Sfaturi de urmat în caz de hernie de disc

Sigur ați auzit acest termen.

Este o afecţiune caracterizată prin deteriorarea discului intervertebral și scurgerea nucleului pulpos care exercită presiune asupra elementelor anatomice din canalul spinal (rădăcinile nervoase şi măduva spinării).

Hernie de disc poate să apară la orice nivel al coloanei vertebrale. Cea mai frecventă tip de hernie de disc este hernia lombară, la nivelul discurilor intervertebrale dintre vertebrele L4-L5 şi L5-S1. Uneori apare la nivel cervical şi mai rar toracic (în urma unui traumatism).

Simptome hernie de disc – se prezintă prin: durere localizată în zona discului herniat (poate să radieze pe traiectul nervilor presaţi), contractură musculară, hipotrofie sau atrofie musculară în teritoriul afectat, parestezii şi alte tulburări senzitive la nivelul membrului prin care trece nervul.

hernie_de_disc_chiromedica

Sfaturi de urmat în caz de hernie de disc

Sfatul nr. 1: Postura corectă va diminua durerea.

 • încercaţi să păstrați spatele drept când staţi în picioare;
 • încercaţi să lipiţi baza spatelui de spătarul scaunului în şezând;
 • încercaţi să adoptaţi o poziţie cât mai dreaptă în timp ce conduceţi.

Poziţiile incorecte vor creşte presiunea asupra coloanei – implicit asupra discului intervertebral, astfel durerea creşte în intensitate.

Sfatul nr. 2: Evitaţi suprasolicitarea coloanei vertebrale.

 • ţineţi spatele drept la ridicarea şi cărarea obiectelor;
 • nu ridicaţi obiecte grele;
 • evitaţi mişcările bruşte de răsucire.

Sfatul nr. 3: Există posturi specifice, care ajută la calmarea durerii/reducerea contracturii musculare.

Ex.:

 • culcat pe spate, cu un sul (pernă) sub genunchi;
 • culcat pe spate cu coapsele indoite la verticală, gambele pe orizontală, sprijinind piciorul pe un spătar/scaun;
 • culcat în lateral, o pernă între genunchii uşor îndoiţi; etc.

Prin aceste posturi musculatura paravertebrală se relaxează, scade presiunea exercitată de discul intervertebral – durerea se ameliorează.

Sfatul nr. 4: Poziţia de somn este foarte importantă.

postura
 • Alegeţi un pat, care să vă menţină coloana dreaptă.
 • Evitaţi dormitul pe burtă, mai ales daca folosiţi pernă înaltă.
 • Încercaţi sa dormiţi pe spate, sau pe o parte, cu genunchii uşor îndoiţi.

Sfatul nr. 5: Frigul determină apariţia/intensificarea simptomelor.

 • îmbrăcaţi-vă bine, dacă afară este foarte frig;
 • protejaţi zonele sensibile (eşarfă);
 • evitaţi să vă dezbrăcaţi în spaţii reci, când sunteţi transpiraţi.

Sfatul nr. 6: Testele imagistice RMN (Rezonanţă magnetică nucleară) şi CT (Tomografia computerizată) ajută la: confirmarea diagnosticului de hernie de disc, localizarea herniei, şi stabilirea severităţii acesteia. Pe baza acestor teste medicul vă poate prescrie tratamentul pentru o hernie de disc, sau vă poate îndruma către un personal  specializat în tratarea acestei afecţiuni.

Sfatul nr. 7: Tratamentul chiropractic în caz de hernie de disc are ca obiective:  

 • înlăturarea durerii,
 • lupta împotriva contracturii musculare,
 • încetarea efectelor negative asupra membrelor prin care trece nervul presat (parestezii, amorţeli, oboseală musculară), asigurând astfel revenirea pacientului la activităţile zilnice.

Obiectivele amintite mai sus pot fi realizate prin elongaţii realizate la nivelul coloanei, prin care discurile intervertebrale sunt mobilizate, scopul fiind mutarea acestora de pe nervul afectat. Din momentul în care discul (hernia) nu exercită presiune pe nerv, respectiv măduva spinării, simptomatologia dispare.

Aceste elongaţii pot fi realizate prin gimnastică corectoare – prin intermediul contracţiei musculare (ex. ridicarea genunchiului cât se poate de aproape de piept), dar eficienţă maximă o are manipularea efectuată la acest nivel (prin chiropractică), datorită forţei pe care chiropractorul o poate aplica.

Sfatul nr. 8: Pentru prevenirea apariţiei / reapariţiei simptomelor pentru o hernie de disc este importantă întărirea musculaturii lombo-abdominale.

Acesta se poate realiza prin exerciţii specifice, exerciţii fizice, activitate sportivă. Prin întărirea musculaturii, vertebrele şi discurile intervertebrale vor fi menţinute în poziţie corectă, riscul apariţiei / reapariţiei simptomelor este mult mai mic.

Prin aplicarea de sfaturi de urmat în caz de hernie de disc descrise mai sus, o hernie de disc poate fi menţinută într-un stadiu asimptomatic, scopul fiind reluarea activităţilor zilnice, şi salvarea pacienţilor de riscurile, şi totodată costurile ridicate ale operaţiei de herniei de disc.

Pentru mai multe detalii despre tratamentul chiropractic aplicat în hernii de disc, pentru dubă hernie de disc şi alte sfaturi de urmat în caz de afecțiuni ale coloanei vertebrale, vă invităm cu drag la clinica noastră, unde există personal calificat pentru a vă ajuta dacă suferiţi de hernie de disc.

Echipa CHIROMEDICA Health & Wellness Center este formată din chiropractori autorizaţi, cu o vastă experienţă în efectuarea tratamentelor chiropractice. Scopul nostru este de a readuce zâmbetul pe buzele tuturor pacienţilor noştri, ajutandu-vă să scăpaţi de durere şi să reveniţi cât mai repede la activităţile fizice zilnice.

Cu noi ai rezultate garantate sau primești banii înapoi!

 Banii inapoi

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră !

Vă aşteptăm cu mult drag la CHIROMEDICA Health & Wellness Center !

Grija noastră principală este
sănătatea dumneavoastră