Scolioza
Grija noastră este sănătatea dumneavoastră!
Grija noastră este
sănătatea dumneavoastră!
Ce este scolioza?
Scolioza este una dintre cele mai comune deformaţii a coloanei vertebrale.
Există 2 anomalii principale ale coloanei vertebrale:
• Curbarea laterală
• Rotaţia vertebrelor:de obicei greu de observat pe radiografii, dar este intotdeauna prezentă într-o scolioză reală
Scolioza nu este o boală, ci este mai degrabă un termen folosit pentru a descrie o curbură laterală a coloanei vertebrale. Privită din spate, o coloană vertebrală este dreaptă. Atunci când se produce scolioza, coloana vertebrală se poate curba într-unul din cele trei moduri:
• O singură curbură spre stânga (în forma literei C privită invers), numite levoscolioza
• O singură curbură la dreapta (în forma literei C), numită dextroscolioza
• Doua curburi (în forma literei S).
De ce apare scolioza? Cauze scolioza
Scolioza poate fi: funcţională sau structurală.
• Scolioza funcţională, numită şi atitudine scoliotică, este determinată de postura inadecvată, de creşterea bruscă/exagerată în înălţime, dar poate apărea şi în urma unei dureri (spasm muscular), proces inflamator, inegalitatea membrelor, etc.). Nu implică modificări la nivelul structurii coloanei vertebrale.
• Scolioza structurală implică şi o modificare a structurii elementelor coloanei vertebrale – rotaţie în ax a vertebrelor toracale.
Scolioza idiopatică?
Scolioza idiopatică este de departe cel mai frecvent tip de scolioză întâlnit la copii. Deoarece oasele copiilor și tinerilor cresc rapid, există o șansă foarte mare ca în cazul în care nu este detectată rapid o curbură la nivelul coloanei acestora, aceasta să se agraveze în timp, continuând să crească rapid. În aceste cazuri, este recomandat tratamentul pentru scolioză.
Este important de remarcat faptul că scolioza idiopatică nu este cauzată de o activitate, cum ar fi exerciţiile fizice, ridicarea obiectelor grele sau orice activitate sportivă. Aceasta nu apare nici ca urmare a poziției de dormit, postură, sau diferențelor minore în lungimea picioarelor.
Alte tipuri de scolioza
În timp ce scolioza idiopatică (la copii şi la adolescenţi) este cea mai frecventă, mai există:
• scolioza congenitală (prezentă la sugari) – se dezvoltă în uter şi este prezentă la nou născuţi. Este o afecţiune rară, care afectează unul din 10000 de copii. Nu există nici o cauză cunoscută, iar în cele mai multe cazuri, curbura coloanei vertebrale trebuie să fie corectată chirurgical.
• scolioză neuromusculară (rezultatul condițiilor neuromusculare) – care se dezvoltă la persoanele care nu pot merge din cauza unei afecţiuni neuromusculare, cum ar fi distrofia musculară, sau dezvoltării accelerate a sistemului osos şi o slabă mobilitate şi flexibilitate a muşchilor.
• scolioză degenerativă (prezentă la adulţi) – este o afecţiune care apare mai târziu în viață în urma degenerării articulațiilor coloanei vertebrale.
Clasificarea scoliozei idiopatice în funcție vârsta la care este detectată curbura și de tipul și locația curburii.
• scolioza infantilă: de la naștere până la 3 ani,
• scolioza juvenilă: între 3 și 9 ani,
• scolioza la adolescenţi: de la 10 pană la 18 ani.
Această ultimă categorie de scolioză, scolioza la adolescenţi, apare la copii cu varsta între 10 şi 18 ani, și cuprinde aproximativ 80% din toate cazurile de scolioză idiopatică. Acest interval de vârstă este atunci când are loc o creștere rapidă a copiilor, din acest motiv detectarea unei curburi în această etapă ar trebui monitorizată îndeaproape pentru a vedea evoluția dezvoltării scheletului copiilor.
Termeni folosiți pentru a descrie curbura coloanei vertebrale
Termenii utilizați pentru a descrie o curbură a coloanei vertebrale:
Curburile Scoliozei sunt descrise în funcție de direcția și locația acestora.Exista mai multe sisteme detaliate pentru a clasifica curburilor specifice, dar termenii comuni utilizați pentru a descrie o scolioza sunt:
A. Termenii care descriu direcția curbei:
• Dextroscolioza – descrie o curbură a coloanei spre dreapta ( „dextro” = dreapta). De obicei apare la nivelul vertebrelor toracice, acesta este cel mai frecvent tip de curbură. Ea poate apărea pe cont propriu (formând un „C”) sau cu o altă curbură, inversă, la nivelul coloanei vertebrale lombare (formând un „S”).
• Levoscolioza – descrie o curbură a coloanei vertebrale spre stânga ( „levo” = stânga). Acest tip de scolioză este comună la nivelul coloanei vertebrale lombare, în timp ce apariția acesteia la nivelul coloanei vertebrale toracice este destul de rară şi indică o probabilitate mare ca scolioza să fie secundară unei tumori ale măduvei spinării. În acest caz, se recomandă un examen RMN al coloanei vertebrale toracice pentru un diagnostic complet.
B. Termenii care descriu locația curburii:
• Scolioză toracică este curbura care include vertebrele din partea de mijloc a spatelui (unde exista coastele). La nivel toracic este întâlnită scolioza cel mai frecvent.
• Scolioza lombară este curbura care include vertebrele din partea inferioară a coloanei vertebrale.
• Scolioza toraco-lombară este curbura care include vertebrele din porțiunea toracică inferioară cât și vertebrele din porțiunea lombară superioară a coloanei vertebrale.
C. Utilizând ambii termeni care descriu atât direcţia, cât şi localizarea scoliozei, se pot descrie cu exactitate curburi specifice. Două exemple tipice includ:
• curbura în formă de C este descrisă ca o dextroscolioză toracolombară şi se referă la o singură curbură care se întinde de la toracele inferior pana la vertebrele lombare superioare.
• curbura în formă de S este descrisă ca dextroscolioza toracică și levoscolioză lombară, indicând faptul că există două curburi la nivelul coloane vertebrale: curbura superioară este situată la nivelul coloanei vertebrale toracice și se înclină spre dreapta, iar curbura de jos este la nivelul coloanei vertebrale lombare și se înclină spre stânga.
Simptome scolioza
La copii și la adolescenți, scolioza de multe ori nu are nici un simptom notabil. Curbura coloanei vertebrale nu provoacă durere, iar dacă este ușoară, poate trece neobservată. Când este privită din lateral, o coloană vertebrală sănătoasă are evidenţiată curbura naturală, iar atunci când este privită din spate, coloana vertebrală apare ca o linie dreaptă.
O persoană cu scolioza, atunci când este privită din spate, prezintă la nivelul coloanei vertebrale o curbură laterală.
Fără o radiografie a coloanei vertebrale, există mai multe simptome fizice care pot indica o scolioză:
• Un umăr este mai înalt decât celălalt;
• Un omoplat este mai proeminent decât celălalt;
• O parte a toracelui apare mai sus decât celălalt;
• Un şold este situat mai sus sau mai proeminent decât celălalt;
• Talia apare inegală;
• Corpul este înclinat într-o parte;
• Un picior poate părea mai scurt decât celălalt.
Orice tip de durere de spate nu este considerată un simptom tipic pentru scolioză. Durerea are nevoie de investigații suplimentare. Durerile de spate la un copil sau la un adolescent care are scolioză pot indica o altă problemă, iar copilul trebuie să fie evaluat de către un medic pediatru şi / sau de un specialist al coloanei vertebrale, pentru a afla cauza durerii.
!!! Fetele au un risc mai mare
Riscul de progresie a curburii coloane vertebrale, creşte la fete în timpul pubertății, atunci când rata de creștere a corpului este cea mai rapidă. Scolioza cu curbură semnificativă a coloanei vertebrale este mult mai răspândită la fete decât la băieţi.
Fetele sunt de opt ori mai predispuse la progresia curburii coloanei vertebrale, aceastea având mai multă nevoie de tratament decât băieţii. Un grad ridicat al curburii coloanei vertebrale supune pacientul la un risc de compromitere cardio-pulmonară, căci curbura de la nivelul coloanei vertebrale se rotește în piept și înspre spațiul disponibil pentru inimă și plămâni.
Scolioza apare cel mai adesea la persoanele cu o vârstă cuprinsa intre 10 și 18 de ani și este adesea detectată prin programele şcolare sau vizitele regulate la medicul de familie.
Pentru stabilirea diagnosticului se urmăreşte:
• Curbarea coloanei vertebrale în stânga sau dreapta;
• Asimetria umerilor, evidenţierea omoplatului;
• Asimetria taliei;
• Un şold mai înalt decât celălalt.
Odată ce scolioza este detectată, curbura trebuie monitorizată permanent. Progresia curburii coloanei vertebrale este de înțeles și se măsoară în grade.
• Curbura ușoară, care se menține la 20 de grade sau mai puțin, necesită monitorizare și observare.
• Curbură mai mare de 20 de grade necesită un tratament de bază non-chirurgical, care să împiedice accentuarea curburii. Intervenţiile chirurgicale sunt recomandate în cazurile foarte grave, în care nici un tratament alternativ nu mai are efect.
Prevenirea curburii coloanei vertebrale este importantă în primul rând pentru starea de sănătate a pacientului şi nu în ultimul rând pentru aspectul fizic al acestuia. Curburile de mai mult de 50 de grade au o probabilitate mai mare de a progresa la vârsta adultă. În cazul în care o curbura ajunge la 70 sau 90 de grade, se produce o deformare desfigurantă a corpului. Este important de remarcat faptul că scolioza idiopatică duce la deformarea coloanei vertebrale, dar nu este de obicei o cauză a durerilor de spate.
Desigur, persoanele cu scolioză pot dezvolta în timp dureri de spate, la fel cum și cea mai mare parte din populația adultă poate suferi la un moment dat în viaţă de dureri de spate. Cu toate acestea, niciodată nu s-a descoperit ca persoanele cu scolioză idiopatică sunt mai predispuse la aparitia durerilor de spate decât restul populației.
Depistarea precoce este esențială pentru eficacitatea tratamentului scoliozei. În general, persoanele cu antecedente familiale de deformare a coloanei vertebrale au un risc mai mare de a dezvolta scolioza idiopatică. În mod frecvent, o scolioza este diagnosticată pentru prima dată la examenele școlare sau în timpul unui control de rutină.
Unul dintre cele mai comune teste pentru detectarea scoliozei se numește Testul lui Adam, în care pacientul se apleacă, încercând să îşi atingă degetele de la picioare, păstrând genunchii drepţi. Din acest unghi se observă cel mai clar asimetriile la nivelul coloanei vertebrale și / sau la nivelul toracelui adolescentului. Acest test se face la şcoală, sau la medicul de familie, atunci când copii sunt în clasa a cincea sau a şasea.
Evaluarea clinică include:
•Anamneza
•Un examen fizic, în timpul căruia se asigură că nu există deficite neurologice (deficitele neurologice datorate scoliozei sunt mai puțin frecvente, dar este necesar să fie verificate, deoarece există cazuri rare de scolioză în care măduva spinării ar putea avea o leziune).
•Radiografia este recomandată pentru a confirma diagnosticul scoliozei şi pentru a verifica gradul curburii coloanei vertebrale. Aceasta oferă unele detalii cu privire la maturizarea sistemului osos al pacientului, care poate influența tipul de tratament.
•Examenul RMN toracic și / sau a coloanei vertebrale cervicale pentru a analiza posibilitatea apariţiei unei leziuni la nivel vertebral.
Tratament scolioza
Tratamentul are ca obiectiv:
• prevenirea accentuării curburii scoliotice, corectarea şi stabilizarea acesteia;
• creşterea forţei musculare la nivelul spatelui, toracelui şi centurii scapulare;
• creşterea elasticităţii musculaturii cutiei toracice;
• eliminarea durerii (dacă există);
• reducerea contracturii musculare;
• formarea reflexului de postură corectă, pentru linia umerilor şi a bazinului.
În funcție de rezultatele evaluării clinice și testele de diagnostic, vă va fi recomandat un plan de tratament pentru scolioză. Acesta poate include observarea, corsetul medical, intervențiea chirurgicală, tratamentul chiropractic şi exerciţii fizice pentru reducerea sau corectarea curburii coloanei vertebrale.
Planul de tratament pentru scolioză urmăreste doi factori:
• Maturitatea scheletică a pacientului (mai bine zis, cât de mult preconizăm că va creşte scheletul şi în cât timp),
• Gradul de curbură a coloanei vertebrale. Deşi cauza scoliozei idiopatice nu este cunoscută, modul în care curburile scoliozice se comportă este bine înțeles.
Măsurarea curburilor scoliozei: Pe baza radiografiei coloanei, se foloseşte „metoda Cobb” – o tehnică de măsurare extrem de precisă pentru calculul curburii coloanei vertebrale şi progresia acesteia.
În general, curburile care sunt mai mici de 10 grade, nu sunt considerate a fi scolioză, dar sunt considerate ca fiind asimetrii ale coloanei vertebrale. Aceste tipuri de curburi în general nu progresează şi nu au nevoie de nici un tratament, însă copilul ar trebui să fie monitorizat prin controale regulate. Curburile între 20 şi 30 de grade la un copil în creștere trebuie să fie observate la intervale de 2 până la 4 luni.
La un pacient care este încă în creștere, tratamentul va fi necesar dacă următorii factori sunt prezenți:
• Curbura coloanei vertebrale progresează mai mult de 5 grade pe parcursul unei perioade tipice de observație;
• Curbura coloani vertebrale a atins deja 30 de grade sau mai mult.
Tratamentul ortopedic al scoliozei recomandă:
• Cazurile ușoare, cu o curbura mai mica de 25 de grade – nu se face nimic, pacientul este urmărit pentru a vedea dacă se înrăutățește.
• Cazurile cu o curbură cuprinsa între 25-45 de grade – se recomandă purtarea unui corset de 20 de ore pe zi, câte 7 zile pe săptămână.
• Cazurile cu o curbură peste 40 de grade – se recomandă intervenţia chirurgicală.
Tratament scolioza – tratament chiropractic
Chiropractica oferă un tratament non-invaziv şi pro-activ, dovedit, pentru a ajuta copii care suferă de scolioză. Pentru marea majoritate a persoanelor cu scolioză, manipulările chiropractice adecvate, ajută la readucerea coloanei vertebrale înapoi în poziția sa naturală. Acest tratament este eficient și garantat mult mai bun decât doar simpla observație, care nu oferă nici un ajutor. Ajustările chiropractice la nivelul coloanei vertebrale vor contribui la extinderea mobilităţii acesteia, eliminând presiunea asupra sistemului nervos, și ajutând la îndreptarea curburii coloanei vertebrale.
În plus tratamentul chiropractic este completat de o serie de exerciții fizice pentru dezvoltarea și stabilizarea mușchilor care protejează și susțin coloana. Terapia chiropractică este un tratament alternativ eficient în corectarea scoliozei.
Numărul de terapii şi durata tratamentului variază de la individ la individ şi mai ales de gradul curburii coloanei vertebrale. Trebuie luată în calcul şi prevenirea apariţiei scoliozei, mai ales la copii. Pentru a afla cum se face aceasta şi orice alte informatii, CHIROMEDICA Health & Wellness Center vă stă la dispoziţie. În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center, îşi desfăşoară activitatea chiropractor autorizaţi ce dispun de o experienţă semnificativă în tratament scolioza.
Reabilitarea Fizică Integrativă VĂ POATE AJUTA!
Dacă întâmpinați dificultate la statul în picioare, în mers sau în timpul mișcării, sau vă mișcați mai greu un segment la corpului, indiferent de vârstă, nu ezitați să vă faceți o programare in cadrul clinicii noastre.
Tratament scolioza prin reabilitare fizică integrativă
Reabilitarea fizică integrativă se modelează în funcție de stadiul și tipul scoliozei. Procedurile sunt nedureroase, acceptate ușor de pacient. Cu cât se intervine mai din timp, rezultatele obținute pot fi mai notabile.
Tratament scolioza constă din
- exerciții de respirație pentru a reda elasticitatea și flexibilitatea cutiei toracice și a mușchilor care participă în respirație,
- întinderea musculaturii de pe partea concavă (pe partea opusă părții deviate),
- tonizarea musculaturii de pe partea convexă (pe partea curburii deviate în lateral).
Obiectivele reabilitării fizice în scolioza:
- ameliorarea poziției anormale a coloanei prin posturări și prin exerciții de corectare posturală;
- creșterea flexibilității coloanei vertebrale;
- creșterea forței musculare;
- reeducare respiratorie (în cazurile severe cutia toracică este îngustată, respirația devine mai dificilă).
Numărul de ședințe şi durata tratamentului variază de la individ la individ şi mai ales de gradul curburii coloanei vertebrale (particularitățile afecțiunii cu care vă confruntați).
Trebuie luată în calcul şi prevenirea apariţiei scoliozei, mai ales la copii.
Pentru a afla cum se face aceasta şi orice alte informații, CHIROMEDICA Health & Wellness Center vă stă la dispoziţie. În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center, îşi desfăşoară activitatea specialiști autorizaţi ce dispun de o experienţă semnificativă în tratament scolioza.
În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center îşi desfăşoară activitatea specialiști autorizati (chiropractor cluj, terapeut cluj, cu o vastă experienţă în tratarea afecţiunilor coloanei vertebrale. Scopul nostru este de a trata scolioza, oferind o metodă de tratament care permite revenirea pacientului la activităţile zilnice într-un interval de timp cât mai scurt.
Dacă scolioza vă împiedică să vă desfăşuraţi activităţile zilnice, contactaţi-ne cu încredere pentru o programare la nr. 0771 024 163 sau folosin formularul de mai jos.
Nu mai aștepta
și programează-te
chiar acum !
Nu mai aștepta și programează-te
chiar acum !