te confrunți și a cauzelor care au dus la apariția acesteia.

În urma evaluării, se va stabili un plan de intervenție și anumite seturi de exerciții personalizate pe care tu va trebui să le pui în practică. Psihologul îți va oferi ghidaj și suport pe toată durata ședințelor (care durează în funcție de cât de bine pui în practică lucrurile învățate în cadrul sesiunilor individuale). 

Prin urmare, dacă nu știi să-ti faci managementul tipului, programează-te acum la o evaluare, la CHIROMEDICA Health & Wellness Center!

Sună la 0771 024 163 și programează-te acum, sau folosește formularul de mai jos!

Nu ești singur! Noi suntem aici ca să te ajutăm să-ti recapeți echilibrul!

psihologie psiholog denisa marchis

Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră

Grija noastră principală este sănătatea dumneavoastră

Grija noastră principală este sănătatea dumneavoastră

Ultimele noutăți

It seems we can’t find what you’re looking for.